Élmények a világ körül

Keresés
 
Iráni utazás - OTP Travel Utazási Iroda
A Közel-Kelet gyöngyszeme.

Irán

Úti célok Iránban

Irán, az egykori Perzsia, a Közel-Kelet egyik legérdekesebb és jelenleg talán az egyik legbékékésebb országa. A külföldi turisták számos előítélete dől meg egy akár egyhetes körutazás során is, amikor az egykori perzsa birodalom lenyűgöző emlékeivel, mint a 2500 éves Persepolis romjaival, Dareios sziklasírjával, vagy a rendkívül barátságos, vendégszerető helyiekkel találkoznak.

Modern nagyvárosok, nyüzsgő bazárok, sikátorokkal teli sivatagi városok, impozáns mecsetek, egzotikus kertek varázsolják el az idelátogatókat. Bátran megkostólhatók a változatos és gazdag irányi konyha jelegzetes ételei is, mint a nyárson, parázson sült különféle kebabok vagy a gazdagon fűszerezett rizzsel készült húsételek.

Az aktuális beutazási tanácsokról, valamint naprakész információkról a Konzuli Szolgálat oldala nyújt tájékoztatást.
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/iran


Fontos információk

 • Vízum

  Irán

  Főváros és legnagyobb város: Teherán
  Nyelv: perzsa
  Vallás: síita iszlám
  Államforma: iszlám köztársaság
  Terület: 1 648 195 km2
  Népesség: 86 200 000 fő (2022-es becslés)
  Népsűrűség: 52 fő/km2
  Egy főre jutó GDP: $ 5 165 (2014-es becslés)
  Hivatalos pénznem: rial (IRR)
  Időeltérés: +2:30 óra (IRST, UTC+3:30)
  Közlekedés iránya: jobb
  Hálózati feszültség: 230V
  Csatlakozó és aljzat: C
  Országhívószám: +98
  Internet TLD: .ir

  Iránba magyar állampolgárok az Iráni Iszlám Köztársaság budapesti nagykövetsége által kiadott vízummal utazhatnak be. Az utazni szándékozóknak legalább 6 hónapig érvényes útlevéllel kell rendelkezniük, a 6 hónapos érvényesség a vízumkiadás napjától értendő. A vízumkérelem benyújtásához minden esetben szükséges: retúr repülőjegy, pénzügyi fedezet igazolása, biztosítás. A turizmus célú kérelem esetén benyújtandó: az utazás teljes időtartamát lefedő szállásfoglalás igazolása, vagy meghívó/szponzori levél vagy egy utazási irodán keresztül megszerezhető "regisztrációs kód”.

  A vízum indokolt esetben egy alkalommal meghosszabbítható. A kérelmezőnek azonban rendelkeznie kell a visszaútra szóló repülőjeggyel, amelyen a kiutazás dátuma is szerepel és az útlevélnek legalább még további 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Online vízumigénylésre nincs lehetőség. A mindenkori vízumdíj pontos összegéről a budapesti iráni nagykövetségen lehet érdeklődni. Van lehetőség sürgősségi ügyintézésre, ennek díja a vízumdíj 50 százaléka. Irán jellemzően nem tranzit-ország. Kilépéskor repülőtéri/kilépési illetéket nem kell fizetni.

  Visszaigazolt, az utazás teljes időtartamát lefedő szállásfoglalási igazolás vagy kötelezettségvállaló meghívólevél/szponzori nyilatkozat szükséges ahhoz, hogy valaki Irán 10 legnagyobb repülőterén (a teheráni Imam Khomeini és Mehrabad repülőterek, Mashhad, Iszfahán, Shiráz, Tabriz, Asalouyeh, Bushehr városok, valamint a Perzsa-öbölben fekvő Qeshm és Kish szigetek repülőterei ), érkezéskor igényeljen vízumot. Ez a vízum azonban kizárólag csak 30 napos, és csak jól megindokolt esetben hosszabbítható meg, egyszer 15 nappal. Egyes esetekben szükség lehet az iráni Információs Minisztérium jóváhagyására is, ami akár többórás várakozást jelenthet. Azt javasoljuk az Iránba látogató magyar állampolgároknak, hogy mindenképpen előre, az Iránba történő belépésük előtt szerezzék be a szükséges iráni vízumot.

  A vízumigénylő útlevelében nem lehet izraeli pecsét.

