Élmények a világ körül

Keresés

Mit kínál Srí Lanka?

Srí Lanka látnivalói

Mit kínál Srí Lanka? Több ezer éves tradíciót, brit gyarmatosítók hagyatékát, hét világörökségi helyszínt, tengerparti nyaralást, színpompás lüktetést. Meghitt teázást vagy hangos fesztivált; bálnalest vagy elefántszafarit; hegyet vagy tengert. Kinek-kinek ízlése szerint. Válogasson kedvére!

Sigiriya


Az Oroszlánsziklaként ismert fellegvár 1982-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára. A szigetország közepén lévő bazalttömb kétszáz méter magasan emelkedik a srí lankai dzsungel fölé. A megszilárdult lávadugó tetejére 1200 lépcső vezet, jutalmunk a palotakomplexum pazar látványa. A fellegvár főbejárata valaha egy hatalmas oroszlánt formázott, de ma már ennek a szobornak csak a mancsai és a karmai vannak meg. Köztük indul a lépcsősor, ami a szikla tetejére vezet. A palota-komplexum körül létrehozott kerteket és az ezeket tápláló medencéket és csatornarendszereket a történelem első épített kertjei között tartják számon. A látványosság 7:00-17:30 között látogatható (belépés 17:00-ig), a belépő 30 USD. A komplexum bejárására 3-4 órát szánjunk, azonban vegyük figyelembe, hogy mosdó csak a főbejárat mellett és a kijáratnál van. Palackozott ásványvizet a helyszínen lehet kapni, ajánlatos is venni, mivel a lépcsőzés bő órás program.

Srí Lanka - OTP TRAVEL utazási iroda

Pinnawala Elefántrezervátum


Az 1975-ben létrehozott állatmenhely indulásakor mindössze 5 elefánt befogadására vállalkozott, mára azonban már közel 90 ormányos otthona. A 10 hektáros területen sérült és veszélyeztetett példányokat ápolnak. A leglátványosabb attrakció, amikor naponta kétszer (10:00 és 14:00) a településen áthaladva a folyóhoz vezetik a hordát. Itt látogatók is követhetik őket és e szentnek tartott állatok csodás példányaival tölthetik el a fürdőzésre szánt két órát. A park 8:30-kor nyit és 18:00-ig fogadja a látogatókat. A 16 dolláros (gyermek ár : 8 USD) belépő ellenében az etetéseken és egyéb programokon is részt vehetnek a turisták.

Srí Lanka - OTP TRAVEL utazási iroda

Nuwara Eliya


Itt minden a teáról szól, Sir Thomas Lipton innen indította útjára, majd később igazgatta teabirodalmát. Mai napig megtalálható széke (egy tuk-tukkal érdemes felkapaszkodni ide), ahonnan szemmel tartotta a hatalmas ültetvényt. Itt mindent megtudhatunk a tea termesztéséről, feldolgozásáról és fogyasztásáról. Beszállhatunk a szüretbe és haza is vihetünk egy doboz hamisítatlan ceyloni teát. Nuwara Eliya a legmagasabban fekvő település, érdemes tehát berakni egy pulóvert és egy esőkabátot is a csomagba, ha ide utazunk. Az angol gyarmatosítás idejéből fennmaradt épületek különös hangulatot kölcsönöznek a városkának.

Srí Lanka - OTP TRAVEL utazási iroda

Arugam-öböl


A keleti tengerpart legdélebbi fürdőhelye Srí Lanka és a világ egyik szörfparadicsoma. A kristálytiszta vízű Indiai-óceán hullámai itt több száz méteren teszik próbára a hullámlovasokat. Május és szeptember között érkezik a legtöbb látogató, az év többi részében azonban elhagyatott a környék. A szállodák, vendégházak az öböl déli, Arugam Point-hoz közeli részén koncentrálódnak. A homokos tengerparton kisgyermekekkel is jól lehet pihenni és a búvárok is megtalálják számításukat: a parttól nem messze halban bővelkedő sziklás területek, helyenként hajóroncsok várnak felfedezésre.

