Élmények a világ körül


Színes világ - OTP Travel Utazási Iroda
Íme, néhány bizonyíték:

A világ színes, mint egy kalandregény

Ha körülnézünk a világban, azt látjuk, a szín olyan erő, mely közvetlenül hat a lélekre. Érdekes, pazar színjátékká változtatja a városokat, embereket, magát az utazásunkat is. Íme, néhány bizonyíték:

Chefchaouen (Marokkó)

Chefchaouen egy 1471-ben alapított észak-marokkói erődváros gazdag történelme mellett egyedülálló természeti szépségekkel is büszkélkedhet, de mégis a legérdekesebb tulajdonsága az építészete. Egészen pontosan az óvárosa, mivel ezen a részen, a medinaban mindent ragyogó kékre festettek. Az igazán egyedi város szinte minden épülete, háza, ajtaja és ablaka kékre van festve. A házakon belül is a bútoroktól kezdve az ágyneműn át az edényekig mindenhol a kék az uralkodó szín.
Állítólag a városban letelepedő zsidó menekültek hozták magukkal ezt a hagyományt, nekik a kék az eget és a mennyet szimbolizálta. A szín a helyiek között is elterjedt, ma már azt mondják a szúnyogok ellen is jó.

Legszínesebb utazások - OTP TRAVEL utazási iroda

Valparaiso (Chile)

Valparaíso Chile legnagyobb kikötő- és kereskedővárosa, partjait a Csendes-óceán mossa. A város neve „Paradicsomi völgyet” jelent, nem csoda hát, hogy a Nobel-díjas író, Pablo Neruda is éppen itt vásárolt házat. Belvárosát az UNESCO 2003-ban világörökségi védelem alá vonta, köszönhetően az öbölre néző színes, fecskefészekként egymás oldalának támaszkodó bohém házikóinak, a labirintusszerűen kanyargó macskaköves utcáinak és az egyedülálló városi falfestészetének. A városközpontot körülölelő mintegy 50 dombon meredek gyalogösvények, lépcsők, sikátorok, hajtűkanyarokban megtörő utcák és zsákutcák fonódnak össze. Kétségtelenül a Csendes-óceán egy ékköve évszázadok óta.

Legszínesebb utazások - OTP TRAVEL utazási iroda

Little India (Szingapúr)

Szingapúr egyedülálló multikulturális hely: kínai származású szingapúriak alkotják a lakosság legnagyobb részét, de mellettük békésen megférnek a malájok, európaiak vagy a lakosság 9%-át kitevő indiai közösség. A Little India nevet viselő tamil kulturális jegyeket hordozó indiai negyed élénk színekre festett homlokzatú két- és háromemeletes üzletházaival egy dél-indiai kisvárosra emlékeztet. Utcai árusok, fűszerraktárok, rengetek kelme, gyümölcsökkel és tengeri finomságokkal teli piacok, különféle árukat kínáló, a nap elől kis előtetőkkel védelmet nyújtó, színesre festett boltocskák százai és hasonlóan színpompás száriba öltözött indiaiak népesítik be a környéket. Lüktető,színpompás élet.

Legszínesebb utazások - OTP TRAVEL utazási iroda

Izamal (Mexikó)

A dél-mexikói város leginkább okker-sárga épületeivel hívja fel magára a figyelmet, mivel II. János Pál pápa látogatásásnak tiszteletére mindent sárgára pingáltak. Izamal csak két óra autóút Cancúntól, lovaskocsikázás közben nagyszerű fotókat lehet készíteni a „sárga városról” és annak nevezetességeiről: a maja piramis alapjaira épült ferences kolostorról, a Kinich Kakmo piramisról, a piacról.

Legszínesebb utazások - OTP TRAVEL utazási iroda

Bo Kaap (Fokváros-Dél-Afrika)

Fokváros annak a ténynek köszönheti a nevét, hogy közel fekszik a Jóreménység fokához. A közel 3 millió lakosú város Bo Kaap városnegyedét a 18. században alapították a felszabadított maláj rabszolgák. A maláj negyedet el sem lehet téveszteni: lapos tetős, élénk színű házai mosolyt csalnak az arcunkra. A legrégebbi, eredeti állapotában fennmaradt épület az 1760-as évekből származik, ma ebben működik a Bo Kaap Múzeum. A kerületben építették meg 1798-ban Dél-Afrika első mecsetjét, amit több másik követett. Az apartheid összeomlása után a városnegyedet alaposan átalakult, a régi lakókat kiköltöztették, s a negyed egyre inkább a tehetősebbek városrésze lett.

