Spanyolország fenséges ízei

A finom tapasoktól kezdve a kiváló tenger gyümölcseiig és a hagyományos sültekig, a spanyol ételek a legjobb helyi termékek felhasználásával készülnek.

Bemutatunk tíz ételt, amelyet Spanyolországban járva mindenképpen meg kell kóstolni.

Gazpacho

A legpirosabb, legérettebb paradicsomokat, olívaolajat, fokhagymát, kenyeret, paprikát és uborkát selymesen simára turmixolnak, majd lehűtik, és tálakba vagy poharakba öntik. A dél-spanyolországi Andalúziában nyáron minden nap fogyasztják, és a tapasbárokban mindig van egy kancsó a pulton. Kóstolja meg a córdobai salmorejo-t is, ami egy sűrűbb változat, gyakran ibériai sonkadarabokkal a tetején tálalják.

Paella

A valenciai régióban azt állítják, hogy ha akarunk az év minden napján más-más ízesítéssel kóstolhatjuk, de most maradjunk a leghagyományosabb változatnál. A valenciai paella hozzávalói közé tartozik a csirke vagy nyúl, a sáfrány, a futóbab és a vajbab. A legfontosabb elem azonban a rizs, ideális esetben a Spanyolország keleti partvidékén termesztett Calasparra fajta, amely különösen jól magába szívja az összes ízt.

Tostas de tomate y jamón

A fekete disznók a nyugat-spanyolországi magyaltölgyek között kóborolnak, hogy megtalálják a makkot, amely a márványos, magenta Ibérico sonka jellegzetes diós ízét adja. A vastag pirítósdarabokat fokhagymával és paradicsommal bedörzsölik, néhány csepp olívaolajjal megspriccelik, majd jön a fenséges jamón. Gyorsan kész és nagyon finom!

Gambas al ajillo

Cseréptálban sercegő garnélarák, csábító illattal. Olívaolajban megpirítanak egy kis fokhagymát és zöld chilit, amire hamarosan rákerül a garnélarák, néhány perces összeforgatás után jön a friss petrezselyem. És már tálalható is! Nem is lehetne egyszerűbb, nem is lehetne finomabb.

Tortilla Española

Tojás, burgonya, hagyma... ennyi. A spanyol omlett sokkal több, mint egy egyszerű rántotta. A burgonyát és a hagymát olívaolajban lassan megpirítják, majd összekeverik a felvert tojással, hogy az ízek összeérjenek. Ekkor következik a chorizó, a sonka, a spenót, a cukkini vagy bármit, ami éppen kéznél van, hogy szinte a semmiből is ízletes étel kerüljön az asztalra.

Patatas bravas

Talán a tapasok közül a legkedveltebb a patatas bravas. Az ország különböző régióiban számos változatban ismert, ami közös bennük, hogy sült krumplit tartalmaznak. Madridban a bravas szósz édes és fűszeres pimentónból (spanyol paprika), olívaolajból, lisztből és húslevesből készül - de soha nem paradicsomból. Van, aki fokhagymát is ad hozzá, mások egy csipetnyi fino sherryt.

Cochinillo asado

Az utazók rendszerint azt állítják, hogy azért mennek Segoviába, hogy megcsodálják a bámulatos római kori vízvezetéket, a mesebeli várat vagy az elegáns katedrálist, de valójában mindez csak arra jó, hogy belekóstoljunk a város különleges konyhájába. Segoviában ez pedig vagy sült malacot vagy bárányt jelent. A húst hatalmas fatüzelésű kemencékben sütik, és olyan puha, hogy egy cseréptányér oldalával szeletelik. Mennyei!

Pisto

A ratatouille spanyol változata az egész országban felbukkan különböző változatokban, de a legjellemzőbb a Madridtól délre fekvő La Mancha síkságának vidékén. A hagymát, fokhagymát, cukkinit, paprikát és paradicsomot olívaolajban lassan sütik meg; ez az étel nem szereti, ha sietünk vele - vallják a spanyolok. Általában előételként tálalják, olykor tükörtojással vagy chorizóval, de köretként is kiváló.

Pollo al ajillo

Minden spanyol azt állítja, hogy a legjobb fokhagymás csirkét a nagymamája készíti. A hámozatlan fokhagymagerezdeket olívaolajban megpirítják, hogy ízesítsék az olajat, majd kiveszik, mielőtt hozzáadnák a csirkedarabokat. Amikor az megpuhult, a fokhagyma visszakerül a csirke mellé némi rozmaringgal, kakukkfűvel és egy kis száraz sherryvel vagy fehérborral. De ahány ház, annyi szokás, mindenképpen ki kell próbálni!

Turrón

A spanyolok karácsonykor hatalmas mennyiségű turrónt, azaz mandulás nugátot fogyasztanak. A legtöbbet az Alicante tartománybeli Jijona kisvárosban készítik, helyben termesztett mandulából, mézzel és tojásfehérjével keverve. Két alaptípus létezik: a Jijona nevű lágy, sima változat és a kemény, manduladarabokat tartalmazó Alicante turrón.

