Élmények a világ körül

Keresés

Częstochowa Fekete Madonnája

Częstochowa Fekete Madonnája - OTP Travel Utazási Iroda
Fedezze fel velünk Lengyelország legszentebb helyét, ismerje meg a częstochowai Jasna Góra-i kolostort!

Częstochowa Fekete Madonnája

Krakkótól alig két órányi autóútra északra fekszik Częstochowa városa, amely számos magyar vonatkozású emléket őriz. Fedezze fel velünk Lengyelország legszentebb helyét, ismerje meg a częstochowai Jasna Góra-i kolostort!
Częstochowa története a 13. századig nyúlik vissza. A történelmi források 1220-ban még faluként említik, 1377 előtt azonban már bizonyosan városi rangot kapott. Leghíresebb épülete, egyben Lengyelország legnagyobb búcsújáró helye a Jasna Góra-i kolostor, amelyet a magyar Pálos rend alapított 1382-ben. Nevét is a magyar pálosoktól kapta; a Szent Lőrincről nevezett anyaházuk nevéből kölcsönözték: In Claro Monte Budensi (a budai Fényes Hegyen). Innen származik az egyik fontos nyelvemlékünk is, az 1501-ből származó, úgynevezett częstochowai nyelvemlék is, amely egy magyar nyelven írt, Madonnához címzett imádság. A megerősített rendház legféltettebb kincse azonban nem ez, sokkal inkább a częstochowai Fekete Madonna (Czarna Madonna vagy Matka Boska Częstochowska) ikon.
Lengyelország | Krakko | Jasna Góra-i kolostor - OTP Travel Utazási Iroda
A Fekete Madonna Európa egyik legismertebb Szűz Mária ábrázolása egyben a lengyel függetlenség szimbóluma. A legenda szerint Szent Lukács evangélista festette egy cédrustáblára, amely még a Szent Család otthonából származott. Egy ősi Jasna Góra-i irat szerint a kép 1382 augusztusában Jeruzsálemből Konstantinápolyon és Belzen át jutott el a kolostorba. A következő években Jasna Góra zarándokhellyé lett.
A 17. század végétől Magyarországon is kultusz kezdett kialakulni a Fekete Madonna körül. A kegykép nem csak a lengyelek függetlenségi harcainak, hanem a magyarok törökellenes felszabadító harcainak is a jelképe lett: mielőtt ugyanis Sobieski János lengyel király 1683-ban Bécs felmentésére indult volna Czestochowába zarándokolt és a Madonna védelmét kérte. Tiszteletéül még a pajzsára is az ő képét vésette.
Lengyelország | Krakko | Fekete Madonna - OTP Travel Utazási Iroda
Miután Bécsnél és Párkánynál Sobieski diadalmaskodott, a Madonna-kép törökverő szimbólum lett. További érdekesség, hogy a kép másolatai körül Márianosztrán és Sopronbánfalván máig is élő búcsújárás alakult ki.
A középkor óta minden évben lengyelek tízezrei ezrei zarándokolnak Jasna Górába a Fekete Madonna elé. De szép számmal érkeznek hívek más országokból is, becslések szerint 2011-ben a világ 80 országából 3,2 millió zarándok látogatta meg a szentélyt.

Kapcsolódó inspirációk:


6 Krakkó környéki finomság - OTP Travel Utazási Iroda
Krakkó és környéke nem csak kulturális örökségekben, de de gasztronómiai specialitásokban is gazdag.

Krakkó kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
A vásárlástól a városnézésig Krakkó ezernyi élménnyel szolgálhat. járja be velünk Krakkó és környékének legfontosabb nevezetességeit!

10 fantasztikus kirándulás Zakopaneból - OTP Travel Utazási Iroda
Zakopane közelében nagyszerű kirándulóhelyeket találunk.

Kapcsolódó ajánlatok:


Sajnos nincs megfelelő találat. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket.