Élmények a világ körül

Keresés
 
Ausztrália, a távoli csodák országa csak Önt várja!

Ausztrália

Úti célok Ausztráliában
 


Ausztrália az utazási kívánságlisták egyik népszerű szereplője, nem véletlenül. Ki ne vágyna a föld másik féltekéjére, ahol legfeljebb képeskönyvből ismerős állatok, elképesztő természeti látnivalók és fantasztikus városok találhatók 83-szor akkora területen, mint Magyarország?  Nem beszélve a csodás tengerpartokról, ahol a lakosság 89%-a él. A ragyogó Sydney a strandok, kávézók és pazar múzeumok városa, az élhető és kellemes Melbourne a művészeteké és az éttermeké, Brisbane szubtropikus klímája, Adelaide fesztiváljai miatt kedvelt. Cairns népszerű üdülővárosa a pihenés mellett felejthetetlen kirándulást ígér a Nagy Korallzátonyhoz is. Ausztrália természeti szépségeinek tárháza végtelen: az Ayers Rock – más néven Uluru szent sziklája, a nemzeti parkok, a Fraser Island, Tasmania különleges világa önmagáért beszél. Az itt szerzett élmények élete végéig elkísérik az utazót.
Ausztrália főszezonja a decembertől februárig tartó nyár. Kellemes időszak az utazásra még a március-május és szeptember-november is. Budapestről egy vagy több átszállással lehet eljutni a nagyvárosokba. Budapest-Sydney között a repülési idő kb. 20 óra (átszállási idő nélkül). Az ausztráliai utazáshoz vízum szükséges.
 
 
Az aktuális beutazási tanácsokról, valamint naprakész információkról a Konzuli Szolgálat oldala nyújt tájékoztatást.
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/ausztralia

Sajnos nincs megfelelő találat. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket.

Fontos információk

 • Vízum

  Ausztrália

  Főváros: Canberra
  Legnagyobb város : Sydney
  Nyelv: angol
  Államforma: alkotmányos monarchia
  Terület: 7 692 024 km2
  Népesség: 23 987 900 (2015-ös becslés)
  Népsűrűség: 2,8/km2
  Egy főre jutó GDP: $ 51 642 (2015-ös becslés)
  Hivatalos pénznem: ausztrál dollár (AUD)
  Időeltérés: +7 - +9,5 óra (UTC+8 - UTC +10,5)
  Közlekedés iránya: bal
  Hálózati feszültség: 230V
  Csatlakozó és aljzat: I
  Országhívószám: +61
  Internet TLD: .au

  Az Ausztráliába való beutazás csak érvényes útlevéllel, érvényes ausztrál vízum birtokában lehetséges (a belépés vízumköteles). Közvetlen légi járat nincs Magyarország és Ausztrália között, így a tranzitálásnál különösen figyelni kell az útlevél érvényességi idejére. A vízumot előre meg kell igényelni és felvenni, e nélkül a repülőre sem lehet felszállni (nincs belépéskor felvehető vízum). On-line igényelhetők egyes látogatói vízumok, bővebb tájékoztatás ezen az oldalon érhető el. A leggyakoribb vízumtípus az ún. látogatói vízum, eVisitor (651), mely elektronikusan igényelhető. 2018. június 30-tól vízumigénylés kizárólag online, közvetlenül az ausztrál idegenrendészeti hatóság alábbi honlapján lehetséges: https://www.homeaffairs.gov.au/trav, az online szolgáltatáshoz szükséges ún. Immi-regisztráció: https://online.immi.gov.au/lusc/register.
  Vízumkérelemmel kapcsolatban további információ közvetlenül az ausztrál idegenrendészeti hatóságtól kérhető: https://immi.homeaffairs.gov.au/help-support/contact-us/overview
  Telefonos elérhetőség: https://immi.homeaffairs.gov.au/help-support/contact-us/telephone/outside-australia

  Ausztrália még jelenleg is számos, különböző fajtájú vízum igénylését teszi lehetővé, a vízumdíjak és egyéb feltételek esetről esetre változnak. Éppen ezért fontos az előzetes és körültekintő tájékozódás.