Legszínesebb utazások - OTP TRAVEL utazási iroda

Júzcar (Spanyolország)

Málaga közelében, Andalúzia tartományban létezik egy aprócska település, a mindössze 238 fős Júzcar. Nem a csekély lélekszám miatt vált nevezetessé, hanem hupikék házairól ismeri a világ. A Sony Pictures stábja egy olyan helyszínt keresett melynek minden háza fehér és kékre tudják festeni azokat. A film készítői Júzcar falut találták legmegfelelőbbnek a Törpök című film helyszínének. Az amerikai filmóriás csupán 1 hétig kívánt forgatni és az eredeti állapotok visszaállítást is vállalta. A helyiek először idegenkedve fogadták az ötletet, de végül a falugyűlésen egyhangúlag megszavazták és elfogadták a Sony Pictures ajánlatát. 1100 liter hupikék festéket használtak fel az átfestéshez, mely azonnali hírnevet hozott a falunak, a turisták megállíthatatlanul özönlöttek a faluba. A falu lakossága végül úgy döntött, hogy nem állítják vissza az eredeti állapotot, inkább kéken hagyják a házakat.

Legszínesebb utazások - OTP TRAVEL utazási iroda

Rio de Janeiro ( Brazília)

A riói Selarón-lépcső a város egyik jelképévé vált, ahová minden turistának muszáj elzarándokolnia. A 215 fokból álló, színes csempékkel burkolt lépcsőt Jorge Selarón, chilei képzőművész készítette. Az őrültnek tartott művész a brazil fővárost tekintette otthonának, 1983-tól itt is élt. A kilencvenes évek elején látott neki a munkálatoknak, melyek nem mindig haladtak zökkenőmentesen. A különc zseni amikor kifogyott a csempékből, megrendelésre festett, hogy fedezze a költségeket, később pedig már a világ minden tájáról küldték neki az alapanyagot, hogy folytathassa művét. Ahogy élete, úgy halála sem volt mindennapi: a saját maga által készített lépcsőkön találtak rá a holtan.

Legszínesebb utazások - OTP TRAVEL utazási iroda

Willemstad (Curaçao)

Korallzátonyai miatt a búvárok paradicsoma, míg egzotikus partjai a pihenni, kikapcsolódni vágyókat csalogatják. Az ország történelmi háttere miatt a lakosság összetétele igen sokszínű: a portugál, holland, ázsiai, és afro-karib nációk keveredése végett egyedülálló etnikai háttérrel rendelkezik.
A Karib-tenger déli részén található szigetország, Curaçao fővárosa, amely a Holland Királyság tagállama. Willemstad belvárosának összképét meghatározza a gyarmatosítás korának spanyol építészete, amely gazdagon keveredik a holland stílussal. Egyedülálló építészeti egysége miatt a belvárost és a kikötő festői bejáratát az UNESCO világörökséggé nyilvánította. Miért színesek a házak? Nos az építésük idején rendeletben tiltották a fehér falakat - ezek ugyanis az erős karibi napsütésben igencsak bántották a szemet.

Legszínesebb utazások - OTP TRAVEL utazási iroda

San Juan (Puerto Rico)

Puerto Rico = rum és a West Side Story Cápái. 1521-ben alapított fővárosa, San Juan a legnagyobb település a szigeten, annak északi partján helyezkedik el. A karibi főváros óvárosi részén ( Old San Juan)szebbnél szebb színes házikók sorakoznak a hosszú óceán parti sétányon. Nem mindennapi látványt nyújt, miközben végigsétál az ember a macskaköves színes utcákon. Történelmi látnivalói mellett rengeteg lenyűgöző természeti szépséget kínál Ricky Martin szülőhazája, mindenképp érdemes felkeresni.

