Élmények a világ körül

Keresés
 
Fedezze fel Közép-Amerika legdélebbi országát!

Panama

Úti célok Panamában

A legdélebbi közép-amerikai ország, Panama neve egzotikusan cseng, és nevéhez hűen valóban tele van izgalmas látnivalóval és érdekességgel ez a páratlan hely. Itt van mindjárt a napfelkelte és a naplemente: Panama a világ egyetlen olyan országa, ahol mindössze 80 km-es távolságban tekinthető meg a Csendes-óceánnál felkelő és az Atlanti-óceánnál lemenő nap. A legendás és kontrasztokkal teli Panamaváros sok film helyszínéül szolgált már, mesés szépségű óvárosa a Casco Viejo mintha nem is ugyanannak a városnak a része lenne, ahol Miamit idéző felhőkarcolók törnek az ég felé. Itt van Közép-Amerika első metrója is, de a legnagyobb látványosság kétségtelenül a Panama-csatorna! Már több mint egy évszázada rövidíti le a világ körüli hajóutakat a Közép-Amerikát keresztülhasító, az Atlanti-és Csendes-óceánt összekötő csatorna-csoda, mely a kontinens megkerülését jelentő négyhetes utazást tíz órára csökkenti le. 2016. június 26-án adták át a kiszélesített Panama-csatornát, melyen a modern konténerhajó-óriások az eddigi árumennyiség akár háromszorosát tudják szállítani. A 77,1 kilométer hosszú mesterséges vízi úton naponta 35-40 – évente kb. 14000 hajó halad át. A Panama-csatorna országa méltán első számú látnivalója, Panamavárosban többet tudhatunk meg róla a Panama Csatorna Múzeumban, ahol lenyűgöző történeti emlékek láthatók, és a Miraflores Látogatóközpontban, ahol a működés rejtelmei figyelhetők meg. Fantasztikus látványt nyújt innen a hatalmas hajók áthaladása a zsilipeken. Ám Panamában járva vétek lenne az ország egyéb élményeit kihagyni: a gyönyörű esőerdőket, a hagyományos indián törzsek életét, a mesés szigeteket és strandokat, a 14 nemzeti parkot, az UNESCO természeti világörökségeit! S ha már itt járunk, feltétlenül érdemes átugrani a szomszédba, a „happyplanetindex” szerint a világ legboldogabb országába, Costa Ricába is!

Panamában egész évben meleg, 30-33 fokos nappali hőmérsékletű, párás idő vár, azonban a május és november közötti esős évszak miatt a legideálisabb az utazásra a december és március közötti időszak. Panamavárosba menetrend szerinti repülőjáratokkal, egy vagy két átszállással lehet eljutni, a repülési idő kb. 15 óra (átszállási idő nélkül).

Az aktuális beutazási tanácsokról, valamint naprakész információkról a Konzuli Szolgálat oldala nyújt tájékoztatást. https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs


Fontos információk

 • Vízum

  Panama

  Főváros és legnagyobb város: Panamaváros
  Nyelv: spanyol
  Vallás: 80% római katolikus, 15% protestáns
  Államforma: elnöki köztársaság
  Terület: 78 200km2
  Népesség: 3 864 170 fő (2013-as adat)
  Népsűrűség: 42 fő/km2
  Egy főre jutó GDP: $ 5211 (2006-os becslés)
  Hivatalos pénznem: balboa (PAB)
  Időeltérés: -6 óra (EST, UTC-5)
  Közlekedés iránya: jobb
  Hálózati feszültség: 110V
  Csatlakozó és aljzat: A, B
  Országhívószám: +507
  Internet TLD: .pa

  2011-től a magyar állampolgárok 180 napra vízummentesen, érvényes menettérti jegy és megfelelő anyagi fedezet felmutatásával, valamint az ország elhagyásától számított legalább három hónapig érvényes útlevél birtokában utazhatnak Panamába. 10 000 USD feletti összeget az országba történő be- és kilépésnél a vámvizsgálat során be kell jelenteni. Húst, kolbászt, szalámit, tejterméket stb. az országba bevinni tilos. A panamai jogalkotás a drogok tekintetében szigorú, a repülőtéri, kikötői és szárazföldi ellenőrzés alapos. A drogok nemzetközi csempészforgalma a panamai törvények értelmében minimum tíz év börtönbüntetéssel sújtható.
 • Elérhető külképviselet/ek

  Kattintson ide a külképviselet/ek listájáért!
 • Biztonság

  Erősen ajánlott a mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése.
  Az ország alapvetően biztonságos, azonban az utóbbi években megjelentek a turisták sérelmére elkövetett bűncselekmények. Ennek megfelelően az értékeket érdemes a szálloda széfjében hagyni, az aznapra tervezett vásárlásokra elegendő pénzösszeget és az útiokmány fénymásolatát vigyük csak magunkkal. Panamában nincs magyar nagykövetség, ezért számolni kell azzal, hogy az iratok pótlása nehéz, hosszadalmas és költséges folyamat.
  A Panamavárosban található Chorrillo és Curundú kerületek, Colón városában a Costa del Caribe és a Kolumbia melletti részen a Darién őserdő veszélyes területek, ezeken a helyeken fokozottan óvatosnak és figyelmesnek kell lenni. Az Avenida Centralon sötétedés után nem javasolt tartózkodni, mert az utóbbi időben számos rablás történt.
  Az ország földrengésveszélyes területen fekszik, gyakoriak a kisebb-nagyobb földmozgások és jelentős a vulkáni tevékenység. A klimatikus változások következtében kialakult "El Niño" jelenség miatt hatalmas földcsuszamlások léphetnek föl.
   
