Élmények a világ körül

Keresés
 
A kontrasztokkal teli "Oroszlánváros" mindenkit levesz a lábáról!

Szingapúr

Úti célok Szingapúrban

A tengerészek és kalózok már a III. századtól jól ismerték a Maláj-félszigettől délre fekvő szigetet, mely később fontos kereskedelmi kikötő volt. „Sing Apurát” a monda szerint egy szumátrai herceg alapította a XIII. században, aki a szigetre látogatva egy különös vadat látott, s ezt égi jelnek vette egy város alapítására. Innen ered az „Oroszlánváros” elnevezés. Bár a félelmetes fenevad valószínűleg maláj tigris volt, az állatok királya megmaradt a városállam jelképének. Szingapúr napjaink egyik leggazdagabb állama, itt a világon az egyik legmagasabb az egy főre eső GDP. Régióját, Délkelet-Ázsiát 2030-ra a világ legkedveltebb úti céljának jövendölik az utazási trendek.

Szingapúr igazi „all inclusive” úti cél! A csillogó felhőkarcolókat, a zöldellő természetet és az ázsiai kultúrákat tökéletes arányban ötvöző város egyik legvonzóbb tulajdonsága a sok kontraszt, és Ázsia számos arca, mellyel az utazó találkozik. Chinatown fülledt piacai Hongkongra emlékeztetnek, Little Indiában Mumbai forgalmas utcáit idézik. A vásárlás szerelmeseinek Szingapúr valóságos paradicsom, csupán az Orchard Roadon 30 pláza kínálatában lehet elveszni, a kínai piacoktól a luxus boltokig. Az ázsiai konyha remekeiben sincs hiány: sokak szerint a város a világ gasztronómiájának egyik fellegvára. De Kertvárosnak is nevezik Szingapúrt a számtalan zöld terület, burjánzó kert és park miatt.

A tökéletes városkép a szigorú törvényeknek is köszönhető: az utcán szemeteléstől a rágózásig számtalan szabálysértésért jár magas bírság. S mindezek mellett - hála a holisztikus egészségügyi rendszernek, Szingapúr a világ egyik legegészségesebb városa.

Szingapúr trópusi éghajlaton fekszik, ezért csapadékos és meleg az időjárás. A legtöbb eső november és január között esik. Az utazásra leginkább javasolt időszak június és augusztus között van.
Szingapúrba Budapestről legkevesebb egy átszállással közlekednek repülőjáratok. A repülési idő kb.15 óra átszállási idő nélkül.

Az aktuális beutazási tanácsokról, valamint naprakész információkról a Konzuli Szolgálat oldala nyújt tájékoztatást.
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/szingapur


Fontos információk

 • Vízum

  Szingapúr

  Főváros és legnagyobb város: Szingapúr (városállam)
  Nyelv: angol, mandarin, maláj, tamil
  Vallás: 33% buddhista, 18% keresztény, 15% iszlám, 11% taoista, 5% hindu
  Államforma: köztársaság
  Terület: 716,1 km2
  Népesség: 5 888 926 fő (2017-es adat)
  Népsűrűség: 7540 fő/km2
  Egy főre jutó GDP: $ 57 714 (2017-es adat)
  Hivatalos pénznem: szingapúri dollár (SGD)
  Időeltérés: +7 óra (SST, UTC+8)
  Közlekedés iránya: bal
  Hálózati feszültség: 230V/50 Hz
  Csatlakozó és aljzat: G
  Országhívószám: +65
  Internet TLD: .sg

  A 2004. november 1-től érvényben lévő kölcsönös vízummentességi megállapodás értelmében magyar állampolgárok turista céllal 90 napot meg nem haladó ideig tartózkodhatnak Szingapúrban. Az idegenrendészeti szabályok szigorúak. A belépésnél feltétel a visszautazás napjától további 6 hónapig érvényes útlevél, a szingapúri tartózkodás anyagi fedezetének igazolása és a visszafelé/tovább utazásra szóló repülőjegy bemutatása. A belépéskor kapott iratot meg kell őrizni, mert kilépéskor kérhetik annak bemutatását!

