Élmények a világ körül

Keresés

Teherán – Irán izgalmas fővárosa

Teherán – Irán izgalmas fővárosa  - OTP Travel Utazási Iroda
Teherán nyüzsgő metropoliszának felfedezését nem szabad kihagyni, ha Iránba kalandozunk. Csokorba gyűjtöttük a legérdekesebb helyeket.

Teherán – Irán izgalmas fővárosa

 
Teherán sokkal több, mint egy zsúfolt, nyüzsgő nagyváros. Bár sok kalandor nem áll meg nézelődni, hanem azonnal tovább utazik Irán történelmi városai felé, a 14 millió lakosú metropolisz izgalmas látnivalókat tartogat, melyeket nem érdemes kihagyni.
 

Merüljünk el Perzsia csodáiban, ahol az Ezeregyéjszaka meséinek gazdagsága kel életre. Összegyűjtöttük a legérdekesebb látnivalókat Irán fővárosában.

Teheráni Nagy Bazár

Teherán – Irán izgalmas fővárosa - OTP Travel Utazási Iroda
A Teheráni Nagy Bazár a város egyik legjelentősebb piaca, mely napjainkban is a város lüktető ütőerének számít. A hihetetlenül fotogén bazárra érdemes felkészülten érkezni és egy térképet letölteni okoseszközünkre, mert könnyű elveszni a labirintusban. Az iráni szőnyegárusok messze földön híresek arról, hogy mindenáron megpróbálják eladni portékáikat a turistáknak, így rögtönzött idegenvezetésüket érdemes megfelelően kezelni.

Tabi’at híd – A teheráni természet hídja

Teherán – Irán izgalmas fővárosa - OTP Travel Utazási Iroda
A 270 méter hosszú, háromszintes híd, mely két teheráni parkot köt össze, valószínűleg a forradalom óta épült városi építészet legszebb darabja. A 2014-ben megnyitott Tabi'at az irániak kedvelt törzshelye, akik a különböző étkezési lehetőségek, a kilátás és a pihenőhelyek miatt jönnek ide. A Tabi’at híd egy iráni építészhallgató, Leila Araghian ötlete volt, aki akkor még csak 26 éves volt.

Azadi torony

Teherán – Irán izgalmas fővárosa - OTP Travel Utazási Iroda
A világszerte ismert iráni ikon, az Azadi-torony - amelyet a forradalom előtt a sah emléktornyaként ismertek - Teherán nyugati bejáratát jelzi, és az Azadi kulturális komplexum része. Az egészet márványba burkolták, mely hihetetlen fényekben pompázik naplementekor. Az Azadi-tornyot az iráni császári állam megalapításának 2500. évfordulója alkalmából építette Hossein Amanat építész, klasszikus iráni építészeti jegyekkel.

Golesztán palota

Teherán – Irán izgalmas fővárosa - OTP Travel Utazási Iroda
A Teheránban található palota a XVIII. század vége, a XIX. század eleje körül épült, és az Iszlám Köztársaság megalakulásáig az iráni uralkodó hivatalos székhelye volt. A palota Teherán egyik legrégebbi épülete, és amikor a Kadzsár család 1779-ben hatalomra került teljesen felújították. A Golesztán palotát 2013. június 23-án az UNESCO felvette a világörökségi helyszínek listájára.

Qasr börtön múzeum

A Teheránban nemrég megnyílt Qasr börtön múzeuma sötét bepillanást nyújt a Pahlavi-kori börtönkomplexumba, mely pszichológiai és fizikai kínzásairól volt híres. Az egykori Qasr börtön kertjéből gyönyörű parkot alakítottak ki, a múzeumban pedig egykori rabok vezetnek körbe és mesélnek a börtönélet nehéz pillanatairól.

Imamzadeh Saleh / Tajrish mecset

Teherán – Irán izgalmas fővárosa - OTP Travel Utazási Iroda
Látogassunk el a gyönyörű Tajrish mecsetbe, mely hivatalosan Imamzadeh Saleh néven ismert. Itt található a tibeti síta imám, Musa al-Kadhim egyik fiának, Salehnek a sírja. Teherán egyik leghíresebb szentélyének belső tere különösen látványos, így mindenképpen érdemes bakancslistánkra tűzni.

Kapcsolódó inspirációk:


Meleget ajánlunk - OTP Travel Utazási Iroda
A Föld legforróbb helyei - hőmérsékleti rekordok.

Iszfahán – a Selyemút fővárosa - OTP Travel Utazási Iroda
A nyüzsgő bazárok és színes csempék hazája Iszfahán, mely egykor az egyik legfontosabb kereskedelmi város volt a Selyemút mentén. Ismerje meg izgalmas történelmét!

Shiraz – a színek pompája - OTP Travel Utazási Iroda
Shiraz neve szorosan összefonódott az ikonikus szőlőfajtával, azonban a több ezer éves város ennél sokkal többet tartogat! Ismerje meg Ön is a pompás perzsa települést!

Perszepolisz – a perzsák városa - OTP Travel Utazási Iroda
A tündöklő perzsa várost Nagy Sándor parancsára égették porig. Ismerje meg Irán gyöngyszemét, a titokzatos Perszepoliszt.

Yazd - A sivatagban elrejtett meseváros - OTP Travel Utazási Iroda
Egy város, amelynek nincs párja. Ismerje meg Földünk egyik legrégebbi városát, a sivatagi rózsát, Yazd-ot.

Kapcsolódó ajánlatok: