Élmények a világ körül

Keresés
 
Nepál utazás - OTP Travel Utazási Iroda
A hatalmas Himalája szívében fekvő Nepál a lenyűgöző hegyi panoráma, a vibráló kultúra és a spirituális ébredés ígéretével hívogat.

Nepál

Úti célok Nepálban

A hatalmas Himalája szívében fekvő Nepál a lenyűgöző hegyi panoráma, a vibráló kultúra és a spirituális ébredés ígéretével hívogat. A szélben lobogó imazászlók és a világ legmagasabb hegycsúcsainak lábához vezető ösvények között Nepál a kaland és a nyugalom földje, ahol minden lépés egy utazással ér fel a hegyek lelkében. Utazásra ajánlott időszak: A legjobb időszak Nepál meglátogatására október és december között van. Repülési idő Katmanduba 12 óra 45 perc, átszállási idő nélkül.

Az aktuális beutazási tanácsokról, valamint naprakész információkról a Konzuli Szolgálat oldala nyújt tájékoztatást.
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/nepal
 

Csoportos ajánlatok

INDIA – NEPÁL

India, Nepál
1 265 000 Ft-tól/fő

NEPÁL – BHUTÁN

Nepál, Bhután
2 599 000 Ft-tól/fő

Egyéni ajánlatok

Fontos információk

 • Vízum

  Nepál

  Főváros: Katmandu
  Nyelv: nepáli
  Vallás: hindu
  Államforma: szövetségi köztársaság
  Terület: 147 516 km2
  Népesség: 30 666 598 fő (2022-es becslés)
  Népsűrűség: 180 fő/km2
  Egy főre jutó GDP: $ 4 934 (2022-es becslés)
  Hivatalos pénznem: nepáli rúpia (NPR), indiai rúpia (INR)
  Időeltérés: +6 óra (CET, UTC +7)
  Közlekedés iránya: bal
  Hálózati feszültség: 230V
  Csatlakozó és aljzat: C, D, M
  Országhívószám: +977
  Internet TLD: .np

  A Nepálba beutazó magyar állampolgároknak, valamennyi beutazási forma (turisztikai, üzleti, tanulmányi stb.) esetén vízummal kell rendelkezniük. Vízumkérelmet bármely nepáli külképviseleten, ideértve a tiszteletbeli konzulátusokat is, be lehet nyújtani, érvényességi ideje 15, 30 vagy 90 napos lehet, ami Nepálban való tartózkodás során meghosszabbítható. Vízum beszerezhető az érkezéskor akár a katmandui nemzetközi repülőtéren, akár a regionális bevándorlási hivatalokban. A vízum csak Nepál egyes területeire teszi lehetővé a beutazást. Erről és a vízumeljárás részleteiről a https://at.nepalembassy.gov.np honlapon tájékozódhat.

  A vízum érvényességi idejének lejártakor az országot el kell hagyni, a túltartózkodást a nepáli hatóságok szigorúan büntetik.
   
 • Elérhető külképviselet/ek

  Kattintson ide a külképviselet/ek listájáért!

   
 • Biztonság

  Nepál biztonsági besorolása a III. biztonsági besorolási kategória. A fokozott óvatossággal látogatható országok és térségek kategóriájába tartozik.

  Az országban nincs magyar külképviselet. Az akkreditált magyar nagykövetség Újdelhiben (India) található, ezért az oda utazóknak a konzuli segítség nyújtása nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vehet igénybe. Probléma esetén javasoljuk, hogy vegyék fel a kapcsolatot Katmanduban a tiszteletbeli konzulunkkal vagy az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével, akik a szigetországban jelen vannak.

  Nepálban meglehetősen gyakoriak a kisebb léptékű politikai tiltakozások, tüntetések vagy sztrájkok. Rövid időn belül bekövetkezhetnek, és összecsapások léphetnek fel a tüntetők és a rendvédelmi szervek között. 2022 novemberében egy feltételezett rögtönzött robbanószerkezettel is foglalkoztak a katmandui hatóságok (ez az incidens valószínűleg a választásokkal volt összefüggésben). Legyen óvatos, kerülje a demonstrációkat, kövesse a helyi hatóságok utasításait, és minden gyanúsat jelentsen a rendőrségen.

