Élmények a világ körül

Keresés

Különös múzeumok a nagyvilágban - OTP Travel Utazási Iroda
Hol vannak már a posztópapucsos kastély-, és múzeumlátogatások?!

Különös múzeumok

Szerencsére hazánkban is egyre több érdekes, interaktív tárlat nyílik, de ha átlépjük az országhatárt elképesztő, esetenként bizarr kiállításokkal találkozhatunk. Összegyűjtöttünk belőlük néhányat, mindig van mit tanulni.

MMM Corones hegymászó múzeum Olaszország

Az Trentino-Alto Adige régióban magasodó Kronplatz hegy 2275 méteres csúcsára edzettség és vállalkozó szellem függvényében több módon is fel lehet jutni: a legkényelmesebb, ha autóval kacskaringózunk végig a sziklás hegyi úton, de felülhetünk egy kötélpályára, ahol a mesés panoráma miatt nem is tűnik majd olyan hajmeresztőnek az utazás. Vagy a klasszikus megoldás, a közel öt órás gyalogtúra. És hogy miért is vállaljuk mindezt? A hegycsúcson található a nemrégiben elhunyt Zaha Hadid, a világ talán egyik legismertebb építésze által tervezett múzeum, egy impozáns épület a Kronplatz tetején. A kiugró, döntött blokkok egy füves földhalomból nyúlnak ki, kitakarva a múzeum belsejét. Minden ablak fényvisszaverő üvegtáblákból áll (tökéletes szelfizésre), hogy a látogató még akkor is a környező hegyeket lássa, amikor valójában a múzeumra néz. A múzeum belső tere egy templomra emlékeztet. Az MMM Corones a két évtizeddel korábban Reinhold Messner, a legendás hegymászó által kezdeményezett múzeumprojekt utolsó részlete, a hatodik a sorban. A Messner hegyi múzeum projekt az ő küldetése, hogy megossza a hegy iránti szenvedélyét, élményeit a hegymászásról. A Coronest a „Mindenek felett álló fegyelem a hegymászásban” téma ihlette.

Különös múzeumok - OTP TRAVEL utazási irodaForrás: Marco Almbauer / Wikipédia
http://www.messner-mountain-museum.it/en/corones/museum/​

Optikai Illúziók Múzeuma Szöul, Dél-Korea

Szöulban nem hiszünk majd a szemünknek. Illetve ne higgyünk a szemünknek! Itt található ugyanis egy kiállítás, ami hologramok, optikai csalások segítségével ügyesen becsapja a szemünket, így nagyon szórakoztató képeket tudunk készíteni a műalkotásokról és egymásról. 3D-s optikai illúziók részesei lehetnek és szabadon léphetnek interakcióba a tárgyakkal és képekkel. A képek alakjainak egy része szinte kiugrik a keretéből, és bármi megtörténhet. Kívülről a fő kiállítási területet úgy dekorálták, hogy Santorinihez hasonlítson, itt található a Santorini Kávézó is. Aki a születésnapján látogat el ide, a múzeum vendége. És ez nem csalás, nem ámítás!
www.trickeye.com

Nemzetközi Titkosügynök Múzeum Washington DC, USA

A nevem Bond. James Bond. Hol másutt lenne a Nemzetközi Titkosügynök Múzeum, mint Washington DC-ben? Minden, amit eddig csak a filmekben láttunk megelevenedik itt. A 22 dolláros belépő leperkálása utána felkészítik a látogatót kémkedésre és titkos műveletekre. Megtanulhatjuk, hogyan alakítsunk kiváló titkosügynököt, és hogyan induljunk küldetésre. Interaktív kiállítások és fejlett technikájú eszközök segítségével gyorsan a következő 007-es ügynökké válhatunk. Az egész család örömét lelheti az olyan különleges kiállítási tárgyakban, mint a rúzsként is működő pisztolyok, az első világháború ideje alatt készült kiképzési filmanyagok, töltőtollkamerák, Bond-autók.
www.spymuseum.org

Grenada víz alatti múzeum (Molinier-öböl, Grenada)

A Kolumbusz által felfedezett egykori brit gyarmat, Grenada kedvelt úti cél a közép-amerikai térségben. Kedves, nyitott emberek lakják az Antillák szigetcsoporthoz tartozó országot, másként aligha jöhetett volna létre a szinte szürreális, kreatív kiállítás. Jason de Caires Taylor ugyanis olyan különleges, víz alatti világot alkotott meg, melynek láttán az utazók nemcsak a korallokkal és a tenger élővilágának sajátosságaival ismerkedhetnek meg, hanem hét méteres mélységben elhelyezett szobrokkal is. A szobrászként és búvárkutatóként is elismert művész meghökkentő művei mágnesként vonzzák a kalandvágyó turistákat. A víz alatti tárlat célja, hogy felhívják a figyelmet a művészet és a környezet kapcsolatára, éppen ezért Taylor nem csupán véletlenszerűen, a közönség meghökkentése céljából helyezte el őket a víz alatt. Műveihez szervesen kapcsolódik az őket körülvevő természet, a tengeri élővilág, a korallzátonyok, egyben az óceán misztikuma. A víz alatti szobrok különlegessége, hogy egészen más benyomást keltenek, mint szárazföldi társaik, sokkal nagyobbnak és közelibbnek látszanak - méretük egyébként is hatalmas -, szépségüket pedig csak fokozzák a felületükön játszó fények, melyek mindig más képet mutatnak róluk.

