Élmények a világ körül

Keresés

Fesztiválok utazás - OTP Travel Utazási Iroda
Egy-egy hagyományos népünnepély, fesztivál olyan dolgokat mesél az adott országról, melyet talán egyetlen útikönyv sem képes visszaadni vagy leírni. Látni kell!

Csináljuk velük a fesztivált!

Holi Fesztivál India

A Holi a legnépszerűbb indiai ünnep, a színek fesztiválja. Mozgóünnepről van szó, azaz minden évben máskor van: február utolsó és március első hete körül, telihold idején. A fesztivál napokig tart, így ünneplik a tavasz kezdetét, az újjászületést és a jó győzelmét a gonosz felett.
Az emberek máglyával űzik el a gonoszt, majd porfestékkel, színes festékes vízzel locsolják egymást – így emlékeznek Krishna cselekedeteire. Elképesztő, minden értelemben színes világba csöppenhetünk!

Fesztiválok utazás - OTP TRAVEL utazási iroda
 

Szapporói hó-, és jégfesztivál (Japán)

A Japán legnagyobb téli eseményének számító szapporói hófesztivált minden év februárjában rendezik meg, a felkészülés azonban már januárban megkezdődik. A szobrokhoz szükséges – mintegy 6500 darab, egyenként 5 tonnás kamionnyi – havat folyamatosan hordják a fesztivál területére, hogy aztán a látogatók megcsodálhassák a hó- és jégszobrok százait. Az alkotások témái egészen változóak, jellemzően egy eseményt, híres épületet vagy személyt örökítenek meg. Számos színpadot is felépítenek, ahol zenés előadásokat tartanak. Hosszú hó-, és jégcsúszkák emelik a vidám hangulatot.

Fesztiválok utazás - OTP TRAVEL utazási iroda

 

Vízkereszt (Timket) Etiópiában

Egy újabb színes ünnep, melynek igazi különlegessége a több tízezer hívő pompás ünneplő ruhákban és díszes ernyőkkel való felvonulása, és Krisztus megmerítkezésének felidézése. A Timket fesztivál a Vízkereszt etióp ortodox ünnepe. A fesztivált-melyre egész Etiópiából érkeznek ortodox keresztények-az ország legfontosabb ünnepének tartják. Az esemény legsajátságosabb szimbólumai a gazdagon hímzett, színes ernyők, melyek alatt a szent írásokat őrzik. A ceremónia során a frigyláda mását, a Tabotot - mely minden etióp oltár kötelező eleme - gondosan becsomagolják díszes szövetbe, és a pap a fején viseli a felvonulás során. A szent liturgiát egy medence vagy patak partján tartják éjjel 2 órakor, majd a megszentelt vizet a résztvevőkre hintik.
A fesztivál azonban itt nem ér véget. A színes köntösbe öltözött és napernyőkkel felszerelt klérusok énekkel kísért vidám táncokba kezdenek, majd ezt követi a vének ünnepélyes felvonulása fegyvereikkel, melyet egy középkorú férfi elnyújtott alacsony hangú éneke kísér. A gyerekek izgatottan kergetőznek, a nők a legszebb ruhájukat öltik magukra egyetlen igazi szabadnapjukon az évben. A fiatalabbak lelkes táncba kezdenek a fáradhatatlanul ismétlődő ritmikus dalokra. Csodálni is különleges, részt venni a táncokban pedig felejthetetlen élmény!

Fesztiválok utazás - OTP TRAVEL utazási iroda

 

Kailas-hegyi Szaka Dava Fesztivál Tibet

A Kailas-hegy Tibet egyik legszentebb helye, a buddhisták világszerte azt állítják, hogy a Kailash egyenesen a bolygó legszentebb helye. A szaka dava fesztivál a buddhizmus alapítójára, Sakjamuni Buddhára emlékezik. Ekkor ünneplik a tathágata születésnapját és egybenhalálának napját. Ötszáz láma szokott ilyenkor buddhista szútrákat kántálni, amelyet a helyi világi buddhisták is látogathatnak. A fesztivál idején lóversenyt és íjászversenyt is szoktak tartani, illetve ezen a napon fogvatartott állatokat engednek szabadon. Különös forgatag, egyszerre jellemzi a szellemi elmélyülés és az önfeledt szórakozás.

Fesztiválok utazás - OTP TRAVEL utazási iroda
 

Argungu Nemzetközi Halász Fesztivált (Nigéria)

A nigériai Argungu az év nagy részében egy csendes kis halászfalu, ám néhány napra minden évben feje tetejére áll a rend, ekkor rendezik meg az Argungu Nemzetközi Halász Fesztivált. Itt a férfiak megmutathatják mennyire férfiak a tó legnagyobb halának kifogásával. Nem horgászfelszereléssel, hanem puszta kézzel, bizonyítván ezzel a folyóparton drukkoló hölgykompániának, hogy bizony ők a legjobb halászok és az evolúció legtökéletesebb hímjei.
A fesztivál népszerűségét jelzi, hogy a látogatók már egy hónappal a kezdés előtt megérkeznek a városba, hogy részt vegyenek az előkészületi izgalmakban. Az utolsó napon megrendezett halászverseny menete a következő: halászok ezrei ellepik a folyót kivájt lopótökkel és hálóval, és 45 perc áll rendelkezésükre ahhoz, hogy kifogják a legnagyobb halat a Matan Fada folyóból. A kivájt lopótököt különféle magvakkal töltik fel, mellyel a sekélyebb vízbe csalogatják a halakat. A győztes nemcsak versenytársai irigy tekintetét zsebelheti be, hanem egy autó és utazás boldog tulajdonosa is lehet. 

