Élmények a világ körül

Keresés
 
Lengyelország utazás - OTP Travel Utazási Iroda
Ismerkedjen meg a csodás lengyel városokkal és tájakkal!

Lengyelország

Úti célok Lengyelországban

Lengyelország Európa szívében különleges szépségeket rejt. Északról a Balti-tenger, délről a Tátra festői hegylánca fogja közre ezt a természeti látnivalókban, gyönyörű városokban és kedves emberekben egyaránt bővelkedő országot. Krakkó és Gdańsk középkori kincsei, Varsó nagyvárosi nyüzsgése után jóleső pihenést és a felfedezés izgalmas élményét nyújtják a folyók és tavak, a hegyek és völgyek friss levegőjű vidékei, a dombtetőkön pihenő mesés kastélyok, a hegyvidékek kecsesen megmunkált fatemplomai és skanzenei. Lengyelország egykori fővárosa, Krakkó maga az élő történelem. A szinte tökéletes állapotban fennmaradt gótikus városmag az évszázadok során csak szépült a reneszánsz, barokk és szecessziós épületekkel. A lengyel királyok egykori székhelye ma 11 egyetemnek, 6000 történelmi műemléknek és 35 múzeumnak otthona, pezsgő kulturális életével felejthetetlen élményeket ígér. A lengyelországi látogatást a lengyel konyha megismerése teszi igazán teljessé: a helyi alapanyagokból készült házias ízvilágú ételek olyan finomak, akár a nagyi főztje.

Lengyelországba a legideálisabb időszak az utazásra a késő áprilistól júniusig tartó tavasz, ilyenkor kevesebb az eső és kellemes az idő, kb. 15-20 oC. Nyáron sok esőre, olykor nagy melegre is számítani lehet. Szeptemberben és októberben is kellemes az idő, de gyakoriak az esőzések. Decembertől februárig tart a téli sportok kedvelőinek főszezonja.

Budapestről Varsóba közvetlen repülőjárattal is el lehet jutni. A repülési idő kb. 1 óra 10 perc. Szintén közvetlen járat közlekedik Poznanba, az egyik legrégebbi lengyel városba.

Az aktuális beutazási tanácsokról, valamint naprakész információkról a Konzuli Szolgálat oldala nyújt tájékoztatást.
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/lengyelorszag


Sajnos nincs megfelelő találat. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket.

Fontos információk

 • Vízum

  Lengyeloszág

  Főváros és legnagyobb város: Varsó
  Nyelv: lengyel
  Vallás: 95% római katolikus, 1,5% pravoszláv, 3,5 % protestáns és egyéb.
  Államforma: köztársaság
  Terület: 312 679 km²
  Népesség: 37 760 000 fő (2022-es becslés)
  Népsűrűség: 124 fő/km2
  Egy főre jutó GDP: 14 540 USD.
  Hivatalos pénznem: lengyel złoty (PLN)
  Időeltérés: nincs (CET/UTC+1, CEST/UTC+2)
  Közlekedés iránya: jobb oldali
  Hálózati feszültség: 220 V, 50 Hz
  Csatlakozó és aljzat: C és E típusú
  Országhívószám: +48
  Internet TLD: .pl

  A schengeni tagállamokba, így Lengyelországba is, a magyar, illetve EGT állampolgárok vízum nélkül, érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal (ideértve az ideiglenes kártya formátumú személyi igazolványt is) léphetnek be. A régi típusú, nem kártya formátumú személyi igazolványok elfogadásával a gyakorlatban előfordulnak időnként problémák, ezért a Külügyminisztérium a kártya formátumú igazolványokat javasoljuk az utazáshoz.
 • Biztonság

