Élmények a világ körül

Keresés
 
Fedezzen fel páratlan szépségeket Közép-Ázsia szívében!

Üzbegisztán

Úti célok Üzbegisztánban
 


Üzbegisztán földjére lépve 2000 év történelmének pazar képeskönyve nyílik ki, hogy feltárja e titokzatos közép-ázsiai ország szépségeit. Üzbegisztán területén haladt végig egykor a Selyemút, melynek fontos állomásai, a páratlanul gazdag építészet és az ősi városok fantasztikus látnivalókat rejtenek. Szamarkand, Buhara és Híva pompás mecseteivel, medreszéivel és mauzóleumaival lenyűgözi a látogatókat. A lassacskán eltűnő Aral-tó kietlen képe az ökológiai katasztrófa visszafordíthatatlanságára emlékeztet. A nyugalmas vidéki élet és a szamarakkal közlekedő falusiak látványa éles kontrasztot alkot az üzbég főváros, Taskent tágas és izgalmas városával, mely modernsége mellett némi szovjet retro hangulattal van fűszerezve.  S ha már fűszer, akkor az üzbég konyháról is muszáj említést tenni, keleties ízei szintén felfedezést érdemelnek.
Üzbegisztán távoli és különleges országa a turisták által még kevésbé ismert, így látogatói zavartalanul és az élményekbe belefeledkezve adhatják át magukat az utazásnak és az ismeretlen tájak bebarangolásának.
 
Az üzbegisztáni utazáshoz a tavaszi és az őszi hónapok a legmegfelelőbbek. Ilyenkor száraz és meleg az idő, a nyári forróság kellemetlenségei nélkül.
Budapestről Taskentbe menetrend szerinti repülőjáratokkal, átszállással lehet eljutni, a repülési idő kb.6,5 óra (átszállási idő nélkül).
2019.februárjától magyar állampolgárok már vízummentesen, érvényes magánútlevéllel is utazhatnak Üzbegisztánba.

Az aktuális beutazási tanácsokról, valamint naprakész információkról a Konzuli Szolgálat oldala nyújt tájékoztatást.
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/uzbegisztan


ÜZBEGISZTÁN ÖRÖKSÉGE

Üzbegisztán
599 000 Ft-tól/fő


 

Fontos információk

 • Vízum

  Üzbegisztán

  Főváros és legnagyobb város : Taskent
  Nyelv: üzbég
  Vallás: szunnita muszlim (88%)
  Államforma: köztársaság
  Terület: 447 400 km2
  Népesség: 31 576 400 fő (2016-os becsült adat)
  Népsűrűség: 61,4 fő/km2
  Egy főre jutó GDP: $ 1 878 (2013)
  Hivatalos pénznem: üzbég szom (UZS)
  Időeltérés: +3 óra (UZT, UTC+4)
  Közlekedés iránya: jobb
  Hálózati feszültség: 220V
  Csatlakozó és aljzat: C, F, I (nincs szabvány a hotelekben, az újabbakban F és/vagy G van, ez hotelfüggő)
  Országhívószám: +998
  Internet TLD: .uz

  2019. február 1- től a magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak be az Üzbegisztáni Köztársaságba és tartózkodhatnak ott, amennyiben a tartózkodásuk nem haladja meg a 30 napot. Az útlevélnek a hazautazástól számítva legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
   
  Fontos, hogy az utas tudja a meghívó fél (üzbég jogi-, vagy magánszemély, intézmény, szálloda, utazási iroda, stb.) címét, mert a belépéskor a repülőgépen, vonaton, vagy a határon kitöltendő migrációs űrlaphoz erre szükség van. A kártyát a repülővel érkezők a repülőgép fedélzetén kapják meg, a vonattal érkezők a vagon utaskísérőjétől kérhetik, a közúti határon belépők pedig a határállomáson juthatnak hozzá. A kártya hozzáférhető bármely határállomáson az útlevélkezelő pult előtt. A kártya ingyenes, cirill vagy latin betűkkel kell kitölteni. 
 • Vám

  2.000 USD összeg értékhatárig a konvertibilis valuta készpénzként szabadon behozható az országba, csak az ezt meghaladó összeget kell vámáru-nyilatkozatban feltüntetni.