  Repülőtéri tranzitálás: Ausztráliai átszállás esetén nem szükséges tranzit vízum akkor, ha az utazó 8 óránál kevesebb ideig tartózkodik az ausztráliai reptéren, és ez idő alatt nem hagyja el a repülőtéri tranzit várót, valamint rendelkezik egy harmadik országba szóló repülőjeggyel és az adott célországba való beutazáshoz szükséges dokumentumokkal.

  Ausztrália nem állapít meg külön érvényességi időt a beutazásra használt útlevelek vonatkozásában, a beutazás ugyanis a vízum meglététől és érvényességétől függ. Rövidebb turista célú látogatásnál azonban javasolják a tervezett időtartamot meghaladó érvényességi idejű útlevéllel történő beutazást. A különböző ausztrál honlapok, illetve a Magyarországról történő beutazásokkal kapcsolatos tapasztalatok alapján javasolt a legalább egy éves érvényességi idejű útlevéllel való megérkezés. A fél évesnél hosszabb érvényességi idejű útlevélre különösen azért lehet szükség, mert a térség több államában (továbbá az átszállásra leggyakrabban igénybe vett arab államokban) létezik a hat hónapos érvényességet előíró szabály. Bővebb tájékoztatás ezen az oldalon érhető el, egyúttal javasolt a választott légitársasággal (továbbá az utazási irodával) való kapcsolatfelvétel és tájékozódás az útlevél érvényességi idejével kapcsolatban.

  Az engedélyezett tartózkodási napok túllépése: Akár 1 napos túltartózkodás is súlyos idegenrendészeti következményeket vonhat maga után. Amennyiben az ország elhagyása valamely akadályba ütközne, javasolt az ausztrál bevándorlási szervek azonnali tájékoztatása.
 • Elérhető külképviselet/ek

  Kattintson ide a külképviselet/ek listájáért!
   
 • Biztonság

  2020. január 24:
  Az ausztrál bozóttüzekkel kapcsolatban az alábbi angol nyelvű weboldal nyújt részletes tájékoztatást:
  www.australia.com/en/travel-alerts.html
  Továbbá magyar nyelven a konzuli szolgálat honlapja szolgál naprakész információkkal:
  https://konzuliszolgalat.kormany.hu/ausztralia-es-oceania

  Ausztráliban közepes (5 fokozatú skálán 3 szint, sárga jelzés) a terrorfenyegetettség szintje. A repülőtereken, autóbusz-állomásokon, kikötőkben, valamint nyilvános rendezvényeken és a kormányzati épületekben szigorúbb biztonsági ellenőrzést vezettek be, emiatt fokozottabb rendőri jelenlétre lehet számítani a tömegrendezvényeken is. A Külügyminisztárium felhívja az utazók figyelmét, hogy kísérjék figyelemmel az ausztrál hatóságok ilyen irányú tájékoztatásait, bejelentéseit és ajánlásait!

  Ausztrália biztonságos ország, ugyanakkor a nagyvárosokban és a turisták által sűrűn látogatott helyeken előfordulhat zsebtolvajlás, rablás, illetve gépkocsilopás.

  A bűncselekmény áldozatává lett magyar állampolgárok az angol nyelvű www.vaonline.org honlapon keresztül is hozzájuthatnak a szükséges információkhoz. Kérjük, hogy minden esetet jelentsenek be a helyi rendőrségen. Magyar és EU-állampolgárokat, illetve magyar és EU-érdekeltségű vállalatokat, intézményeket ért támadások, atrocitások előfordulásának esélye csekély.

  Évszaktól függően a trópusi ciklonok, árvizek, illetve a bozóttűz okozhat problémát Ausztráliában.