Lampionünnep Kína

Ez az ünnep a kínai nemzet legnagyobb hagyományos ünnepének, a Tavaszünnepnek a része. Egy ősi rendelet szerint ezen a napon a közterületeken, a lakóházakban, különösen a forgalmas városnegyedekben és a kulturális központokban lampionokat kell kifüggeszteni, lampionfesztivált és, - vásárt kell rendezni. A lampionünnephez igen sok népszokás kapcsolódik. Az emberek ilyenkor nemcsak a különböző színű és formájú lampionok szépségében gyönyörködnek, hanem úgynevezett dob-, sárkány- és oroszlántáncot is járnak, népdalokat énekelnek, petárdákat robbantanak. Ennivalót, szimbolikus papírpénzt áldoznak a halottaknak és őseiknek. A családtagok összejönnek és egy Yuanxiao nevű ragadós rizsgombócot esznek. A lampionünnepet az egész országban, különösen falun, ma is ugyanúgy tartják meg, mint régen.

Fesztiválok utazás - OTP TRAVEL utazási iroda
 

Garma Fesztivál Ausztrália

A Garma Fesztivál Ausztrália egyik legnagyobb őslakos kulturális fesztiválja, amely évenként kerül megrendezésre északkelet Arnhem Földön. Mára a rendezvény nemzeti üggyé vált, a nemzeti légitársaság is melléjük állt, charter járattal is el lehet jutni az eseményre. Mivel a rendezvény őslakosok földjén kerül megrendezésre, így különleges belépési engedély kell a területre, ezt előre be kell szerezni. A fesztivál egyik különlegessége éppen maga a helyszín. Arnhem Föld a kontinens egyik félreeső, – és a területre való belépést szabályozó szigorú törvényeknek köszönhetően – elszigetelt szeglete. A Garma Fesztivál kiváló lehetőség mindazoknak, akik Arnhem Föld keleti részén élő Yolngu nép kulturális öröksége iránt érdeklődnek.
A négynapos rendezvény középpontjában a területen évezredek óta élő és virágzó kulturális értékek megosztása mellett az oktatás és a hagyományok állnak – mely utóbbinak egyik fontos alapköve az ősi szertartások (bungull), a zene és a dalok (manikay), valamint a tradicionális didgeridoo (yidaki).

Fesztiválok utazás - OTP TRAVEL utazási iroda
 

Burning Man Fesztivál Nevada állam, USA

A Burning Man az egyik legextrémebb fesztivál, melyet minden nyár végén megrendeznek Amerikában, a Nevada állambeli Black Rock sivatagban. A fesztivál a mindentől távol eső kiszáradt tómederben leginkább a radikális önkifejezésről, civilizációtól való elvonulásról, másokkal való együttélésről szól. A húsz éves fesztivál egyébként még mindig radikálisan eltér a profitorientált óriásrendezvényektől, mivel itt tiltott a pénz használata (még a fellépők sem kapnak pénzt). Kimondottan a fogyasztó társadalom ellenpólusaként zajlik a rendezvény, itt cserekereskedelemmel szerzik be a résztvevők amire szükségük van. A hatalmas égő “emberen” kívül más látványosságokkal is lehet találkozni, például: mutáns járművekkel, bizarr kiállításokkal és óriás méretű installációkkal. Az éghajlati tényezők még extrémebbé teszik a fesztivált. Nappal perzselő hőség van, 40 fok feletti hőmérséklettel, éjszaka pedig alig éri el a 10 fokot a hőmérő higanyszála.


 

Cascamorras Spanyolország

A Cascamorras egy különleges nyárvégi fesztivál, melyet két spanyol városka, Baza és Guadix lakói rendeznek meg egy középkori vitájukra emlékezve. Cascamorras egy Guadix-ban élő munkás volt, aki  Bazaban dolgozva rátalált az Irgalmas Szűz szobrára, mit el akart vinni falujába. Ez azonban nem sikerült neki, így hatalmas csalódást okozva saját falujának, üres kézzel tért haza, ezzel magára haragítva a helyiek nagy részét. Minden évben felelevenedik a több száz éves hagyomány, amikor egy színes ruhába öltözött „Cascamorras” útnak indul, vállalva hogy színes festékekkel megszórva kényszerítsék menekvésre, majd visszatérve saját városába a földijeitől is hasonló bánásmódban részesüljön. 

További ajánlatok:

INDIAI ARANYHÁROMSZÖG

India
775 000 Ft-tól/fő

INDIA - RAJASTHAN CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

India
1 099 000 Ft-tól/fő

INDIA – NEPÁL

India, Nepál
1 265 000 Ft-tól/fő

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00