Élmények a világ körül


OTP Travel Utazási Iroda
Járja be velünk Amerika vad, lenyűgöző, méltán világhírű nemzeti parkjait!

Az amerikai vadon ünnepe

A napokban ünnepelte centenáriumát az Amerikai Nemzeti Park Szolgálat, mely ma már 59 nemzeti parkot felügyel az USA-ban. Korallzátonyok és aktív gleccserek, vulkánok és tavak, tengerpartok és csodás természeti képződmények, ritka növény-és állatfajok és az amerikai őslakosok kulturális kincseit őrző parkok egyaránt megtalálhatók az Egyesült Államok páratlan nemzeti parkjaiban. Sokszínűségük az amerikai kontinens változatosságát és szépségeit tükrözi. Létrejöttük célja, hogy megőrizzék az eredeti élőhelyeket, és bemutassák az amerikai nemzet fejlődését. Emlékeztetnek arra, milyen csodálatos a természet formáló-alakító ereje és mekkora kincs a kultúrák öröksége. Aki, van olyan szerencsés, hogy e parkok valamelyikébe ellátogat, fogadja meg a híres indián törzsfőnök, Seattle örök érvényű szavait: „Take only memories, leave only footprints” – vagyis: „Csak emlékeket vigyél magaddal, csak lábnyomokat hagyjál magad után”.
Amerika vad, lenyűgöző, méltán világhírű nemzeti parkjai érintetlenségükkel és különleges képződményeikkel mindenkit elvarázsolnak, évről évre turisták és természetbarátok milliói keresik fel. Összegyűjtöttük az Egyesült Államok legszebb, oltalom alatt álló tájait, járja be velünk együtt az alábbi nemzeti parkokat!

Yosemite Nemzeti Park (Kalifornia)

A Yosemite a Sierra Nevada nyugati lejtőin 3081km² -en terül el, az Egyesült Államok második nemzeti parkja. Az 1890.október 1-jén alapított park elnevezése indián eredetű szóra utal, és grizzly-t jelent, bár a területről már a 19. században eltűnt a névadó medvefaj. A park állatvilága ennek ellenére gazdag. Az intézmény jelképe a 2307 méter magas El Capitan gránitszikla, a szinte teljesen függőleges sziklafal, a sziklamászók és a bázisugrók egyik kedvenc célpontja. Nem mellesleg ez a Föld leghatalmasabb gránittömbje. A másik összetéveszthetetlen hegy a 2694 méter magas Half Dome (fél-kupola), mely a völgy irányából egy függőleges sziklafal, a másik oldala viszont megmaradt kupola alakúnak, innen az elnevezése. De itt van Észak-Amerika legmagasabb vízesése is, látványa egész egyszerűen lenyűgöző. A park egész évben fogad látogatókat: tavasztól őszig a túrázók és sziklamászók, novembertől márciusig a téli sportok szerelmesei találnak megfelelő időtöltést.
Legközelebbi repülőtér: Frenso

USA nemzeti parkok - OTP TRAVEL utazási iroda

Denali Nemzeti Park Alaszka

A Denali Nemzeti Park és Vadrezervátum az állam középső részén terül el, itt található Észak-Amerika legmagasabb hegye (6168 méter) a Denali, vagy ahogy jobban ismerhetjük, a Mount McKinley. Az idelátogatók egyedülálló élővilággal ismerkedhetnek meg, grizzlyt, jávorszarvast, vadjuhot, rénszarvast és farkast is láthatnak. A vidék különlegességét az adja, hogy a mélyen fekvő folyóvölgyek széles völgysíkjaiból hatalmas hegytömegek emelkednek ki. A tél beálltával lehetőség van síelni, motoros szánt vezetni vagy kutyaszánt hajtani. A park felfedezésére kétféle busz áll rendelkezésre: a zöld színű hop-on hop- off rendszerben működik, melyre jegyet váltunk, aztán a számunkra megfelelő megállónál leszállunk, fotózunk, akár napokig túrázunk, élvezzük a vadont, majd ha már mennénk tovább, leintünk egy másikat. A másik alternatíva a világos színű parknéző busz, melyről a másfél óránkénti megállókon és a fordulón kívül nem lehet leszállni, cserébe az egész utazás alatt érdekességeket hallhatunk a nemzeti parkról, annak történetéről, és az itteni sokszínű élővilágról. A park bejáratánál minden fontos tudnivaló a rendelkezése áll, akár hosszabb, akár rövidebb túrára mennénk. Érdemes szem előtt tartani, hogy a nemzeti park csak nyáron van nyitva, a szezon rövid, így tanácsos jó előre szállást foglalni.
Legközelebbi repülőtér: Fairbanks

USA nemzeti parkok - OTP TRAVEL utazási iroda

Death Valley Nemzeti Park (Kalifornia)

