Élmények a világ körül

Keresés
 
Srí Lanka utazás - OTP Travel Utazási Iroda
Kaland, kultúra és kikapcsolódás egymástól karnyújtásnyira.

Srí Lanka

Úti célok Srí Lankán

Ha létezik paradicsomi és egzotikus sziget, ahol csodálatos vadvilág, mesés, pálmafák szegélyezte tengerpartok, lenyűgöző hegyek, teraszos rizsföldek, bársonyos teaültetvények, varázslatos városok és több mint 2000 év történelmének szent helyei váltják egymást sűrű egymásutánban – hát Srí Lanka az! Alakja könnycsepphez hasonlít, mely India „arcáról gördül” az Indiai-óceánba. Srí Lanka a sok szépség mellett azért is tökéletes úti cél, mert kis alapterülete miatt látnivalói könnyen felfedezhetők egy rövidebb utazással is, nyolc UNESCO világörökségi helyszíne és számtalan nemzeti parkja csoda, hogy elfér el kicsiny területén. Anuradhapura 2200 éves szent fügefája alatt maga Buddha világosodott meg, kinek egyik szemfogát Kandy szent városában a Fog-templomban őrzik. Polonnaruwa középkori romvárosa sztúpáival és öntözőrendszerével ejt ámulatba, aki pedig megmássza Sigiriya Oroszlánszikláját, az a szédítő panoráma mellett az V. századi erőd romjait is megcsodálhatja. Szinharádzsa, Srí Lanka utolsó érintetlen trópusi esőerdeje különleges endemikus fajok otthona. Nuwara Eliya teaültetvényein közelről látható, hogyan gyűjtik be a helyi lányok és asszonyok reggeltől estig tartó fáradságos munkával a híres ceyloni teafüveket. A Srí Lanka nemzeti parkjaiban tett szafarikkal természetes környezetükben figyelhetők meg a vadak, s a Pinnawelai Elefántárvaház páratlan menhelyén több mint 70 elefánt – kicsik és nagyok - csodálhatók meg testközelből. Srí Lanka varázslatos programjainak fáradalmait az arany homokú tengerpartokon érdemes kipihenni, vagy a mintegy másfél órás repülőútra lévő Maldív-szigetek mesés szállodáiban.

A Srí lankai utazást két különböző monszun, az április és június között főleg a nyugati és délnyugati részeken és a hegyekben esőket hozó délnyugati „yala” monszun és a keleti partot érintő, november és március között tartó északkeleti „maha” monszun befolyásolja

Srí Lanka legnagyobb városába, Colombóba Budapestről legkevesebb egy átszállással lehet eljutni. A minimális repülési idő kb. 10 óra (átszállási idő nélkül).

Az aktuális beutazási tanácsokról, valamint naprakész információkról a Konzuli Szolgálat oldala nyújt tájékoztatást.
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/sri-lanka

Csoportos ajánlatok

KÖRUTAZÁS SRÍ LANKÁN TENGERPARTI PIHENÉSSEL

Srí Lanka
1 039 000 Ft-tól/fő

Egyéni ajánlatok

Fontos információk

 

A Külügyminisztérium tanácsai:

 • Vízum

  Srí Lanka

  Főváros és legnagyobb város : Sri Jayawardenapura Kotte / Colombo
  Nyelv: szingaléz, tamil, angol
  Vallás: buddhista (70%), hindu (12%), muszlim (10%), keresztény (8%)
  Államforma: köztársaság
  Terület: 65 610 km2
  Népesség: 21 800 000 fő (2022-es becslés)
  Népsűrűség: 348 fő/km2
  Egy főre jutó GDP: $ 3 637,54 USD (2015)
  Hivatalos pénznem: srí lankai rúpia (LKR)
  Időeltérés: +4,5 óra (UTC+5,5)
  Közlekedés iránya: bal
  Hálózati feszültség: 230V
  Csatlakozó és aljzat: Type D, BS 546, BS 1363
  Országhívószám: +94
  Internet TLD: .lk