 • Elérhető külképviselet/ek

  Kattintson ide a külképviselet/ek listájáért!
 • Biztonság

  Az üzbég-tádzsik-kirgiz hármas határnál található Fergána-völgy, illetve az Afganisztánnal határos területek utazás és ott-tartózkodás szempontjából a "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriájába tartoznak.
   
  Üzbegisztánban a biztonsági helyzet a külföldiek által is látogatott helyeken kielégítő. Turistaszezonban megnőnek a lopások. A szállodát elhagyva lehetőség szerint az okmányok/dokumentumok másolatait, az aznap elköltendő készpénzt, illetve csak a feltétlenül szükséges személyes holmikat (mobiltelefon, fényképezőgép) vigyék magukkal, és figyeljenek értékeikre az áruházakban, éttermekben.
   
  Előfordul, hogy őrizetbe vett/letartóztatott személyek esetében az üzbég hatóságok nem tájékoztatják a külföldi állampolgárt a konzuli védelemhez való jogáról, és a nagykövetségeket, főkonzulátusokat sem értesítetik a konzuli egyezményben meghatározott határidőn belül az eljárás megindításáról. Ilyen esetekben lehetőség szerint közvetlenül vegyék fel a kapcsolatot a Moszkvai Magyar Nagykövetség konzuljaival. A konzuli ügyelet folyamatosan működik.
   
 • Egészségügyi tudnivalók

  Kiutazás előtt ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése!

  Az üzbegisztáni közegészségügy színvonala változó. A városokban jó, vidéken igen eltérő.
  Külön felhívjuk a figyelmet a piacokon, standokon vásárolt élelmiszerek tisztaságának kérdésére: a szárított gyümölcsök konzerválása sok esetben kéntartalmú vegyszerrel történik, így ezek fogyasztás előtt alapos mosást igényelnek. Az ország területén gyakoriak az áramkimaradások, így a hűtést igénylő élelmiszerek fogyasztása nem ajánlott.

  Az Üzbegisztánba látogatók járványveszélynek nincsenek kitéve. Időről időre jelennek meg azonban híradások hepatitisz fertőzésekről, ezért védőoltás felvétele ajánlott. Javasoljuk, hogy utazás előtt konzultáljanak kezelőorvosukkal.
  A vezetékes vizet kizárólag tisztálkodásra használják, fogyasztásra pedig lehetőleg palackozott vizet vásároljanak.
 • Térkép

Inspirációk

Szingapúr a tények tükrében - OTP Travel Utazási Iroda
A Szingapúri Köztársaság szigetváros-állam Délkelet-Ázsiában. Fővárosa és legnagyobb városa Szingapúr. Top tények a világ egyik legkülönlegesebb országáról.

10 ok, amiért érdemes Malajziába menni - OTP Travel Utazási Iroda
Malajzia a kultúrák hihetetlen olvasztótégelye: központi az elhelyezkedése Délkelet-Ázsiában, de sokszínűsége teszi igazán lenyűgözővé.

Top 10 látványosság Kuala Lumpurban - OTP Travel Utazási Iroda
Malajzia fővárosa, Kuala Lumpur számos okból lett kedvelt célpont. A város lehetőséget ad arra, hogy a Kelet és a Nyugat legjavába belekóstoljunk.

Malajzia 12 nevezetessége - OTP Travel Utazási Iroda
Malajzia nem csak a kultúrák olvasztótégelye, hanem számos különböző szokás, konyha és vallás keveréke is, amelyek békésen élnek egymás mellett.

Malajzia ízei - OTP Travel Utazási Iroda
Gasztrokalandozás Malajziában, Ázsia egyik legszínesebb konyhájával rendelkező országában. Kóstoljon bele a maláj finomságokba!

Malajzia: érdekes tények - OTP Travel Utazási Iroda
Malajzia Délkelet-Ázsia egyik első számú úti célja. Gyönyörű tájai, természeti csodái és nyüzsgő városai számtalan látogatót vonzanak.

Malajzia - Ázsia felsőfokon - OTP Travel Utazási Iroda
Válogasson kedvére a maláj érdekességek között, majd győződjön meg róluk a saját szemével!

Omán 9 legszebb természeti csodája - OTP Travel Utazási Iroda
Omán olyan érintetlen természeti különlegességeket tartogat, melyeket mindenképpen érdemes megismerni.

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!