Legszínesebb utazások - OTP TRAVEL utazási iroda  

Buenos Aires (Argentína)

Az argentin főváros La Boca negyedének arculatát olasz bevándorlók határozták meg, a mai napig európai jelleget mutat. 1880 és 1930 között többnyire Olaszországból, azon belül is Genovából érkező bevándorlók népesítették be Buenos Aires első kikötőjét. Az itt dolgozó munkások a maradék hajófestéket vitték haza, hogy saját házaikat kifessék, de mivel sosem maradt annyi, hogy az egész házra jusson belőle, ezért minden fal, ajtó, ablak más és más színt kapott. Később aztán ez lett La Boca védjegye. Az El Caminito egy sétálóutca az 1866-ban épített vasúti sínek mentén, ahol az ’50-es években egy helyi művész néhány lakos segítségével az utca házait élénk színűre festette, hogy megidézze a negyed korai, kikötői éveit.

Legszínesebb utazások - OTP TRAVEL utazási iroda

Burano (Velence-Olaszország)

Magyarországtól alig párszáz kilométerre található Burano a velencei lagúna szigetcsoportja, ahol az apró szigeteket hidak kötik össze egymással. Alig háromezren lakják a település képeslapra kívánkozó, szemet gyönyörködtető színes házait. A lakóházak tulajdonosainak kevés beleszólása van a szín kiválasztásában (bár kérvényezheti), mind a mai napig a velencei önkormányzat adja ki az engedélyt arra, hogy az egyes házakat milyen színűre lehet festeni. Ennek köszönheti a sziget a legváltozatosabb színek egyvelegében pompázó utcaképét. Egy legenda szerint a tarka-barka színek segítették a halászokat, hogy ködös időben is könnyen hazataláljanak.

Legszínesebb utazások - OTP TRAVEL utazási iroda

Brighton beach (Melbourne -Ausztrália)

Ausztrália zseniális ország, kitűnő és világhírű strandokkal. Melbourne külvárosában az Indiai-Óceán vizében fürdőzhetünk a Brighton Beachen. A sydney-i Bondi mellett a világ egyik legtöbbet fényképezett strandja, különlegessége a parton található színes strandházakban rejlik. A viktoriánus stílusban készült faházikók nem nyaralók, inkább hajók, strand- és sporteszközök tárolására használják azokat. Nem olcsó mulatság , 40 millió forintot kóstál egy ilyen házikó, e mellett szinte eltörpül az éves 100000 forintnyi jogdíj, amit a tulajdonosoknak fizetniük kell. De elnézve Brighton Beach képeit, meg lehet érteni, ha valaki egy ilyen színes strandházról álmodik. Száz éve még száz-kétszáz ilyen építmény állt, de sajnos a magas vízállás miatt áttelepítették, vagy lebontották azokat. 1934-ben építették újjá őket, manapság pedig virágkorukat élik a csodás kis színpompás építmények. A 82 színes házikó úgy sorakozik a tengerparton, mint valami színes gyöngyfüzér.

Legszínesebb utazások - OTP TRAVEL utazási iroda

Kapcsolódó ajánlatok:


ARGENTÍNA ÉS BRAZÍLIA CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Brazília, Argentína
érdeklődésre

RIO DE JANEIRO ÉS AZ IGUAZÚ-VÍZESÉS

Brazília, Argentína
érdeklődésre

DAVIS-KUPA TORINÓBAN

Olaszország
139 000 Ft/fő-től

BIRTOK FIRENZE KÖRNYÉKÉN Reggello

Olaszország
139 000 Ft/3 fős lakosztály-tól

VIDÉKI HÁZ A TENGER KÖZELÉBEN Casino di Terra

Olaszország
149 000 Ft/apartman-tól

SPANYOLORSZÁG - TENGERPARTI SZÁLLÁS AJÁNLATAINK

Spanyolország
151 000 Ft/fő-től

PARASZTHÁZ ORVIETO KÖRNYÉKÉN Monteleone d’Orvieto

Olaszország
159 000 Ft/apartman-tól

KANÁRI-SZIGETEKI SZÁLLÁS AJÁNLATAINK

Spanyolország
160 000 Ft/fő-től

További ajánlatok:

ARGENTÍNA ÉS BRAZÍLIA CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Brazília, Argentína
érdeklődésre

RIO DE JANEIRO ÉS AZ IGUAZÚ-VÍZESÉS

Brazília, Argentína
érdeklődésre

RIO DE JANEIRO – CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Brazília
599 000 Ft/fő-től

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00