  2020. január 31-ét köveően a Srí Lankára turista vagy üzleti célból érkező magyar állampolgárok 30 napra érvényes vízumot kizárólag az Elektronikus Utazási Felhatalmazási Rendszerben (ETA) igényelhetnek az alábbi angol nyelvű weboldalon: www.eta.gov.lk/slvisa/
  Az ETA rendszerben történt bejelentkezést követően kapott hivatkozási számmal tudják majd felvenni a vízumot a colombói nemzetközi repülőtéren. Belépéskor a vízumfelvétel a magyar állampolgárok számára csak a colombói nemzetközi repülőtéren lehetséges. A nemzetközi repülőtéri tranzitálás vízummentes.
  Utazása során mindig legyen Önnél útlevelének másolata!
 • Elérhető külképviselet/ek

  Az országban nincs magyar külképviselet. Az akkreditált magyar nagykövetség Újdelhiben (India) található, ezért az oda utazóknak a konzuli segítség nyújtása nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vehet igénybe. Probléma esetén javasolják, hogy vegyék fel a kapcsolatot Magyarország Srí lankai tiszteletbeli konzulátusával vagy az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével.

  Kattintson ide a külképviselet/ek listájáért!
   
 • Biztonság

  A Konzuli Szolgálat megfontolásra javasolja az utazást Srí Lankára. Srí-Lanka biztonsági besorolása a II. biztonsági kategória, azaz a fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek kategóriájába tartozik. Az országban nincs magyar külképviselet. Az akkreditált magyar nagykövetség Újdelhiben (India) található, ezért az oda utazóknak a konzuli segítség nyújtása nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vehet igénybe. Probléma esetén javasoljuk, hogy vegyék fel a kapcsolatot Magyarország Sri Lanka-i tiszteletbeli konzulátusával vagy az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével.
  Kérjük, tájékozódjon a Konzuli Szolgálat honlapján!
   

 • A külföldiek elleni erőszakos bűncselekmények ritkák. Előfordulhat ugyanakkor szexuális jellegű zaklatás, ezért főleg nőknek kerülendő a kihívó öltözet viselése és mindenkor ajánlott a fokozott óvatosság. Javasolják, hogy egyedülálló nőként vagy kizárólag női csoportban ne utazzanak a szigetországba és nagyfokú körültekintéssel ismerkedjenek a helyiekkel.
  A külföldi látogatókat érintő bűnözés leggyakoribb formája a hitelkártya-visszaélés. Ennek elkerülésére célszerű készpénzzel fizetni. Ajánlott a nagyobb bankfiókokban és a szállodákban elhelyezett bankjegy-kiadó automaták használata. Egyes bankok rendszere automatikusan letiltja a hitelkártyát Srí lankai tranzakció esetén, ez kellemetlenségeket eredményezhet, ezért utazása előtt érdeklődjön bankfiókjában.
  Az általános utazási szokásoknak megfelelő elővigyázatosság szükséges az értéktárgyakkal kapcsolatban; Srí Lanka sem mentes a szállodai lopásoktól, ezért minden esetben ajánlott a szállodai biztonsági széf használata.

  A kormány és a Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE, közismert nevén a "Tamil Tigrisek") között zajló fegyveres konfliktus 2009 májusában ért véget. Azóta az országban a biztonsági és gazdasági helyzet folyamatosan javul. Az országban 2011. augusztus 30-án feloldották a rendkívüli állapotot, ennek ellenére a hadsereg és a rendfenntartó erők készültsége magas, a rendőri és katonai jelenlét erős. A régióra egyébként is jellemző, általános, alacsony szintű terrorfenyegetettség folyamatosan jelen van. Az utolsó terrorcselekményre 2009. július 4-én került sor Batticolua kerületben. Ennek megfelelően tanácsos, hogy az utazók fokozott körültekintéssel járjanak el és legyenek tudatában a lehetséges terrorveszélynek, úti okmányaikat tartsák maguknál, a rendfenntartó szervek felszólításának minden esetben tegyenek eleget. Kiemelten javasolt a hatóságok biztonsági rendelkezéseinek pontos betartása. A személyes terrorveszély csökkentésének érdekében a kerüljék a forgalmasabb helyeket, tömegmegmozdulásokat, politikai gyűléseket, buszon való utazást, katonai támaszpontokat és konvojokat.

  Az ország északi tartományában, így Jaffna, Kilinochchi, Mullaittivu, Mannar és Vavuniya kerületekben, valamint a keleti tartományában, így Trincomalee, Batticaloa és Ampara kerületekben (kiemelten az Elephant Pass térségben) továbbra is megerősített a fegyveres erők jelenléte, ellenőrző pontokkal találkozhatnak az utazók. Srí Lanka ezen körzeteiben továbbra is fokozott veszélyt jelentenek a taposóaknák. Ezért a hatóságok erre vonatkozó figyelmeztetését minden esetben szigorúan tartsák be, a kijelölt és aknamentes utakról semmiképpen ne térjenek le, az aknaveszélyről előzetesen tájékozódjanak a területileg illetékes biztonsági szerveknél.

