Élmények a világ körül

Keresés

Tibet csillaga, a Potala palota

Tibet csillaga, a Potala palota - OTP Travel Utazási Iroda
A Potala palota a tibeti Vörös-hegyen áll, 3750 méter tengerszint feletti magasságon, Lhászában, Kína Tibeti Autonóm Területének fővárosában. A dalai lámák egykori téli palotája, Tibet szimbóluma.

Tibet csillaga, a Potala palota

A Potala palota a tibeti Vörös-hegyen áll, 3750 méter tengerszint feletti magasságon, Lhászában, Kína Tibeti Autonóm Területének fővárosában. A dalai lámák egykori téli palotája, Tibet szimbóluma.
A palota építése Szongcen Gampo uralkodása alatt kezdődött 631-ben. A tibeti királyság első királya védelmi erődnek szánta az épületkomplexumot, ami a későbbiekben lett a dalai lámák téli palotája és Tibet politikai és vallási központja. A Potala palota ma a világörökség része. Két elkülöníthető részből áll, a Fehér Házból és a Vörös Palotából, és számos kulturális ereklyét és kincset őriz. A Potala palota több mint 1000 szobával rendelkezik és 130 000 négyzetméteres.
A helyszín kiválasztásánál vélhetően a Vörös-hegy szent helyként való tisztelete is szerepet játszhatott, a történelmi feljegyzések szerint az első palota katonai céllal épült. A legenda azonban úgy tartja, hogy a kínai Tang-dinasztiából származó (618-907) Wencheng hercegnője számára építették, aki 641-ben ment feleségül Szongcen Gampóhoz. 877-ben, a Tibeti Birodalom összeomlását követően a háborúzó törzsek a palotát szinte teljesen lerombolták, és a Potalából csak két ház maradt meg emlékeztetőül.

A dalai lámák téli palotája

A második Potala palota építése a dalai lámák felemelkedését követte Tibetben. Az 5. dalai láma a Potala 1649-es megépítésével megszilárdította a lámai uralmat. Az új palota helyszínének a Vörös dombot választották, egyrészt a fontos kolostorok közelsége miatt, másrészt az első Potalához fűződő spirituális kapcsolat okán. Az 5. dalai láma, Loszang Gyaco 1645-ben indította el az építkezést, amit személyes felügyelt. A Fehér palota 3 éves építkezés után készült el, és a dalai lámák későbbi generációinak téli rezidenciája lett. A következő 300 évben folyamatos volt a Potala palota építése és felújítása. A 13. dalai láma 1922-ben adta át a palota utolsó szárnyait.

A Potala palota ma

A Potala palota 1994-ben felkerült a világ kulturális örökségének listájára. Fontos zarándokhely egyúttal a világ egyik legnépszerűbb múzeuma is, az itt található szútrák gyűjteménye a világon egyedülálló. 

Falfestmények

A Potala palota falfestményeit az épület értékes kincseiként tartják számon. A teljes területük több mint 2500 négyzetméter. A képeken történelmi alakok, események, vallási mítoszok, népszokások elevenednek meg. A palota leghíresebb falfestménye Wencheng hercegnő és Szongcen Gampo házasságát mutatja be. 

Egyedülálló szoborgyűjtemény

A Potala palota nagyszámú szoborkincset őriz, számos kő- és fafaragványt, illetve agyagszobrot. A legkiemelkedőbbek azonban az öntöttvas Buddhák, amelyek között találunk 10 méter magas, illetve mindössze néhány centiméteres darabokat is. Néhány szerény külsejű Buddha-szobor egészen különleges. Ezek vas és más egyéb fémek ötvözetéből készültek. Az ötvözés módját azonban máig titok fedi, egyetlen kutatónak sem sikerült rekonstruálnia, így ezek a darabok számítanak a palota legértékesebb kincseinek.

Stúpák

A Potala palotában nyolc sztúpa áll, összesen 700 négyzetméternyi területen. A sztúpák mindegyike egy-egy dalai láma sírhelyeként szolgál. A legfényűzőbb az ötödik dalai láma, Loszang Gyaco sztúpája, amely 15 méter magas és arannyal burkolt, illetve több mint 15 000 drágakő díszíti; gyémántok, rubinok, smaragdok, gyöngyök és achátok.

Ősi írások

A Potala palota közel 40 000 kötetnyi antik szöveget őriz mandarin, tibeti, mandzsu, mongol és szanszkrit nyelven. A szövegek 80%-a buddhista szentírás. A legértékesebb a tibeti Kandzsúr (Buddha kinyilatkoztatásának fordítása), amelyet a legkülönfélébb, értékes anyagokból készült, színes tintákkal írtak.

A Potala-palota története évszámokban:

631: Az első Potala palotát Tibet első királya, Szongcen Gampo elkezdi építeni.
877: A Tubo dinasztia összeomlása után az első Potala palota elpusztul.
1645: Megépül a második Potala-palota az 5. dalai láma, Lobsang Gyatso (1617-1682) számára.
1922: A Potala-palotát a 13. dalai láma (1876-1933) felújítja.
1961: A Potala-palotát bezárják.
1980: A Potala-palotát újra megnyílt a nagyközönség előtt.
1994: A Potala-palota felkerült az UNESCO világörökségi listájára.

