Élmények a világ körül

Keresés
 
Csehország - OTP Travel Utazási Iroda
Európa ékszerdoboza, a csodálatos Csehország csak arra vár, hogy felfedezzék!

Csehország

Úti célok Csehországban

Csehország egy igazi gyöngyszem Európa szívében, melynek nincs párja a kontinensen. A kalandos történelem több száz várat és kastélyt hagyott itt örökül, elképesztő mennyiségben és különbözőségben: vannak komoran égbe törő gótikus remekek, kicsinosított parkokban lustálkodó, cicomás nyári rezidenciák és díszes, büszke és fenséges barokk paloták egyaránt – csak győzze őket felkutatni az utazó. A cseh kastélyok korhű berendezéseinek, tágas termeinek felfedezése felér egy múltutazással. Csehország ódon hangulatú, elbűvölő városai mindenkit levesznek a lábáról. Prága ragyogó szépsége, Karlovy Vary festői fürdővárosa, Kutna Hora gótikus kincsei, Cesky Krumlov mesebeli miliője, Telč pasztellszínű reneszánsz épületei mellett érdemes a Brnótól északra lévő Morva-karszt csodálatos cseppkőképződményeit is felfedezni. E sok szépség mellett a gasztronómiai örömök is figyelmet érdemelnek Csehországban. Ott van rögtön a cseh sör, mely sokak szerint a világ legjobbja, „fővárosában” a gyönyörű Plzenben 1842 óta főzik az aranylón gyöngyöző Plzensky Prazdrojt (Pilsner Urquellt). Kitűnő kísérője az ízletes húsoknak, knédliknek, egyéb, szénhidrátban bővelkedő cseh finomságoknak. Aki beleássa magát a cseh irodalom remekeibe, az a cseh lélekhez is közelebb kerül, elég, ha Bohumil Hrabal lebilincselő regényeire gondolunk, melyekben a cseh kisember léte és hétköznapjai oly tökéletesen ábrázoltak.

Prága Budapesttől kevesebb, mint 600 km-re – kb. 6 órás autóútra – van. Közvetlen repülőjárattal 1 óra 25 perc a repülőút.
Csehország időjárása hasonló Magyarországéhoz, minden évszaknak megvannak a maga szépségei, így egész évben kellemes úti cél.

Az aktuális beutazási tanácsokról, valamint naprakész információkról a Konzuli Szolgálat oldala nyújt tájékoztatást.
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/csehorszag


DÉL-CSEHORSZÁG ÉS PLZEŇ

Csehország
érdeklődésre

Fontos információk

 • Vízum

  Csehország

  Főváros és legnagyobb város: Prága
  Nyelv: cseh
  Vallás: ateista, agnosztikus vagy vallás nélküli (79,4 %), római katolikus (10,3 %), protestáns (0,8 %)
  Államforma: parlamentáris köztársaság
  Terület: 78 866 km2
  Népesség: 10 510 400 fő (2014)
  Népsűrűség: 134 fő/km2
  Egy főre jutó GDP: 27 190 USD
  Hivatalos pénznem: cseh korona (CZK)
  Időeltérés: nincs
  Közlekedés iránya: jobb
  Hálózati feszültség: 230 V
  Csatlakozó és aljzat: Europlug Type E
  Országhívószám: 420
  Internet TLD: .cz

  Magyar állampolgárok legalább az utazás utolsó napjáig érvényes magánútlevéllel vagy személyi igazolvánnyal utazhatnak Csehországba. A magyar állampolgároknak bejelentési kötelezettségük van, ha csehországi tartózkodásuk várhatóan meghaladja a 30 napot. Ilyenkor a tartózkodás 30. napjáig kötelező bejelenteni a rendőrségen tartózkodási helyet.
 • Biztonság