Srí Lanka - OTP TRAVEL utazási iroda

Yala Nemzeti Park


Bár Srí Lankának van nemzeti madara (dzsungeltyúk), az elefánt szent, a legnagyobb sztár mégiscsak a leopárd. Az ország déli részén található hatalmas nemzeti parkban garantáltan belebotlunk egy nagymacskába. A park egyénileg is látogatható (naponta 6:00-18:00 óra között), a jegyet a bejárattól 500 méterre lévő irodában lehet megvásárolni. Felnőtteknek 15, gyerekeknek 8 dollár a belépő. De ha igazán ki akarjuk hozni a maximumot a kalandból, akkor érdemes befizetni egy félnapos dzsip-szafarira. Ha a kora reggeli időpontot választjuk (általában 5:00-10:00 óra között), akkor vadregényes reggelit is kérhetünk, ha pedig a délutáni túrára esik a választásunk, akkor piknikebédet rendelhetünk extraként. A félnapos túrák ára jellemzően 60 USD körül van, gyermekeknek pedig kedvezményes tarifákat alakítottak ki a szolgáltatók. 

Érintetlen szigetvilág


Az ország északi részét a Palk-szoros választja el Elő-Indiától, az óceán vízét itt apróbb szigetek pöttyözik. A legnagyobb az álmos Neduntivu illetve talán ismerősebben cseng Delft-ként. Nem véletlen a holland elnevezés, Rijckloff van Goens kormányzótól jött az ötlet. 3 819 ember és vadlovak lakják a vadregényes szigetet. A helyiek barátságosak, megtekinthetjük a holland korall erődöt vagy az ezer éves baobab fát és indulhatunk is egy újabb sziget felfedezésére. Bálnales Srí Lanka déli partszaka, a Matara és Mirissa közötti rész a hatalmas kék bálnák vonulási útvonala. November és április között, a hangulatos kikötőből reggeli 7-kor kirándulóhajók indulnak útra, hogy testközelből megfigyelhessük a monumentális méretű kék bálnát. A 30 dolláros, 3-5 órás program reggelit is tartalmaz és garanciát is vállalnak arra, hogy látunk bálnát. Ellenkező esetben a következő nap ingyenesen vehetünk részt egy újabb túrán. Emeletes, 80 fő befogadására alkalmas hajókat üzemeltet mindkét túraszervező, indulás naponta, gyülekező 30 perccel indulás előtt (6:30-kor). http://www.whale-watching-mirissa.com/

Srí Lanka - OTP TRAVEL utazási iroda

Kandy


A város az ország kulturális központja, nem mellesleg a buddhizmus szent helye. Itt található ugyanis a Szent Fog temploma. Az egykori Kandy királyság palotaegyüttesében található templomban helyezték el Buddha fogrelikviáját. Már ősi időktől fogva ez az ereklye fontos szerepet játszott a helyi politikában, mert úgy tartják, hogy akié az ereklye, azé az ország irányítása is. Kandy – amely ma az UNESCO világörökség részét képezi – volt a Srí Lanka-i királyok legutolsó fővárosa, elsősorban az itt található templom miatt. Ha az Esala Perahera fesztivál ideje alatt érkezik, akkor érdemes mielőbb ülőhelyet foglalni. Az útszéli éttermekben és boltokban megteheti, vagy akár online is (https://shop.lakpura.com/collections/kandy-esala-perahara). A 10 napos színes fesztivált minden évben megrendezik július-augusztus hónapban, elképesztő kavalkád táncosokkal, elefántokkal, felvonulásokkal.


Polonnaruwa


Az egykori főváros, illetve annak ősi városrésze az UNESCO kulturális világörökségének része. A város többek közt egyedi öntözési rendszeréről híres: nevezetességei közé tartozik a Parakrama-tó mesterséges víztározója, amely több mint 2400 hektáros területet lát el. Említésre méltó az impozáns, aprólékos faragványokkal díszített királyi fellegvár, és az azt körülvevő 1 méter vastag védőfalak. A buddhista szentély, a Gal Vihara nagy műgonddal kifaragott álló és fekvő Buddha-szobrokat őriz. A 25 dolláros belépőből a 12 év alatti gyermekek 50% kedvezményt kapnak. Fizetni csak készpénzzel lehet.

Srí Lanka - OTP TRAVEL utazási iroda

Dambulla sziklakolostor


Tán mondani sem kell, de egy újabb világörökségi helyszínről van szó. A szobrokkal és festményekkel díszített barlangszentélyek a buddhizmus különböző korszakainak jellegzetes példái. Mivel szent helyről van szó, itt a cipőt le kell venni, így a helyenként forróvá váló kövek és a kosz ellen zoknival érdemes védekezni. Készítsenek be tehát egy párat! A cipőket a majmoktól védő helyieknek baksist szokás fizetni (kb.25 rúpia). A jegyvásárlásnál (10 USD) érdemes odafigyelni (és épp elég feladat a kasszát megtalálni), aki ingyen mehet be, annak is jeggyel kell rendelkeznie. Ellenkező esetben vissza a 300 lépcsőn, nincs kivétel.

