Élmények a világ körül

Keresés
 
Azerbajdzsán utazás - OTP Travel Utazási Iroda
Azerbajdzsán lenyűgöző ország a Kaukázus-hegység déli lejtőin, gazdag történelmi és kulturális örökséggel.

Azerbajdzsán

Úti célok Azerbajdzsánban
 


Azerbajdzsán lenyűgöző ország a Kaukázus-hegység déli lejtőin, gazdag történelmi és kulturális örökséggel. Baku óvárosa egyedülálló keveréke az ősi és modern építészeti stílusoknak. A Gabala középkori romjai és a Szamahi mecsetei kihagyhatatlan látványosságok. A természeti szépségek közé tartozik a Göy-göl-tó lenyűgöző környezete. A gasztronómiai élményekben is bővelkedik az ország, a piláf és a kebabok különösen népszerűek. Kulturális sokfélesége miatt izgalmas hely az ország felfedezése. A helyi piacok és éttermek ideálisak az azerbajdzsáni ízek megismerésére. A keresztény és muzulmán kultúrák egyaránt jelen vannak, például Bakuban. Az ország barátságos vendégszeretettel várja az utazókat, akik készek felfedezni ezt a keleti gyöngyszemet. Azerbajdzsán lenyűgöző utazási célpont mindenki számára, aki szereti a történelmet, a kultúrát és a természetet.

Azerbajdzsánban az ideális idő az utazásra áprilistól júniusig és szeptembertől októberig terjed. Ezekben a hónapokban általában kellemes időjárás és enyhe hőmérséklet jellemző, így ideálisak városnézésre és természetjárásra egyaránt. A nyár rendkívül forró lehet, különösen a síkságokon, míg a téli hónapok viszonylag hidegek lehetnek, különösen a hegyvidéki területeken. Budapest-Baku között a repülési idő kb. 3 óra 30 perc, átszállás nélkül.

Az aktuális beutazási tanácsokról, valamint naprakész információkról a Konzuli Szolgálat oldala nyújt tájékoztatást.
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/azerbajdzsan


AZERBAJDZSÁN - GEORGIA – KAUKÁZUSI KÖRUTAZÁS

Azerbajdzsán, Grúzia
849 000 Ft-tól/fő

Fontos információk

 • Vízum

  Azerbajdzsán

  Főváros és legnagyobb város : Baku
  Nyelv: azeri
  Vallás: az alkotmány nem deklarál államvallást, az ország szekuláris
  Államforma: köztársaság
  Terület: 86 600 km2
  Népesség: 10 145 212 fő (2021)
  Népsűrűség: 123 fő/km2
  Egy főre jutó GDP: 4388 USD
  Hivatalos pénznem: azerbajdzsáni manat (AZN)
  Időeltérés: GMT+4 óra
  Közlekedés iránya: jobb oldali közlekedés
  Hálózati feszültség: 220-240 V
  Csatlakozó és aljzat:C
  Országhívószám: +994
  Internet TLD: .az


  Azerbajdzsán 2017. január 10- től új, ASAN Visa nevű, online vízumkiadási rendszert vezetett be. A rendszer a www.evisa.gov.az honlapon érhető el, és harminc napos, egyszeri beutazásra jogosító turista vízum igénylésére ad lehetőséget egyének és családok részére. Az így kérelmezett vízumok díja 20.- USD (+ 3 USD szolgáltatási díj kerül felszámításra), melynek megfizetése szintén a weboldalon, biztonságos formában megoldható. A beadott kérelmeket az azerbajdzsáni hatóságok 3 nap alatt bírálják el, és ennek eredményét a kérelmező által megadott e-mail címre megküldik. A megküldött e-vízumokat ki kell nyomtatni, és az utazónak magával kell hoznia. Az e-vízum igénylésénél rendkívül figyelmesen kell eljárni, mert a hibás adatokkal megkért, és kiállított e-vízum felmutatásakor az azerbajdzsáni határőrizeti szervek megtagadhatják az országba történő beléptetést! A belépés megtagadása esetén keletkező minden anyagi kár (beleértve az esetleges új repülőjegy vásárlásának költségét is) és kellemetlenség az utazót terheli. E-vízum egyelőre csak turizmus céljából igényelhető, az ettől eltérő célú vízumok kiadását továbbra is Azerbajdzsán Budapesti Nagykövetsége végzi.

