Élmények a világ körül

Keresés
 
Kambodzsa utazás - OTP Travel Utazási Iroda
Soha nem látott élmények várják!

Kambodzsa

Úti célok Kambodzsában
 

Kambodzsa egzotikus országa Délkelet-Ázsia szívében, a Sziámi-öböl partján fekszik Thaiföld, Laosz és Vietnám által határolva. Számtalan látnivaló van, ami miatt érdemes ide ellátogatni: Phnompen, a főváros, a vidéki élet és az időtlen tájak nyugalma, a káprázatos rizsföldek, a megannyi trópusi szigetecske, a hatalmas Mekong folyó, az észak vad hegyvidékei. Mégis, ha csak egyet kellene mondani, az kétség kívül Angkor romvárosa lenne. Szavak sem foghatók ahhoz a csodához, melyet Angkor szépsége jelent. Az itt látható több mint 100 templomóriás a IX-XIII. században épült a hajdani khmer uralkodók tiszteletére. A mintegy 200 km2-es területen egykor egymillió ember élte városi életét. A legnagyobb templomegyüttes Angkorvat, mely bővelkedik a khmer kultúra és művészetek aranykorának minden kincsében és egyike a világ leglenyűgözőbb építészeti remekeinek.
Kambodzsa meglátogatása november és március között a legideálisabb. Április és május a legmelegebb (40 oC), június és október között 90%-os páratartalom és nagy esők jellemzőek. Budapestről több átszállással lehet eljutni Phnompenbe, a repülési idő kb. 15 óra (átszállási idő nélkül). A kambodzsai utazáshoz vízum szükséges.

Az aktuális beutazási tanácsokról, valamint naprakész információkról a Konzuli Szolgálat oldala nyújt tájékoztatást.
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/kambodzsa


VIETNÁM - LAOSZ - KAMBODZSA EGYÉNILEG

Vietnám, Laosz, Kambodzsa
érdeklődésre

VIETNÁM - CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Vietnám
1 359 000 Ft-tól/fő

VIETNÁM – KAMBODZSA

Vietnám, Kambodzsa
1 695 000 Ft-tól/fő

Fontos információk

 • Vízum

  Kambodzsa

  Főváros és legnagyobb város : Phnom Penh
  Nyelv: khmer
  Vallás: theravada buddhista, iszlám, keresztény
  Államforma: alkotmányos monarchia
  Terület: 181 035km2
  Népesség: 16 770 000 fő (2022-es becslés)
  Népsűrűség: 95 fő/km2
  Egy főre jutó GDP: $ 1 080 (2014-es becslés)
  Hivatalos pénznem: riel (KHR)
  Időeltérés: +6 óra (ICT, UTC +7)
  Közlekedés iránya: jobb
  Hálózati feszültség: 230V
  Csatlakozó és aljzat: A, C, G
  Országhívószám: +855
  Internet TLD: .kh

  Kambodzsa viszonylag egyszerű vízumrezsimmel várja a rövid időre beutazó turistákat, állampolgárságuktól függetlenül. A beutazáshoz a magyar állampolgároknak vízumra van szükségük, amelyet vagy előzetesen valamelyik kambodzsai külképviseleten, vagy a Phnom Penh-i és a Siem Reap-i nemzetközi reptereken és egyes, a turisták által gyakran használt szárazföldi nemzetközi határátkelőhelyen a vízumnyomtatvány kitöltésével lehet beszerezni, 2 db fénykép szükséges. Az úti okmány érvényessége az elutazás tervezett időpontját legalább 6 hónappal haladja meg.

  Az útlevél ellenőrzés és a beléptetési eljárás egységes, a nemzetközi normáknak megfelelő. A hatóságok a beléptető pecséten engedélyezett időtartamon felüli túltartózkodást pénzbüntetéssel sújtják, ez napi 5 USD megfizetését vonja maga után.

  A Kambodzsai Külügy- és Nemzetközi Együttműködési Minisztérium (KNEM) honlapján elektronikus vízum (e-visa) igényelhető, turizmus céljából. Az e-vízum díja 35 USD + 7 USD kezelési díj. Az e-vízum eljárásrendje, határátkelők listája megtalálható a KNEM honlapján. FIGYELEM! Számos internetes oldal hirdet vízumot Kambodzsába, javasoljuk kizárólag a fenti, hivatalos kormányzati oldal használatát!

  Kambodzsában az érkezéskor is lehetőség van a repülőtéren vízumot felvenni. Szükséges hozzá a hazautazástól számítva még legalább 6 hónapig érvényes útlevél, 1 útlevél igazolványkép és kitöltött vízumkérő lap. A vízum díja: USD 30/egyszeri belépésre jogosító vízum.
   