 • Egészségügyi tudnivalók

  A Costa Ricát és Panamát érintő körutazásunkra a sárgaláz elleni védőoltás kötelező!
  Az oltás 10 nappal a beadást követően lesz érvényes és 10 évre nyújt védettséget. Bővebb információ: www.oltokozpont.hu

  Zika-vírus
  Costa Rica és Panama a Zika-vírus által érintett országok között van.
  A Zika-vírust elsősorban szúnyogok terjesztik, de szexuális úton történő fertőzésről is van tudomása az egészségügyi hatóságoknak. A fertőzés ismert tünetei: láz, fejfájás,  kötőhártya gyulladás, kiütés, ízületi fájdalmak. A betegség közepes lefolyású, 2-7 napig tart és minden 5. embert fertőz meg. A kismamákra vagy gyermeket tervező hölgyekre kifejezetten veszélyes az eddigi adatok alapján, mivel súlyos születési rendellenességet okozhat a magzatnál vagy születendő gyermeknél.

  A Zika-vírus által fertőzött területekről, illetve a folyamatosan frissített egészségügyi előírásokról az alábbi honlapokon tájékozódhatnak:
  http://www.who.int/mediacentre/factsheets/zika/en/
  http://wwwnc.cdc.gov/travel/notices 
  http://www.cdc.gov/zika/geo/active-countries.html

  Magyar nyelven elérhető információk:
  https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/zika_gyik.html
  http://www.oek.hu/oek.web?to=2426&nid=1259&pid=1&lang=hun

  Az egyik legfontosabb védekezés a megelőzés, melyre az utazás megkezdése előtt, már itthon fel kell készülni: a bőrt fedő hosszú, vékony, lehetőség szerint pamut vagy lenvászon ruházattal és sapkával, valamint magas hatóanyag tartalmú szúnyogriasztó készítmények használatával a megérkezéstől a hazautazásig.

  A térségbe utazni szándékozóknak minden esetben javasolt, hogy utazás előtt kérjék ki orvosuk véleményét és a helyszínen tegyenek meg minden óvintézkedést a szúnyogcsípések elkerülése végett! Várandós anyák, illetve terhességet tervező nők minden esetben kérjék ki kezelőorvosuk véleményét!

  Az esős időszakban gyakran fordulnak elő járványok, jellemzőek a moszkitók által terjesztett betegségek, mint például a dengue-láz.

  Panamavárosban és a turisták által legtöbbet látogatott helyeken az egészségügyi ellátás színvonala jó, azonban mindenképpen ajánlott egészségbiztosítást kötni, mert az orvosi és kórházi kezelések költsége meglehetősen magas.
  Bár a csapvíz Panamavárosban és a megyeszékhelyeken iható, és csak egyéb helyeken kell kerülni kell a csapvíz fogyasztását, a gondtalan utazás érdekében az ország egész területén csak palackozott ásványvíz fogyasztását javasoljuk!

  Amennyiben az utazó látogatást tervez a városoktól távoli főleg őserdei területekre, ajánlatos védekezni a malária ellen, mert az utóbbi években az előforduló maláriás esetek száma megtöbbszöröződött.

  A Panamai Köztársaságban előfordulhat hantavírus-fertőzés. A fertőzés nem gyógyítható, az esetek egy részében halálos kimenetelű betegség. A megelőzése érdekében nagyon fontos, hogy az esetlegesen állati vizelettel és ürülékkel szennyezett üdítős és sörös dobozokat felbontás előtt alaposan mossuk meg.

  A kötelező védőoltásokról érdeklődjön az Intermed oltóközpont www.oltokozpont.hu/index.php?id=292&no_cache=1oldalán. Az egyes sárgaláz-veszélynek kitett -afrikai vagy dél-amerikai országokból érkezők esetében a belépés előfeltétele a legalább 10 napnál régebbi sárgaláz elleni oltás, amelynek megtörténtét a nemzetközi oltóközpontokban kiadott igazolvánnyal kell bizonyítani.

