Élmények a világ körül

Keresés
 
Különleges kalandok várják a gyűrűsfarkú makik hazájában!

Madagaszkár

Úti célok Madagaszkáron

Már a neve is egzotikusan cseng, és szinte érzi a más trópusi szigeteken jártas utazó, hogy Madagaszkár földjén valami igazán különleges várja. Az Indiai-óceánban, Afrika délkeleti partjainál fekvő varázslatos Madagaszkár a világ negyedik legnagyobb szigete, állat-és növényvilága rendkívüli. Ritka állatai között 70 fajta gyűrűsfarkú maki, más néven katta (lemúr), de a világ legkisebb és legnagyobb kaméleonja is megtalálható, páratlan növényeit többek között 930 orchidea faj gazdagítja. Változatos tájak jellemzik: keleten buja, zöld trópusi őserdőkkel borított hegyek, a sziget közepén teraszos rizsföldek, nyugaton sziklás és füves síkságok, majomkenyérfák teszik változatossá vidéket, a part mentén pedig képeslapra kívánkozó, fehér homokos, csodálatos partszakaszok ölelik körül. Madagaszkár varázsát elsősorban a csodálatos természeti látnivalók és a romlatlan társadalom adja. Az őszinte, kedves és vendégszerető lakosságnak, a kevéssé fejlett gazdaságnak és a tömegturizmus hiányának köszönhetően egy vadregényes és érintetlen sziget várja azokat az utazókat, akik fogékonyak belső értékeire is.
Madagaszkáron két évszak jellemző: a november-március közötti forró és esős évszak és az április-október közötti enyhébb, szárazabb évszak. Az átlaghőmérsékletek és a csapadék mennyisége nagyon eltér az ország különböző régióiban. Vannak egész évben látogatható területek, mint a dél-nyugati országrész, de a keleti partvidéket csak május és október között érdemes felkeresni az olykor ciklonokat is hozó esős évszak elkerülése miatt.
Antananarivóba Budapestről egy (vagy több) átszállással lehet eljutni, a repülési idő kb. 14 óra (átszállási idő nélkül). A nagy távolságok miatt általában az országon belül is szükséges legalább egyszer belföldi járatot igénybe venni.

Az aktuális beutazási tanácsokról, valamint naprakész információkról a Konzuli Szolgálat oldala nyújt tájékoztatást.
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/madagaszkar


MADAGASZKÁR CSODÁI - EGYÉNI KÖRUTAZÁS

Madagaszkár
2 000 000 Ft-tól/fő

Fontos információk

 • Vízum

  Madagaszkár

  Főváros és legnagyobb város : Antananarivo
  Nyelv: malgas, francia
  Vallás: 52% helyi vallású, 23% római katolikus, 18% protestáns, 7% muzulmán
  Államforma: parlamentáris köztársaság
  Terület: 587041km2
  Népesség: 22 924 581 fő (2013-as becslés)
  Népsűrűség: 35,2/km2
  Egy főre jutó GDP: $ 943
  Hivatalos pénznem: madagaszkári ariary (MGA)
  Időeltérés: +2 óra (EAT, UTC+3)
  Közlekedés iránya: jobb
  Hálózati feszültség: 220 V
  Csatlakozó és aljzat: C, D, E, J, K
  Országhívószám: +261
  Internet TLD: .mg

  Magyar állampolgár számára a beutazáshoz vízum szükséges és az útlevélnek a kiutazás napjától számítva még legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie. A turista célból 90 napnál rövidebb idejű beutazás esetén a repülőtéren vagy kikötőben is felvehető a vízum, díja körülbelül 31 EUR, amely az aznapi árfolyam szerinti USD-ben is fizethető.
  A vízum itthonról Madagaszkár budapesti konzulátusán igényelhető, a vízumkérelem elbírálásának ideje 2 munkanap. A vízumdíj a beutazás számától függően változó lehet (egyszeri beutazásra jogosító 70 EUR, többszöri beutazásra jogosító 140 EUR).
 • Elérhető külképviselet/ek

  Madagaszkáron nincs magyar nagykövetség, konzuli hivatal és tiszteletbeli konzul. Az országba utazóknak a konzuli segítség nyújtása rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz igénybe. A Külügyminisztérium javasolja, hogy szükség esetén vegyék föl a kapcsolatot az Európai Unió valamely tagállamainak az országban lévő diplomáciai képviseletével.

