Nepál ízei
Ezúttal Nepál gasztronómiai különlegességeit jártuk körbe. Kóstoljon bele a hegyvidéki ország csemegéibe!
Dal bhat
A dal bhat, a nepáli étrend egyik fontos alapanyagának, a rizsnek (bhat) és a lencselevesnek (dal) a kombinációja. Különböző köretekkel tálalják. A felhasznált lencse fajtájától függően a dal sárga vagy fekete színű lehet, míg a rizs helyettesítésére gyakran árpát, kukoricát és hajdinát használnak. A leggyakoribb köretek közé tartozik a tarkari nevű zöldségcurry, a fűszeres chutney-k, a papadamu nevű ropogós lapos kenyér, a dél-ázsiai achaar nevű savanyúság, a sült zöldségek, valamint a paradicsom-, uborka- és hagymaszeletek.
Gundruk
A gundruk népszerű nepáli étel, amelyet több leveles zöldség, például rayo sag, mustárlevél, reteklevél és karfiol erjesztésével és szárításával készítenek. A végén egy barnás színű, savanyú levest nyernek. Sokoldalúan felhasználható, amelyet előételként körettel vagy levesnek elkészítve tálalnak. Mivel nagyszerű ásványi anyagforrás, a gundruk különösen fontos az ország vidéki területein, ahol az emberek főként kukoricával és gumókkal táplálkoznak.
Baji
A baji puffasztott rizsből álló nepáli specialitás. Általában snackként fogyasztják, curryvel, hússal, joghurttal vagy teával párosítva. A baji különösen a mezőgazdasági munkások körében népszerű, ugyanakkor a hagyományos esküvői szertartások elmaradhatatlan kísérője is. A bajinak két fő fajtája van: a piros és a fehér, a piros jellemzően ropogósabb, mint fehér társa.
Yomari
A yomari rizslisztből készült, melasszal töltött ízletes nepáli gombóc. Háromszög (vagy könnycsepp) alakúra készítik, párolják és forrón tálalják. A desszert különösen népszerű Poush hónapban. Az étel neve a ya, azaz szeretni, és a mari, vagyis a finomság szavakból származik.
Panipuri
A panipuri utcai snack, amely rendkívül népszerű Indiában, Bangladesben, Pakisztánban és Nepálban. Kis méretű, üreges puriból áll, amelyet ropogósra sütnek, majd megtöltik tamarind chutney, chaat masala, burgonya, hagyma, csípős chili és csicseriborsó keverékével. Észak-Indiában a panipurit golgappa néven ismerik, a gol a ropogós héjra, a gappa pedig az evés folyamatára utal, mivel ezeket a kis falatkákat általában egyenként fogyasztják. Úgy tartják, hogy a panipuri Uttar Pradeshből származik.
Kwati
A kwati hagyományos nepáli pörkölt, amely különböző hüvelyesekből, fehérborsóból, csicseriborsóból, szójababból, mungóbabból, vesebabból és fekete szemű borsóból áll. A pörköltet kurkumával, gyömbérrel, sóval és ajwain maggal ízesítik. Általában valamiféle lapos kenyérrel tálalják.
Sekuwa
A Sekuwa nepáli specialitás, amely grillezett és nyársra tűzött bárány-, csirke-, sertés- vagy kecskehúsból áll. Grillezés előtt a húst friss fűszerekkel ízesítik. Ez az egyik legnépszerűbb utcai étel. Az ételt általában bajival (puffasztott rizs) és acharral (paradicsomos savanyúság) tálalják.
Sukuti
A sukuti szárított húsból, jellemzően bárányhúsból áll, amelyet vékony szeletekre vágnak, és köményben, kurkumában, fekete borsban, korianderben, chiliben, valamint gyömbér-, fokhagyma- és hagymapasztában pácolnak. Fogyasztható magában is, de meg is lehet sütni, majd előételként vagy snackként tálalni. Sokan szeretik acharral, curryvel vagy tésztával kombinálni.
