Élmények a világ körül

Keresés
 
Csehország - OTP Travel Utazási Iroda
A sejtelmes, vadregényes tájak és a csodálatos Erdély feltárja titkait!

Románia

Úti célok Romániában

Lépten-nyomon festői ellentétek jellemzik keleti szomszédunk tájait. Míg az álmos erdélyi falvakban mintha megállt volna az idő, a vibráló Bukarest igazi metropolisz. A Kárpátok érintetlen erdőségei és vad hegyei, a csodálatos Duna-delta különleges ökoszisztémái, növény-és állatvilága a természet hatalmáról tanúskodik, a gyönyörű, XII. századi gyökerekkel bíró városok, mint Segesvár, Nagyszeben, Temesvár épületeikkel közös törtélemünkről mesélnek. Románia számos olyan titkot rejteget, mely ismeretlen az utazó előtt. A gigantikus bukaresti Parlament a világ harmadik legnagyobb épülete, melyet még Ceauşescu építtetett. Romániában, a kicsiny Brad városában található Európa egyetlen aranymúzeuma – az ország ugyanis kontinensünk aranyforrásokban leggazdagabb országa. De barnamedvéből is itt van a legtöbb a kontinensen, Románia zord hegyei között. Erdély lélegzetelállító szépségű tájaihoz, Székelyföld festői szorosaihoz, szurdokaihoz és a középkor óta szinte változatlan falvaihoz pedig talán az egész világon nincs fogható.

Romániába Budapestről diszkont légitársaság közvetlen járatával lehet eljutni Marosvásárhelyre. Bukarestbe a román légitársaság üzemeltet járatokat. Ezt az utat autóval kb. 11 óra alatt tehetjük meg.

Románia kontinentális időjárása hasonló Magyarországéhoz, a tengerparton mediterrán jellegű. Erdély időjárása változatosabb: a magas hegyek között hűvösebb van és a csapadék is gyakoribb.

Az aktuális beutazási tanácsokról, valamint naprakész információkról a Konzuli Szolgálat oldala nyújt tájékoztatást.
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/romania


Sajnos nincs megfelelő találat. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket.

Fontos információk

 • Vízum

  Románia

  Főváros és legnagyobb város: Bukarest
  Nyelv: román
  Vallás: román ortodox (87 %), római és görög katolikus (5,4%), protestáns (3,7%)
  Államforma: köztársaság
  Terület: 238 391 km2
  Népesség: 20 147 528 fő (2011)
  Népsűrűség: 84 fő/km2
  Egy főre jutó GDP: 10 291 USD
  Hivatalos pénznem: új román lej (RON)
  Időeltérés: +1 óra (UTC+2)
  Közlekedés iránya: jobb
  Hálózati feszültség: 230 V
  Csatlakozó és aljzat: Europlug Schulko
  Országhívószám: 40
  Internet TLD: .ro

  Magyar állampolgárok legalább az utazás utolsó napjáig érvényes magánútlevéllel vagy (nem régi típusú, könyvformátumú) személyi igazolvánnyal utazhatnak Romániába. Kiskorú szülő nélküli utazásához szülői hozzájárulási nyilatkozat szükséges.
   
 • Biztonság

  Románia 2007. január 1. óta az Európai Unió tagállama. Ennek megfelelően a személyi és vagyonbiztonság helyzete nagy vonalakban megegyezik az európai államokban szokásossal. A 112-es segélyhívó telefonszám itt is működik, idegen nyelven is veszik a bejelentéseket. Mindenképpen ajánlott teljes körű utas- és balesetbiztosítás megkötése.
  Az ország egy aktív földrengés zónában helyezkedik el, ahol évente száznál több rengést regisztrálnak. A földmozgások epicentruma rendszerint Vrancea térségében, a Keleti Kárpátokban van.
  Az országban bárhol, még a főváros belső területein is találkozhat az utazó gazdátlan kutyákkal. Ezek az állatok esetenként éhesek és agresszívek, ezért kiszámíthatatlanok.
  Az erdei kirándulások során jó tudni, hogy Romániában jelentős barnamedve populáció él. A hegyekben előfordulhatnak véletlen találkozások, amelyekből célszerű csendesen és lassan kihátrálni. Semmiképp sem fényképezni, vagy zajongani, mert ez az állat részéről támadást válthat ki. Ezek a vadállatok télen, élelem után kutatva a lakott területekre is bemerészkednek.
  A máshol is szokásos módon óvatosnak kell lenni a taxi szolgáltatásokkal, a zsúfolt helyeken értéktárgyainkkal és az esetenként agresszív koldusokkal.
  Kizárólag váltóirodákban váltsanak pénzt (Schimb valutar).
  A pénzt, személyi okmányokat, értékes személyes holmit (mobiltelefon, GPS, fényképezőgép) itt sem tanácsos őrizetlenül a gépkocsi utasterében hagyni!
 • Egészségügyi előírások

  Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. 
  A közegészségügyi helyzet jó, járványveszély nem áll fenn. Az egészségügyi ellátás általános színvonala megfelelő.