  Ha az Iránba utazók 5000 USD vagy ezen felüli összeget szeretnének külföldi valutában bevinni az országba, bejelentési kötelezettségük van és érkezéskor a repülőtéren (határon) egy külön nyomtatványt, valuta behozatali nyilatkozatot kell kitölteniük. Az országból történő kiutazás alkalmával a repülőtéren (határon) be kell mutatni ezt a nyilatkozatot, valamint – amennyiben a kivinni szándékozott összeg a bejelentettnél kevesebb - pénzváltási nyugtával igazolni kell a különbözet átváltását.
   
 • Elérhető külképviselet/ek

  Kattintson ide a külképviselet/ek listájáért!
   
 • Biztonság

  Aki Iránba utazik, maradjon távol a tömegrendezvényektől és demonstrációktól, tartsa tiszteletben a vallási hagyományokat és öltözködési előírásokat, kerülje a fényképezést katonai objektumok, repülőterek, kikötők és kormányzati épületek közelében.

  Irán terrorfenyegetettség szempontjából az alacsony kockázatú országok közé tartozik, ugyanakkor a délnyugati, Irakkal határos, jelentős számú arab kisebbségnek otthont adó Khuzesztán tartományban, valamint az ország Pakisztánnal és Afganisztánnal határos tartományaiban egyre gyakoribbak a terrorcselekmények.

  Irán – a turisták által látogatott helyeken (mint pl. Teherán, Iszfahán, Shiráz, Perszepolisz, Kasán) – európai összehasonlításban is átlagos biztonságúnak tekinthető. Problémaforrás lehet azonban a kommunikációs nehézség (csak kevesen beszélnek idegen nyelvet), az iszlám öltözködési és egyéb előírások esetleges megsértése. A csoportos utazás (akár csak néhány fő együtt utazó turista) biztonságosabb, ezért javasolt. Javasoljuk a turistaútra érkezőknek, hogy ne hozzanak magukkal felesleges dokumentumokat (például magyar adóazonosító vagy társadalombiztosítási kártya), értékeiket és dokumentumaikat ne ugyanazon a helyen tartsák, csak annyi készpénz legyen náluk, amennyi valóban szükséges. Amennyiben eltulajdonítják az értékeket, a károsultnak azonnal fel kell keresnie a legközelebbi rendőrőrsöt, hogy ott jegyzőkönyvet vegyenek fel az eseményről.

  Hangsúlyozottan felhívjuk az Iránba látogató turisták figyelmét az iráni és az iszlám öltözködési és viselkedési szabályok maradéktalan betartására.

  Irán egész területe földrengésveszélyes körzet. A szeizmikus mozgás napi gyakoriságú.

  A közigazgatás túlbürokratizált, ezért az ügyintézés a megszokottnál hosszabb időt vehet igénybe. Adódhatnak nyelvi problémák is, mivel a hatóságok képviselői – jóllehet általában kifejezetten segítőkészek a külföldiekkel – ritkán beszélnek idegen nyelvet (ha igen, leginkább az angolt).
   
 • Egészségügyi tudnivalók

  A közegészségügyi és higiéniás viszonyok kielégítőek. Az egészségügyi ellátás elérhetősége és színvonala a nagyobb városokban megfelelő, vidéken nehezebb jó minőségű orvosi ellátást találni. Kötelező védőoltás nincs, a diftéria, tetanusz, tífusz elleni, valamint a Hepatitis-B védőoltás ajánlott. Bár a csapvíz az ország nagy részén egészségesnek mondható, az utazóknak fogyasztásra mégis inkább a palackozott víz ajánlott, annál is inkább, mivel gyakran üti fel a fejét kolera járvány. Irán a madárinfluenza szempontjából a viszonylag magas rizikójú országok közé tartozik, mivel a vad- és költöző madarak milliói érintik az országot vándorlásaik idején. A regisztrált HIV-fertőzöttek száma ugyan nemzetközi összehasonlításban alacsony, a szám azonban folyamatosan nő.

  A nagyvárosok súlyos légszennyezettsége miatt a légúti betegségekben szenvedőknek (asztma, allergia, stb.) fel kell készülniük esetleges nehézségekre. A légszennyezettség szintje néha olyan mértéket ér el, hogy akár több napra is elrendelhetik a közintézmények, iskolák bezárását. Ez leginkább késő ősszel és télen fordul elő.
   
 • Tudnivalók Iránról

  A Külgazdasági és Külügyminisztérium azt ajánlja az Iránba látogató magyar állampolgároknak, hogy különös körültekintéssel készüljenek fel az utazásra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot utazásuk során, töltsék ki a Konzuli Szolgálat hivatalos honlapján található konzuli védelmi adatlapot, kössenek mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítást. Az iszlám vallás miatt szigorúan tilos alkohol és disznóhús bevitele! A vallási előírásokat sértő tartalmú könyveket, újságokat, CD-ket és DVD-ket elkobozzák.

