Élmények a világ körül

Keresés
 
Egy szeletnyi Adria: nagy szépségek kicsiny országa.

Montenegró

Úti célok Montenegróban

Montenegró apró országában koncentrálódik a mediterrán tájak és városok összes szépsége: a zafír színű tenger fürdésre, a masszív hegyek és kanyonok kirándulásra csábítanak, az elegáns palazzók és ókori emlékek felfedezésre hívogatnak. Ez a sok gyönyörűség alig Magyarország hetedét elfoglaló területen, az Adria partján vár arra, hogy megismerjék. Tengerpartja 293 km hosszú, fjordszerű öblökkel csipkézett, 117 strand közül válogathat itt az utazó. A Kotori öböl festői szépsége életre szóló élmény, partján olyan ékszerdoboz városkák sorakoznak, mint Herceg Novi, Risan, Perast, Kotor és Tivat. A Skadari-tó a Balkán legnagyobb tava egyben nemzeti park, Albániával osztozik rajta Montenegró. Budva a legnépszerűbb üdülőhely, tüneményes óvárossal. Tőle keletre, Becici csendesebb partja finom homokú stranddal csalogat. A Durmitor Nemzeti Park Európa egyik legrégebbi esőerdejével és a Tara folyó 1300 méteres kanyonja ideális helyszínek egy kis adrenalin növelő kalandra.

Montenegróba leggyorsabban a közvetlen podgoricai repülőjárattal lehet eljutni. Gépkocsival a menetidő kb.11-12 óra, de autóbusszal vagy vonattal is lehet utazni.
A tengerparti rész mediterrán klímája miatt áprilistól szeptemberig a legkellemesebb időszak az utazásra. A nyári hónapokban kánikulára kell számítani.

Az aktuális beutazási tanácsokról, valamint naprakész információkról a Konzuli Szolgálat oldala nyújt tájékoztatást.
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/montenegro


Fontos információk

 • Vízum

  Montenegró

  Főváros és legnagyobb város: Podgorica
  Nyelv: montenegrói, szerb, albán, bosnyák
  Vallás: ortodox (72%), muszlim (18 %), római katolikus (3,44%)
  Államforma: köztársaság
  Terület: 14 026 km2
  Népesség: 625 266 fő (2011-es becsült adat)
  Népsűrűség: 48/km2
  Egy főre jutó GDP: $ 3 100 (2015-ös becslés)
  Hivatalos pénznem: euro (€) (EUR)
  Időeltérés: 0 óra (CET, UTC+1)
  Közlekedés iránya: jobb
  Hálózati feszültség: 220V
  Csatlakozó és aljzat: C, F
  Országhívószám: +382
  Internet TLD: .me

  Montenegróba érvényes (új típusú, kártya formátumú) személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel vízummentesen lehet beutazni. Ideiglenes személyi igazolvánnyal nem lehet átlépni a határt. Személyi igazolvánnyal történő beutazás esetén a tartózkodás időtartama nem haladhatja meg a 30 napot, útlevéllel történő beutazás esetén a 90 napot (ez alatt a tényleges tartózkodás napjait kell érteni fél éves időszakon belül).

  2015. április 1-től került bevezetésre a turisták beutazását és tartózkodását megkönnyítő törvény. Az EU tagállamok állampolgáraira vonatkozó vízummentesség kiegészült a turisták regisztrációjára vonatkozó rendelkezéssel. 72 órára emelkedett az az időszak, amit nem kell bejelenteni. A 72 órát meghaladó tartózkodás bejelentését a kereskedelmi szálláshelyek automatikusan elvégzik. A magán szálláshelyen tartózkodók pedig bármelyik turista irodában bejelenthetik tartózkodásukat. Megszűnt a rendőrségen való bejelentkezés kötelezettsége. A bejelentő lap montenegrói és angol nyelven rövidesen interneten is hozzáférhető lesz, így a turisták önmagukat, elektronikus úton, egyszerűen be tudják jelenteni.
   
 • Elérhető külképviselet/ek

  Kattintson ide a külképviselet/ek listájáért!
   