Kapcsolódó inspirációk:


Tibet csodái - OTP Travel Utazási Iroda
Tibet a világ teteje, számos utazó álma. A hosszú évekig elzárt régió őrzi ezredéves hagyományait, titokzatos vallási szokásait és érintetlen, tiszta természeti szépségeit. Fedezze fel Tibet csodáit!

Tibet a tények tükrében - OTP Travel Utazási Iroda
A Tibeti Autonóm Terület egyedülálló természeti és kulturális kincsek otthona. Összeállításunkból most kiderül, mennyire ismerjük vagy sem Tibet varázslatos világát. Tartson velünk!

Top tippek Tibethez - OTP Travel Utazási Iroda
Minden utazás új vidékek és új kultúrák felfedezésével jár. Minden kulturális közegnek megvannak a maga sajátos szabályai, szokásai, amelyeket nem csak illik, de ildomos is betartani. Így van ez Tibetben is.

Tibeti csemegék - OTP Travel Utazási Iroda
A tibetiek többsége a több mint 3000 méter magasan fekvő Qinghai-Tibet fennsíkon él. A nagy földfelszíni magasság miatt sajátos ételeik és étkezési szokásai vannak. Kóstoljon bele Tibet ízeibe!

Tibet és a fekete hit - OTP Travel Utazási Iroda
Tibet spirituális és kulturális öröksége páratlan. A lenyűgöző természeti szépségek díszletei között az ősi és a modern kultúra keveredik itt, csodálatot és tiszteletet ébresztve mindenkiben.

Tibet titkai - OTP Travel Utazási Iroda
Érdekességek a világ tetejéről

Fülöp-szigetek, a kalandorok paradicsoma - OTP Travel Utazási Iroda
A Fülöp-szigetek lenyűgöző természeti kincseit testközelből a legjobb megismerni. Érdemes tehát belevetni magunkat a paradicsomi ország felfedezésébe.

Fülöp-szigeteki kisokos - OTP Travel Utazási Iroda
A filippínóknak számos olyan, elsőre meglepő szokásuk, gesztusuk van, amelyek fontos információkat hordozhatnak. Az utazóknak is érdemes a legfontosabbakat megismerni.

Fülöp-szigeteki furcsaságok - OTP Travel Utazási Iroda
A Fülöp-szigetek számos természeti és kulturális kinccsel büszkélkedhet, és kissé meglepő dolgokban sincs hiány. Összeállításunkban ezek között kalandoztunk.

A Fülöp-szigetek kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
A közel hétezer szigetből álló Fülöp-szigetek végtelen, buja erdőségeiről, gyönyörű strandjairól, egzotikus élővilágáról és fenséges hegyeiről ismert.

Fókuszban a Fülöp-szigetek - OTP Travel Utazási Iroda
A Fülöp-szigetek Ázsia egyik vonzó turisztikai célpontja. Mégis viszonylag keveset hallunk róla. Ismerje meg néhány érdekes adaton keresztül ezt a különleges országot!

Fülöp-szigeteki gasztrokaland - OTP Travel Utazási Iroda
Kulináris utazásra invitáljuk Ázsiába. Kóstoljon bele velünk a Fülöp-szigetek különleges csemegéibe! Ínycsiklandó falatok várják.

Varázslatos Vietnám - OTP Travel Utazási Iroda
Sokak számára még felfedezetlen terep Vietnam csodálatos országa.

Bhutáni kisokos - OTP Travel Utazási Iroda
Bhután a békeszerető nemzetek egyike. Lakói vendégszeretők, de meglehetősen tisztelik a hagyományaikat, de van néhány íratlan szabály, amit ildomos betartani.

Bhután, a kőfürdők országa - OTP Travel Utazási Iroda
A forró köves fürdők több mint tizenhárom évszázada a bhutáni kultúra alapvető részét képezik.

Bhután, a négy évszakos úti cél - OTP Travel Utazási Iroda
Bhután egész évre tartogat meglepetéseket. A himalájai királyság számos különlegességgel vonzza a turistákat.

Bhután a tények tükrében - OTP Travel Utazási Iroda
A Bhutáni Királyság a Kelet-Himalájában fekszik. Titokzatos ország, amely sokak számára alternatív univerzumból valónak tűnik. Íme néhány érdekes tény Bhutánról.

Bhután különleges reptere - OTP Travel Utazási Iroda
A bhutáni Paro nemzetközi repülőtér a világ egyik legveszélyesebbje: mindössze néhány pilóta rendelkezik engedéllyel arra, hogy itt leszállhasson.

Bhután ízei - OTP Travel Utazási Iroda
A himalájai királyság konyhájára a környező hegyi népek gasztronómiája volt hatással. Kóstoljon bele Bhután finomságaiba!