Momo
A momo gombócokat hagyományosan csak darált hússal töltötték, de manapság zöldségeket, tejtermékeket vagy ezek kombinációját is alkalmazzák. Tibetből kereskedők hozták a Katmandu-völgybe, ma már Nepálban, is a sajátjuknak tekintik. A tibeti diaszpórának köszönhetően a momók ma már Indiában is rendkívül népszerűek. A momo gombócokat jellemzően párolják, de lehetnek sültek is. Általában erszény, vagy félhold alakúra formázzák. A legismertebb változatok közé tartozik a vízibivalyhúsból készült buff momos, a marha- vagy jakhúsból készült sha momos és a bárány- vagy birkahúsból készült khasi momos. Általában fűszeres, csípős mártással tálalják.
Kapcsolódó inspirációk:
A Potala palota a tibeti Vörös-hegyen áll, 3750 méter tengerszint feletti magasságon, Lhászában, Kína Tibeti Autonóm Területének fővárosában. A dalai lámák egykori téli palotája, Tibet szimbóluma.
Tibet a világ teteje, számos utazó álma. A hosszú évekig elzárt régió őrzi ezredéves hagyományait, titokzatos vallási szokásait és érintetlen, tiszta természeti szépségeit. Fedezze fel Tibet csodáit!
A Tibeti Autonóm Terület egyedülálló természeti és kulturális kincsek otthona. Összeállításunkból most kiderül, mennyire ismerjük vagy sem Tibet varázslatos világát. Tartson velünk!
Minden utazás új vidékek és új kultúrák felfedezésével jár. Minden kulturális közegnek megvannak a maga sajátos szabályai, szokásai, amelyeket nem csak illik, de ildomos is betartani. Így van ez Tibetben is.
A tibetiek többsége a több mint 3000 méter magasan fekvő Qinghai-Tibet fennsíkon él. A nagy földfelszíni magasság miatt sajátos ételeik és étkezési szokásai vannak. Kóstoljon bele Tibet ízeibe!
Tibet spirituális és kulturális öröksége páratlan. A lenyűgöző természeti szépségek díszletei között az ősi és a modern kultúra keveredik itt, csodálatot és tiszteletet ébresztve mindenkiben.
Nepál fenséges hegycsúcsaival, hatalmas erdeivel, tiszta vizű tavaival és érintetlen természeti kincseivel maga a földi paradicsom.
Nepál legmagasabban fekvő ír pubja az Everest csúcsára igyekvő túrázók utolsó megállója. Ennél magasabban már megszűnik az emberi civilizáció.
Az innovatív nepáli múzeum összekapcsolja a nepáliakat kulturális örökségükkel, a világnak pedig segít abban, a művészet, a kultúra és a történelem révén megismerjék az országot.
Ismerje meg Nepál különleges csodáit! A hegyvidéki ország jóval többet nyújt a Himalája szemet gyönyörködtető csúcsainál.
Bhután a békeszerető nemzetek egyike. Lakói vendégszeretők, de meglehetősen tisztelik a hagyományaikat, de van néhány íratlan szabály, amit ildomos betartani.
A forró köves fürdők több mint tizenhárom évszázada a bhutáni kultúra alapvető részét képezik.
Bhután egész évre tartogat meglepetéseket. A himalájai királyság számos különlegességgel vonzza a turistákat.
A Bhutáni Királyság a Kelet-Himalájában fekszik. Titokzatos ország, amely sokak számára alternatív univerzumból valónak tűnik. Íme néhány érdekes tény Bhutánról.
A bhutáni Paro nemzetközi repülőtér a világ egyik legveszélyesebbje: mindössze néhány pilóta rendelkezik engedéllyel arra, hogy itt leszállhasson.
A himalájai királyság konyhájára a környező hegyi népek gasztronómiája volt hatással. Kóstoljon bele Bhután finomságaiba!
A hinduizmus legfontosabb ünnepét szerte a világon ünneplik, a fény győzelmét szimbolizálja a sötétség felett.
A hinduizmus legfontosabb ünnepét szerte a világon ünneplik, a fény győzelmét szimbolizálja a sötétség felett.
Kerala ayurvédikus központjai a világ minden tájáról vonzzák a látogatókat. Ismerje meg közelebbről ezt az 5000 éves tudományt.
Kerala ayurvédikus központjai a világ minden tájáról vonzzák a látogatókat. Ismerje meg közelebbről ezt az 5000 éves tudományt.