  Amennyiben a 18. életévét be nem töltött kiskorú valamely szülője kíséretében, vagy egyedül utazik, akkor kizárólag közjegyző által hitelesített (angol nyelvű) szülői hozzájáruló nyilatkozattal (vagy gyámhatósági hozzájárulás) léphet be az országba. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a hozzájáruló(k) és az utazó kiskorú személyes adatait (születési hely és idő, lakcím, igazolvány száma), a nyilatkozat területi és időbeli hatályát valamint a hozzájáruló(k) aláírását.
 • Elérhető külképviselet/ek

  Kattintson ide a külképviselet/ek listájáért!
 • Biztonság

  Szingapúr Ázsiában – de az egész világon is-, az egyik legbiztonságosabb országnak számít. A közbiztonság kimondottan jó, a hatóságok 2001-ben hathatós és gyors intézkedéseket tettek a terrorizmus megelőzése érdekében, s az óta is folyamatosan ügyelnek a városállamnak nemzetközi hírnevet kölcsönző biztonság megőrzésére. Terrorista támadások, atrocitások nem történtek. A szigorú igazságszolgáltatásnak és a súlyos szankcióknak is köszönhetően a szingapúri bűnözési mutatók igen alacsonyak, a külföldi turistáknak lopásoktól nem kell tartaniuk. A más ázsiai országokra jellemző korrupció Szingapúrban majdnem ismeretlen. A városi közlekedés úgyszintén biztonságos, közlekedési balesetek ritkán fordulnak elő. A természeti katasztrófák (tájfunok, földrengések) Szingapúrra nem jellemzőek.
  A szingapúri állami hatóságok és intézmények általában korrekt, együttműködő magatartást tanúsítanak a velük kapcsolatba kerülő külföldiekkel, így a magyar állampolgárokkal szemben is.
 • Egészségügyi tudnivalók

  Az egészségügyi ellátás Szingapúrban magas színvonalú, a higiéniás körülmények ázsiai és világviszonylatban is kiemelkedően jók. A hatóságok fokozott figyelmet fordítanak az óvintézkedésekre minden járvány megelőzése érdekében, így ajánlják a rutinoltások, továbbá a Hepatitis A, a tífusz, valamint egyes speciális esetekben a Hepatitis B és a veszettség elleni oltások felvételét. 

  A trópusi betegségek közül egyedüliként a dengue-lázas megbetegedés kockázatával lehet számolni. Évente átlagosan négy-hatezer megbetegedést regisztrálnak. A dengue-kór magas lázzal járó vírusos megbetegedés, amelyet szúnyogok terjesztenek. Általában trópusi, szubtrópusi éghajlatú régiókban, főként városi és városi külkerületi környezetben fordul elő. Tünetei az influenzához hasonlóak. Védőoltás a kór ellen nincs, megelőzésként a szúnyogcsípés elkerülését szolgáló normál óvintézkedések javasolhatók. A szingapúri tartózkodás idején, vagy azt követően bekövetkező belázasodás esetén javasolt haladéktalanul orvoshoz fordulni, tájékoztatva a dengue-láz lehetőségéről. A szingapúri dengue-láz helyzettel kapcsolatos naprakész angol nyelvű szingapúri információk az Egészségügyi Minisztérium honlapján találhatók: https://www.nea.gov.sg/dengue-zika/dengue/dengue-cases

  A Zika vírus gyors szingapúri terjedése miatt a terhes nők számára javasolt a szingapúri utazás megfontolása, illetve esetleges elhalasztása. Bővebb tájékoztatást a Zika vírusról az alábbi oldalon olvasható: https://www.nea.gov.sg/dengue-zika/zika/zika-cases-and-clusters

  A dél-szumátrai (Indonézia) erdőtüzek okozta füstköd („haze”) kétévente egy-egy alkalommal – a széljárástól függően- 2-3 napig megáll a városállam légterében, de környezetvédelmi problémákat eddig nem okozott, a levegő szennyezettsége a megengedett mértéket nem haladta meg.
 • További tudnivalók Szingapúrról
   

  Beutazás: Az esetleges kellemetlenségek elkerülése érdekében a beutazó magyar állampolgároknak célszerű figyelembe venni az alábbiakat:

  A kábítószerek behozatala szigorúan tilos (a drogokkal való kereskedelem Szingapúrban halálbüntetést von maga után!)!
   
