Élmények a világ körül

Keresés
 
A fantasztikus szafarik hazája.

Kenya

Úti célok Kenyában

Afrikáról legtöbb embernek először Kenya jut eszébe, magányos akácfa sziluettjével a végtelen Afrikai szavannán. Kenya a Masai Mara Nemzeti Park, a milliószámra vándorló gnúk és zebrák földje, akiknek nyomában Afrika nagy ragadozói, illetve olyan veszélyeztetett fajok járnak, mint a fekete orrszarvú. Kenya ad otthont a Tsavo vörös elefántjainak, a Kilimandzsáró lábánál élő Amboseli elefántcsaládoknak és a tó sekély vizében kecsesen lépkedő rózsaszín flamingók millióinak is. Afrika az utolsó nagy vadon, ahol ezek az élőlények menedékre lelnek, Kenya pedig tökéletes hely arra, hogy megcsodáljuk a lenyűgöző vadon szépségét. Gazdag vadvilágát hatékony természetvédelmi lépéseknek köszönheti: Kenya az elsők között volt, akik fegyveres vadőröket alkalmaztak az orrszarvúak és elefántok védelmére. Repülési idő Nairobiig: kb. 7.5 óra, átszállási idő nélkül.

Az ország természeti képét a Nagy-hasadékvölgy uralja. A szédítő mélységű szurdokvölgyek lenyűgöző láncolata 5000 kilométer hosszan követi a földkéreg repedését. A Nagy-hasadékvölgyet jellegzetes kerek csúcsú kúphegyek és a keskeny, mély, gyakran tavakkal kísért "vályúk" tarkítják. A Kenya-hegy az ország legmagasabb pontjának számít, 5199 méteres magasságával. A Nagy Hasadékvölgy választja el az óceánpart síkságait és a belső fennsíkokat a Viktória-tó partját szegélyező domboktól. Nairobi, a főváros, a Nagy-hasadékvölgy keleti peremén fekszik.

A júliustól szeptemberig tartó száraz évszak az egyik legideálisabb egy kenyai utazáshoz, mert egybeesik a gnúk és zebrák látványos nagy vándorlásával. Az esős évszakban kevesebb a látogató, ilyenkor a lenyűgöző smaragdzöld növényzet is megcsodálható. Különösen a december nagyszerű időszak, mivel az esőzések rövidek, és ekkor van esély újszülött állatok és vándormadárfajok megfigyelésére is. Hevesebb csapadékkal csak a "hosszú esőzések" hónapjai járnak április és június között.

Az aktuális beutazási tanácsokról, valamint naprakész információkról a Konzuli Szolgálat oldala nyújt tájékoztatást.
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/kenya


Fontos információk

 • Vízum

  Kenya

  Főváros: Nairobi
  Legnagyobb város: Nairobi
  Nyelv: szuahéli, angol
  Vallás: keresztény 82,5% (ebből a teljes lakosság 47,4%-a protestáns, 23,3% katolikus, más 11,8%), muszlim 11%, egyéb 6,5%.
  Államforma: köztársaság
  Terület: 581 787km2
  Népesség: 56 400 000 fő (2022-es becslés)
  Népsűrűség: 94 fő/km2
  Egy főre jutó GDP: $1200
  Hivatalos pénznem: Kenyai shilling
  Időeltérés: +2 óra EAT (UTC+3)
  Közlekedés iránya: bal
  Hálózati feszültség: 240V
  Csatlakozó és aljzat: BS 1363
  Országhívószám: +254
  Internet TLD: .ke

  2021. január 1-től Kenya teljesen átállt az elektronikus vízumrendszerre. A vízum meglétét a a légitársaságoknak már a kiindulás szerinti reptéren ellenőrizniük kell, annak hiánya esetén, nem engedhetik az utasokat felszállni a repülőre.

  A rendszerrel kapcsolatban kiemelendő, hogy a vízum beszerzése akár 8-10 napig is eltarthat és arról igazolást/értesítést gyakran nem küld a rendszer, így érdemes az ügyszámot elmenteni és megtartani, mert az alapján a határőrök meg tudják találni a rendszerben a kérelmet.

  A szárazföldi határokon ugyanakkor még valószínűleg egy darabig lehetséges lesz a vízum felvétele helyben. A kenyai hatóságok figyelmeztetése szerint több hamis weboldal is létezik, ezért körültekintően ellenőrizzék a webcímek végződését! Minden olyan, magát kormányzati oldalnak kiadó online felület, mely co.ke betűkkel végződik hamis. A vízum kiadására kizárólagosan használt honlap végződése csak go.ke lehet.
   
 • Elérhető külképviselet/ek

  Kattintson ide a külképviselet/ek listájáért!
   
 • Biztonság

  Kenyában megemelték az egészségügyi riasztási szintet 2018. május 12-től a Kongói Demokratikus Köztársaságban (KDK) bekövetkezett ebola fertőzések miatt. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy a Jomo Kenyatta nemzetközi repülőtéren, valamint a KDK-val határos Busia és Malaba szárazföldi határátkelőhelyeken szigorú egészségügyi szűrést vezetnek be, mely magában foglalja előre telepített és kézi hőkamerák alkalmazását az országba történő belépés során. A magas lázzal érkezőket karanténba helyezik és megfigyelés alatt tartják. Kenyában eddig nem diagnosztizáltak ebolával fertőzött beteget.

