Élmények a világ körül

Keresés
 
A kultúra és a természeti csodák vibráló egyvelege.

Guatemala

Úti célok GuatemalábanGuatemala, a kultúra és a természeti csodák vibráló egyvelege, lenyűgöző tájaival, ősi romjaival és színes hagyományaival hívogat. Ez a Közép-Amerika szívében fekvő, magával ragadó ország gazdag maja örökségével, gyarmati bájával és változatos ökoszisztémáival ejti rabul a látogatókat. A Petén régió buja esőerdőitől Antigua elbűvölő gyarmati városáig Guatemala varázsa az ősi történelem és a kortárs életerő egyedülálló keverékében rejlik. Akár ősi romokat fedezünk fel, akár elmerülünk az őslakos kultúrákban vagy az Atitlán-tó lélegzetelállító szépségében, Guatemala olyan magával ragadó úti cél, amely maradandó benyomást hagy mindenkiben.

https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/guatemala


Fontos információk

 • Vízum

  Guatemala

  Főváros és legnagyobb város: Guatemalaváros
  Nyelv: spanyol
  Vallás: római katolikus
  Államforma: szövetségi köztársaság
  Terület: 108 890 km2
  Népesség: 18 973 749 fő (2021-es becslés)
  Népsűrűség: 174 fő/km2
  Egy főre jutó GDP: $ 5 025
  Hivatalos pénznem: Quetzal (GTQ)
  Időeltérés: -8 óra (UTC -6)
  Közlekedés iránya: jobb
  Hálózati feszültség: 120 V
  Csatlakozó és aljzat: A, B
  Országhívószám: +502
  Internet TLD: .gt

  Vízum turista célú beutazás esetén: Magyar állampolgár 90 napig tartózkodhat Guatemalában vízummentesen. Kérelemre a tartózkodás a 90 nap lejárta előtt újabb 90 napra meghosszabbítható. A turistaként való tartózkodás feltételei: • érvényes útlevél a tartózkodás teljes idejére • vissza vagy tovább utazásra szóló repülőjegy • szállást igazoló dokumentum a tartózkodás ideje alatt. A CA-4 (El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua) bármelyik országába utazók jogszerű belépés után 90 napig szabadon mozoghatnak a további 3 országban is. Bármiféle okból történő kiutasítás esetén, az intézkedés mind a 4 országra egyaránt érvényes. Az útlevélnek még 6 hónapig kell érvényesnek lennie a Guatemalából történő kiutazást követően.
 • Elérhető külképviselet/ek

  Kattintson ide a külképviselet/ek listájáért!
   
 • Biztonság

  Az ország biztonsági besorolása a III. biztonsági besorolási kategóriában van, azaz a fokozott óvatossággal látogatható országok és térségek listáján található. A térségbe utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, illetve lehetőség szerint, a körülmények javulásáig egyes helyekre való utazásukat halasszák későbbre. A kábítószer bandák működése miatt az ország öt északi megyéjében alkalmanként rendkívüli állapotot vagy kijárási tilalmat rendelnek el, utazás esetén az aktuális információk figyelése fokozottan ajánlott.
   
 • Egészségügyi tudnivalók

  Az esős időszakban nagy számban fordulnak elő moszkitók (szúnyogok) által terjesztett dengue-láz megbetegedések. Felhívjuk a térségbe készülők figyelmét, hogy főként a tengerpartok mentén lévő településekre vonatkozóan, a megelőző – védekező szúnyogriasztók, krémek vagy más hasonló készítmények fokozottabban szükséges használatára tervezetten készüljenek fel. Az utazóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a trópusi fertőzések többsége kellő körültekintéssel, gyógyszerekkel vagy védőoltással megelőzhető. A különböző utazási betegségekről és az oltásokról érdeklődhetnek a Regionális ÁNTSZ-ekben és az Országos Epidemiológiai Központban. A malária (sárgaláz) elleni gyógyszert és oltóanyagot a Nemzetközi Oltóközpontban és a tiszti főorvos által kijelölt oltóhelyeken lehet felvenni. Minden esetben érdemes kikérni a hazai egészségügyi szakemberek tanácsát: www.oek.hu/oek.web Javasolt oltások Guatemalába utazók számára: Hastífusz, Hepatitis A (magas a fertőzésveszély), Hepatitis B (közepes a fertőzésveszély), Veszettség, Malária elleni gyógyszer. (Az ország északi részében nagy a fertőzés kockázata.). A sárgaláz elleni oltás kötelező, ha fertőzött országból érkezik/országon át utazik valaki. Érdemes minden esetben a hazai szakemberek segítségét kérni az utazás tervezése során. A különböző utazási betegségekről és az oltásokról érdeklődhetnek a háziorvosuknál, ahol meg is kaphatják a szükséges oltásokat (hepatitis, tífusz, stb.). A sárgaláz elleni oltóanyagot a Regionális ÁNTSZ-ekben, az Országos Epidemiológiai Központban http://www.oek.hu/oek.web, a Nemzetközi Oltóközpontban és a Tiszti főorvos által kijelölt oltóhelyeken lehet felvenni. Guatemalában továbbra is jellemző a honi eredetű Zikavírus-fertőzés veszélye, illetve az eddig észlelt esetek számának növekedése. Várandós anyák, illetve terhességet tervező nők minden esetben kérjék ki kezelőorvosuk véleményét.
   