  Csehországban az általános közbiztonság jónak minősíthető. Prágában előfordulhatnak különböző bűncselekmények (zsebtolvajlás, autófeltörés, szállodai lopások, éttermi lopások). Érdemes az iratokat és értéktárgyakat tartalmazó holmikat maguknál tartani, azokat nem őrizetlenül hagyni. Csak a feltétlenül szükséges pénzmennyiséget tartsák magunknál, nagyobb összeg esetén a pénzt több helyre, jól zárható táskába, vagy nadrágzsebbe célszerű elhelyezni. Csehországban évente kb. 15 ezer autót lopnak el, ez magasabb szám, mint hazánkban. Az autósok számára ez különösen casco biztosítás hiányában komoly rizikófaktor, évente több magyar autótulajdonos is szerepel a kárvallottak listáján. Gyakoriak a gépkocsi-feltörések is, ezért – Magyarországhoz hasonlóan – pénzt, személyi okmányokat, értékes személyes holmit (mobiltelefon, GPS, fényképezőgép) Csehországban sem tanácsos őrizetlenül a gépkocsi utasterében hagyni!
 • Egészségügyi előírások

  Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése.
  A közegészségügyi helyzet jó, járványveszély nem áll fenn. Az egészségügyi ellátás általános színvonala megfelelő.
  Csehországban 2004. május 1. óta az EU más tagállamaihoz hasonlóan az Európai Unióban használatos ún. EU egészségbiztosítási kártya segítségével lehet igénybe venni a rövid távú beutazóknak (turisták, látogatók) nyújtott sürgősségi (cseh nyelven: akut) egészségügyi ellátást. A cseh egészségügyi intézmények baleset vagy sürgősségi ellátás esetén kérik az EU egészségbiztosítási kártya vagy utasbiztosítás felmutatását, ennek hiányában csak fizetés ellenében biztosítják az orvosi ellátást! Csehországban 2015. január 1-től csupán sürgősségi ellátás esetén kell fizetni ún. sürgősségi/ügyeleti díjat, melynek mértéke 90 CZK. A díjat nem kell megfizetni abban az esetben, ha a sürgősségi kivizsgálás során az orvos megállapítja, hogy a beteg kórházi ápolásra szorul.
 • Tudnivalók Csehországról:

Közlekedés gépkocsival: A D1-es autópálya Brünn (Brno) és Prága közötti kb. 200 km-es szakaszának, valamint a D2-es autópálya SK-CZ határ és Brünn (Brno) közötti szakaszának felújítása keretében a tavasztól ősz végéig tartó időszakban több olyan útszakasz is lehet, ahol sávszűkítésekre és terelésekre kerül sor, ami a járművek sebességének egyidejű korlátozásával jár együtt.
A mindenkori aktuális információk (csak) cseh nyelven érhetők el az alábbi honlapon: Közlekedési információk – dopravní informace 
2010. január 1-től Csehország autópályáin és gyorsforgalmi útjain a 3,5 tonna össztömeg feletti járművek útdíjat kötelesek fizetni. A rendelkezés a tehergépjárművek mellett az autóbuszokra is vonatkozik. Minden útdíj-köteles járművet fel kell szerelni az elektronikus útdíj beszedését biztosító készülékkel (ez azokra a járművekre is vonatkozik, melyek az útdíjfizetés alól mentesülnek). Bővebb információ több nyelven - köztük magyarul is – az alábbi honlapon elérhető el, vagy a következő telefon-, faxszámokon, illetve e-mail-címen:
Ügyfélszolgálat / premid hotline
tel.: 800 698 629 - a Cseh Köztársaság területéről ingyenes
tel.: +420 272 698 629 - díjköteles, külföldről is elérhető
fax: +420 222 329 329 - díjköteles, külföldről is elérhető
email: info@mytocz.cz 

Csehország 2002 óta alkalmazza azt az EU-s jogszabályt, amely kaució kiszabását teszi lehetővé olyan esetekben, amikor a jármű nem rendelkezik az előírások szerinti dokumentumokkal, vagy annak vezetője nem tartja be az EU-irányelvekben rögzített menet-, illetve pihenőidőt. A cseh rendőri és vámszervek az eset súlyosságát figyelembe véve 5.000 - 100.000 CZK összegű kauciót szabhatnak ki - a közúti közlekedésről szóló 111/1994. évi hatályos törvény alapján - , és annak készpénzben történő befizetéséig a gépjármű nem haladhat tovább. Ezt követően a területileg illetékes közlekedési hatóság folytatja le a közlekedési szabálysértési eljárást.