  Kattintson ide a külképviselet/ek listájáért!
   
 • Biztonság

  Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése! Szükséges ellenőrizni, hogy a biztosítási kategória érvényes-e Madagaszkár területére.
  A főváros (Antananarivo) és környéke, valamint Nosy Be és Nosy Boraha szigetek a II. fokozott biztonsági kockázatott rejtő kategóriába tartozó területek, az ország fennmaradó (nagyobbik) része az I. utazásra nem javasolt kategóriába tartozik. (Az utazási szerződésről szóló 281/2008. (XI. 28.) Korm. rendelet 8. § (6) bekezdésének hatálya alá tartozó terület).
  A Külügyminisztérium az ország szociális, politikai és gazdasági helyzetének törékenységére való tekintettel csak megfelelő körültekintés mellett, szervezett, csoportos turisztikai utazás keretében javasolja az ország meglátogatását.

  A malgas emberek, bár nagyon vendégszeretőek és barátságosak, a szegénység miatt bizonyos veszélyek leselkedhetnek a turistákra. A biztonságot illetően néhány alapvető szabályt kell betartani: nagy tömegben óvatosság és körültekintő magatartás szükséges, sötétedés után csak az idegenvezetővel sétáljanak az utcán, sok készpénzt, drága ékszereket és egyéb nagy értékeket senki ne hordjon magánál könnyen hozzáférhető helyen.
   
 • Egészségügyi tudnivalók

  Az alap védőoltások Madagaszkárra utazóknak: hepatitis A, hepatitis B, tífusz. A kalandtúrázóknak, természetjáróknak további oltások javasoltak diftéria, tetanusz, gyermekbénulás ellen. Évszaktól függetlenül Madagaszkár maláriaveszélyes terület, különösképpen a partvidéken, ezért a megfelelő gyógyszeres védekezés szükséges a kórokozók ellen, melynek megkezdése még utazás előtt szükséges. Sárgaláz elleni védőoltás kötelező, amennyiben fertőzött országból, vagy azon átutazva érkezik a turista. További információért keresse fel az Intermed Oltóközpont honlapját: www.oltokozpont.hu

  Az útipatika elengedhetetlen, benne a szükséges gyógyszerekkel. Kiemelten fontosak az emésztéssel kapcsolatosan felmerülő problémákra, bélfertőzésre, hasmenésre szolgáló gyógyszerek, a szúnyogcsípés és leégés elleni készítmények, sebfertőtlenítő szer (Betadin), ragtapasz, fásli, nedves törlőkendő (WC papír és fertőtlenítő nedves kendő is).
  Az országban a csapvíz nem iható, palackozott ásványvíz fogyasztása javasolt. Jégkocka fogyasztása tilos, és a sok helyen kapható „jusnaturel” (friss gyümölcslé) fogyasztása sem ajánlott (van, ahol csapvíz hozzáadásával készül). A madagaszkári rum specialitás, a nagyon finom, gyümölcsökkel együtt érlelt rum, a „rhum arrangé” tökéletes a gyomor fertőtlenítésére is.
  A közművesítés a legtöbb faluban hiányos, sok helyen nincs áram és folyóvíz. Az egészségügyi ellátás is alacsony színvonalú. Éppen ezért fontos a megfelelő egészségügyi biztosítás megléte mellett, hogy a szálláshely kiválasztása körültekintően, az egyéni igények és komfort-elvárások alapján történjen.
   
 • Tudnivalók Madagaszkárról
   

  Látnivalók - Madagaszkár világörökségi helyszínei


  Bemaraha-i Tsingy Természetvédelmi Terület: a világon csupán három másik helyen található meg ez a különleges, homokkőből, márgából és mészkőből álló, mesebeli, természeti képződmény, melyet „tsingy” csúcsok és tűhegyes mészkőerdők jellemeznek.