  Felhívjuk az Ausztráliában tartózkodó magyar állampolgárok figyelmét arra, hogy csak a kijelölt helyeken ússzanak a tengerben. Minden esetben tartsák be az életmentő szolgálat utasításait, mivel a partközeli, nyílt tenger felé irányuló áramlatok rendkívül erősek lehetnek. (Az ausztrál életmentő szolgálatnak évente több mint tízezer, a nyílt tengerre kisodródott embert kell kimentenie; illetve évente majdnem 100 ember fullad a tengerbe a fenti okok miatt.)

  Jelentős veszéllyel jár Ausztráliában a bozóttüzek novembertől február végéig terjedő előfordulása.
 • Egészségügyi tudnivalók

  Ausztráliában a közegészségügyi és járványhelyzet, illetve az orvosi ellátás színvonala jó. A csapvíz a legtöbb helyen iható. Egyes városoktól távoleső vidékeken a csapvíz (artézi víz) helyett palackozott víz fogyasztása ajánlott.

  Egészségügyi kockázatot a napon leégés, az ausztrál fauna egyes képviselői (medúza, mérges kígyók, pókok, stb.) jelentenek. Még télen is indokolt a napszemüveg, valamint a hosszúujjú ruha, nyáron a magas faktorú naptej használata. Ausztrália élővilága számtalan veszélyt rejt, ezekre táblák figyelmeztetnek, de érdemes a szálláshelyeken közvetlenül érdeklődni, s általában fokozott körültekintéssel eljárni (például túrázáshoz magasszárú cipő, sátorverés előtt a környező bokrok megzörgetése, hajnali és koraesti vezetés elkerülése). A legveszélyesebb állatfajokról itt található képes összefoglaló:

  www.portaloceania.com/au-diverses-dangerous-ing.htm
  www.animaldanger.com/australia.php

  A Queensland, az Északi Terület és Nyugat-Ausztrália északi területeire utazó magyar állampolgárok ügyeljenek a szúnyogok által terjesztett betegségek – dengue láz, Ross River láz – veszélyeire, és használjanak szúnyogriasztó szereket, valamint szúnyoghálót.

  Ausztráliában általános, hogy a legtöbb orvosnak és kórháznak az egészségügyi ellátás igénybevétele után azonnal ki kell fizetni a számlát. A nagykövetség azt tanácsolja minden magyar állampolgárnak, hogy kössön teljes körű egészségügyi- és baleseti biztosítást az itt-tartózkodás teljes időtartamára. Javasoljuk: a magyar állampolgárok ellenőrizzék, hogy a biztosításuk kiterjedjen minden olyan tevékenységre (pl. búvárkodás, stb.), amelyet ausztráliai tartózkodásuk alatt folytatni szeretnének.
   
 • Térkép

Inspirációk

Francia Polinézia: Tahiti, Moorea, Bora Bora - OTP Travel Utazási Iroda
Francia Polinézia: a szigetek szépsége örökre megbabonázza!

Állati jó helyek - Utazás az állatok birodalmába - OTP Travel Utazási Iroda
Létezik néhány fantasztikus hely a világon, ahol az állatok teljességgel átvették az uralmat az emberektöl.

Francia Polinézia | Moorea - OTP Travel utazási iroda
A Tahiti és Her-szigeteként is emlegetett Francia Polinézia lenyűgöző oázis. Csodálatos természeti adottságokkal, kedves, vendégszerető lakosokkal.

Francia Polinézia - Tahiti - OTP Travel utazási iroda
Tahiti a strandoláson kívül nagyon csábító, egyéb izgalmas kalandot és élményt ígér.

OTP Travel Utazási Iroda - A legjobb mobilalkalmazások utazáshoz
Összegyűjtöttünk néhány alkalmazást, amely gördülékennyé és felejthetetlenné teheti az utazást.

Új-Zéland Top utazás - OTP Travel Utazási Iroda
Adj egy hongit!

 Ayers Rock OTP Travel Utazási Iroda
1000 színű Uluru 10 módon.

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!