Élmények a világ körül

Keresés

Bruges titokzatos templomai

Belgium - OTP Travel Utazási Iroda
Bruges, az észak Velencéjének is nevezett város bővelkedik látnivalókban. Mi most öt, méltatlanul feledésbe merült templom nyomába eredtünk.

Bruges titokzatos templomai

Bruges, az észak Velencéjének is nevezett város Belgiumban bővelkedik látnivalókban. Mi most öt, méltatlanul feledésbe merült templom nyomába eredtünk. Bruges, hollandul Brugge, németül Brügge Nyugat-Flandria legnagyobb városa. Történelmi óvárosa szerepel az UNESCO világörökségi listáján. A városmagot körülvevő régi erődítmények és malmok maradványai a települést sűrűn átszövő csatornahálózat mentén sorakoznak. Bruges városközpontja a középkor óta alig változott, így egészen különleges időutazásnak lehet részese a látogató. A számos értékes műemlék árnyékában persze elhalványul sok különleges épület, amelyek nincsenek benne a turizmus fősodrában.

Jeruzalemkerk

Belgium, Jeruzalemkerk - OTP Travel Utazási Iroda
A titokzatos magántemplomot az Adornes család építtette 1429-ben. Bruges egyik csendes környéken fekszik, távol a város forgatagától, így nagy valószínűséggel mi lehetünk az egyedüli látogatók. A templom különlegessége abban rejlik, hogy építtetői a jeruzsálemi Szent Sír templom mintájára emeltették. A kétszintes belső tér egészen lenyűgöző; a családi ereklyék mellett egy különleges, koponyákkal díszített oltárt is megcsodálhatunk. A templom igazi kincse azonban nem ez, sokkal inkább Krisztus sírjának XV. századi másolata – úgy, ahogy azt a szentföldi zarándoklatról akkoriban visszatérő családfő látta.

Sint-Basiliuskapel

Belgium, Sint-Basiliuskapel - OTP Travel Utazási Iroda
Kép: Pedro J Pacheco, CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons
A Burg tér sarkában egy alig észrevehető bejárat mögött húzódik meg a folyosó, amely az ősi kápolnába vezet. A Diederik van de Alsas által építtetett kápolna 1134-1157 között készülhetett el, román stílusban. A helyet Szent Bazilnak szentelték, abban bízva, hogy ereklyéje itt lesz majd elhelyezve. Az ereklye végül a történelem során soha nem jutott el ide. A különleges várkápolnát azonban Bruges polgárai így is használatba vették, az évszázadok során számos rejtélyes társaság tartotta itt a gyűléseit. A durva kőből épült kápolna sötét, titokzatos hely, faragott domborművekkel és a falakba épített sírkamrákkal. Ha egy kis borzongásra vágyunk, keressük fel!

Sint-Walburgakerk

Belgium, Sint-Walburgakerk - OTP Travel Utazási Iroda
Építése 1619-ben kezdődött. A hatalmas barokk templom Flandriában azon a három egyike, amelyet Peter Huyssens jezsuita építész tervezett a római Gesù templom stílusában. Különösen lenyűgöző az antwerpeni Artus Quellin által 1667-ben tervezett szószék. A kórus padlójának geometriai motívumai állítólag üzenetet hordoznak, a hagyomány szerint egy ősi arab nyelven (kucif) értelmezhető szöveget rejtenek. A monumentális márvány főoltár Jacob Cocx alkotása, míg a mellékoltárok I. Pieter Verbrugghen keze munkáját dicsérik. A mészkő megmunkálása olyannyira tökéletes, hogy az az érzése támad a látogatónak, viasz szobrok és domborművek előtt áll. Összességében elmondható, hogy a templom a németalföldi barokk művészet egyik kiemelkedő alkotása, Bruges egyik háttérbe szorult nevezetessége.

Magdalenakerk

Belgium, Magdalenakerk - OTP Travel Utazási Iroda
A hányatott sorsú épületet Pierre Buyck tartományi építész Tudor-stílusú előzetes terve alapján a Brugesbe települt angol építész, Thomas Harper King tervezte neogótikus stílusban. Ezek a módosítások már az építkezés során sok vitát generáltak a gyülekezetben. Harper King nem is fejezte be az építkezést, munkáját Antoine Verbeke vette át. A kivitelezés 1851-ben kezdődött és 1856-ban fejeződött be a torony átadásával. Az épületet most több gyülekezet is használja, illetve kulturális események otthonául szolgál. Igazi gazdája nincs, így meglehetősen leromlott állapotú. Addig keressük fel, amíg lehet!

Sint-Annakerk

Belgium, Sint-Annakerk - OTP Travel Utazási Iroda
Bruges egyik csendes szegletében található a Sint-Annakerk (Szent Anna) templom. A XVII. században épült, gótikus stílusjegyeket hordozó egyhajós épület a gazdagon díszített barokk belső terével lepi meg a látogatót. Helyi mecénások adományából épült templom rejti Jan Garemijn alkotását is, amely a legnagyobb festmény Bruges városában.

Kapcsolódó inspirációk:


Dallamos desztinaciók, nyári utazás - OTP Travel Utazási Iroda
A nyár az utazás mellett a zenei fesztiválok ideje is.

Utazás Európa legjobb városaiba  - OTP Travel Utazási Iroda
Kilenc város, ahová feltétlenül el kell utaznia!

Autómentes városok - OTP Travel Utazási Iroda
Ahol nincs forgalmi dugó és benzingőz.

Becsengettek
A világ legszebb egyetemei

Különös múzeumok a nagyvilágban - OTP Travel Utazási Iroda
Hol vannak már a posztópapucsos kastély-, és múzeumlátogatások?!

Kapcsolódó ajánlatok:


Sajnos nincs megfelelő találat. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket.