OTP Travel direkt: +36 1 486 6600
otptravel@otptravel.hu
Ausztrália, a távoli csodák országa csak Önt várja!

Ausztrália

Úti célok Ausztráliában
 


Ausztrália az utazási kívánságlisták egyik népszerű szereplője, nem véletlenül. Ki ne vágyna a föld másik féltekéjére, ahol legfeljebb képeskönyvből ismerős állatok, elképesztő természeti látnivalók és fantasztikus városok találhatók 83-szor akkora területen, mint Magyarország?  Nem beszélve a csodás tengerpartokról, ahol a lakosság 89%-a él. A ragyogó Sydney a strandok, kávézók és pazar múzeumok városa, az élhető és kellemes Melbourne a művészeteké és az éttermeké, Brisbane szubtropikus klímája, Adelaide fesztiváljai miatt kedvelt. Cairns népszerű üdülővárosa a pihenés mellett felejthetetlen kirándulást ígér a Nagy Korallzátonyhoz is. Ausztrália természeti szépségeinek tárháza végtelen: az Ayers Rock – más néven Uluru szent sziklája, a nemzeti parkok, a Fraser Island, Tasmania különleges világa önmagáért beszél. Az itt szerzett élmények élete végéig elkísérik az utazót.
Ausztrália főszezonja a decembertől februárig tartó nyár. Kellemes időszak az utazásra még a március-május és szeptember-november is. Budapestről egy vagy több átszállással lehet eljutni a nagyvárosokba. Budapest-Sydney között a repülési idő kb. 20 óra (átszállási idő nélkül). Az ausztráliai utazáshoz vízum szükséges.
 
 


Fontos információk

 • Vízum

  Ausztrália

  Főváros: Canberra
  Legnagyobb város : Sydney
  Nyelv: angol
  Államforma: alkotmányos monarchia
  Terület: 7 692 024 km2
  Népesség: 23 987 900 (2015-ös becslés)
  Népsűrűség: 2,8/km2
  Egy főre jutó GDP: $ 51 642 (2015-ös becslés)
  Hivatalos pénznem: ausztrál dollár (AUD)
  Időeltérés: +7 - +9,5 óra (UTC+8 - UTC +10,5)
  Közlekedés iránya: bal
  Hálózati feszültség: 230V
  Csatlakozó és aljzat: I
  Országhívószám: +61
  Internet TLD: .au

  Az Ausztráliába való beutazás csak érvényes útlevéllel, érvényes ausztrál vízum birtokában lehetséges (a belépés vízumköteles). Közvetlen légi járat nincs Magyarország és Ausztrália között, így a tranzitálásnál különösen figyelni kell az útlevél érvényességi idejére. A vízumot előre meg kell igényelni és felvenni, e nélkül a repülőre sem lehet felszállni (nincs belépéskor felvehető vízum). On-line igényelhetők egyes látogatói vízumok, bővebb tájékoztatás ezen az oldalon érhető el. A leggyakoribb vízumtípus az ún. látogatói vízum, ennek jele 651. Ezen a linken található részletesebb információ. Elektronikusan kell kitölteni a nyomtatványokat, követve az instrukciókat, emellett a támogató dokumentumokat is elektronikusan kell feltölteni a rendszerbe.

  Ausztrália még jelenleg is számos, különböző fajtájú vízum igénylését teszi lehetővé, a vízumdíjak és egyéb feltételek esetről esetre változnak. Éppen ezért fontos az előzetes és körültekintő tájékozódás.

  A repülőtéri tranzitálás – bizonyos feltételek esetén – vízummentes (és illetékmentes). Bővebb információ ezen az oldalon érhető el. A vízummentesség csak a 8 órán belüli repülőtéri tranzitálásra vonatkozik, egyéb esetben a tranzitálás is vízumköteles. Bővebb információ ezen az oldalon érhető el.

  Ausztrália nem állapít meg külön érvényességi időt a beutazásra használt útlevelek vonatkozásában, a beutazás ugyanis a vízum meglététől és érvényességétől függ. Rövidebb turista célú látogatásnál azonban javasolják a tervezett időtartamot meghaladó érvényességi idejű útlevéllel történő beutazást. A különböző ausztrál honlapok, illetve a Magyarországról történő beutazásokkal kapcsolatos tapasztalatok alapján javasoljuk a legalább egy éves érvényességi idejű útlevéllel való megérkezést. A fél évesnél hosszabb érvényességi idejű útlevélre különösen azért lehet szükség, mert a térség több államában (továbbá az átszállásra leggyakrabban igénybe vett arab államokban) létezik a hat hónapos érvényességet előíró szabály. Bővebb tájékoztatás ezen az oldalon érhető el, egyúttal javasoljuk a választott légitársasággal (továbbá az utazási irodával) való kapcsolatfelvételt és tájékozódást az útlevél érvényességi idejével kapcsolatban.

  Hangsúlyozottan kérjük az utazókat, hogy tartózkodjanak az engedélyezett tartózkodási napok túllépésétől. Akár 1 napos túltartózkodás is súlyos idegenrendészeti következményeket vonhat maga után. Amennyiben az ország elhagyása valamely akadályba ütközne, javasoljuk ezt még időben hozzák az ausztrál bevándorlási szervek tudomására.
 • Elérhető külképviselet/ek

  Kattintson ide a külképviselet/ek listájáért!
   