  A 2015. április 25-i (epicentrum Gorkha kerület) és 2015. május 12-i (epicentrum Szindhupalchok kerület) nagy földrengések jelentős károkat okoztak az épületekben és az infrastruktúrában, különösen Gorkha, Rasuwa, Sindhupalchok és Dolakha körzetek északi részein. Ide tartozik a Manaslu és Langtang nemzeti park. A földrengéseket követően folynak az újjáépítési munkálatok, és az ország nagy része teljesen nyitva áll a turizmus előtt, beleértve a legtöbb túraútvonalat, bár néhány túraútvonal még mindig érintett Langtangban, Manasluban és Helambuban. Mielőtt elindulna ezeken a területeken, érdeklődjön utazási társaságánál.
  Nepálban gyakoriak a földrengések. A megfelelő vészhelyzeti felkészültség, az egészségügyi létesítmények és a sürgősségi felszerelés hiánya növeli a földrengés hatását.
  Nepálban 2023. március 31-től hatályos az a rendelet, miszerint a Himalájában kizárólag csak helyi túravezetővel lehetséges a túrázás.
  További információ itt olvasható.

  Csak jó hírnevű ügynökséget vegyen igénybe a túrázás megszervezésénél. Mindig maradjon a kijelölt útvonalakon, egyedül soha ne túrázzon! Vegye figyelembe az időjárási viszonyokat és az előrejelzéseket. A magassági betegség minden túraterületen kockázatot jelent.

  Érvényben vannak szabályok, amelyek szabályozzák a túrák helyét és csoportlétszámát. Kérjük, ismerkedjen meg a Bevándorlási Minisztérium útmutatásaival, és győződjön meg arról, hogy kapcsolatba került a túravezetővel:
  https://www.immigration.gov.np/

  Az ország fővárosától távolabbi területeken a mobil és internet szolgáltatás korlátozott, a családdal, rokonokkal történő kapcsolattartásnál ezt kérjük vegyék figyelembe. A túrázás gyakran elhúzódhat, a tervezett útitervtől való eltérésről lehetőség szerint az otthoni kapcsolattartót értesítsék. Műholdas telefon bérlésére lehetőség van.

  A nepáli kormány által megbízott Nepáli Túraügynökségek Szövetsége (Trekking Agency Association of Nepal - TAAN) és a Nepáli Idegenforgalmi Bizottság létrehozta a Trekkers’ Information Management System (TIMS) rendszert a túrázók regisztrálására. A túrázóknak a fenti szövetség regisztrált ügynökségei, vagy az Idegenforgalmi Bizottság által kiállított igazolással kell rendelkezniük. További információ az Idegenforgalmi Bizottság honlapján található.

  Az év bizonyos időszakaiban Nepál egyes részein dengue-láz járványok léphetnek fel. 2022-ben számos esetet regisztráltak Katmanduban és a Katmandu-völgyben is. Ha olyan területre utazik, ahol elterjedt a dengue-láz, tegyen további óvintézkedéseket a szúnyogcsípések elkerülése érdekében. A naprakész információkért tekintse meg a TravelHealthPro webhelyen található útmutatót.

  A monszun szezon általában júniustól szeptemberig tart. Ebben az időszakban gyakran előfordulnak áradások és földcsuszamlások. A közutakon az utazás bárhol veszélyes lehet, különösen a vidéki területeken.

  Ha kapcsolatba kell lépnie a segélyszolgálattal, hívja a 100-as (rendőrség) és a 101-es (tűzoltó) számokat. Nincs központi állami mentőszolgálat, bár néhány magánszolgáltató működik a nagyobb városokban. Vészhelyzetben hívja a helyi kórházat.
   
 • Egészségügyi tudnivalók

  Kolera megbetegedések előfordulnak Katmanduban és az ország egyes területein, főként a monszun időszakban. Megfelelő óvatosságra van szükség a fertőző források (víz, jég, nem főzött zöldségfélék, stb.) elkerülésére. Gyakran előfordulnak a magas tengerszint miatti megbetegedések. Dengue-láz, japán enchephalitis előfordul, de csak szórványosan. A magas hegyvidéken ritka a malária, az alacsonyabb területeken a megfelelő óvintézkedéseket kell tenni. Az egészségügyi infrastruktúra elmaradott, az orvosi, egészségügyi ellátás alacsony színvonalú.
   