  Regisztrációs kötelezettség
  Azon utazókat, akik 15 napnál többet töltenek Azerbajdzsán területén, regisztrációs kötelezettség terheli. Ezt a kötelezettséget érkezéskor a szálloda automatikusan elvégzi. Amennyiben nem hotelben száll meg, úgy a regisztrációt az utazónak személyesen kell elvégeznie. További információt találhat az Állami Migrációs Szolgálat honlapján. A honlapon található űrlap segítségével elvégezhető a regisztráció, illetve lehetőség nyílik személyesen is regisztrálni az ASAN Szolgáltatóközpont bakui és szumgaiti irodáiban. Az ASAN Szolgáltatóközpont irodáinak elérhetőségei: www.asan.gov.az/en hivatkozáson megtekinthetők.
  Azerbajdzsánban a vízum érvényességi idején túli tartózkodás súlyos szankciókkal járhat.

  Telefonkészülékek regisztrálása
  Tájékoztatjuk az Azerbajdzsánba hosszabb időre érkező magyar állampolgárokat, hogy a Magyarországon, vagy harmadik országban beszerzett, és a tartózkodás ideje alatt használni kívánt telefonkészülékeket regisztrálni szükséges! A telefonokat 30 napon túli tartózkodás esetén kell regisztrálni. A regisztráció bármelyik postahivatalban elvégezhető. A regisztráció költsége az eszköz kereskedelmi árának függvényében változik (2 manat -1 EUR):
  • 100 dollárig - 30 manát;
  • 101 - 200 USD közötti - 50 manát;
  • 201 - 400 USD közötti - 60 manát;
  • 401 USD - 700 USD között - 70 manát;
  • 701 USD - 1000 USD között - 100 manát;
  Ha a kereskedelmi ár meghaladja a 1001 dollárt, akkor 150 manát díjat kell fizetni.
  Azoknak a márkáknak és modelleknek, valamint olyan mobil eszközöknek a regisztrációjáért, amelyek kereskedelmi ára nem kerül meghatározásra, 20 manát díjat kell fizetni.
   
 • Elérhető külképviselet/ek


  Kattintson ide a külképviselet/ek listájáért!
   
 • Biztonság


  Azerbajdzsán a III. biztonsági besorolási kategóriába (fokozott óvatossággal látogatható) tartozik. Az I. biztonsági kategóriába (az utazásra nem javasolt, ott tartózkodás esetén azonnali elhagyásra javasolt térségek listájába) tartozik Karabah orosz békefenntartók által ellenőrzött része, valamint a 2020. őszi karabahi háborúban visszafoglalt hét szomszédos régió (Kelbajar, Lachin, Aghdam, Fuzuli, Jebrail, Zangilan, Gubadly) és az azerbajdzsáni-örmény határszakasz teljes hossza.

  A főváros, Baku és az ország területének többsége biztonságosan látogatható, az ország egyes részeinek felkeresését azonban nem javasoljuk. Ennek oka a korábban megszállt területeken telepített nagyszámú akna, valamint a tűzszünet megsértésének lehetősége.

  A hadszíntéri cselekmények, illetve a tűzszüneti egyezmény eredményeként, a korábban örmény kézen lévő, Karabahhal határos hét azerbajdzsáni régió, valamint Hegyi-Karabah egy része visszakerült Azerbajdzsán fennhatósága alá. A volt hadműveleti területeken azonban az örmény csapatok nagy területen, nagy mennyiségű gyalogsági és harckocsi aknát telepítettek, amelynek felszámolása éveket vehet igénybe. Az új örmény-azerbajdzsáni határszakaszok és a korábbi karabahi frontvonalak mentén továbbra is lehet fegyveres összetűzésekre, valamint terrorakciókra számítani. Karabah még örmény kézen lévő részét Azerbajdzsán továbbra is saját területének tekinti. Itt jelenleg orosz békefenntartók szavatolják a tűszüneti egyezmény betartását, de itt sem lehet teljes biztonsággal kizárni harci cselekményeket és terrorakciókat.