A magyarul Halál-völgy Nemzeti Park névre keresztelt természetvédelmi terület az USA legnagyobb nemzeti parkja. A legszárazabb és legforróbb amerikai nemzeti park a kaliforniai aranyláz idején kapta nevét a bevándorlóktól, előtte őslakos indiánok „Tomesha”-nak nevezték, ami azt jelenti, „A vidék, ahol a föld lángol”. Ez nem is túlzás, hiszen a Death Valley a Föld egyik legforróbb területe, száraz, sivatagos, az éves csapadék mennyisége alig éri el az 50mm-t. A zord időjárás ellenére sokféle állat és növény otthona a terület, még őshonos, csak itt élő halfaj is van némelyik vízforrásban. A változatos geológiai múltnak köszönhetően különleges természeti képződményekben is páratlanul gazdag a terület. Sok egyéb mellett itt van Észak-Amerika legalacsonyabb pontja, a 86 m-rel a tengerszint alatt fekvő Badwater-medence, vagy a híres Zabriskie Point, a Racetrack Playa, de láthatunk itt ércek által festett sziklákat és ameddig a szem ellát holdbéli tájat is. A látnivalók nagy része jól kiépített aszfaltúton elérhető, az legeldugottabb részekre pedig terepjáróval, földúton lehet eljutni. Számtalan gyalogösvény is van a völgyben, de nyáron a szélsőséges melegben a gyalogtúra nem javasolt.
Legközelebbi repülőtér: Las Vegas

USA nemzeti parkok - OTP TRAVEL utazási iroda

Grand Canyon Nemzeti Park (Arizona)

A Grand Canyon a világ hét természeti csodáinak egyike, melyet az UNESCO 1979-ben világörökségi helyszínnek minősített. A 446 km hosszú völgyszurdok egy része ma is a hualapai indiánok fennhatósága alá tartozik, akik a meredek sziklafalakba vájt barlangokban laknak. A turisták által könnyen megközelíthető északi és déli perem között az átlagos távolság 14 km, az egyetlen összeköttetést itt a Navajo-híd biztosítja, Page közelében. A park központja a Grand Canyon Village a déli perem közelében van. Természetesen itt is vannak ingyenes buszjáratok, amelyekkel könnyűszerrel be lehet járni a legfontosabb látnivalókat. Semmiképp se hagyjuk ki az üvegfalú-, és aljú Skywalk kilátót, mely 1220 méter magasban, a peremtől 20 méterre nyúlik be a Colorado folyó kanyonja fölé. Lélegzetelállító látvány tárul itt az ember szeme elé. Míg a park déli része egész évben, az északi csak május közepe és október között látogatható.
Legközelebbi repülőtér: Phoenix (dél) ill. Las Vegas (észak)

USA nemzeti parkok - OTP TRAVEL utazási iroda

Yellowstone Nemzeti Park (Wyoming, Montana és Idaho)

A Yellowstone Nemzeti Park több rekorddal is büszkélkedhet. Maci Laci és Bubu kedvenc erdeje a világ legrégibb nemzeti parkja, bolygónk utolsó nagy, érintetlen ökoszisztémáinak egyike. A Yellowstone Nemzeti Parkot 1782. március 1-én alapították, mely ezzel nem csak az USA első, hanem a világ legrégebbi nemzeti parkja. A történelem során e napon ismerte fel először kongresszus és az akkori elnök, Ulysses S.Grant, hogy az ország bizonyos részei túl értékesek a fejlesztésre, és védelmet érdemelnek. A három állam területén lévő park nagyobb, mint Rhode Island és Delaware államok együtt. A világ összes gejzírjének kétharmada itt lövell a magasba, közülük a legismertebb az igen aktív Old Faithful, vagy a sokkal kiszámíthatatlanabb Steamboat. A park természeti képződményei mellett állatvilága is lenyűgöző: grizzly medvék, bölények és jávorszarvasok otthona e paradicsomi terület.
Legközelebbi repülőtér: Cody

USA nemzeti parkok - OTP TRAVEL utazási iroda

Zion Nemzeti Park (Utah)

Vörös homokkő ameddig a szem ellát. A Zion Nemzeti Park a Virgin-folyó által kifaragott 24 kilométer hosszú, helyenként 800 méter mély, dús növényzettel és vízesésekkel, vízfolyásokkal tarkított gyönyörű szurdokvölgy. Szemben a legtöbb amerikai kanyonnal a Zionnak nem a pereme, hanem az alja a legkönnyebben megközelíthető. Gyakorlatilag autóból, autóbuszból tekinthetjük meg ennek a mély kanyonnak az alját, illetve innen tehetünk gyalogtúrákat a pereme felé. A Könnyező szikla, a smaragdszínű tavacskák, az Angyalok leszállópályája névre hallgató óriási szikla mind képeslapra kívánkozik. Minden képzeletet felülmúló a táj, az európai utazó számára olyan, mintha egy másik világba csöppenne. A vendégeket ingyenes, gyakran forduló, földgáz üzemű buszok szállítják, a személyautókat ide már nem engedik be, ezek a buszok az egyetlen közlekedési eszközök a különböző túra-útvonalak között.
Legközelebbi repülőtér: Salt Lake City