  Ambohimanga-i Királydomb (a „Kék Domb”): a madagaszkári emberek legszentebb helye a történelmi falu, mely egykor Madagaszkár királyának otthona volt. A falvat körülvevő falat 1847-ben építették, a rózsafából épült Mahandrihono-házban lakott egykor Andrianampoinimerina király.

  Atsinanana-i Esőerdők: hat nemzeti parkot foglal magába a lenyűgöző, világszinten kiemelkedő biodiverzitással rendelkező terület Madagaszkár keleti partvidékén. Az itt fellelhető állat- és növényfajok 80-90 %-a endemikus, vagyis a világon csak itt található meg. Olyan veszélyeztetett állatok élnek az erdőkben, mint az éjszakai lemúr, az aye-aye vagyis véznaujjú maki - a világ „hivatalosan is” egyik legcsúnyább állata, a kisebb vadmacskához hasonlító fossza és a szürke bambuszmaki.

  A Zafimaniry törzs fafaragó művészete: a ma körülbelül 25 000 főből álló, mintegy 100 faluban, tanyán és a hegyek közt élő zafimaniry közösség az utolsó őrzője egy ősi fafaragó művészetnek. Oszlopokra épített házaik a dél-kelet madagaszkári hegyvidéki tájak jellegzetességei, a mai napig szög, zsanér és egyéb fém alkatrész nélkül, csak fából, faszögek és facsapok segítségével építik őket.

  Az UNESCO Világörökségi várományos helyszínek listáját további hat madagaszkári helyszín gazdagítja: a betafoi rizsföldek tájképe, a Királyi Nyaraló a tsinjoarivói hegycsúcson, a dél-nyugat madagaszkári Mahafaly törzs régiója, az Isandra-i sziklák és barlangok, az antongonai régészeti leletek, a Dél-Anjanaharibe Természeti Rezervátum és az andrefanai száraz erdők.

  Éghajlat: Madagaszkár éghajlata meleg, szubtrópusi. Az esős évszak novembertől márciusig tart, a monszun-esőzések a sziget északi és keleti felében túlnyomórészt december-március között várhatóak. A száraz időszak április és október között van, esőzések azonban ekkor is előfordulnak. Az átlaghőmérsékletek és a csapadék mennyisége nagyon változó az ország különböző régióiban. A két évszakot figyelembe véve az átlaghőmérséklet a tengerparton min. 20- max. 35 Celsius fok nappal és min.10- max. 20 Celsius fok éjszaka, míg a sziget belsejében nappal min.15 - max 30 Celsius fok, de éjszaka a levegő akár 10 Celsius fok alá is lehűlhet.

  Közlekedés: Az utak állapota jelentősen rosszabb az európainál, így a közlekedés, transzferek több időt vesznek igénybe, mint a távolság alapján gondolható. Egyéni közlekedés és gépkocsi bérlés semmiképpen nem ajánlott, az országon belül csak a helyi sofőrrel való közlekedés ajánlott (az OTP Travel egyéni körutazásai helyi, angolul beszélő gépkocsivezető-idegenvezetőt tartalmaznak).

  Öltözködés, hasznos holmik a poggyászba: Madagaszkáron könnyű nyári, kényelmes, bő ruházat viselése javasolt. Hosszú ujjú vékony felsőre, pulóverre, zoknira és hosszúnadrágra szükség lesz a sziget belsejében, a felföldeken, ahol az esték és éjszakák az évszaktól függően hidegek lehetnek és a szúnyogok ellen is védekezni kell. Esőköpeny, szandál, papucs, a nemzeti parkokban való kirándulásokhoz zárt túracipő, fejfedő és UV szűrős napszemüveg is szükséges. További hasznos holmik, melyek az utazás során jó szolgálatot tehetnek: napolaj/napkrém, elemlámpa (ha van, akkor fejre szerelhető), rovarriasztó/szúnyogriasztó, nedves törlőkendő, fertőtlenítő kendő, gyufa vagy öngyújtó. Az értékes tárgyakat (pl.notebook) és ékszereket érdemesebb itthon hagyni!