Különös múzeumok - OTP TRAVEL utazási irodawww.grenadaunderwatersculpture.com

Nemzetközi UFO Múzeum és Kutatóközpont (Roswell, Új-Mexikó, USA)

2010-ben, egy 80 hektáros parkban nyílt meg a Nemzetközi UFO Múzeum és Kutatóközpont az 1947-es UFO-incidens kapcsán elhíresült amerikai városban, Roswellben. A „rejtélyturizmus” kedvelői biztos megtalálják itt a számításaikat, a szkeptikusok meggyőzésére pedig bőséges eszköztárat vonultat. Közszemlére van itt téve egy állítólagos repülő csészealj, ami a múzeum vezetősége szerint 1947-ben landolt nálunk, mert úgy alakult, hogy az idegen lények szerencsétlenül értek földet Roswellben. Emellett összegyűjtöttek információkat UFO-észlelésekről, képeket állítólagos azonosíthatatlan repülő tárgyakról, valamint szemtanúk beszámolóit. A múzeum mindennap délelőtt kilenctől délután ötig tart nyitva, a belépő 5 dollár személyenként. Ha valaki karácsony előtt jár arra, az ajándékboltban UFÓ-s karácsonyfadíszt is vehet, átlag 11 dollárért. Teljes őrület!
www.roswellufomuseum.com

Megtört szívek múzeuma Zágráb, Horvátország

Beismerjük, nem Valentin-napra való program, de az év többi napján érdekes kaland ellátogatni a Megtört szívek múzeumába, amely az egykor virágzó szerelmi kapcsolatoknak állít emléket. A múzeum a tönkrement szerelmi kapcsolatok mementójaként megmaradt tárgyakat és emlékképeket gyűjti egybe. A mint egy 300 négyzetméternyi kiállítási területen minden kiállítási tárgy egy a bizarrtól a banálisig terjedő holmiból, és a hozzá kapcsolódó megható, fájdalmas vagy akár jópofa szerelmi történet horvát vagy angol nyelvű leírásából áll. A kiállítás napról-napra változik, mivel az érdeklődők a maguk kedve szerint alakítják a tárlat anyagát. Ugyan is bárki szabadon behozhatja és kiállíthatja a saját szerelmi történetéhez és szakításához kötődő tárgyat, ajándékot, emléket, levelet vagy SMS-t. A mintegy száz szokatlan tárgyból - mint például fejsze, plüsstigris, menyasszonyi ruha és gyűrű - álló anyag az általa sugallt tematika szerint kerül kihelyezésre a szakítás előszelének szobája, a szenvedély szobája, a düh szobája, a harag szobája nevet viselő termek egyikébe.

Különös múzeumok - OTP TRAVEL utazási irodawww.brokenships.com

Sült Krumpli Múzeum (Brugge,Belgium)

Hogy miért kell a hasábburgonyának múzeumot állítani? Egész egyszerűen azért, mert a belgák szerint ők találták fel a sült krumplit, sőt ők készítik a világon a legfinomabb változatot. A belga változatban a kb. 12-15 mm-es darabokat zsírban sütik ki. Ráadásul a művelet kétszer történik meg, így érik el, hogy belül puha, kívül pedig ropogós legyen. Az első és a világon egyetlen, a sült krumplinak szentelt múzeumot apa és fia alapította, Cedric és Eddy Van Belle Brugge egyik legszebb épületében, a Saaihalléban, melynek középkori pincéjében kóstolható meg a belga konyha egyik alapremeke. A kiállítás bemutatja a burgonya történetét egészen a perui kezdetektől , majd rátér alapvető tudnivalókra a fűszerezéstől a konyhai eszközökig. Mondanunk sem kell, hogy helyben megkóstolhatók az aranyra sült hasábok.
www.frietmuseum.be

Flamenco Múzeum Sevilla, Spanyolország

Christina Hoyos, a spanyol flamencolegenda hozta létre a világ első flamenco múzeumát Sevillában. Interaktív kiállításokon mutatják be a tánc eredetét és fejlődését, hallhatunk itt a legkiválóbb zenékből, nézhetjük a leglátványosabb videofelvételeket, megcsodálhatjuk a színpompás jelmezeket, de festményeket, fotókat és rajzokat is találunk nagy számban. Több híres kosztüm között itt látható a híres vörös ruha, amely a barcelonai olimpiai játékok megnyitóján szerepelt.
Esténként hét órától a legkiválóbb művészek lépnek itt fel, hogy egy órán keresztül elkápráztassanak bennünket tudásukkal. Workshopok és tanfolyamok, magánórák és különleges előadások szerepelnek még a múzeum kínálatában.

Különös múzeumok - OTP TRAVEL utazási irodawww.museoflamenco.com

Emberi test Múzeum Oegstgeest, Hollandia

A Hollandia délnyugati részén, Oegstgeestben található Corpus Múzeum kiállításán testen belüli élményben lehet részünk, miközben az emberi test élethűen modellezett belsejében kalandozunk. A múzeumba egy óriási lábon keresztül léphetünk be, majd a gyomorral, a belekkel, az emésztés folyamataival ismerkedhetünk meg. Nem marad ki a szív, a tüdő, a gége, a száj, az orr, a szem és a fül sem, legvégül – a legfelső emeleten – eljutunk az agyba.
www.corpusexperience.nl

Kapcsolódó ajánlatok:


SEVILLAI VÁROSLÁTOGATÁS – ANDALÚZ HANGULATOK

Spanyolország
369 000 Ft-tól/fő

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00