  A kábítószerrel való visszaélés minden formáját, így a birtoklást is szigorúan büntetik, akár egészen kis mennyiségek birtoklásáért is börtönbüntetés járhat.
   
 • Egészségügyi tudnivalók

  Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése!

  A sürgősségi orvosi kezelés Srí Lankán a főbb városokon kívül nem könnyen hozzáférhető, és elképzelhető, hogy baleset esetén Colombóba kell utazni kezelésre. Az orvosi ellátás nem minden esetben felel meg az európai elvárásoknak. A magánkórházak rendkívül drágák, a hazaszállítás körülményes és szintén drága. Megfelelő egészségügyi és balesetbiztosítás kötése ezért különösen ajánlott. Javasolt magasabb értékhatárú biztosítás kötése, mert a kórházi számlák (színvonalas kórházban történt kezelés esetén) kifejezetten magasak lehetnek. Extrém sportok űzése esetén javasolt olyan biztosítás megkötése, amely kiterjed az extrém sport gyakorlása következtében bekövetkezett esetleges biztosítási eseményekre is.
  Az ország egész területére jellemzőek a különböző szúnyogok által terjesztett betegségek, mint például a dengue-láz, malária és a Chikungunya. Ajánlott a szúnyogcsípés elleni krémek használata és a világos színű, hosszú ujjú felsőruházat. Útjuk során kerüljék a kóbor állatokat, a veszettség elterjedt az egész országban.

  A csapvíz fogyasztása nem ajánlott, palackozott víz fogyasztása javasolt.

  Kötelező védőoltás nincs. A sárgaláz elleni védőoltás akkor kötelező, ha fertőzött országból érkezik az utazó. Javasolt védőoltások: hastífusz, Hepatitis A, B, malária, Di-Per-Te.

  Utazás előtt konzultáljon a régiót ismerő szakorvossal, háziorvosával és keresse fel az Országos Epidemiológiai Központot (1097 Budapest, Gyáli út 2-6., tel: 476-1100, fax: 476-1223, honlap), ahol a szükséges védőoltásokkal kapcsolatban, valamint egyéb trópusi egészségügyi kérdésekre naprakész tájékoztatást adnak.
   
 • Tudnivalók Srí Lankáról

  Éghajlat: Srí Lanka klímája trópusi, magas átlaghőmérséklettel és páratartalommal, melyek a domborzati viszonyoknak megfelelően változóak: míg a tengerparton forró, 27 Celsius fokos is lehet a levegő, a hegyek között akár tíz fokkal kevesebb is lehet a hőmérséklet. A csapadék eloszlása sem egyenletes. Két monszun időszak különül el: a decembertől márciusig tartó északkeleti (téli) monszuné és a júniustól októberig tartó délnyugati (nyári) monszuné. Összességében, az egész sziget bejárására a legjobb időszak január – március között van, amikor napsütés és viszonylag száraz idő jellemző, vagy a július és szeptember közötti monszunközi időszak, melyre bár jellemzőek hirtelen esőzések, azonban az idő kellemesen meleg.

  Közlekedés: a vezetni kívánóknak a nemzetközi jogosítványt érvényesíttetniük kell a helyi autóklubnál (Sri Lankan Automobile Association). A Konzuli Szolgálat ugyanakkor nem javasolja, hogy kiutazó turisták maguk vezessenek bármilyen gépjárművet. A balra hajts szabálya, a helyi utak rendkívül rossz állapota, a közlekedési szabályok kaotikus alkalmazása, az angol nyelvű útjelző táblák hiánya, és a helyi hivatásos sofőrök agresszív vezetési stílusa miatt erősen ajánlott sofőrrel együtt autót bérelni. Felhívják a figyelmet arra, hogy a motorkerékpár-bérlés esetén elszenvedett baleseteket a legtöbb Srí Lankára köthető utazási balesetbiztosítás kizárja a térített események köréből.