  Általánosságban a biztonsági helyzet jónak mondható, a közbiztonság megfelelő szintű.
  A leggyakoribb, külföldi állampolgárokat is érintő bűncselekmények a lopások, autófeltörés, autók, kézitáskák, pénztárcák, bankkártyák, mobil telefonok, laptopok eltulajdonítása. Pályaudvarokon, tömegközlekedési eszközökön fokozottan kell ügyelni a zsebtolvajokra. A gépkocsit ajánlott éjszakára őrzött parkolóba helyezni. Turista helyeken ajánlott az értéktárgyak biztonságos megőrzéséről gondoskodni, úti okmányokról az utazást megelőzően fénymásolatot készíteni.
  Egész évben 8.00-18.00 óra között a nyári szezonban (június 1 – szeptember 30) 10.00 és 22.00 óra között a külföldi turisták részére működik egy „biztonsági telefon”, amelyen különböző problémák esetén angol, német és orosz nyelven kérhető segítség, tájékoztatás. Az infóvonalon nagyon széles körű tájékoztatás kérhető (pl. különböző kedvezmények az egyes városokban tömegközlekedésre, belépőjegyekre). Vonalas telefonról hívható szám: + 48 801 888 844, +4822 278 7777. Mobil telefonról: +48 608 599 999. Sürgősségi telefonszám: 112
 • Egészségügyi előírások
   

  A csapvíz közvetlen (forralás nélküli) fogyasztása sok helyen nem ajánlott, bár ebből adódó egészségügyi problémákról nincsen információ. Ajánlatos széles körben kapható flakonos ásványvizet inni. Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. Különösen a téli sportokat kedvelők számára javasolt külön biztosítás kötése.
 • Tudnivalók Lengyelországról:

  Időjárás: Az időjárás átlagosan hűvösebb és csapadékosabb, mint a hazai. A tél kifejezetten hideg, sok hóval, a nyár hűvösebb, kevesebb a napsütéses órák száma, mint hazánkban. Az éghajlat mérsékelt, az átlaghőmérséklet nyáron 16,5 oC és 20 oC között, télen -6 oC és 0 oC között alakul. A legmelegebb hónap a június, a leghidegebb a január.

  Öltözködés: Nyáron is réteges öltözködés, kabát, esőkabát, a kirándulások miatt kényelmes cipő javasolt az utazáshoz.

  Hivatalos fizetőeszköz, bankkártyák: Lengyelország hivatalos fizetőeszköze a lengyel złoty (PLN). A bankkártyás fizetés (Visa, Master Card, American Express) az üzletekben és éttermekben elfogadott. Bizonyos szupermarketekben elfogadják az Eurót is. A bankok hétköznap 08.00/10.00 és 17.00/18.00 óra között vannak nyitva, szombaton zárva vannak, de némelyikük szombaton is nyitva tart 10.00 és 13.00 óra között.

  Telefonálás: A Magyarországon használt mobiltelefon készülékek használhatóak az ország egész területén. Központi segélyhívó: 112.

  Internet: A kisebb településeket kivéve jó az internet hálózat Lengyelországban, bár a fizetendő díjak a legmagasabb európai díjtételekhez tartoznak. Internet kávézók (Kafejki internetowe) is működnek a nagyobb városokban. Egyre több ingyenes, vezeték nélküli internet zóna van az országban a legkülönbözőbb helyeken, főleg hotelekben, hostelekben, bárokban. Bővebb információ a free Wi-Fi hotspotokról: http://wifispc.com/poland

  Közlekedés: A nagyvárosokban a tömegközlekedés igen fejlett. Autóbusszal vagy villamossal tulajdonképpen bárhova el lehet jutni. A fővárosban metró is közlekedik. A kisebb településeken helyi és helyközi autóbuszok járnak. A tömegközlekedési eszközök érvényes jeggyel vehetők igénybe, jegyek (általában ugyan az a buszra, villamosra, metróra) „Ruch” trafikokban és egyes élelmiszerboltokban vásárolhatók, sok városban a sofőröknél is. Vannak órás, napos, 3 napos, heti, havi és egyéb jegyek is.