  A romániai közegészségügyben alapvetően az európai normák érvényesülnek. Az országba belépők számára nincs kötelezően előírt védőoltás. Ajánlott viszont a Hepatitisz A és B elleni védelem. Járványos betegségek terjedésekor ettől lehet eltérés, ezért érdemes az ÁNTSZ honlapján -http://oltokozpont.hu/index.php?id=352 - tájékozódni.

  Kanyarójárvány Romániában:
  A Konzuli Szolgálat felhívja a Romániába látogató magyar állampolgárok figyelmét, hogy a 2016 elején elkezdődött és azóta Románia legtöbb megyéjében (leginkább Krassó-Szörény, Temes, Arad, Maros megyében, de regisztráltak megbetegedéseket Hargita megyében is) sajnálatos módon akuttá vált a kanyarójárvány. A helyi közegészségügyi szolgálatok lehetőségeikhez mérten megtették a szükséges lépéseket a járvány megfékezése érdekében.

  Az ANTSZ információi szerint Magyarországon 1969-ben vezették be a kanyaró elleni védőoltásokat, amelynek köszönhetően a 47 éven aluli lakosság döntő többsége legalább egy kanyaró elleni oltásban részesült.
  A kanyaró szempontjából leginkább veszélyeztetettek a 15 hónaposnál fiatalabb, még védőoltásban nem részesült, illetve a betegséget át nem vészelt, oltatlan személyek. Veszélyeztetettek továbbá az immunhiányos betegek, valamint az egészségügyi dolgozók, akik Romániából érkező, potenciálisan kanyarós betegeket látnak el.
  A Romániába utazó külföldi állampolgárok számára elsődlegesen a higiéniai rendszabályok betartása a legfontosabb (a kórokozót a beteg az orr- és garatváladékával üríti), valamint vitaminok kellő bevitele ajánlott, ugyanakkor – amennyiben rendelkezésükre áll - tartsák maguknál az oltási könyvüket és utazásuk előtt ellenőrizzék védettségüket a vírussal szemben.

  A román egészségügy finanszírozási gondokkal küzd, melynek rendezése folyamatban van. Az állami egészségügyi intézmények minden EU polgár számára biztosítják a sürgősségi ellátást (első segélyt). Az esetlegesen felmerülő sürgősségi kórházi költségek problémamentes rendezése érdekében utazás előtt javasolt az európai egészségbiztosítási kártya kiváltása. Természetesen a Romániába utazás előtt is ajánlott megfelelő baleset- és egészségbiztosítást megkötni, így elkerülhető az a kellemetlen meglepetés, amelyet egy nagyobb összegről szóló kórházi számla okozhat.

  Kolozsváron létezik egy magánklinika, amelyben az alkalmazottak nagy része beszéli a magyar nyelvet, és a fontosabb szakterületeken rendelkeznek szakorvosokkal.
  Az egészségügyi intézmények műszaki színvonala, felszereltsége változó. Tapasztalat szerint a személyzet jól képzett, angolul is beszélő és a külföldiekkel szemben általában segítőkész. Sajnos Romániát is sújtja az orvoshiány, illetve az egészségügyi személyzet kivándorlása, azonban az ebből adódó működési zavarok a külföldieket a legritkább esetben érintik.
 • Közlekedés gépkocsival