Közlekedési szabálysértés: Csehországban közlekedési ügyekben a cseh rendőrség (Policie ČR), a helyi rendőrség (městská policie), valamint a vám és pénzügyőrség (celní úřad) járhat el. Szigorúan büntetik a szabálysértőket, a büntetés mértéke nagyjából megfelel a Magyarországon bevezetett büntetésekének. A cseh hatóságok eljárási szabályai hasonlóak a Magyarországon megszokottakhoz, azzal a különbséggel, hogy azokat következetesebben érvényesítik, valamint az eljáró hatóságnak rendkívül korlátozott lehetőségei vannak a büntetés mértékének helyszíni mérlegelésére, még kevésbé a büntetés elengedésére. Előfordulhat, hogy kisebb közlekedési baleseteknél, autófeltöréseknél több órát kell várni a rendőrség kiérkezésére. Közlekedési szabálysértés esetén a nagykövetség konzuli hivatalának nincs lehetősége arra, hogy a magyar állampolgár érdekeit képviselve vitassa a szabálysértés tényét, illetve a büntetés mértékét.

Parkolás: Különösen Prága (de több más város) központjában a parkolás megkezdése előtt érdemes meggyőződni arról, hogy ez milyen feltételek mellett lehetséges. A parkolóhelyek nagy részét a parkolóhely-bérlők, illetve a helyi lakosok részére tartják fenn. Ezt általában külön táblával, illetve az úttestre felfestett kék csíkkal jelzik. Nem szabad parkolni a külön táblával nem, de vastag sárga csíkkal jelzett helyeken sem. A parkolási feltételek be nem tartása kerékbilincs felhelyezését vagy a gépjármű elvontatását vonhatja maga után. A kerékbilincs hatósági eltávolításának díja, illetve az elszállított gépkocsi visszaadásának költsége akár a 2 500-3000 cseh koronát is elérheti.

Autópálya díjak: Az autópályák és gyorsforgalmi autóutak használatáért Csehországban is fizetni kell. 10 napra, 1 hónapra (a matricán kijelölt naptól számított 1 hónap) és 1 évre érvényes matrica kapható. A matricát legcélszerűbb indulás előtt, a Magyar Autóklub (www.autoklub.hu) irodáiban megvásárolni. Vásárolhatunk matricát a határátkelőhelyeken, az autópályák mellett lévő benzinkutaknál és a cseh postahivatalokban is. A felragasztás előtt a matricára és annak ellenőrző szelvényére a vezetőnek kell ráírnia a gépjármű forgalmi rendszámát. Az aktuális matricaárak a www.ceskedalnice.cz/en/english.htm honlapon tekinthetők meg (cseh és angol nyelven). Az esetleges büntetés elkerülése érdekében ajánlatos a matricát a határátlépést követően azonnal megvásárolni, arra (és az ellenőrző szelvényre) a gépkocsi rendszámát ráírni és felragasztani, mivel ennek hiányát súlyosan büntetik. Érvényes matrica hiányában a helyszíni bírság összege elérheti az 5.000,- CZK-t.
 
Járműmentés: Balesetet szenvedett tehergépjármű vagy autóbusz mentéséhez, vontatásához általános gyakorlat szerint a rendőrség hív ki erre szakosodott céget. A mentési költségek több ezer eurós tételt is kitehetnek, ezért a járművezetőnek ragaszkodnia kell ahhoz, hogy előzetesen tájékoztatást kapjon a várható árakról és költségekről, és ennek birtokában dönthessen, hogy elkerülhető legyen az esetleges félreértés vagy visszaélés. A csehországi biztosítók szövetsége 2015. január 1-től új segély-vonalat vezetett be a bajbajutott (balesetet szenvedett, lerobbant) gépkocsivezetők számára, mely cseh telefonszámról érhető el: 1224.