  Javasoljuk, hogy az utazók maradjanak távol a tömegrendezvényektől és demonstrációktól, tartsák tiszteletben a vallási hagyományokat és öltözködési előírásokat, kerüljék a fényképezést katonai objektumok, repülőterek, kikötők és kormányzati épületek közelében, de adódhatnak problémák, félreértések az utcán való fotózásból is, ezért azt javasoljuk, hogy csak a turista látványosságokat fényképezzék.

  Iránban nem használhatóak anemzetközi bankkártyák! Javasoljuk, hogy az utazók az utazás egész időtartamára elegendő készpénzzel (EUR vagy USD) rendelkezzenek. Kérjük, hogy a pénzváltás során fokozott körültekintéssel járjanak el.

  Az iszlám és perzsa szokások, előírások betartása nagyon fontos. Az iráni törvények tiltják és büntetik az alkohol, a kábítószer behozatalát, forgalmazását és fogyasztását. Különösen szigorúan tiltják és az európai gyakorlathoz viszonyítottan a legkeményebb szankciókkal sújtják a kábítószerrel való visszaélést. Tilos bármilyen pornográf kiadvány (könyv, magazin, CD, DVD, stb.) bevitele, továbbá tilos a házasságon kívüli szexuális kapcsolat, különösen a muszlimok és nem muszlimok, valamint az azonos neműek között. Ezek büntetési tétele számunkra elképzelhetetlen szigorúságú is lehet.

  Az irániak barátságosak és segítőkészek, de büszkék ősi kultúrájukra és több évezredes történelmükre, ezért önérzetesek és érzékenyek. A lekezelő vagy leereszkedő magatartást nem tolerálják. Nagyra értékelik viszont az udvarias közeledést, a partner iránti tiszteletet és az őszinte, baráti hangnemet. A kézfogás csak férfiak között szokásos. Férfiak nőkkel nem fognak kezet. Nyilvános helyen általában kerülendő az ellentétes neműek közötti bármilyen bizalmas megnyilvánulás (beleértve az üdvözlésként adott puszit, ölelést, stb.).

  A férfiak európai módon öltözködhetnek, tilos azonban rövidnadrágban és ujjatlan trikóban járni az utcán, de a rövid ujjú ing, póló ma már megengedett. Az iráni férfiak is általában európai szabású öltönyöket hordanak, de szigorúan nyakkendő nélkül. A nők fejükön kendőt és térdig érő rupust (könnyű, ballonkabátszerű felöltő) viselnek. Nyilvános helyen külföldi nőktől is megkövetelik az iszlám öltözködési szabályok betartását, még az éttermekben és a gépkocsiban is.
   
 • Térkép

Inspirációk

Meleget ajánlunk - OTP Travel Utazási Iroda
A Föld legforróbb helyei - hőmérsékleti rekordok.

Iszfahán – a Selyemút fővárosa - OTP Travel Utazási Iroda
A nyüzsgő bazárok és színes csempék hazája Iszfahán, mely egykor az egyik legfontosabb kereskedelmi város volt a Selyemút mentén. Ismerje meg izgalmas történelmét!

Shiraz – a színek pompája - OTP Travel Utazási Iroda
Shiraz neve szorosan összefonódott az ikonikus szőlőfajtával, azonban a több ezer éves város ennél sokkal többet tartogat! Ismerje meg Ön is a pompás perzsa települést!

Perszepolisz – a perzsák városa - OTP Travel Utazási Iroda
A tündöklő perzsa várost Nagy Sándor parancsára égették porig. Ismerje meg Irán gyöngyszemét, a titokzatos Perszepoliszt.

Yazd - A sivatagban elrejtett meseváros - OTP Travel Utazási Iroda
Egy város, amelynek nincs párja. Ismerje meg Földünk egyik legrégebbi városát, a sivatagi rózsát, Yazd-ot.

Teherán – Irán izgalmas fővárosa - OTP Travel Utazási Iroda
Teherán nyüzsgő metropoliszának felfedezését nem szabad kihagyni, ha Iránba kalandozunk. Csokorba gyűjtöttük a legérdekesebb helyeket.

OTP Travel Utazási Iroda
Irán, a kultúra és civilizáció egyik bölcsője

Új világörökségek - OTP Travel Utazási Iroda
Új helyszínek az UNESCO világörökségi listáján.

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!