  Pénz, hitelkártyák, ATM: a hivatalos fizetőeszköz a srí lankai rúpia, 1 LKR = hozzávetőlegesen 2 HUF. Érdemes pénzt váltani a megérkezéskor, a repülőtéren, kisebb címletekben. Elfogadott még az USD és az EURO, de ha ezzel fizetünk, nem mindenhol tudnak visszaadni. A nemzetközi bankkártyák a nagyobb üzletekben elfogadottak, és sok helyen van ATM a nagyvárosokban.

  Borravaló: az éttermi és szállodai árak 10% szervizdíjat tartalmaznak. E fölött nem kötelező borravalót adni, de örülnek neki.

  Ünnepek, üzletek nyitvatartása: szombat és vasárnap munkaszüneti nap Srí Lankán, de az üzletek és éttermek általában nyitva vannak. Poya egy vallási ünnep a Buddhista kalendárium szerint, és minden hónapban teliholdkor van, ilyenkor minden üzlet, étterem, bár és hivatal zárva tart.

  Dohányzás: a publikus helyeken tilos a dohányzás Srí Lankán, a legtöbb hotelben és bárban van erre kijelölt terület.

  Vadvilág: a nemzeti parkokban, a vadak közelében fokozott elővigyázatosság és óvatosság szükséges. A vadakhoz közeledni, etetni őket nem szabad, a zajra, hangoskodásra rosszul reagálnak, csendben kell lenni a közelükben. A helyi túravezető utasításait minden esetben követni kell. Srí Lankán nagyon sok a vadelefánt, akikkel nem csak a parkokban lehet találkozni. A hatalmas termetű állatok különösen párzási időszakban veszélyesek.

  Fürdés a tengerben és a folyókban: mind a tenger, mind a folyók esetén fürdés előtt meg kell győződni arról, hogy fürdésre alkalmas-e, biztonságos-e a hely. A tenger hőmérséklete miatt egész évben alkalmas a fürdésre, de a hullámok nagyok. A déli part alkalmas búvárkodásra, snorkelezésre, szörfözésre. A folyókban való csobbanás fokozott elővigyázatot igényel, mert lehet bennük krokodil. Itt is a helyi túravezető tanácsaira érdemes hagyatkozni.

  Helyi szokások: a külföldieknek be kell tartaniuk a Srí lankai szabályokat és rendelkezéseket, ezek megsértése börtönbüntetést vonhat maga után. Néhány ezek közül: a katonai, kormányzati építmények környékén tilos a fényképezés. Azonos neművel folytatott szexuális kapcsolat jogszabályba ütközik. Buddhista templomokba fedett fővel, sortban, miniszoknyában, ujjatlan pólóban tilos a belépés, a cipőt belépés előtt le kell venni. Buddha szoborral, vagy bármilyen vallási helyen, templomban szoborral fényképezkedni, rámászni, pózolni vele tiszteletlenség, ami könnyen kivívhatja a helyiek erős, akár tettlegességig is fajuló nemtetszését. A nemzeti parkok és a történelmi helyszínek védett területek, tisztelettel kell viselkedni ezeken a helyeken: a vadvilágot megzavarni, a történelmi emlékeket és tárgyakat megérinteni tilos. A nudizmus és a monokini viselése nem javasolt, sértheti a helyieket.

  Gasztronómia: a buddhisták és hinduk jelentős része vegetáriánus. A konyhaművészet alapja a curry, melyet nagyrészt zöldségfélékből, zöldbabból, burgonyából, uborkából, káposztából és számtalan helyi zöldségből, további fűszerekkel ízesítve (kardamom, szegfűszeg, mustármag) készítenek. Kedvelt reggeli a hopper, mely rizslisztből és kókusztejből készült ropogós palacsintaféle. Nagyon sok gyümölcsöt esznek. Jellegzetes üdítő ital a kókusz friss leve. Jellemző még a napi többszöri teázás. A nemzeti ital az arak nevű, kókuszléből erjesztett pálinkaféle, vigyázni kell vele, mert erős ital és a nagy melegben könnyen a fejbe száll!
   
 • Térkép

Inspirációk

Sri Lanka 5 rejtett kincse - OTP Travel Utazási Iroda
Srí Lanka sokak szerint maga a földi paradicsom, melybe első látásra beleszeret az ide érkező kalandor.

Határtalan élmények - OTP Travel Utazási Iroda
Srí Lanka gasztronómiája világszerte népszerűvé vált a tüzes fűszerek, a krémes curryk, a gazdag ízek és az egyedi textúrák keverékével.

Mit kínál Srí Lanka?

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!