  Mivel Azerbajdzsán Karabah egészét (a nem azerbajdzsáni fennhatóság alatt álló részét is) saját területének tekinti, oda csak az azerbajdzsáni hatóságok engedélyével lehet belépni. A vonatkozó törvény felhatalmazza az illetékes azerbajdzsáni hatóságokat arra, hogy a „hegyi-karabahi vízumot” tartalmazó útlevél tulajdonosát Azerbajdzsánba történő belépésekor eljárás alá vonják. Az illetőt 2 év szabadságvesztésre is ítélhetik, nem kívánatos személynek nyilváníthatják, neve tilalmi listára kerül és vele szemben beutazási tilalmat rendelhetnek el. Mindezen felül még 100-500 manatig (50-250 euró) terjedő bírságot is kiszabhatnak. Ezen előírások még a diplomáciai mentességet élvező személyekre is vonatkoznak. Az Azerbajdzsánban vagy Örményországban szolgáló diplomatáknak sincs joguk azerbajdzsáni engedély nélkül Karabah nem azerbajdzsáni fennhatóság alatt álló részére beutazni. Az azerbajdzsáni-örmény határszakasz átlépése a háborús helyzet fennállása és a hivatalos határátkelőhelyek hiánya miatt tilos, e szabály megsértése esetén az azerbajdzsáni hatóságok az elkövetőket szankcionálják.

  A visszafoglalt területek fent vázolt biztonsági helyzete miatt Karabah orosz békefenntartók által ellenőrzött részébe, valamint a 2020. őszi karabahi háborúban visszafoglalt hét szomszédos régióba (Kelbajar, Lachin, Aghdam, Fuzuli, Jebrail, Zangilan, Gubadly) és az azerbajdzsáni-örmény határszakaszra való utazás nem javasolt. E térségbe történő beutazás esetén a Konzuli Szolgálat nem tudja garantálni a segítségnyújtást.

  Árubevitel Örményországból Azerbajdzsánba történő belépésnél: Azerbajdzsán a karabahi területek örmény megszállása miatt, gazdasági embargót tart fenn Örményországgal szemben. Emiatt felhívjuk azon Azerbajdzsánba utazó magyar állampolgárok figyelmét, akik ezt megelőzően Örményországot is felkeresik, hogy a határon történő belépésnél az azeri hatóságok minden örmény eredetű árucikket elkoboznak.

   
 • Fontos tudnivalók


  Pénznem: Azeri manat (AZN) Jelenleg 1 EUR=2 AZN, 1 USD=1.7 AZN Pénzt váltani szinte minden bankfiókban lehet, azonban a bankok között jelentős eltérések vannak az árfolyam tekintetében. Az árak nagyjából a magyarországi árszínvonalnak felelnek meg, a szolgáltatások döntően olcsóbbak. Célszerű készpénzt magunknál tartani, mert bankkártyával nem mindenhol lehet fizetni.

  Időjárás: Az országban szinte minden éghajlati zóna megtalálható, a félsivatagostól a hegyvidékiig. A nyár forró és száraz, még a Kaukázusban is meleg van. A tél enyhe és csapadékos, tavasszal és ősszel előfordulhatnak áradások és földcsuszamlások. Nyáron népszerűek a Kaszpi-tenger strandjai. A város közelében nem ajánlott fürdőzni, ott nagyon szennyezett a víz, viszont Bakut elhagyva számos jól kiépített, tiszta strandot lehet találni.

  Biztosítás: A kellemetlenségek elkerülése miatt még egy néhány napos azerbajdzsáni látogatás előtt is tanácsos és érdemes indulás előtt utas - és balesetbiztosítást kötni.

  Közlekedés: Az azerbajdzsáni hatóságok az országba gépjárművel érkezőktől a NEMZETKÖZI VEZETŐI ENGEDÉLY formátumot fogadják el. Erről bővebben az alábbi linken tájékozódhat: http://kormanyablak.hu/hu/feladatkorok/75/OKMIR00060

  Gépkocsi bérlésre minden nagyobb városban van lehetőség, azonban körültekintően kell eljárni a bérléskor. Bakuban és a nagyobb városokban nagy számban állnak rendelkezésre taxik, célszerű még az utazás megkezdése előtt megegyezni a viteldíjban. A turisztikai látványosságokhoz utazási irodák, illetve ügynökségek folyamatosan szerveznek mikrobuszos utazásokat, ezek általában jól szervezettek, idegenvezető is rendelkezésre áll és megfizethető áron nyújtják a szolgáltatást. Egyéni utazásnál figyelembe kell venni a tájékoztató táblák hiányát.