 • Elérhető külképviselet/ek

  Kambodzsában nincs magyar nagykövetség és konzuli hivatal. Felügyelő képviselet Hanoi.

  A Phnom Penh-i EU-képviseletek megállapodása értelmében a bajba jutott magyar állampolgárok a német nagykövetséghez fordulhatnak segítségért:

  cím: No 76-78, Street 214 (= Rue Yougoslavie) Phnom Penh
  tel: +855-(0)23-216 193; 216 381
  ügyeleti tel (mobil): +855-(0)12-818 202
  fax: +855-(0)23-427 746
  e-mail: info@phnom-penh.diplo.de.

  Kattintson ide a külképviselet/ek listájáért!
   
 • Biztonság

  A külföldi turisták által leginkább látogatott helyeken - Phnom Penh, Siem Reap (Angkor Wat) - kívül egyéb vidéki utazás csak megbízható idegenvezetéssel tekinthető biztonságosnak. Sihanoukville-ben egyre több erőszakos bűncselekményt regisztrálnak.

  A Preah Vihear (thaiul: Khaoi Pra Viharn) templom közelében lévő, Thaiföld és Kambodzsa által vitatott határszakaszon katonák állomásoznak, a hátra maradt fel nem robbant lőszerek veszélyt jelentenek. Nem tanácsoljuk az utazást a Preah Vihear templom környékére (Preah Vihear tartomány), Oddar Meanchey tartomány kambodzsai-thai határövezetébe.

  Az ország egyes részei utazás és ott tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriába tartoznak, így pl. a fenti területek.

  Fokozott elővigyázatosság javasolt a piacokon, napnyugtát követően, megvilágítatlan helyen, tengerparton, egyedül.

  Bankkártyával készpénz-felvételt szállodákban, vagy bankokban eszközöljünk. A nagyobb turista látványosságoknál lehetséges bankkártyával fizetni, többszörös banki tranzakcióval (forintszámla átváltása euró vagy dollárra, majd kambodzsai fizetőeszközre). Érdemes elegendő készpénz birtokában útnak indulni. A bárokban, diszkókban, „karaoke” szórakozóhelyeken előfordulhat túlszámlázás, az italok manipulálása, altatószerek beadása, majd az áldozat kifosztása.

  Kambodzsában magas az AIDS/HIV fertőzöttek aránya, tömeges a prostitúció, sok a gyermek prostituált. A kambodzsai rendőrség és az NGO-k kampányszerű rajtaütések során gyakran lepleznek le pedofil turistákat. Lehetőleg ne kezdeményezzenek beszélgetést gyermekprostituáltakkal vagy kerítőikkel, nagy a zsarolás veszélye.

  A kábítószeres bűncselekmények súlyos büntetést vonhatnak maguk után. (A kambodzsai börtönkörülmények kifejezetten rosszak.)

  A közúti közlekedés gátja a taposóakna-veszély, a területek gyakran jelöletlenek. Nem javasolt helyi vezető nélküli autót bérelni, vidéken a főútvonalakról letérni, a templom-komplexumok környékén elhagyni a látogatásra kijelölt helyszíneket. Törvényi szabályozás alapján a Kambodzsában történő autóvezetéshez a nemzetközi vezetői engedély alapján kambodzsait kell kérelmezni, melynek díja 25 USD. A műszaki színvonal elégtelensége miatt és a személyes biztonság érdekében nem javasolt a vasúton utazás.

  Természeti, egyéb katasztrófák:
  A júniustól novemberig terjedő monszun-időszakban előforduló heves esőzések következményeként gyakoriak az áradások, elsősorban a Mekong déli szakaszán Champassak, Savannaketh és Khammouane tartományokban, valamint a földcsuszamlások a hegyvidéki területeken. Ebben az időszakban a közlekedés akadozhat. A meteorológiai előrejelzéseket és a helyi híradásokat célszerű figyelemmel kísérni.

  Az úthálózat fejletlen, az utak a főváros és környéke kivételével rossz állapotban vannak. Utazni csak napközben ajánlatos, az éjszakai közlekedés - a kivilágítatlan gépjárművek, vagy a kóbor állatok miatt - fokozottan balesetveszélyes.
   
 • Egészségügyi tudnivalók

  Fertőzött területekről érkezőknek kötelező a sárgaláz elleni védettség igazolása.
  Javasolt védőoltások: hastífusz, Di-Per-Te, Hepatitis A és B, malária ellen.

  Az egészségügyi infrastruktúra Kambodzsában elmaradott, az orvosi, egészségügyi ellátás alacsony színvonalú. A fővárosban európai színvonalú alapellátást biztosító SOS Nemzetközi Klinika működik, a kórházi kezelést igénylő eseteket azonban Bangkokba irányítják.