  Szállások: Az elmúlt években megnőtt a magas színvonalú szolgáltatásokat nyújtó szállodák száma, így a luxust kereső vendégek is találnak számukra megfelelő hotelt. A közép-és magasabb kategóriájú (3-5 csillagos) szállodákban, illetve erdei lodge-okban kényelemben, mégis a természethez közel érezheti magát az utazó. Az egyszerűbb (3 csillag alatti) szállásokon azonban számítani kell arra, hogy az áramot éjszakára lekapcsolhatják és csak egy konnektor van a szobában és a melegvíz-ellátás is akadozhat.

  Helyi szokások és élet: Madagaszkáron az évszázadok alatt kialakult „fady”-k, azaz tabuk a mindennapi életben fontos szabályokat alkotnak, amelyeket az utazónak is tiszteletben kell tartani. Ilyen például, hogy tilos egy sírra ujjal mutogatni, kisbabát nagynak vagy kövérnek nevezni, evés közben fütyülni. A „fady”-k régiók szerint változhatnak, a legfontosabbakról az idegenvezetőtől vagy az útikönyvekből tájékozódhatnak. Magánház, személyek, sírok, emlékhelyek fotózásakor minden esetben engedélyt kell kérni!
  A helyiek malagaszi nyelven beszélnek, amelynek több dialektusa, nyelvjárása van. A városokban és szállodákban a személyzet általában jól beszél franciául, de angolul kevesen beszélnek.
  A helyi gyerekek örülnek az otthonról hozott apróbb ajándékoknak, iskolaszereknek, kis játékoknak, ruhaneműnek, kis krémeknek, szappanoknak.
  Madagaszkár a harmadik világhoz tartozó, szegény ország, és bár az emberek mindig mosolyognak, jóval egyszerűbb életkörülmények között élnek, mint mi. Az átlagfizetés körülbelül 10 000 forintnak felel meg, a lakosság nagy része áram és folyóvíz nélkül él és jelentős az analfabetizmus aránya. A madagaszkári emberek nagyon kedvesek, de az életkörülményeik és szegénységük látványa testközelből felkavaró lehet, erre is fel kell készülni lélekben az utazás előtt.

  Hivatalos fizetőeszköz, bankkártyák: A madagaszkári pénznem az Ariary (MGA). A nagyobb városokban vannak bank automaták (Visa, VisaElectron, Mastercard), de tanácsos a költőpénzt euróban vagy dollárban vinni, egyszerűbb ugyanis készpénzt helyben váltani, mely azonban csak a hivatalos pénzváltó helyeken tanácsos!
  Sok helyen, főleg a piacokon vagy a helyi kisboltokban még mindig a régi pénznemben, malagasy frankban (MGF) mondják az árakat. Ezt öttel osztva könnyen kiszámolható az ariaryban fizetendő összeg.

  Telefonálás, internet: A magyar mobiltelefon szolgáltatók hálózatai működnek Madagaszkáron, térerő a városokban és nagyobb falvakban mindenhol van. Internetezni csak a nagyobb városokban lehet internet kávézókban, illetve a magasabb kategóriájú szállodák általában rendelkeznek Wi-Fi hálózattal.

  Üzletek, bankok nyitva tartása: Általában délelőtt 8.30-12.00 óra között tartanak nyitva az üzletek, majd a déli ebédszünetet követően délután 14.30-18.00 óra között ismét kinyitnak. A nagyobb városokban vannak szupermarketek is, de összességében a kisebb vegyesboltok a jellemzőek Madagaszkáron.

