Élmények a világ körül

Keresés
 
Fedezze fel Közép-Amerika legdélebbi országát!

Panama

Úti célok PanamábanKészüljön fel arra, hogy elvarázsolja egy olyan ország, ahol azúrkék vizek és buja esőerdők találkoznak, és ahol a felhőkarcolók évszázados romok fölé magasodnak. Üdvözöljük Panamában, a két kontinens között fekvő trópusi paradicsomban. Az ikonikus Panama-csatornától kezdve, amely az emberi leleményesség bizonyítéka, az érintetlen szépségű, érintetlen szigeteken át Panama város vibráló energiájáig, ez a közép-amerikai gyöngyszem ellenállhatatlan bájával hívogatja a felfedezőket. Engedje át magát a salsa vibráló ritmusainak, merüljön el az ősi bennszülött kultúrák rejtelmeiben, és veszítse el magát a vadvilágtól hemzsegő, sűrű dzsungelek szelíd szépségében. A kultúra, a természet és a kaland harmonikus ötvözetével Panama olyan magával ragadó utazást ígér, amely ámulatba ejti Önt.

https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/panama


KOLUMBIA ÉS PANAMA – A KÁVÉ ÚTJÁN

Kolumbia
1 949 000 Ft-tól/fő

Fontos információk

 • Vízum

  Panama

  Főváros és legnagyobb város: Panamaváros
  Nyelv: spanyol
  Vallás: római katolikus
  Államforma: köztársaság
  Terület: 78 200 km2
  Népesség: 4 098 587 fő (2021)
  Népsűrűség: 45 fő/km2
  Egy főre jutó GDP: $ 14 618
  Hivatalos pénznem: Panamai balboa (PAB)
  Időeltérés: -7 óra (UTC -5)
  Közlekedés iránya: jobb
  Hálózati feszültség: 110 V
  Csatlakozó és aljzat: A, B
  Országhívószám: +507
  Internet TLD: .pa

  Vízum turistacélú beutazás esetén: magyar állampolgárok 90 napra vízummentesen, érvényes menettérti jegy és megfelelő anyagi fedezet felmutatásával (500 USD készpénzben vagy bankkártyán), valamint érvényes útlevél, - amely legalább a célországból való távozás napjától számított 6 hónapig érvényes - birtokában utazhatnak Panamába.

  Kiskorúak beutazása
  Azoknak a 18 év alatti külföldieknek, akik egyedül vagy egy harmadik, nagykorú kísérő személlyel érkeznek Panamába turistaként vagy legfeljebb 90 napig tartó rövid tanulmányútra, az országba való be- és kilépéshez nincs szükségük engedélyre vagy írásos szülői vagy nevelői hozzájárulásra. Szükségük van azonban érvényes útlevélre és a hazautazást biztosító repülőjegyre. Ha a kiskorú turista státusza megmarad panamai tartózkodása alatt, akkor nem szükséges szülői vagy egyéb engedély beszerzése a hazautazáshoz. Amennyiben a kiskorú migrációs státusza megváltozik az országban tartózkodás ideje alatt, szülői/migrációs hatósági engedélyre lesz szüksége. Ilyen esetben Panama Magyarországra is akkreditált bécsi nagykövetsége, illetve Panamában a Migrációs Hivatal az illetékes. Az engedélynek spanyol nyelvűnek kell lennie, Apostille tanúsítvánnyal kell ellátni, és azt hitelesíttetni kell a külügyminisztérium hitelesítő irodájában. https://mire.gob.pa/ministerio/autenticaciones-y-legalizaciones/

   
 • Elérhető külképviselet/ek

  Kattintson ide a külképviselet/ek listájáért!
   
 • Biztonság

  Panama IV. kategóriába tartozó, alacsony biztonsági kockázatot rejtő, látogatható ország (zöld), II. kategóriába tartozó, kiemelt biztonsági kockázatot rejtő, utazásra csak halaszthatatlan esetben javasolt területekkel (narancssárga). Az ország alapvetően biztonságos, azonban az utóbbi években megjelentek a turisták sérelmére elkövetett bűncselekmények. Ennek megfelelően az értékeket érdemes a szálloda széfjében hagyni, az aznapra tervezett vásárlásokra elegendő pénzösszeget vigyük magunkkal. Az országon belüli utazáskor fel kell készülnünk, hogy gyakoriak az ellenőrző pontok, az igazoltatások, főként éjszaka. Legyen nálunk az útlevél vagy legalább annak fénymásolata, amely tartalmazza a beléptető bélyegző másolatát is. A hivatalos bűnözési statisztikák szerint a rablások, gyilkosságok és támadások fokozódtak Panamaváros San Miguelito, El Chorillo és Juan Diaz kerületeiben. A legtöbb ilyen bűncselekmény a rivális kábítószer-bandák tagjai közötti leszámolás része, de érdemes óvintézkedéseket tenni, annak érdekében, hogy megvédjük magunkat és értékeinket az utcai bűnözés kockázatától. Egy esetleges támadás esetén mindennemű ellenállás nélkül, azonnal adjuk át az értékeinket. A taxis rablások számának jelentős növekedése miatt kerüljük a sárga taxikkal való utazást sötétedés után, főként, ha már van utasa a taxinak. Napközben se üljünk be olyan taxikba, amely már szállít utasokat. A taxik Panamában nem használnak taxiórákat, így még az utazás megkezdése előtt kérdezzünk rá a viteldíjra. Javasolt a taxik helyett az Über és az Easytaxi alkalmazások használata.
  Különösen veszélyesek a Kolumbia határához közeli területek (a Punta Carretótól az Atlanti-óceán partján fekvő Comarca de San Blas-on, a keleti Darien tartományban fekvő Yavizáig, a Csendes-óceán partján fekvő Punta Piñaig). Kolumbia kormánya és Kolumbia Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) 2016 – ban békemegállapodást írtak alá, azonban a szakadár kolumbiai gerillák és más fegyveres csoportok behatolásának veszélye továbbra is fennáll. Az embercsempészek által szervezett illegális migráció és a kábítószercsempész szervezetek jelenléte különösen veszélyessé teszik ezt a területet. Külföldi és panamai állampolgárok is áldozatai voltak erőszakos bűncselekményeknek, emberrablásoknak és a gyilkosságoknak ezen a területen. Ha mindenáron a fent említett területekre kíván valaki utazni, csak nagyon alaposan előkészített, lehetőleg csoportos utazás keretében, megbízható utazásszervezővel szabad elindulni.
   
 • Bűnözés

  A panamai jogalkotás a drogok tekintetében szigorú, a repülőtéri, kikötői és szárazföldi ellenőrzés alapos. Kis mennyiségű drog birtoklása is több éves börtönbüntetést vonhat maga után. Nagyobb mennyiség birtoklása esetén az elkövető 15 évig terjedő büntetéssel sújtható. A letartóztatáshoz az is elegendő, ha kábítószerrel kereskedő személy társaságában tartózkodik az illető.
   
 • Vízi sportok

  A csendes-óceáni és karibi strandokon a vízi sportok űzése során különös körültekintés javasolt, mivel egyes helyeken erős áramlatok és hullámok vannak. A strandokon ritkán vannak a veszélyekre figyelmeztető táblák, és minden évben számos vízbefulladás történik.
   
 • Egészségügyi tudnivalók

  Esős időszakban gyakran fordulnak elő járványok, jellemzőek a moszkitók által terjesztett betegségek, mint például a dengue-láz. A Panamába való beutazáskor az egyes sárgaláz-veszélynek kitett országokból érkezők esetében a belépés előfeltétele a legalább 10 napnál régebbi sárgaláz elleni oltás, amelynek megtörténtét a nemzetközi oltóközpontokban kiadott igazolvánnyal kell bizonyítani. A kötelező védőoltásokról érdeklődjön az Intermed Oltóközpont, https://oltokozpont.hu/hu oldalán.