Kerala ayurvédikus varázsa - OTP Travel Utazási Iroda - OTP Travel Utazási Iroda
A hinduizmus legfontosabb ünnepét szerte a világon ünneplik, a fény győzelmét szimbolizálja a sötétség felett.

Nepál: programok - OTP Travel Utazási Iroda
Nepál fenséges hegycsúcsaival, hatalmas erdeivel, tiszta vizű tavaival és érintetlen természeti kincseivel maga a földi paradicsom.

Nepál: ír kocsma - OTP Travel Utazási Iroda
Nepál legmagasabban fekvő ír pubja az Everest csúcsára igyekvő túrázók utolsó megállója. Ennél magasabban már megszűnik az emberi civilizáció.

Fedezze fel Nepál kincseit a fotelből! - OTP Travel Utazási Iroda
Az innovatív nepáli múzeum összekapcsolja a nepáliakat kulturális örökségükkel, a világnak pedig segít abban, a művészet, a kultúra és a történelem révén megismerjék az országot.

Nepál csodái - OTP Travel Utazási Iroda
Ismerje meg Nepál különleges csodáit! A hegyvidéki ország jóval többet nyújt a Himalája szemet gyönyörködtető csúcsainál.

Nepál tények - OTP Travel Utazási Iroda
Nepál a lélegzetelállító szépségű, sokszínű ország, maga a világ teteje. Ismerje meg velünk néhány érdekes tényen keresztül.

Nepál ízei - OTP Travel Utazási Iroda
Nepál gasztronómiai különlegességeit jártuk körbe. Kóstoljon bele a hegyvidéki ország csemegéibe!

Kerala ayurvédikus varázsa - OTP Travel Utazási Iroda - OTP Travel Utazási Iroda
Ismerje meg Agra, Jaipur, Jodhpur és Delhi csodáit!

Kerala ayurvédikus varázsa - OTP Travel Utazási Iroda - OTP Travel Utazási Iroda
Kerala ayurvédikus központjai a világ minden tájáról vonzzák a látogatókat. Ismerje meg közelebbről ezt az 5000 éves tudományt.

Hihetetlen India - Indiai utazás - OTP Travel Utazási Iroda - OTP Travel Utazási Iroda
A Hawa Mahal a jaipuri építészeti örökség maradandó szimbóluma, amely a világ minden tájáról vonzza a látogatókat, hogy megtapasztalják időtlen szépségét.

Hihetetlen India - Indiai utazás - OTP Travel Utazási Iroda - OTP Travel Utazási Iroda
Rajasthan egy magával ragadó úti cél, amely könnyedén ötvözi a történelmet, a kultúrát és a természeti szépséget. Tartson velünk!

Hihetetlen India - Indiai utazás - OTP Travel Utazási Iroda - OTP Travel Utazási Iroda
India multikulturális szövetének egy darabja testesül meg a Taj Mahal épületében, mely az örök szerelmet szimbolizálja.

Kína különleges régiói - OTP Travel Utazási iroda
Hong Kong és Macao, Kína különleges közigazgatási területei olyan egykori gyarmati birtokok, amelyek a XX. század során tértek vissza az anyaországhoz.

Kína természeti csodái - OTP Travel Utazási iroda
Kína a világ második legnagyobb országa. Területe hihetetlen változatosságot mutat. Fedezze fel velünk Kína legizgalmasabb vidékeit!

Xi'an, a Selyemút végállomása - OTP Travel Utazási iroda
Xi'an, a közép-kínai Shaanxi tartomány fővárosa, gyakran a kínai civilizáció szülőhelyeként emlegetik.

A kínai Nagy Fal - OTP Travel Utazási iroda
A több mint 6000 kilométer (majdnem két Budapest-Tenerife távolság) hosszan elnyúló Kínai Nagy Fal kétségtelenül az emberiség egyik leglenyűgözőbb alkotása.

A 15 legjobb pekingi étel, amit ki kell próbálni - OTP Travel Utazási iroda
Megmutatjuk, mit érdemes megkóstolni Pekingben. Értékes lista, hiszen Kínában megszámlálhatatlan finomság között válogathatunk.

Kapcsolódó ajánlatok:


KÍNA ÉS TIBET

Kína
1 799 000 Ft-tól/fő

KEEMALA*****– PHUKET

Thaiföld
érdeklődésre

VIETNÁM - LAOSZ - KAMBODZSA EGYÉNILEG

Vietnám, Laosz, Kambodzsa
érdeklődésre

THAIFÖLD - KAMBODZSA KÖRUTAZÁS

Thaiföld
érdeklődésre

THE SHORE AT KATATHANI*****– PHUKET

Thaiföld
érdeklődésre

THE SLATE***** – PHUKET

Thaiföld
érdeklődésre

BANGKOK ÉS SZIÁM KINCSEI, KOH SAMUI-VAL

Thaiföld
érdeklődésre

BEYOND RESORT KRABI

Thaiföld
559 000 Ft-tól/fő

BEYOND RESORT**** – KHAO LAK

Thaiföld
559 000 Ft-tól/fő

BALI WINA HOLIDAY VILLA Kuta

Indonézia
645 000 Ft-tól/fő