Kapcsolódó inspirációk

Kapcsolódó ajánlatok


MALAGA ÉS COSTA DEL SOL - KALAND ÉS KULTÚRA

Spanyolország

Ismerje meg Malaga egyedi hangulatát, ahol andalúz hagyományok, történelmi emlékek és mediterrán életérzés találkozik – a program ikonikus látnivalókat, fakultatív kirándulásokat és tengerparti pihenést is kínál. A Torremlinosban található szállás ideális kiindulópont a Costa del Sol felfedezéséhez.

279 000 Ft-tól/fő

TENGERPARTI HÉTVÉGE BARCELONÁVAL

Spanyolország

Kontinensünk egyik legragyogóbb városa, Barcelona az utóbbi évtized átalakításainak köszönhetően csak még szebb lett, látnivalói megszámlálhatatlanok. Calella-ban lévő szálloda ideális kiindulópont Barcelona felfedezéséhez és Costa Brava homokos tengerpartján kipihenhetők a városlátogatás kellemes fáradalmai.

319 000 Ft-tól/fő

MALLORCAI HÉTVÉGE

Spanyolország

Mallorca fantasztikus időjárásával, finom ételeivel és vadregényes hangulatával azonnal elvarázsolja az idelátogatókat, ez a sziget a kultúra és a természet tökéletes kombinációja.

369 000 Ft-tól/fő

SEVILLAI VÁROSLÁTOGATÁS – ANDALÚZ HANGULATOK

Spanyolország

Sevilla Andalúzia fővárosa, emellett Dél-Spanyolország kulturális és gazdasági központja. A várost meghatározza a mediterrán éghajlat, a gyönyörű építészeti emlékek, a kiváló gasztronómia, a pezsgő mediterrán életérzés és az autentikus flamenco. Sevilla sokszínűségéből adódóan mindenki számára izgalmas lehet.

389 000 Ft-tól/fő

MALAGAI SZILVESZTER

Spanyolország

Malaga nem csupán napsütötte tengerpartjáról híres, hanem gazdag történelméről, látványos épületeiről és pezsgő kulturális életéről is. Fedezze fel Andalúzia ékkövét, sétáljon a történelmi óvárosban, ismerje meg Picasso szülővárosát – és búcsúztassa az óévet egy különleges hangulatú mediterrán szilveszterrel!

399 000 Ft-tól/fő

KIRÁLYI MADRID

Spanyolország

Madrid nyüzsgő éjszakai élete, elegáns üzletei és nem utolsósorban felbecsülhetetlen műkincsei révén látnivalókban gazdag, élményekkel teli napok állnak a városba látogató vendégek előtt. Apropó vendégek: a helyiek, a madrileno-k híresen nyíltszívűek és barátságosak a nézelődő turistákkal.

399 000 Ft-tól/fő

MEDITERRÁN VALENCIA ÉS ALICANTE

Spanyolország

Új városlátogató programunk során nem csak Valencia felfedezésére, de a legendás paella-készítés fortélyainak és a híres valenciai borvidék zamatos nedűinek megismerésére is alkalom nyílik. A körutazást Alicante hangulatos tengerparti városában zárjuk.

559 000 Ft-tól/fő

ANDALÚZIA, ÜDÜLÉSSEL COSTA DEL SOL TENGERPARTJÁN

Spanyolország

Andalúzia a modernizáció ellenére továbbra is egy temperamentumos és szenvedélyes hely, ahol akkor jár át minket a város hangulata, amikor a legkevésbé számítunk rá. A körutazás végén a népszerű Costa del Sol gyönyörű tengerpartja nyújt pihenést.

749 000 Ft-tól/fő

VILÁGÖRÖKSÉGEK ÉSZAK-SPANYOLORSZÁGBAN

Spanyolország

Fedezze fel Észak-Spanyolország lenyűgöző tájait és kulturális kincseit egy csoportos körutazás keretében, magyar idegenvezetéssel! 

799 000 Ft-tól/fő

NAGY KÖRUTAZÁS MAROKKÓBAN ÉS ANDALÚZIÁBAN

Marokkó,

Utazzon velünk Marokkó és Andalúzia varázslatos világába, ahol ősi városok, nyüzsgő bazárok és történelmi emlékek mesélnek múltról és kultúrák találkozásáról! Utazásunk Marrakech pezsgő utcáitól egészen Torremolinos napsütötte tengerpartjáig vezet.

1 055 000 Ft-tól/fő

BASZKFÖLDI KALANDOK – FLY & DRIVE

Spanyolország

Fedezze fel Baszkföld lenyűgöző tájait és kultúráját egy izgalmas fly and drive út során! Kezdje az utat Bilbao modern városában, majd barangoljon Gatika és Bermeo bájos falvaiban, valamint a mesés Gaztelugatxe szigeten. Utazzon tovább Vitoria-Gasteiz történelmi városába és élvezze a La Rioja borvidék ízeit Laguardiában. Végül pihenjen San Sebastian elegáns tengerpartján, ahol kimagasló gasztronómiai élmények várják.

999 000 Ft-tól/fő