Üzbegisztán ínyenc csemegéi
Üzbegisztán világbirodalmak határán fekszik így az évszázadok során megannyi hatás érte a helyi gasztronómiát. Ennek okán ma egy nagyon színes és sokrétű konyhával találkozhatunk a közép-ázsiai országban. Kóstoljon bele!
Samarkand non
A samarkand non tradícionális kerek kenyér. Úgy néz ki, mint egy nagy bagel. A szamarkandi non típusnak sötétebb a kérge, és nagyobb, nehezebb és laktatóbb, mint a taskenti rokonai. Miután megsült a tandoor kemence falán, a kenyeret általában olajjal bevonják. A közepén van egy kis folt, amelyet fekete szezámmaggal borítanak. Hagyományosan csak Szamarkandban lehet készíteni, és a mondás azt tartja, hogy a kenyér fő összetevője maga a város levegője.
Lagman
A lagman hagyományos közép-ázsiai étel, Kína északnyugati részéről, Hszincsiangból (Xinjiang) származik. A név fordítása húzott tésztát vagy kézzel nyújtott tésztát jelent, ami az étel fő jellemzőjére utal. Mivel nincs rögzített recept, a tésztát sűrű mártással vagy húsleveshez adva is felszolgálják. Mindkét változat elkészíthető különböző zöldségekkel vagy húsokkal, jellemzően marha-, birka- vagy bárányhússal. Az olyan országokban, mint Kína, Kazahsztán, Kirgisztán és Üzbegisztán népszerű, a lagmant gyakran büféasztalokon szolgálják fel, ahol minden fogyasztó a személyes preferenciái szerint kombinálhatja a hozzávalókat.
Achicuk saláta
Az acsicsuk Üzbegisztán kedvenc salátája. Számos változata van, de paradicsom és hagyma mindig van benne. De lehet benne vékonyra szeletelt chilipaprika, koriander és bazsalikom is. A hozzávalókat vékonyan felszeletelik, sózzák, majd pilau rizzsel tálalják. Az achicuk saláta bármilyen étel remek kísérője lehet.
Tuxum barak
Khorezm régióból származó üzbég étel. Az "üzbég ravioli" tésztája liszt, tojás, víz és só keverékéből készül. A tésztát gyúrják, sodorják és csíkokra vágják, majd megtöltik felvert tojás, tej, vaj, apróra vágott mogyoróhagyma és fűszerek, például kurkuma és fekete bors keverékével. Miután lezárták, megfőzik. A Tuxum barakot általában tejföllel vagy joghurttal tálalják.
Shivit oshi
A shivit oshi a khorezmi konyha specialitása, és szinte kizárólag Khiva városában, Üzbegisztán Türkmenisztánnal határos részén készítik. A shivit oshi tésztáját kapros főzettel színezik, és amikor megfőtt, marhahúsból, burgonyából és sárgarépából készült kiadós pörkölttel borítják. Ajánlott az ételt fanyar joghurttal vagy tejföllel párosítani.
Kapcsolódó inspirációkKapcsolódó ajánlatok
ÜZBEGISZTÁN ÖRÖKSÉGE
Üzbegisztán, a Selyemút egykori szíve, lenyűgöző kulturális örökséggel és ősi városokkal várja az utazót. Szamarkand, Bukhara és Khíva mesés építészete, valamint a legendás Vámbéry Ármin nyomdokain járó körutazás különleges élményt kínál e még felfedezésre váró közép-ázsiai országban.
KALANDOZÁS KÖZÉP-ÁZSIÁBAN: KIRGIZISZTÁN - ÜZBEGISZTÁN - TÁDZSIKISZTÁN
Fedezze fel velünk Közép-Ázsia legkülönlegesebb országait! A Selyemút öröksége, lenyűgöző hegyvidékek, gazdag építészet és évszázados hagyományok várják Önt Kirgizisztán, Üzbegisztán és Tádzsikisztán tájain.
BORTÚRA GEORGIÁBAN
Georgia (Grúzia) gyönyörű országában elsősorban a természet megkapó és vad szépsége az, ami teljesen magával ragadja a látogatókat. A kaukázusi térség szívében fekvő ország hatalmas hegyeinek, folyóinak-völgyeinek, zöldellő rétjeinek érintetlen látványa elsöprő erejű.
AZERBAJDZSÁN - GEORGIA – KAUKÁZUSI KÖRUTAZÁS
Azerbajdzsán és Grúzia a Kaukázus térségének rejtett kincseit tárják fel: lenyűgöző természeti tájak, gazdag hagyományok és különleges gasztronómiai élmények várják az utazókat. Fedezze fel Baku modern és középkori arcát, a hegyvidéki városok panorámáit, majd élvezze Grúzia ízeit és építészeti örökségét!