 • Tudnivalók Guatemaláról


  Éghajlat: Bár a forró égövben helyezkedik el, klímáját a nagy magasság és a hegykoszorú kellemessé, szubtrópusivá enyhíti a sűrűn lakott területeken. Az évi 18 Celsius-fokos középhőmérséklet mellett a legmelegebb hónap a május, 19,6 Celsius-fokos átlaghőmérsékletével. A leghűvösebb a január, átlag 16,3 Celsius-fokos átlaghőmérsékletével. A nyári esős és a téli száraz évszak az esőzések intenzitása alapján különül el egymástól, mivel a csapadék 90 százaléka májustól októberig tartó nyári időszakban hull le.

  Közlekedés gépkocsival: Az ország közlekedése eléggé fejletlen. Guatemalában turista státuszú látogató esetén elfogadják a magyar vezetői engedélyt, azonban a nemzetközi jogosítvány kiváltása javasolt. Aki már tartózkodási engedéllyel rendelkezik, az kiválthatja a guatemalai jogosítványt.

  Sportok: Guatemalában a legnépszerűbb sportok a foci, a kosárlabda és a röplabda. A chamusca a foci utcán játszott változata, amelyet általában műanyag vagy gumilabdával játszanak. A guatemalaiak minden korosztályban szívesen néznek focimeccseket, a vasárnap délutánokat gyakran ennek szentelik.
  Guatemala a világ egyik legjobb marlinhorgászati célpontja. Guatemala csendes-óceáni partjainál számos halat, például marlint, tonhalat, vitorláshalat foghatunk. Guatemala a tapasztalt horgászok számára a világ első számú sporthorgász célpontja!

  Munkaszüneti napok: A munkaszüneti napok leginkább a guatemalai történelem nagy eseményeihez kapcsolódnak, illetve a nemzetközi ünnepnapokhoz igazodnak.

  Ünnepek:

  Május 1. a munka ünnepe
  Június 30. hadsereg nap
  Szeptember 15. a függetlenség napja
  Október 12. Kolumbusz nap
  Október 20. 1944-es forradalom
  November 1. mindenszentek
  December 25. Karácsony

  Egyéb ünnepek:
  Nagyhét
  Pünkösdhétfő
 •  

  Térkép

Inspirációk

Ezért van Guatemala a bakancslistán - OTP Travel Utazási Iroda
David Stuart maja kutató szerint Tikal a világ egyik leglenyűgözőbb régészeti lelőhelye. Tartson velünk az ősi Guatemalába!

Guatemala kis extrákkal - OTP Travel Utazási Iroda
Guatemala a természetimádók és kalandvágyók kedvelt célpontja. Íme néhány dolog, amit Guatemalában érdemes kipróbálni.

Tippek Guatemalához - OTP Travel Utazási Iroda
Néhány fontos információ, amit érdemes tudni, ha Guatemalába indulunk.

Guatemala nemzeti parkjai - OTP Travel Utazási Iroda
Trópusi esőerdők, varázslatos szépségű hegyek, csodálatos tengerpartok és felbecsülhetetlen értékű, ősi romok, és ez csak néhány kincs, amit Guatemala magáénak tudhat.

Ezért van Guatemala a bakancslistán - OTP Travel Utazási Iroda
A gyakran "örök tavasz földjeként" emlegetett Guatemalában rengeteg a látnivaló, életre szóló élményeket szerezhetünk. Tartson velünk!

Guatemala gasztro - OTP Travel Utazási Iroda
Kóstoljon bele Közép-Amerika legszebb országának különleges konyhájába. Guatemala finomságai kerültek ezúttal terítékre.

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!