  Panamavárosban és a turisták által legtöbbet látogatott helyeken az egészségügyi ellátás színvonala jó, azonban az orvosi és kórházi kezelések költsége meglehetősen magas, éppen ezért elengedhetetlen a megfelelő utas- és balesetbiztosítást.

  A csapvíz Panamavárosban és a megyeszékhelyeken iható, egyéb helyeken kerülni kell a csapvíz fogyasztását. Általánosságban véve is biztonságosabb a palackozott víz fogyasztása.

  Amennyiben az utazó látogatást tervez a városoktól távoli, főleg őserdei területekre, ajánlatos védekezni a malária ellen, mert az utóbbi években az előforduló maláriás esetek száma megnőtt.

  A Panamai Köztársaságban előfordulhat hantavírus-fertőzés. A fertőzés nem gyógyítható, az esetek egy részében halálos kimenetelű betegség. A megelőzése érdekében fontos, hogy az utcán, tengerparton vásárolt, esetlegesen állati vizelettel és ürülékkel szennyezett üdítős és sörös dobozokat felbontás előtt alaposan mossuk meg.

  Panamában továbbra is jellemző a Zikavírus-fertőzés veszélye. Főként az esős évszakban (áprilistól novemberig) terjed a vírus, jellemzően Nyugat-Panamában, Guna Yala és Chitré régióiban. Tanácsos, hogy különösen a terhes nők kerüljék el ezeket a területeket, ideértve a San Blas-szigetet is a Karib-tengeren.

  Szintén a szúnyogok által terjesztett, jellemző betegségek közé tartozik a chikungunya vírus, melynek főként az esős, meleg hónapokban vannak kitéve a Panamában tartózkodók. Különösen veszélyes ez a betegség is a gyenge immunrendszerű emberekre, a terhes nőkre, a gyermekekre és az idősekre.

  Felhívjuk a térségbe, főként az esőerdei és tengerpartok mentén lévő településekre készülők figyelmét a szúnyogriasztók, krémek vagy más hasonló készítmények fokozott használatára. Az utazás előtt érdeklődjön az ajánlott oltásokról az Országos Epidemológiai Központnál: www.oek.hu/oek.web
   
 • Biztosítás

  Nyomatékosan felhívjuk a Panamába utazni szándékozók figyelemét, hogy utazásuk megkezdése előtt mindenképpen kössenek teljes körű utas- és balesetbiztosítást, amely fedezetet nyújt az orvosi, kórházi ellátásra, valamint beteg- és halottszállításra.
   
 • További tudnivalók Panamáról


  Időjárás: Panama éghajlatát trópusi egyenlítői éghajlat és kis hőmérsékleti ingadozás jellemzi. Két évszak, a száraz és az esős létezik. A száraz évszak december végétől május elejéig tart, az év többi része az esős évszak. Turisztikai szempontból a száraz évszak a kellemesebb.

  Közlekedés: Az országba belépők számára a nemzetközi jogosítványok három hónapon át érvényesek Panamában.

  A vezetési stílus mind a városokban, mind a vidéki területeken kifejezetten fegyelmezetlen, nagyon eltér az európaitól, ezért fokozott óvatossággal közlekedjünk. A biztonsági öv használata városon belül és kívül is kötelező. Baleset esetén tanácsos nem mozgatni a járműveket a rendőrség kiérkezéséig.

  Gyakran végeznek útépítési munkálatokat a Panamerican Highway panamai szakaszán, amely nincs megfelelően jelezve az autósok számára, ill. az autópálya sincs kellően kivilágítva, így óvatosan vezessünk, készüljünk fel az útlezárásokra. Bizonyos szakaszokon a reggeli és délutáni forgalmi rend megváltozik, vagyis az út, amin reggel még két irányban haladtak a járművek, ott délután elképzelhető, hogy egyirányúsítják az összes sávot.

  Nem ajánlatos kerékpárral közlekedni az utcán, a kerékpárosnak minimális tisztelete sincs a közlekedési kultúrában. Ha valaki mégis biciklizni szeretne Panamavárosban, javasoljuk a minden vasárnap reggel 6-tól délig tartó Ciclovía (forgalomtól ideiglenesen elzárt, rendőrök által biztosított autóútszakasz) használatát, ahol szép, biztonságos környezetben sportolhatunk.

  Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Az országba belépők számára a nemzetközi jogosítványok három hónapon át érvényesek Panamában. A vezetési stílus mind a városokban, mind a vidéki területeken kifejezetten fegyelmezetlen, nagyon eltér az európaitól, ezért fokozott óvatossággal közlekedjünk. A biztonsági öv használata városon belül és kívül is kötelező. Baleset esetén tanácsos nem mozgatni a járműveket a rendőrség kiérkezéséig. Gyakran végeznek útépítési munkálatokat a Panamerican Highway panamai szakaszán, amely nincs megfelelően jelezve az autósok számára, ill. az autópálya sincs kellően kivilágítva, így óvatosan vezessünk, készüljünk fel az útlezárásokra. Bizonyos szakaszokon a reggeli és délutáni forgalmi rend megváltozik, vagyis az út, amin reggel még két irányban haladtak a járművek, ott délután elképzelhető, hogy egyirányúsítják az összes sávot. Nem ajánlatos kerékpárral közlekedni az utcán, a kerékpárosnak minimális tisztelete sincs a közlekedési kultúrában. Ha valaki mégis biciklizni szeretne Panamavárosban, javasoljuk a minden vasárnap reggel 6-tól délig tartó Ciclovía (forgalomtól ideiglenesen elzárt, rendőrök által biztosított autóútszakasz) használatát, ahol szép, biztonságos környezetben sportolhatunk. Ügyintézés helyi hatóságoknál és intézményekben: Az ügyintézés általában lassú és bürokratikus. Legyünk türelmesek, ne reklamáljunk. Különösen ne emeljük fel hangunkat az ügyintézővel. Leginkább csak spanyol nyelvtudással lehet boldogulni.

  Vallási és viselkedési kultúra: A lakosság túlnyomó többsége mélyen hívő katolikus vallású. A városban javasolt a szemérmes öltözködés, strand ruházat viselete nem illendő. Az ország üzleti kultúrájában nincs helye az alkunak, ellentétben más latin-amerikai országokkal. Panamában nem illik anyagiakról beszélni. Társalgás során lehetőleg kerüljük a rasszizmus, a vallás, a politika és a kábítószer-kereskedelem témáit. A homoszexualitást, szexuális vagy vallási hovatartozást a törvény nem bünteti. A homoszexualitás 2008 óta legális, az azonos neműek közötti házasságra azonban nem ad lehetőséget a törvény.

  Munkaszüneti napok: A munkaszüneti napok leginkább a panamai történelem nagy eseményeihez kapcsolódnak, illetve a nemzetközi ünnepnapokhoz igazodnak.

  Ünnepek:
  Január 1: Új év napja
  Január 2: Új Év napja
  Január 9: Mártírok napja
  Február 20: Karnevál hétfő
  Február 21: Mardi Gras
  Február 22: Hamvazószerda
  Május 1: a munka ünnepe
  November 3: Függetlenség napja (Kolumbiától)
  November 4: Zászló nap
  November 5-6: Colon nap
  November 10: Első felhívás a függetlenségért nap
  November 28: Függetlenség napja (Spanyolországtól)
  December 8: Panamai anyák napja
  December 20: nemzeti gyásznap
  December 25: Karácsony

  Egyéb ünnepek:
  Nagyhét
  Pünkösdhétfő
 •  

  Térkép

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!