 • Biztonság

  Montenegró alapvetően a biztonságos országok közé tartozik, a közbiztonság összességében megfelel az európai normáknak. Téli időszakban a hegyvidéki turista központok, míg nyáron a tengerparti üdülőhelyek biztonsági kockázata nő meg mind a közlekedési balesetek, mind a turisták sérelmére elkövetett, kisebb súlyú bűncselekményeket illetően.

  Montenegróba utazás előtt javasolt mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítást kötni. Nagy értékű gépjárművek esetén érdemes a CASCO biztosítást megkötni!

  A Külügyminisztérium felhívja a Montenegróba utazó magyar állampolgárok figyelmét, hogy értékeikre, azon belül is elsősorban útlevelükre fokozottan vigyázzanak, mert az üdülőhelyeken és környékükön gyakoribbak a zsebtolvajlások, lopások. Az óvatosság még a garantáltan jó színvonalú szálláshelyek esetében is indokolt. Ahol lehetséges, ott vegyék igénybe a szoba, a szálláshely széfjét. Tekintettel arra, hogy a térség valamennyi országába a kártya típusú személyi igazolvánnyal be lehet utazni, ezért a turista céllal, 30 napot nem meghaladó tervezett tartózkodás esetén felesleges útlevél használata, a személyi igazolvány elegendő. Amennyiben valaki útlevéllel utazik, az adatoldalról készítsen fénymásolatot és azt az útlevelétől jól elkülönített helyen tárolja. Amennyiben mindkét okmányt magukkal viszik, útlevelüket és személyi igazolványukat külön helyen tartsák, mert egyik elvesztése/eltulajdonítása esetén a másikkal Montenegróban továbbra is tudnak utazni, illetve Szerbián, Bosznia-Hercegovinán vagy Horvátországon keresztül haza tudnak térni.

  Életveszély miatt egyes folyókon, folyószakaszokon TILOS a raftingolás. Ezekről aktuális tájékoztatás a turista irodákban, turisztikai központokban kapható.
   
 • Egészségügyi tudnivalók


  Kiutazás előtt ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése!

  A közegészségügyi helyzet jónak mondható. Járványveszéllyel nem kell számolni.

  Az ország tengerparti részein a turistaszezon idején kialakulhat vírusos, hasmenéssel és hányással járó fertőzés. A megbetegedéseket a rota és a noro vírusok idézik elő. Orvosi jelentések szerint a megbetegedések csak és kizárólag a csecsemőkre, illetve a legyengült immunrendszerű emberekre jelenthetnek komolyabb veszélyt. Az egészséges védekező rendszerrel rendelkező egyéneknél a fertőzés lefolyása 2-3 nap.

  Az idelátogató turistáknak nem javasolt a csapvíz fogyasztása, különösen a nyári kánikula idején csak és kizárólag palackos vizet fogyasszanak.
 • Tudnivalók Montenegróról:

  Éghajlat: Montenegró déli területei a partvidék mentén mediterrán klímájúak, száraz, meleg nyarakkal és esős, nem túl hideg telekkel. A középső és északi vidékek kontinentális éghajlatúak, a hegyek között nagyon sok eső esik. A völgyben fekvő Podgoricában van az egész országban a legmelegebb júliusban: 35-40°C.

  Utazás gépkocsival: Az ország területére Zöldkártya – azaz nemzetközi gépjármű felelősségbiztosítási bizonylat – kiváltása kötelező. Zöldkártya hiányában a Montenegrói határon belépéskor határbiztosítást szükséges kötni.

  A montenegrói közlekedési szabályok szerint a személygépjármű vezetője és utasa egyaránt köteles bekapcsolni a biztonsági övet. A személygépjármű kötelező felszerelései közé tartozik a fényvisszaverő láthatósági mellény. A kerékpárral közlekedők lakott területen kívül mindig kötelesek bukósisakot, csökkent látásviszonyok esetén pedig éjjel és nappal is fényvisszaverő láthatósági mellényt viselni. A motorkerékpárral közlekedők mindig kötelesek bukósisakot viselni. A fenti és sebességkorlátozásra vonatkozó szabályok áthágása pénzbüntetést von(hat) maga után.