  Az SOS Klinika szolgáltatásai költségesek, utazás előtt ajánlott átfogó betegség- és balesetbiztosítást kötni. A gyógyszertárakban árult termékek minősége változó. Ajánlatos a rendszeresen szedett gyógyszerekből az utazás időtartamára elegendő mennyiséget magunkkal vinni.

  Tömeges fertőző betegségek egyre ritkábban jelentkeznek, azonban az árvizek következtében előfordulásuk időszakosan megnövekszik (malária, dengue-láz, sárgaláz, tífusz). Előfordulhat élelmiszer-eredetű, élősködő és más fertőző betegségek járványszerű megjelenése (beleértve a kolera, hepatitis, tuberkulózis és veszettség). Utazás előtt javasoljuk, konzultáljon háziorvosával, védőoltások ügyében az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattal, illetve az Országos Epidemiológiai Központtal.

  Kambodzsai tartózkodásuk alatt kerüljék el az élőállat piacokat, baromfigazdaságokat és minden olyan helyet, ahol közel kerülhetnek szabadon vagy ketrecben tartott madarakhoz. Étkezéseknél kizárólag alaposan hőkezelt - megfőzött, átsütött - állati eredetű készítményeket fogyasszanak, lehetőleg ne utcai árusoknál, kifőzdékben.

  A csapvíz nem iható. A fővárosban és nagyobb városokban a palackozott víz és üdítőital ellátás megoldott.

  Felhívjuk főként gyermekekkel utazó állampolgáraink figyelmét, kerüljék el Kambodzsa fejletlen vidékeit, az utcai ételárusokat, fokozottan ügyeljenek a higiéniás viszonyokra, és csak megbízható forrásból származó ételt fogyasszanak.
   
 • Tudnivalók Kambodzsáról

  Időjárás: Kambodzsa éghajlata monszun, az év legnagyobb része forró és nedves, az esős évszak májustól októberig, a kellemesebb száraz évszak decembertől májusig tart. A levegő páratartalma egész éven át nagyon magas. A legcsapadékosabb hónapok a szeptember és az október, a legkevésbé csapadékos a január-február.

  A három napos novemberi fesztiválon, a víz ünnepén az ország minden részéről több százezer ember érkezik a kambodzsai fővárosba. Javasolt a tömeges megmozdulásoktól, politikai véleménynyilvánítástól, a kambodzsai kultúrára vonatkozó megjegyzésektől tartózkodni.

  A templomok és pagodák látogatásakor a cipőket a bejáratnál kell hagyni.

  Az Ezüst Pagoda meglátogatásához elegánsabb öltözék szükséges: férfiaknak hosszú nadrág, nőknek hosszú nadrág vagy szoknya.

  Emberekről, különösen szerzetesekről nem illik fényképet készíteni, repülőtérről, vasútállomásokról, illetve katonai létesítményekről pedig tilos.

   
 • Térkép

Inspirációk

Délkelet-Ázsia Világörökségei - OTP Travel Utazási Iroda
Délkelet-Ázsia káprázatos helyeket őriz a világnak.

Kambodzsa | tények - OTP Travel Utazási Iroda
Bár Kambodzsa egy kifejezetten népszerű úti cél, viszonylag keveset tudunk róla. Összeállításunkban érdekes tényeket gyűjtöttünk össze erről a különleges délkelet-ázsiai országról.

Kambodzsa | királyi rezidencia, ezüst pagoda - OTP Travel Utazási Iroda
A Phnom Penh-i Királyi Palota khmer stílusú trónteremét 1866-ban építették. A palota és az udvari szertartások helyszínéül szolgáló trónterme ma is a királyság fontos szimbóluma.

Kambodzsa | Nemzeti Múzeum - OTP Travel Utazási Iroda
A Kambodzsai Nemzeti Múzeum Phnom Penhben az ország legnagyobb régészeti és kultúrtörténeti múzeuma. A múzeum gyűjteménye időben egészen a IV. századig nyúlik vissza.

Kambodzsa | Kompong Khleang - OTP Travel Utazási Iroda
Kompong Khleang egy hatalmas úszó falu a Tonle Sapón, Délkelet-Ázsia legnagyobb édesvízi taván. Siem Reap városától 50 kilométerre fekszik.

Kambodzsa titkai - OTP Travel Utazási Iroda
Kambodzsában természetes, hogy a csodálatos történelmi helyszínek felfedezése felkerül a legtöbb utazó bakancslistájára, azonban még számtalan arca van. Mutatunk néhányat.

Kambodzsa ízei - OTP Travel Utazási Iroda
Dél-Kelet Ázsiában Kambodzsa ízei kerülnek a célkeresztbe. Fedezze fel a kambodzsai konyha különlegességeit! Tartson velünk!

Angkor, az elfeledett város - OTP Travel Utazási Iroda
Romjaiban is lenyűgöző!

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!