  Vásárlás: Kézzel készített tárgyak: növényi rostból fonott táskák, retikülök, kalapok, dísztárgyak, hímzett textilek, fafaragványok kaphatók az európainál jóval kedvezőbb áron. Különlegesek a zebuszarvból (a helyi marhafajta szarvából) készült dekorációs és használati tárgyak. A madagaszkári, vagyis a Bourbon vanília a világ egyik legjobb minőségű vaníliája, mely az európai áraknál sokkal kedvezőbb áron vásárolható meg itt (maximum 2 kilogrammot szabad kivinni az országból). A madagaszkári csokoládé és kakaóbab világhírű és nagyon jó minőségű. A természet ajándékai a katrafay (Madagaszkáron őshonos fafajta) masszázsolaj, balzsam és a majomkenyérfa méz. A helyben bányászott féldrágakövek nagy választékban kaphatók.

  Borravaló: Az éttermekben, szállodákban, az idegenvezetőknek (pl. kötelező helyi idegenvezetők a nemzeti parkokban), vagy sofőröknek illik borravalót adni. Az étteremben a számla körülbelül 10%-ának megfelelő összeg, az idegenvezetőknek és sofőröknek 1-1 alkalomra, vagy napra 500-2000 forint közötti borravalóval számolhatunk.

  Dohányzás: Madagaszkáron a dohányzás a legtöbb helyen megengedett, például az éttermekben és zárt szórakozóhelyeken is.

  Gasztronómia: A madagaszkári gasztronómia főszereplője a rizs, amelyből egy madagaszkári akár napi háromszor is képes enni! A madagaszkári konyha ízletes, könnyű, és jellemző, hogy általában a frissen elérhető alapanyagokból (idényzöldségek és gyümölcsök, friss hús-, vagy halételek) készítik az éttermek a menüket. A helyi ízeken kívül a francia és az ázsiai konyha volt a mai napig érezhető hatással a madagaszkári konyhaművészetre. Madagaszkári specialitások a vaníliával fűszerezett, vagy kókusztejjel elkészített ételek, akár a főételről, akár a desszertről van szó. Különlegesség a zebu hús (púposhátú szarvasmarha), amely szinte minden étteremben kapható – egy zöldborsos zebu steak-et mindenképp érdemes megkóstolnunk a madagaszkári utazás során!
   

 • Térkép

 

Inspirációk

Egyiptom utazás: Kairó finomságai - OTP Travel Utazási Iroda
Ha Kairóban kalandozunk, érdemes megismerkedni a helyi konyha remekműveivel. Összegyűjtöttük a legautentikusabb fogásokat, amelyeket ott, helyben is ki kell próbálni.

Egyiptom utazás: Kairó látnivalói - OTP Travel Utazási Iroda
Kairó, Egyiptom fővárosa az ezer minaret városaként is ismert. Kairó büszkélkedhet a világ legszebb iszlám építészeti alkotásaival. Fedezze fel velünk!

Bali - a legjobb programok családdal - OTP Travel Utazási Iroda
Az évek során sok ikonikus személy változtatta meg az utazásról alkotott képünket, a felfedezőktől a vállalkozókig.

Bali - a legjobb programok családdal - OTP Travel Utazási Iroda
A turisztikai ágazat jövőjét meghatározó újítások az akkumulátorral működő óceánjáróktól a mikroalgákból előállított repülési bioüzemanyagig.

Uganda ízei - OTP Travel Utazási Iroda
Uganda tálcán kínálja a természet szépségeit: gorilla és csimpánz les Uganda vadregényes tájain, szafari túra és 30 méter magasról lezúduló vízesés.

Uganda ízei - OTP Travel Utazási Iroda
Uganda gasztronómiájára a belső törzsek és másik nemzetek egyaránt hatással voltak. Ismerje meg velünk különleges fogásaikat!

A vadregényes Okavango delta - OTP Travel Utazási Iroda
Uganda rengeteg szépséget és érdekességet tartogat! Ismerje meg a TOP 10 tudnivalót erről az afrikai országról!

A vadregényes Okavango delta - OTP Travel Utazási Iroda
A Makgadikgadi sós tava a világ legnagyobb sótartalékának számít, melynek területe majdnem akkora, mint Portugália.

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!