Pénzváltás: Csehországban megfelelő számú pénzkiadó ATM automata (csehül: bankomat) található. Az üzletek, szállodák, panziók többségében lehet bankkártyával fizetni, ugyanakkor a vendéglők sok esetben csak készpénzt fogadnak el. Készpénzként cseh koronát vagy eurót hozzanak magukkal. Pénzváltáskor fokozott figyelemmel kell eljárni meg kell kérdezni minden esetben a váltási árfolyamot, és a felszámolásra kerülő kezelési költséget. Elterjedt gyakorlat, hogy a pénzváltók a hirdetéseiken azt az átváltási árfolyamot szerepeltetik, melyet csak nagyobb (például 1 000 eurót meghaladó) összegek esetén biztosítanak. Érdemes ezért külön is megkeresni a táblázaton, hogy kisebb összegek beváltásakor milyen árfolyamot használnak.

Telefonálás: Csehországon belül nincs előhívószám. A csehországi telefonszámok – a sürgősségi hívószámok kivételével – egységesen kilenc számjegyűek. Magyar mobil készülékről vagy Magyarországról történő híváskor a 00-420 országkód után a kilenc számjegyű hívószámot tárcsázzuk. Az általános segélyvonal a 112, ahol kapcsolni tudnak angolul vagy németül beszélő kezelőt. A korábban közismert Hungary Direct szolgáltatás megszűnt, így a hívott fél költségére történő telefonálás már nem lehetséges.

Tömegközlekedés Prágában: Az összes közlekedési eszközre egységes díjszabású jegyek érvényesek. Jegyeket a metróállomásokon és egyes újságárusító kioszkokban, trafikokban lehet vásárolni. A jegy nélküli vagy érvénytelen jeggyel történő utazást szigorúan büntetik. A normál jegy 24 CZK és 30 percig érvényes (átszállásra nem jogosít), az átszálló jegy 32 CZK és 90 perc az érvényességi ideje. Prágában 0-6 éves kor között, ill. 70 év fölötti kor esetén ingyenes a közlekedés az EU-s állampolgárok számára is.
A jegytípusokról az alábbi weboldalon kaphatnak részletes tájékoztatást.

Taxi: Csehországban is gyakran előfordulnak panaszok a taxisokra. A kellemetlenségek elkerülése érdekében célszerű előre tisztázni a viteldíj várható összegét.
 • Térkép

Inspirációk

Georgia a tények tükrében - OTP Travel Utazási Iroda
Ősi települések, hófödte hegycsúcsok, buja természet, különleges gasztronómia, meleg vendégszeretet – csak néhány ok, amiért Georgiát érdemes felvennünk a bakancslistánkra.

Georgia első számú borvidéke - OTP Travel Utazási Iroda
A kaukázusi ország évezredes múltra visszatekintő szőlészeti hagyományokkal rendelkezik, így a borrajongók egyik kötelező úti célja. A legjobb hely a georgiai borok felfedezésére a Kakheti régió. Tartson velünk!

Georgia világörökségei - OTP Travel Utazási Iroda
Az UNESCO világörökségi listáján több, mint 1100 műemlék szerepel világszerte, ezek közül jó párat Georgiában találunk. A szellemi kulturális örökségek listáján is vannak georgiai szereplők.

Georgia csemegéi - OTP Travel Utazási Iroda
A georgiai konyha elképesztően gazdag, változatos és nagyon finom. A legkedveltebb finomságokat szedtük most csokorba.

Georgia kulturális kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
A különleges dallamoktól a 8000 éves borkészítés hagyományáig Georgia számos kulturális kincs birtokosa. Ismerje meg velünk ezt a páratlanul gazdag örökséget!

Portugália utazás: Porto ételei - OTP Travel Utazási Iroda
Hagyományos ételek, amit Portóban, természetesen fenséges borok kíséretében, feltétlenül ki kell próbálni! Tartson velünk!

Portugália utazás: Porto - OTP Travel Utazási Iroda
Portó Portugália második legnagyobb városa. Számos történelmi, kulturális és gasztronómiai kincs otthona. Ismerje meg a világhírű portói bor szülőhelyét!

Franciaországi utazás: Bordeaux gasztronómia - OTP Travel Utazási Iroda
A franciaországi Bordeaux minden kétséget kizáróan a bor egyik világvárosa. Gasztronómiai kincsei között azonban akad még néhány, amelyet a városban járva meg kell kóstolnunk!

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!