  Felhívjuk az országba gépjárművel érkező utazók figyelmét, hogy Azerbajdzsánban a vezetési kultúra jelentősen eltér Európában megszokottaktól. Kérjük, hogy fokozott óvatossággal vezessenek az utakon!

  Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Az ügyintézés hivatalos nyelve az azerbajdzsáni, mely a török nyelvhez hasonló. A városokban találhatunk olyan embert, aki oroszul vagy angolul beszél, de vidéken ez kevésbé jellemző. Az azerbajdzsáni nyelv ismerete vagy tolmács nélkül bármilyen hivatalos ügy elintézése nehézkes. Az azeri hatóságok nem minden esetben értesítik a nagykövetséget, amikor eljárás alá vonnak egy magyar állampolgárt.

  Vallási és viselkedési kultúra: Azerbajdzsán lakosainak 99%-a muszlim, az ország szekuláris, az állam és a vallás el van különítve egymástól. Speciális öltözködési szabályok nincsenek, de vidéken nem szívesen látják a férfiakat rövid nadrágban.

  Gyógykezelés kígyómarás esetén: Azerbajdzsánban a nyár beköszöntével (június 01-től október 31-ig) Baku külterületein és a vidéki régiókban mérgeskígyók megjelenésére lehet számítani, akár gyalogos túra, vagy utazás közben. Kígyók előfordulása a nyári hónapok előtt és után is lehetséges. Kígyómarás esetén az alábbi intézményekben lehet orvosi segítséget kérni: A Központi Klinikai Kórház sürgősségi ellátás keretében biztosítja az ellenszérum beadását, de a sérültet vizsgálatra, szükség esetén gyógykezelésre minden esetben tovább küldik a Semashko klinikára. Információink szerint az ambuláns ellátás költsége mintegy 130 EUR, az ellenszérum ára 20-30 EUR. Elérhetőségek:

  1. Central Clinical Hospital:
  Cím: Parliament pr. 76, AZ1006, Baku; Tel: +994 (12) 105; +994 (12) 492 10 92; +994 (12) 492 41 31; E-mail: info@merkeziklinika.az Mentő telefonszáma: (+994 12) 497 11 11

  2. Clinic No 1 named after Semashko:
  Cím: 1, Mirqasimov Str; Tel: +994 (12) 597 99 24 Mentők telefonszáma: (+994 12) 103

  Közegészség, egészségügyi helyzet: Az ország közegészségügyi helyzete jó. Különleges betegségek nincsenek. A meleg éghajlat miatt azonban előfordulnak ételmérgezések. Az ország déli részén, nyáron maláriaveszély van. Az ország több területén, a hegyekben mérges kígyók találhatók, évente pár halálos áldozattal járó kígyóharapás fordul elő. A vidéket járva, különösen lakott területen kívül óvakodni kell a nyájakat őrző pásztorkutyáktól, illetve a nagy számban előforduló kóbor kutyáktól. A csapvíz fogyasztása nem ajánlott, palackozott vizet kell vásárolni.

  Az orvosi ellátás jó, a gyógyszertárakban az esetleg szükséges gyógyszerek gazdag választékban elérhetők. Bakuban működnek jól felszerelt, jó színvonalú ellátást nyújtó magánklinikák is, oroszul és angolul is beszélő személyzettel. Ha megtörténik a baleset, célszerű ezeket felkeresni. E klinikák díjszabása azonban olyan magas, hogy egy egyszerű baleset is több százezer forintos költségvonzattal járhat, ezért ismételten felhívjuk a figyelmet az utas-illetve baleset biztosítás kötésének szükségességére.


   
 • Térkép

Inspirációk

Isten megteremtette Grúziát, ők meg a bort - OTP Travel Utazási Iroda
Georgia (Grúzia) elképesztő hely, s az országnak mindene adott, hogy Európa új turistaparadicsoma legyen.

Grúzia, Top10 grúz étel | OTP Travel utazási iroda
Ezeket az ízeket egyszer ki kell próbálni!

Légies szépség - OTP Travel
Legszebb légikikötők ezúttal színtisztán építészeti szempontból

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!