USA nemzeti parkok - OTP TRAVEL utazási iroda

Hawaii Vulkánok Nemzeti Park (Hawaii)

Az idén 100 éves Hawaii Vulkánok Nemzeti Park a jeles évforduló alkalmából különleges programokkal várja az ide látogatókat. A sziget délkeleti részén alapított parkban feltárul a vulkánok és a természet minden titka. A sziget öt vulkánjából napjainkban mindössze kettő aktív, de Hawaii szigete nem csak a vulkánok miatt kivételes, hanem klímája is egyedülálló. Buja esőerdők váltják a magashegyi sivatagokat.
Legközelebbi repülőtér: Honolulu

USA nemzeti parkok - OTP TRAVEL utazási iroda

Everglades Nemzeti Park (Florida)

A dél-floridai Everglades általános iskolai tananyag, a világ egyik legismertebb nemzeti parkja, a Föld egyik legnagyobb mocsara. A park nagy területe egész évben víz alatt áll. Az iszapos területeket az ún. saw gras, egy sásfajta borítja be, itt található meg a legnagyobb populációban az egész világon. A végtelen mocsárvidék legismertebb lakói az aligátorok, a park területén több aligátorfarm is található, ahol testközelből ismerkedhetünk meg a hüllőkkel. Az Everglades Alligator Farm sokszínű programot kínál aligátor showtól , airboat túrán át krokodiletetésig rengeteg érdekesség vár bennünket. Veszélyes, szabad, izgalmas és különleges természeti kaland.
Legközelebbi repülőtér: Miami

USA nemzeti parkok - OTP TRAVEL utazási iroda

Bryce Canyon Nemzeti Park (Utah)

A jóval ismertebb Grand Canyon méltó versenytársa a Bryce, mely a formációk változatossága és száma miatt sok látogató szerint egyenesen szebb, mint híres arizonai riválisa. Geológiai értelemben nem is kanyon, hanem természetes amfiteátrum. A nemzeti park különlegessége az erózió alakította, különös, csúcsos kőoszlopok rózsaszínben és vörösben játszó „erdeje”, amelytől olyan a táj, akár egy szürreális fantázia ország. Kilátóiról, Bryce Pointról, a Sunset Pointról és a Sunrise Pointról a több ezer sziklaoszlopból álló Bryce amfiteátrumban és a tőle délre lévő, barlangszerű formációkban gyönyörködhet a látogató. A park legszebb sziklaívét megmutató Natural Bridge kilátópont számtalan filmben szerepelt már. Aki valami különlegesre vágyik, az ne hagyja ki a túravezetővel kísért gyalogtúrát holdfényben, vagy a teleszkópos csillagvizsgálatot. A Brice Canyonban tiszta éjszakákon az égbolton 7500-nál is több csillag ragyogja be az eget - összehasomlításképp, egy átlag amerikai vidéken csupán 2500 csillagot bámulhatunk az éjszakai égbolton. Különleges táj ez, ötcsillagos élmény. A fennsík pereméről egy tucat hosszabb-rövidebb túraútvonal vezet le egész napostól az 1-2 órásig.
Legközelebbi repülőtér: Salt Lake City

USA nemzeti parkok - OTP TRAVEL utazási iroda

További ajánlatok:

KALIFORNIAI KÉPESLAPOK - REPÜLJ ÉS VEZESS! - EGYÉNI

Usa
érdeklődésre

NEW YORK - EGYÉNI VÁROSLÁTOGATÁS

Usa
érdeklődésre

A 66-OS ÚT - REPÜLJ ÉS VEZESS!

Usa
érdeklődésre

CHICAGO VÁROSLÁTOGATÁS

Usa
érdeklődésre

FLORIDAI VAKÁCIÓ - EGYÉNI KÖRUTAZÁS BÉRAUTÓVAL, SZÁLLÁSSAL

Usa
érdeklődésre

LAS VEGAS - EGYÉNI VÁROSLÁTOGATÁS

Usa
érdeklődésre

MIAMI - EGYÉNI VÁROSLÁTOGATÁS

Usa
érdeklődésre

KELETI PARTI EXPRESSZ - EGYÉNI KÖRUTAZÁS

Usa
érdeklődésre

NEW YORK - A VÁROS, AMI SOHA NEM ALSZIK - CSOPORTOS

Usa
559 000 Ft/fő -től

USA - KELETI PART - CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Usa
799 000 Ft/fő -től

NYUGAT-KARIB CSODÁK

Usa
839 000 Ft/fő -től

NAPFÉNYES KALIFORNIA

Usa
867 000 Ft/fő -től

USA - NYUGATI PART ÉS A GRAND KANYON

Usa
917 000 Ft/fő -től

USA - A TITOKZATOS DÉL - CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Usa
937 000 Ft/fő -től

KARIBI SZILVESZTER

Usa
990 000 Ft/fő -től

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00