 • További tudnivalók Panamáról:
   

  Éghajlat, időjárás: Panama trópusi egyenlítői éghajlatú, kis hőmérsékleti ingadozás jellemzi. A száraz évszak december végétől május elejéig tart, az év többi része az esős évszak. Az összes évi csapadékmennyiség az esős évszakban hullik le, emiatt a turizmus néhány ágazata szezonális jellegű. A Karib-tenger mentén elterülő parti síkságon a csapadék eléri az évi 3500 millimétert, melyet az északkeleti szelek szállítanak. A csendes-óceáni partvidékre a szavanna éghajlat a jellemző, kevesebb csapadékkal és rövidebb esős időszakkal. Naplemente után az ország egész területén egy hűvös szellő támad fel. Napfelkelte idején minden évszakban süt a nap. A leghidegebb hónap október (középhőmérséklete 26 °C), legmelegebb április (középhőmérséklete 28 °C). Legcsapadékosabb október (21 csapadékos nap).  A legszárazabb hónap március, legfeljebb két csapadékos nappal. A hőmérséklet a magas hegységekben alacsonyabb. Panama partjait nem érik el a hurrikánok. A levegő páratartalma igen magas (akár 70%-os).
   

  Pénznem, pénzváltás: a Panamai Köztársaság hivatalos pénzneme a Balboa és az azzal paritásban lévő amerikai dollár. A balboa csak váltópénz formájában van forgalomban, egyenértékű az amerikai dollárral, amelyet minden helyen elfogadnak, de a 20 dollárnál nagyobb címleteket nem szívesen. Érdemes a Panamába utazóknak eleve amerikai dollárt vinniük magukkal, mert nem minden bank foglalkozik más valuta (pl. euró) átváltásával, és ha igen, akkor azt meglehetősen rossz árfolyamon teszi. Váltani lehet a Panamai Nemzeti Banknak a Tocumen repülőtéren található irodájában (reggel 8-tól este 8 óráig tart nyitva), néhány nemzetközi banknál és pénzváltóknál. A hitel és betéti kártyák széles körben elfogadottak az országban, de a fizetésnél elővigyázatosnak kell lenni, mert egyre nő a bankkártyák lemásolásával és hamisításával kapcsolatos bűncselekmények száma az országban. Általános gyakorlat, hogy a szállodában fedezetként a hitelkártya adatait tartalmazó, de a megterhelendő összegről adatot nem tartalmazó (biankó) bizonylatot íratnak alá a megszállni kívánó vendéggel. Ezt a bizonylatot a szállodából való távozás alkalmával ajánlatos megsemmisítés céljából visszakérni. Ugyanez történik autóbérlés esetén is. A legtöbb kereskedelmi egység köteles elfogadni az 50-es és 100-as dollárcímleteket, – a hamisításoktól tartva - előfordulhat azonban, hogy az ezzel fizető adatait feljegyzik.

  Gasztronómia: spanyol történelmének és földrajzi helyzetének köszönhetően a panamai konyhában gyakori alapanyag a kukorica, a rizs, a tengeri halak és a trópusi gyümölcsök. Gallo pintoval (fekete babból és sült rizsből készül, többnyire reggeli étel) itt is gyakran találkozhat az utazó. Isteni a halleves (sopa de mariscos) Panamaváros halpiacán és kikötőjében. Jellegzetes panamai ételek még: sancocho (tyúkhúsleves trópusi zöldségfélékkel), carimañola (vagdalt hússal és tojással töltött manióka megsütve), patacones (karikára vágott, sózott zöld banán sütve), platano maduro (banán fahájjal fűszerezve és olajban megsütve). Közkedvelt még az empanada, tortilla, tamal és a tengerparti arroz con coco y titi (rizs kókusszal és szárított apró tengeri rákokkal).
   
 • Térkép

Inspirációk

Galápagos világa: Floreana-sziget OTP Travel Utazási Iroda
A Galápagos-szigetek közül vitathatatlanul Floreana rendelkezik a legérdekesebb történelemmel. Keressük fel a sziget legszebb helyeit!

Galápagos világa: Isabela-sziget OTP Travel Utazási Iroda
A csikóhal alakú Isabela-sziget a sziget a legnagyobb az összes közül. Gazdag állatvilága semmihez sem hasonlítható!

Jamaica | Port Royal, a kalózváros | OTP TRAVEL Utazási Iroda
A jamaicai Port Royal egykoron a "világ legvadabb városaként" tartották számon. Kalózok, bűnözök és rabszolgák éltek itt elképesztő gazdagságban.

Jamaicai csemegék | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Összegyűjtöttünk néhány specialitást, amelyeket Jamaicán járva mindenképpen meg kell kóstolni.

Jamaica | Bob Marley Múzeum | OTP TRAVEL Utazási Iroda
A Bob Marley Múzeum Kingston egyik attrakciója, egy csepp hamisítatlan Jamaica, amit mindenkinek látnia kell.

Jamaica legszebb strandjai | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Jamaica híres látványos strandjairól (is), most ezek közül mutatjuk be a legszebbeket!

 Kóstoljon bele Jamaicába! | OTP TRAVEL Utazási Iroda
A jamaicai konyha felfedezése is tartogat izgalmakat. Tíz ételt mutatunk be, amelyeket Jamaicában járva feltétlenül meg kell kóstolni!

Kincses sziget: Jamaica | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Jamaica a smaragdzöld hegyek, a buja esőerdők, a korallzátonyok, homokos strandok és a ragyogó kék tenger hazája. 10 csoda, amelyeket itt járva nem szabad kihagynia.

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!