  Gépkocsivezetés: Lengyelországban viszonylag kevés autósztráda és számos gyorsforgalmi út van. A hosszabb szakaszok északot kötik össze déllel, valamint keletet nyugattal. Łódzból vezet Bielsko Białáig (Częstochowán és Katowicén keresztül) és a német határtól Krakkóig (Wrocławon és Katowicén keresztül), valamint Łódzból Nowy Tomyślig (Németország irányában).
  Lengyelországban az autópálya használatért (A1, A2, A4, A8) külön díjat kell fizetni. A díjat kétféle rendszerben szedik: nyitott – a díjat az autópályán elhelyezett díjbeszedő kapuknál kell kifizetni, nagysága a jármű fajtájától függ. Zárt – a díjat az autópályákra fel- és lehajtó utakon, valamint az autósztráda végső szakaszain elhelyezett kapuknál kell fizetni, díja a jármű fajtájától és a megtett távolságtól függ.
  Szükséges okmányok az EU polgárai részére: érvényes személyi igazolvány, jogosítvány,
  a gépkocsi forgalmi engedélye, érvényes műszaki vizsgával, kötelező biztosítás.
  A gépkocsi felszerelése: tűzoltó készülék, elakadásjelző háromszög, elsősegély doboz. Betartandó szabályok: biztonsági öv használata kötelező, tompított fényszóró használata napközben is kötelező, mobiltelefon használata vezetés közben (kihangosító nélkül) tilos, ha a gépkocsit nem tulajdonosa vezeti és nem is utasa az autónak, lengyel nyelvre fordított, hitelesített meghatalmazás szükséges.
  A közúti ellenőrzések száma Lengyelországban kifejezetten magas, éppúgy, mint a bírságok összege. A bírságot nem a helyszínen készpénzben, hanem 7 napon belüli határidővel szükséges megfizetnie az UNIO egyik tagországában állandó vagy ideiglenes lakcímmel rendelkező külföldinek, így a magyar állampolgárnak is. (Ettől függetlenül javasolt, hogy rendelkezzenek készpénzzel.) A szabálysértésért kirótt büntetések meglehetősen magasak (személygépkocsiknál 50-1000 PLN, tehergépkocsiknál akár 10 000 PLN is lehet).
  2015. május 18-ával új közlekedési szabályok léptek életbe Lengyelországban, aminek értelmében lakott területen a megengedett sebesség 50 km/h-val történő túllépését a vezetői engedély három hónapra történő bevonásával büntetik az illetékes lengyel hatóságok.
  Az úthasználati díj elektronikus módon kerül beszedésre („e-myto”), e szerint egyes járműkategóriák után a kijelölt útszakaszok használatáért, a megtett távolság alapján kell úthasználati díjat fizetni, melynek kiegyenlítése elektronikus módon történik.

  Autóbérlés: Autókölcsönzők főként a nagyobb városokban működnek, és általában éjjel-nappal nyitva vannak. Többségük a repülőtér környékén található. Az autóválaszték általában nagy, a modellek és az árak széles határok között mozognak. A Lengyelországban működő nemzetközi autókölcsönző hálózatok: Avis, Acecar, Budget, Express, Hertz, National Car. Az autóbérlés költsége napi 100 és 400 zł között mozog, a márkától függően.

  Üzletek nyitva tartása, vásárlás: A lengyel üzletek hétfőtől péntekig 10:00-től 19:00 óráig vannak nyitva, szombaton korábban zárnak. A bevásárlóközpontok hétfőtől szombatig 10:00 és 22:00 között, vasárnap 10:00-től 21:00-ig tartanak nyitva. A vásárlási lehetőségek kiemelkedően jók, színvonalas boltokkal, nyugati stílusú bevásároló központokkal és jó árakkal. A lengyel textil- és bőráruk jó minőségűek, nagy választékban kaphatók. Tipikus lengyel termékek és emléktárgyak a lengyel borostyánból készült ékszerek, a lengyel ólomkristály, a hegyekben kapható birkagyapjú ruhanemű, fából készült faragványok, a tengermellék ezüst és borostyán termékei. Az élelmiszerek között népszerű az oscypki (juhsajt), a toruni mézeskalácsok, a podlasei sękaczok (speciális sütemény), a lengyel mézbor és a kicsit erősebb alkoholok – a Żubrówka, Wyborowa és a kizárólag Kis-Lengyelországban termelt Śliwowica Łącka (szilvapálinka).