 • Időjárás

  öt éghajlati zóna nagyjából a tengerszint feletti magasság szerint. A szubtrópusi övezet 1200 méter alatt fekszik, a mérsékelt övezet 1200 és 2400 méter között, a hideg övezet 2400 és 3600 méter között. 3600 és 4400 méter között magashegyi az éghajlat, 4400 méter felett az örök hó birodalma található. Nepálban öt évszak tapasztalható: nyár, monszun, ősz, tél, tavasz. A Himalája blokkolja télen a Közép-Ázsia felől fújó hideg szeleket, egyúttal a monszunszelek északi határát képezi. Nepálban a természeti katasztrófák előfordulásának esélye meglehetősen magas, gyakoriak a földrengések. A monszun általában júniustól szeptemberig tart, ebben az időszakban az ország egyes területeire, főként a nyugati országrészbe különösen kockázatos a beutazás. A vidéki, távolabbi területekre való utazást megelőzően célszerű a helyi hatóságoknál érdeklődni.
  További információt itt talál
   
 • Gépkocsivezetés

  A Magyarországon kiállított nemzetközi vezetői engedély elfogadott. A magyar vezetői engedély alapján beszerezhető a nepáli vezetői engedély is, orvosi alkalmassági igazolás bemutatása mellett. Tájékoztató az alábbi honlapon található angol nyelven: https://www.dotm.gov.np.

   
 • Közlekedés

  A határátkelőhelyeken történő torlódás, késedelmet szenvedő átkelés következtében üzemanyag hiány van, amely egyelőre nem szűnik meg. Ez akadályozza a közlekedést és a sürgősségi ellátást. A belföldi légi közlekedés akadozik, javasoljuk, hogy utazás előtt kérje utazási irodája, légitársasága tájékoztatását, tanácsát. A szárazföldön történő utazás során figyelembe kell venni az utak rossz minőségét, különösen a nem megfelelő infrastruktúra és a gyakori sztrájkok okozta nagy késéseket.
   
 • Viselkedéssel kapcsolatos tudnivalók

  Nem ajánlatos egyedül sétálni, főként sötétedés után; gyakoriak az áramkimaradások. A bűncselekmények áldozatai a katmandui turista rendőrséget értesíthetik a +977 1 47 0075 vagy +9771 424 70 41-es telefonszámon. A kábítószerrel való visszaélés minden formáját (a birtoklást is) szigorúan büntetik, akár egészen kis mennyiség birtoklásáért is börtönbüntetés jár.
   
 • Térkép

Inspirációk

Tibet csillaga, a Potala palota - OTP Travel Utazási Iroda
A Potala palota a tibeti Vörös-hegyen áll, 3750 méter tengerszint feletti magasságon, Lhászában, Kína Tibeti Autonóm Területének fővárosában. A dalai lámák egykori téli palotája, Tibet szimbóluma.

Tibet csodái - OTP Travel Utazási Iroda
Tibet a világ teteje, számos utazó álma. A hosszú évekig elzárt régió őrzi ezredéves hagyományait, titokzatos vallási szokásait és érintetlen, tiszta természeti szépségeit. Fedezze fel Tibet csodáit!

Tibet a tények tükrében - OTP Travel Utazási Iroda
A Tibeti Autonóm Terület egyedülálló természeti és kulturális kincsek otthona. Összeállításunkból most kiderül, mennyire ismerjük vagy sem Tibet varázslatos világát. Tartson velünk!

Top tippek Tibethez - OTP Travel Utazási Iroda
Minden utazás új vidékek és új kultúrák felfedezésével jár. Minden kulturális közegnek megvannak a maga sajátos szabályai, szokásai, amelyeket nem csak illik, de ildomos is betartani. Így van ez Tibetben is.

Tibeti csemegék - OTP Travel Utazási Iroda
A tibetiek többsége a több mint 3000 méter magasan fekvő Qinghai-Tibet fennsíkon él. A nagy földfelszíni magasság miatt sajátos ételeik és étkezési szokásai vannak. Kóstoljon bele Tibet ízeibe!

Tibet és a fekete hit - OTP Travel Utazási Iroda
Tibet spirituális és kulturális öröksége páratlan. A lenyűgöző természeti szépségek díszletei között az ősi és a modern kultúra keveredik itt, csodálatot és tiszteletet ébresztve mindenkiben.

Nepál: programok - OTP Travel Utazási Iroda
Nepál fenséges hegycsúcsaival, hatalmas erdeivel, tiszta vizű tavaival és érintetlen természeti kincseivel maga a földi paradicsom.

Nepál: ír kocsma - OTP Travel Utazási Iroda
Nepál legmagasabban fekvő ír pubja az Everest csúcsára igyekvő túrázók utolsó megállója. Ennél magasabban már megszűnik az emberi civilizáció.

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!