Peradeniya Botanikus Kert


A Kandy közelében lévő díszkertet Srí Lanka leghosszabb folyója, a Mahaweli mellett hozták létre brit telepesek az 1800-as évek elején. 4000 különféle növény pompázik itt a fűszer-, és a gyógynövényektől kezdve ritka pálmafajtákon át orchideakülönlegességeket is megcsodálhatunk. A királyi botanikus kert ma 140 hektárt foglal el, csodás trópusi oázis. Minden nap reggel 7:30-kor nyitja meg kapuit a látogatók előtt, és a 10 dolláros belépő ellenében akár 17:00-ig, zárásig maradhatunk. Ha a nap folyamán megéheznénk vagy szomjaznánk, akkor a kert bárjában biztosan találunk kedvünkre valót.

Galle


Kár lenne kihagyni Galle kikötővárosát, mely európai stílusú óvárosával és ódon erődítményével a gyarmati időszak kimagasló jelentőségű emléke, egyben Srí Lanka egyik UNESCO világörökségi védettséget élvező kulturális helyszíne. A portugálok által emelt, majd a hollandok által átépített erődítmény falai és az egyedi hangulatú óváros régi házai között kellemes sétát tehetünk. Az erődítmény falain belül olyan fontos látnivalók találhatóak, mint a holland református templom a régi holland temetővel. A városi múzeum, a világítótorony szintén érdeklődésre tarthat számot.

Srí Lanka - OTP TRAVEL utazási iroda

Colombo


Az ország egykori fővárosa (1982-ig) megőrizte központi szerepét, a legtöbb vállalatnak Colombo a székhelye és az ország nemzetközi repülőtere is itt található. Látnivalókban és kulturális értékekben igen gazdag város. Főbb nevezetességei: az elnöki palota, a Függetlenség tér, a Grand Oriental Hotel,a Lighthouse Clock Tower óratorony, a főposta épülete, a holland időszakban épített Delft Gateway, a rendőrkapitányság épülete (egykor holland kórház volt), a Slave Island, a Beira-tó,a Queen Victoria Station,a Ceylinco Building. Érdemes jegyet váltani a Colombo City Tours (http://www.colombocitytours.com/) valamelyik városnéző buszára. Három különböző program szerepel a kínálatban, ha belefér, akár mindegyiket kipróbálhatjuk.

Adam’s Peak


A 2500 méter magas "Szent Lábnyom" hegye az ország központi hegyvidékén magasodik , egyszerre négy világvallás zarándokhelye. A hegy csúcsán található az a lábnyomra emlékeztető sziklaképződmény, amelyet a buddhista hagyomány “Szent lábnyom” néven tisztel, s amelyről azt tartja, hogy Buddha hagyta maga után, mikor harmadik alkalommal látogatott a szigetre. A hinduk úgy vélik, hogy a lábnyom Sivanak tulajdonítható, míg a Srí Lankára érkező portugál keresztények Szent Tamás apostol ereklyéjének tartották, melyet a legenda szerint mennybemenetelekor hagyott a sziklaszirten. Az iszlám hívők szerint a mintázat az Édenkertből kiűzetett Ádám lába nyoma, s ez az a hely, ahol a Földre érkezett. Az Ádám-csúcs decembertől májusig vonzza a legtöbb látogatót és zarándokot, ugyanis az ezt megelőző és az ezt követő hónapokban a heves esőzések, az erős szél és vastag ködfelhő megnehezíti a többórás mászást.

Srí Lanka - OTP TRAVEL utazási iroda

Kapcsolódó ajánlatok:


KEEMALA*****– PHUKET

Thaiföld
érdeklődésre

VIETNÁM - LAOSZ - KAMBODZSA EGYÉNILEG

Vietnám, Laosz, Kambodzsa
érdeklődésre

THAIFÖLD - KAMBODZSA KÖRUTAZÁS

Thaiföld
érdeklődésre

THE SHORE AT KATATHANI*****– PHUKET

Thaiföld
érdeklődésre

THE SLATE***** – PHUKET

Thaiföld
érdeklődésre

BANGKOK ÉS SZIÁM KINCSEI, KOH SAMUI-VAL

Thaiföld
érdeklődésre

További ajánlatok:

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00