  Nairobi és a várost körülvevő központi fennsík a magasság miatt maláriamentes terület, az ország más pontjaira tett néhány napos kirándulásoknál pedig a szúnyogriasztó- és ölő szerek megfelelő alkalmazása elég védelmet nyújt, általában nincs szükség maláriagyógyszer szedésére. A legelterjedtebb fertőző betegség, amivel az itt élő külföldiek szembesülnek, a különböző ételfertőzéses, hasmenéses megbetegedések, amelyek ugyan rendszeresek, azonban jellemzően nem életveszélyesek.

  A január-május közötti turisztikai főszezonban jellemzőek a buszvégállomásokon, repülőtereken elkövetett bűncselekmények. A zseblopások, a csomagok eltulajdonítása, az autófeltörések kiemelten Nairobi és Mombasa környékén gyakori jelenségek. A külföldiek nem elsődleges célpontjai a bűnöző csoportoknak, de az elmúlt években számos külföldi állampolgár lett bűncselekmény áldozata Kenyában. A legtöbb bűncselekményt Nairobi nyomornegyedeinek közelében és a belvárosban követik el. A támadásokat általában kisebb csoportokban és motorbiciklikről hajtják végre. A bűnelkövetők gyalogosokat és gépjárműveket is megállítanak, majd fegyverrel kényszerítik a turistákat az értékeik (óra, ékszer, pénz, telefon, laptop) átadására. Mombasában a régi városrész (Old Town of Mombasa) és a Mombasa és déli üdülő területetek összekötő Likoni komp (Likoni Ferry) környékén követik el a legtöbb lopásos, rablásos bűncselekményt. Elővigyázatossággal és néhány alapvető szabály betartásával minimálisra csökkenthető az incidensek veszélye.
   
 • Egészségügyi tudnivalók

  A kenyai magánkórházak megfelelő színvonalúak, az állami ellátórendszer szakmailag felkészült, de a szolgáltatások minősége jelentősen elmarad a magyar színvonaltól.

  Ajánlott oltás a sárgaláz, hepatitis A és B, hastífusz, diftéria-tetanusz, veszettség, poliomyelitis, meningococcus meningitis.

  A fertőzések elkerülése miatt csak palackos víz fogyasztása javasolt, fertőtlenítés nélkül nem ajánlott gyümölcsök és zöldségek fogyasztása.


  Mombasa tartomány több részén (kiemelve: Mvita, Likoni, Kisauni, Changamwe területeket) a nyári hónapokban gyakorta megjelenik a dengue-láz. A dengue-vírust szúnyogok terjesztik. A dengue-láz tünetei többek között láz, fejfájás, a kanyaróhoz hasonló bőrkiütések megjelenése, valamint az izom- és ízületi fájdalmak. A dengue-láz ritka esetben életveszélyes is lehet. A megelőzés főként az azt terjesztő szúnyogok csípéseinek elkerülésére (például szúnyogháló, szúnyogriasztó szerek) használatára korlátozódik. A térségben utazó magyar állampolgároknak javasolt, hogy éjszaka szúnyoghálóval felszerelt ágyban aludjanak, illetve folyamatosan használjanak szúnyogriasztó szereket. Láz, bőrkiütések megjelenése esetén haladéktalanul forduljanak orvoshoz! A dengue-láz azonosítására használatos tesztekkel a mombasai Agha Khan, Al faruk-Jocham és a Seyid-Fatima kórházak rendelkeznek.

  A HIV/AIDS fertőzés veszélye a turisták által látogatott városi szórakozóhelyek környékén magas. Az AIDS-ben fertőzöttek száma a felnőtt lakosság 6,3 százaléka.
   
 • Térkép

Inspirációk

Cullinan gyémántbánya - OTP Travel Utazási Iroda
Cullinan gyémántbánya, amely a világ egyik leghíresebb és legértékesebb gyémántlelőhelye.

Egyiptom utazás: Kairó finomságai - OTP Travel Utazási Iroda
Ha Kairóban kalandozunk, érdemes megismerkedni a helyi konyha remekműveivel. Összegyűjtöttük a legautentikusabb fogásokat, amelyeket ott, helyben is ki kell próbálni.

Egyiptom utazás: Kairó látnivalói - OTP Travel Utazási Iroda
Kairó, Egyiptom fővárosa az ezer minaret városaként is ismert. Kairó büszkélkedhet a világ legszebb iszlám építészeti alkotásaival. Fedezze fel velünk!

Bali - a legjobb programok családdal - OTP Travel Utazási Iroda
Az évek során sok ikonikus személy változtatta meg az utazásról alkotott képünket, a felfedezőktől a vállalkozókig.

Bali - a legjobb programok családdal - OTP Travel Utazási Iroda
A turisztikai ágazat jövőjét meghatározó újítások az akkumulátorral működő óceánjáróktól a mikroalgákból előállított repülési bioüzemanyagig.

Uganda ízei - OTP Travel Utazási Iroda
Uganda tálcán kínálja a természet szépségeit: gorilla és csimpánz les Uganda vadregényes tájain, szafari túra és 30 méter magasról lezúduló vízesés.

Uganda ízei - OTP Travel Utazási Iroda
Uganda gasztronómiájára a belső törzsek és másik nemzetek egyaránt hatással voltak. Ismerje meg velünk különleges fogásaikat!

A vadregényes Okavango delta - OTP Travel Utazási Iroda
Uganda rengeteg szépséget és érdekességet tartogat! Ismerje meg a TOP 10 tudnivalót erről az afrikai országról!

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!