  A montenegrói közutak minősége nagyjából megfelel a hazai utakénak, az országban azonban nincs autópálya. A Montenegróba utazók részéről fokozott körültekintés szükséges a gépjárművel való közlekedés során, különösen a hegyi országutakon. A helyi gépkocsivezetők sokszor kiszámíthatatlan módon, az alapvető szabályokat nem betartva (indexelés, elsőbbség adás) közlekednek!

  Montenegróban jelentős útépítési, útfelújítási munkálatok zajlanak, ami miatt rendszeresek az útlezárások terelések. A Podgorica – Cetinje és a Cetinje – Budva autópályák építése miatt, naponta többször, több órára mindkét irányban szünetel a gépjárműforgalom. Azokon a főutakon, ahol jelentős mértékű felújítás zajlik, időszakos forgalomkorlátozással kell számolni. A hegyvidéki útszakaszokon a tavaszi esők következtében gyakori a sárfelhordás, a kőomlás. Különösen a hegyvidéki útszakaszokon, a nem belátható részeken (kanyarok, szerpentinek) fontos a sebesség olyan mértékű csökkentése, amivel a váratlan akadályok – nagyméretű kövek, szikladarabok kikerülése biztonságosan elvégezhető. Bár folyamatosan tisztítják az utakat, de az ismétlődő esők miatt a kőomlások is ismétlődnek. A hegyvidéki utakon éjszaka előfordulhat lefagyás, vízátfolyás, ami drasztikusan befolyásolja a vezetési körülményeket, ezért a fokozott óvatosság indokolt. Az időjárásról és az aktuális útviszonyokról a www.amscg.org honlapon (Auto-moto savez Crna Gora) találhatnak folyamatosan frissülő információt.

  Kemping: Montenegró egész területén tilos a vadkempingezés. Kempingezni, sátorban megszállni csak és kizárólag az erre kijelölt, megfelelő infrastruktúrával rendelkező, regisztrált kempingekben engedélyezett.
 • Térkép

Inspirációk

Georgia a tények tükrében - OTP Travel Utazási Iroda
Ősi települések, hófödte hegycsúcsok, buja természet, különleges gasztronómia, meleg vendégszeretet – csak néhány ok, amiért Georgiát érdemes felvennünk a bakancslistánkra.

Georgia első számú borvidéke - OTP Travel Utazási Iroda
A kaukázusi ország évezredes múltra visszatekintő szőlészeti hagyományokkal rendelkezik, így a borrajongók egyik kötelező úti célja. A legjobb hely a georgiai borok felfedezésére a Kakheti régió. Tartson velünk!

Georgia világörökségei - OTP Travel Utazási Iroda
Az UNESCO világörökségi listáján több, mint 1100 műemlék szerepel világszerte, ezek közül jó párat Georgiában találunk. A szellemi kulturális örökségek listáján is vannak georgiai szereplők.

Georgia csemegéi - OTP Travel Utazási Iroda
A georgiai konyha elképesztően gazdag, változatos és nagyon finom. A legkedveltebb finomságokat szedtük most csokorba.

Georgia kulturális kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
A különleges dallamoktól a 8000 éves borkészítés hagyományáig Georgia számos kulturális kincs birtokosa. Ismerje meg velünk ezt a páratlanul gazdag örökséget!

Portugália utazás: Porto ételei - OTP Travel Utazási Iroda
Hagyományos ételek, amit Portóban, természetesen fenséges borok kíséretében, feltétlenül ki kell próbálni! Tartson velünk!

Portugália utazás: Porto - OTP Travel Utazási Iroda
Portó Portugália második legnagyobb városa. Számos történelmi, kulturális és gasztronómiai kincs otthona. Ismerje meg a világhírű portói bor szülőhelyét!

Franciaországi utazás: Bordeaux gasztronómia - OTP Travel Utazási Iroda
A franciaországi Bordeaux minden kétséget kizáróan a bor egyik világvárosa. Gasztronómiai kincsei között azonban akad még néhány, amelyet a városban járva meg kell kóstolnunk!

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!