  Az alkohol és cigaretta behozatalát a szingapúri vámhatóságok jelentősen, illetve teljesen korlátozták. Míg alkohol esetében 1 üveggel, a cigaretta esetében vámmentesen egy dobozzal sem lehet bevinni a városállam területére.
   
  Rágógumi behozatala tilos (a rágógumi forgalmazása Szingapúrban tiltott)!
   
  Pornográf sajtótermékek, videókazetták, CD-k behozatala szintén tiltott.
   
  Nem eredeti, tisztázatlan jogeredetű filmek, CD-k, videókazetták, műszaki termékek az országba nem importálhatóak.
   
  Lőfegyverek behozatala tilos. Lőfegyverek, szúró- és vágóeszközök utánzatainak (akár öngyújtó, vagy kulcstartó formájában is) behozatala ugyancsak tiltott.
   
  Szúró- és vágóeszközök (kések) kézi poggyászban való behozatala nem megengedett,

  A felsorolt vámrendelkezések esetleges megsértése nem csak jelentős bírságot, hanem őrizetbe vételt is maga után vonhat. A szingapúri büntetőjogról általános érvényűen is megállapítható, hogy az egyes bűncselekményeket és szabálysértéseket más országoknál jóval súlyosabb szankciókkal sújtja.

  Éghajlat: Szingapúr éghajlata egyenlítői trópusi, 26,7oC-os évi átlaghőmérséklettel, 24-36oC közötti szélső értékekkel, magas (gyakran 90 % feletti) relatív páratartalommal. Elkülönülő évszakok nincsenek, a november-januári időszakban esik a legtöbb eső.

  Közlekedés: A közösségi közlekedés (metró, autóbusz) valamint a taxi szolgáltatások is magas színvonalon és alacsony áron érhetők el. A közlekedés a városállamban – a brit hagyományokat követve – baloldali. A személygépkocsik száma az 5 milliós városban korlátozott. A gépkocsi-vásárlási jogosultságért fizetendő külön díj és a magas behozatali vám miatt a személygépkocsik ára kb. 2,5-3-szorosa az európai átlagnak. Környezetvédelmi okok miatt 10 évesnél régebbi gépkocsik az utakon csak külön engedéllyel közlekedhetnek.
 • Térkép

Inspirációk

Singapore Sling, a legendás szingapúri koktél - OTP Travel Utazási Iroda
A Raffles Hotelben működő Raffles Long Bar a város leghíresebb, mondhatnánk ikonikus koktéljának, a Singapore Sling szülőhelye. A bár meglátogatása kötelező program a Szingapúrba látogatóknak.

Szingapúr tengerpartjai - OTP Travel Utazási Iroda
Szingapúr trópusi éghajlatának és fantasztikus tengerpartjainak köszönhetően egész évben strandolásra csábít.

Szingapúr szépségei - OTP Travel Utazási Iroda
A világ leginnovatívabb országainak egyike. Menő bárok, kiváló múzeumok, különleges éttermek otthona. Szingapúr minden, csak nem unalmas.

Szingapúr ízei - OTP Travel Utazási Iroda
Szingapúr gasztronómiája különösen gazdag. Kínai, maláj, indiai és számos egyéb más ázsiai konyha fúziójából született. Összeállításunkban bemutatjuk a tíz legkedveltebb szingapúri finomságot.

Szingapúr, a gasztronómia Bábelje - OTP Travel Utazási Iroda
A hatalmas választék miatt a szingapúri gyorséttermi központok (hawker-centerek) elsőre ijesztőnek tűnhetnek. De némi hozzáértéssel profiként navigálhatunk a város híresen színes gasztronómiai felhozatalában.

Egész évben Szingapúr - OTP Travel Utazási Iroda
Szingapúrban egész évben meleg és párás az idő, ezért bármikor fel lehet keresni.

Délkelet-Ázsia Világörökségei - OTP Travel Utazási Iroda
Délkelet-Ázsia káprázatos helyeket őriz a világnak.

Szingapúr a tények tükrében - OTP Travel Utazási Iroda
A Szingapúri Köztársaság szigetváros-állam Délkelet-Ázsiában. Fővárosa és legnagyobb városa Szingapúr. Top tények a világ egyik legkülönlegesebb országáról.


 

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!