  Az általános úthasználati matrica (ROVINIETA) hiánya pénzbírságot, vagy esetenként a forgalmi engedély bevonását vonhatja maga után. Ezért a román határon történő belépéskor javasolt megvásárolni a megfelelő úthasználati matricát! Ez nem csak autópályára vonatkozik, hanem minden országos közútra. Az aktuális díjakról tájékozódni lehet a https://www.roviniete.ro/rohonlapon. A nagyobb közúti hidak (például a Konstancába, a Duna deltába, vagy a Giurgiu-ból Bulgáriába vezető úton) szintén díjkötelesek.
  Romániában közlekedési szabályok áthágása a vezetői engedély és/vagy a jármű forgalmi engedélyének elvételét és felfüggesztését vonhatja maga után! A vezetői engedély bevonását követően az intézkedő rendőr a gépkocsivezető részére kiállít az okmány bevonásáról egy igazolást, amely a körülményektől függően feljogosíthat (vagy nem) a gépjármű vezetésére, általában a jogorvoslati határidő (15 nap) leteltéig, illetve az ország elhagyására szükséges ideig. A bevont okmányt a külföldi gépjárművezető, 15 napon belül, a területileg illetékes megyei rendőrkapitányság közlekedési osztályán nyilatkozat és az esetleges pénzbírság befizetését igazoló szelvény ellenében visszakaphatja.
  A közutakon közlekedhessen, minden gépkocsinak rendelkeznie kell a következő felszerelésekkel: 1 db elsősegély nyújtására alkalmas csomag, 2 db fényvisszaverő háromszög, 1 db tűzoltópalack (hitelesített).
  A téli gumi – időjárási viszonyoktól függően - országosan kötelező, a hegyes részeken havazáskor kötelező a hólánc (közcélú fuvarozásnál a lapát és homok is). Csak az „M+S”, „M.S.”, „MS” vagy „M&S” jelzéssel ellátott téli gumikat fogadják el.
  2013. június 14-én átadták a forgalomnak Románia és Bulgária között a Calafat-Vidin dunai hidat. A híd csaknem két kilométer hosszú, vasút és kétszer két sávos közút, valamint kerékpárút van rajta. Rövidíti és egyszerűsíti a Görögország, Törökország, illetve a Közel-Kelet felé a közlekedést. Használata lehetővé teszi a jelenleg még EU-n kívüli Szerbia elkerülését, így két hosszadalmas vámkezelés kihagyását. A hídon átkelési díjat kell fizetni, ami személygépkocsiknak 6,- EUR, teherautóknak – súlytól függően – átlagosan 37,- EUR. Lásd: www.vidincalafatbridge.bg/en
  Az ország méreteihez képest kevés az autópálya, a kétszer egy sávos nemzeti és nemzetközi főközlekedési útvonalak pedig zsúfoltak és nagy a kamionforgalom. Napjainkban is lehet még találkozni az utakon (ha nem is túl gyakran) lovas szekérrel és kísérő nélküli állatokkal.
  A romániai közutak aktuális állapotáról a Román Országos Autópálya és Útfelügyelet honlapján lehet tájékozódni (csak román nyelven, de az utak számozása egyértelműen azonosítható a térképen) www.cnadnr.ro „situatia drumurilor nationale”.
  A 90 napot meg nem haladó tartózkodás esetén, Románia területén a Magyarországon kiállított gépjárművezetői engedély feljogosít a közúti forgalomban való közlekedésre.

 • Térkép

Inspirációk

Portugália utazás: Porto ételei - OTP Travel Utazási Iroda
Hagyományos ételek, amit Portóban, természetesen fenséges borok kíséretében, feltétlenül ki kell próbálni! Tartson velünk!

Portugália utazás: Porto - OTP Travel Utazási Iroda
Portó Portugália második legnagyobb városa. Számos történelmi, kulturális és gasztronómiai kincs otthona. Ismerje meg a világhírű portói bor szülőhelyét!

Franciaországi utazás: Bordeaux gasztronómia - OTP Travel Utazási Iroda
A franciaországi Bordeaux minden kétséget kizáróan a bor egyik világvárosa. Gasztronómiai kincsei között azonban akad még néhány, amelyet a városban járva meg kell kóstolnunk!

Franciaországi utazás: Bordeaux kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
A franciaországi Bordeaux a borok Mekkája: rangos château-k, pincészetek és még számtalan egyéb látnivaló felfedezésre vár. Bemutatjuk a város lés környéke csodáit!

Dublin titkai - OTP Travel Utazási Iroda

A fenséges szikláktól az ősi várakon át, a misztikus műemlékekig a Smaragd sziget igazi kincsesbánya a történelem szerelmeseinek. Tartson velünk Írország legszebb vidékeire.

Dublin titkai - OTP Travel Utazási Iroda

Írország, az ősi folklór, a lélegzetelállító tájak és a különleges gasztronómiai különlegességek hazája.

Dublin titkai - OTP Travel Utazási Iroda

Tartson velünk egy képzeletbeli utazásra, ahol az ír mitológia varázslatos lényei elevenednek meg.

Görögország | Athéni kalandok családdal - OTP Travel Utazási Iroda

Csatlakozzon hozzánk egy ínycsiklandó utazásra, miközben felfedezzük az Athén kultúráját megtestesítő autentikus ételeket.

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!