  Borravaló: Ha elégedettek vagyunk a szolgáltatásokkal, kb. 10%-os juttatást illik adni az éttermekben és bárokban. A taxisoknak nem szokás borravalót adni, de nagyon örülnek neki. Középkategóriájú szállodákban 10 zł-t, négy- és ötcsillagos szállodákban 10 zł-t szokás adni a csomaghordárnak.

  Dohányzás: Tilos a dohányzás az iskolákban, kórházakban, közlekedési járműveken, megállókban és ezek 10 méteres körzetében, továbbá a munkahelyeken, valamint publikus zárt terekben (hivatalok, múzeumok, kávézók, bárok, éttermek), a 100 nm-nél nagyobb publikus helyeken csak az arra kijelölt részen szabad dohányozni!

  Gasztronómia: Lengyelország híres a jó konyhájáról. A történelem során itt időző poroszok, oroszok és osztrákok hatása érződik az ország egyes régióinak gasztronómiai különbözőségén. A helyi ínyencségek megkóstolása is a kötelező látnivalók tartozéka. A leghíresebb ételek: a pierogi - különböző ízű derelyék, a zurek - kovászból készült leves, a hagymás hering, a kovászos uborka vagy a gombás bigos.
 • Térkép   

Inspirációk

Georgia a tények tükrében - OTP Travel Utazási Iroda
Ősi települések, hófödte hegycsúcsok, buja természet, különleges gasztronómia, meleg vendégszeretet – csak néhány ok, amiért Georgiát érdemes felvennünk a bakancslistánkra.

Georgia első számú borvidéke - OTP Travel Utazási Iroda
A kaukázusi ország évezredes múltra visszatekintő szőlészeti hagyományokkal rendelkezik, így a borrajongók egyik kötelező úti célja. A legjobb hely a georgiai borok felfedezésére a Kakheti régió. Tartson velünk!

Georgia világörökségei - OTP Travel Utazási Iroda
Az UNESCO világörökségi listáján több, mint 1100 műemlék szerepel világszerte, ezek közül jó párat Georgiában találunk. A szellemi kulturális örökségek listáján is vannak georgiai szereplők.

Georgia csemegéi - OTP Travel Utazási Iroda
A georgiai konyha elképesztően gazdag, változatos és nagyon finom. A legkedveltebb finomságokat szedtük most csokorba.

Georgia kulturális kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
A különleges dallamoktól a 8000 éves borkészítés hagyományáig Georgia számos kulturális kincs birtokosa. Ismerje meg velünk ezt a páratlanul gazdag örökséget!

Portugália utazás: Porto ételei - OTP Travel Utazási Iroda
Hagyományos ételek, amit Portóban, természetesen fenséges borok kíséretében, feltétlenül ki kell próbálni! Tartson velünk!

Portugália utazás: Porto - OTP Travel Utazási Iroda
Portó Portugália második legnagyobb városa. Számos történelmi, kulturális és gasztronómiai kincs otthona. Ismerje meg a világhírű portói bor szülőhelyét!

Franciaországi utazás: Bordeaux gasztronómia - OTP Travel Utazási Iroda
A franciaországi Bordeaux minden kétséget kizáróan a bor egyik világvárosa. Gasztronómiai kincsei között azonban akad még néhány, amelyet a városban járva meg kell kóstolnunk!

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!