 • Biztonság

  Ausztrália közepes szintről magasra emelte a terrorfenyegetettség szintjét, azon veszély miatt, amelyet az Iszlám Állam, valamint más terrorszervezetek helyi támogatói képviselnek. Ezt a besorolást megerősítették a 2014. december 15-én Sydneyben bekövetkezett túszdráma hatására. A repülőtereken, autóbusz-állomásokon, kikötőkben, valamint nyilvános rendezvényeken és a kormányzati épületekben szigorúbb biztonsági ellenőrzést vezettek be, emiatt fokozottabb rendőri jelenlétre lehet számítani a tömegrendezvényeken is.

  Ausztrália biztonságos ország, ugyanakkor a nagyvárosokban és a turisták által sűrűn látogatott helyeken előfordulhat zsebtolvajlás, rablás, illetve gépkocsilopás.

  A bűncselekmény áldozatává lett magyar állampolgárok az angol nyelvű www.vaonline.org honlapon keresztül is hozzájuthatnak a szükséges információkhoz. Kérjük, hogy minden esetet jelentsenek be a helyi rendőrségen. Magyar és EU-állampolgárokat, illetve magyar és EU-érdekeltségű vállalatokat, intézményeket ért támadások, atrocitások előfordulásának esélye csekély.

  Évszaktól függően a trópusi ciklonok, árvizek, illetve a bozóttűz okozhat problémát Ausztráliában.

  Felhívjuk az Ausztráliában tartózkodó magyar állampolgárok figyelmét arra, hogy csak a kijelölt helyeken ússzanak a tengerben. Minden esetben tartsák be az életmentő szolgálat utasításait, mivel a partközeli, nyílt tenger felé irányuló áramlatok rendkívül erősek lehetnek. (Az ausztrál életmentő szolgálatnak évente több mint tízezer, a nyílt tengerre kisodródott embert kell kimentenie; illetve évente majdnem 100 ember fullad a tengerbe a fenti okok miatt.)

  Jelentős veszéllyel jár Ausztráliában a bozóttüzek novembertől február végéig terjedő előfordulása.
   
 • Egészségügyi tudnivalók

  Ausztráliában a közegészségügyi és járványhelyzet, illetve az orvosi ellátás színvonala jó. A csapvíz a legtöbb helyen iható. Egyes városoktól távoleső vidékeken a csapvíz (artézi víz) helyett palackozott víz fogyasztása ajánlott.

  Egészségügyi kockázatot a napon leégés, az ausztrál fauna egyes képviselői (medúza, mérges kígyók, pókok, stb.) jelentenek. Még télen is indokolt a napszemüveg, valamint a hosszúujjú ruha, nyáron a magas faktorú naptej használata. Ausztrália élővilága számtalan veszélyt rejt, ezekre táblák figyelmeztetnek, de érdemes a szálláshelyeken közvetlenül érdeklődni, s általában fokozott körültekintéssel eljárni (például túrázáshoz magasszárú cipő, sátorverés előtt a környező bokrok megzörgetése, hajnali és koraesti vezetés elkerülése). A legveszélyesebb állatfajokról itt található képes összefoglaló:

  www.portaloceania.com/au-diverses-dangerous-ing.htm
  www.animaldanger.com/australia.php

  A Queensland, az Északi Terület és Nyugat-Ausztrália északi területeire utazó magyar állampolgárok ügyeljenek a szúnyogok által terjesztett betegségek – dengue láz, Ross River láz – veszélyeire, és használjanak szúnyogriasztó szereket, valamint szúnyoghálót.

  Ausztráliában általános, hogy a legtöbb orvosnak és kórháznak az egészségügyi ellátás igénybevétele után azonnal ki kell fizetni a számlát. A nagykövetség azt tanácsolja minden magyar állampolgárnak, hogy kössön teljes körű egészségügyi- és baleseti biztosítást az itt-tartózkodás teljes időtartamára. Javasoljuk: a magyar állampolgárok ellenőrizzék, hogy a biztosításuk kiterjedjen minden olyan tevékenységre (pl. búvárkodás, stb.), amelyet ausztráliai tartózkodásuk alatt folytatni szeretnének.
   
 • Térkép

Inspirációk

OTP Travel Utazási Iroda - A legjobb mobilalkalmazások utazáshoz
Összegyűjtöttünk néhány alkalmazást, amely gördülékennyé és felejthetetlenné teheti az utazást.

Új-Zéland Top utazás - OTP Travel Utazási Iroda
Adj egy hongit!

 Ayers Rock OTP Travel Utazási Iroda
1000 színű Uluru 10 módon.

Létezik néhány fantasztikus hely a világon, ahol az állatok teljességgel átvették az uralmat az emberektöl.

"A váratlanra várva". Kalandortippjeink világutazóknak.

Hajóútjainkon fejedelmi luxusban látogathat el a világ távoli tájaira.

Összeállítottunk egy válogatást a világ legszebb vagy legkülönlegesebb tengerpartjaiból.

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
09:00 - 17:30

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!