Élmények a világ körül

 
A Kilimandzsáró hava, mesés nemzeti parkok és csodálatos tengerpartok várják Tanzániában!

Tanzánia

Úti célok Tanzániában

Tájékoztató a Zanzibárra utazók részére: itt


Tanzánia lenyűgöző országa a világhírű nemzeti parkok, az életre szóló kalandok és a felejthetetlen szafarik óriás birodalma, olyan, mintha egy színpompás természetfilm kelne életre tájain járva. „Híres lakói” között van a hósipkás Kilimandzsáró - Afrika legmagasabb hegye, mely drámai hátteret nyújt a Serengeti Nemzeti Parknak. A Serengeti fátlan síkságai és mocsaras területei majdnem 2 millió állat, köztük antilop, oroszlán, leopárd, gepárd, hiéna, sakál és közel 500 madárfaj lakóhelyei. A szomszédos Ngorongoro Természetvédelmi Terület a világ legnagyobb, 3 millió éves kalderájában terül el, s adottságainak köszönhetően megannyi állat kedvelt élőhelye. Az Olduvai árok különleges régészeti lelőhelye a korai emberiség titkainak őrzője. A Manyara-tó erdős, fás, mocsaras vidékén kecses rózsaszín flamingók, hatalmas elefántok, fára mászó oroszlánok, csimpánzok és vízilovak csodálhatók meg közelről. De ott van jellegzetes majomkenyérfáival a Tarangire, a legkisebb park – Arusha vagy akár Selous – a legnagyobb, csak győzzön választani a látogató a 17 nemzeti park és vadrezervátum közül. S ha ez a sok szépség még nem volna elég, a Tanzániához tartozó Zanzibár szigetén gyönyörű strandok várnak süppedős, fehér homokkal, kristálytiszta, sekély vízzel és egy izgalmas fővárossal, a 200 éve mit sem változó Stone Town-nal.
Ezek után nincs olyan kalandos lelkű utazó, aki ne vágyna a csodálatos Tanzániába!

A vadvilág megtekintésére a legjobb időszak a száraz évszak június végétől októberig. A gnúk vándorlása a Serengeti Nemzeti Parkban júniusban és július elején van. A déli és nyugati parkok látogatásának szezonja júniustól októberig van, a népszerűbb északi parkok egész évben látogathatók.

Budapestről Dar es-Salaam már egy átszállással is elérhető, a többi nagyvárosa több átszállással érhető el. A repülési idő Dar es-Salaamba kb. 9 óra, Arushába kb. 12 óra (átszállási idő nélkül).

Az aktuális beutazási tanácsokról, valamint naprakész információkról a Konzuli Szolgálat oldala nyújt tájékoztatást. https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs


UROA BAY BEACH RESORT ****

Tanzánia
485 000 Ft/fő-től

SEA CLIFF RESORT & SPA****

Tanzánia
509 000 Ft/fő-től

KARAFUU BEACH RESORT & SPA****

Tanzánia
585 000 Ft/fő-től

TUI BLUE BAHARI ***** ZANZIBAR

Tanzánia
879 000 Ft/fő-től

GOLD ZANZIBAR BEACH HOUSE & SPA***** ZANZIBAR

Tanzánia
919 000 Ft/fő-től

TANZÁNIA ÜDÜLÉSSEL ZANZIBÁRON

Tanzánia
1 419 000 Ft/fő-től

Fontos információk

 • Vízum

  Tanzánia

  Főváros és legnagyobb város : Dodoma, Dar es-Salaam
  Nyelv: szuahéli, angol
  Vallás: keresztény (65%), muszlim (35%)
  Államforma: köztársaság
  Terület: 945 090 km2
  Népesség: 49 253 126 fő (2013-as adat)
  Népsűrűség: 20 fő/km2
  Egy főre jutó GDP: $ 738
  Hivatalos pénznem: tanzániai shilling (TZS)
  Időeltérés: +2 óra (EAT, UTC+3)
  Közlekedés iránya: bal
  Hálózati feszültség: 230V
  Csatlakozó és aljzat: D
  Országhívószám: +255
  Internet TLD: .tz

  Magyar állampolgár vízum birtokában, megfelelő anyagi fedezet felmutatásával utazhat be Tanzániába. A vízum a határokon felvehető, ára 50 dollár. A vízum kiadásakor az útlevélnek legalább hat hónapig érvényesnek kell lennie. A normál vízum a beutazástól számított három hónapig érvényes és kizárólag egyszeri beutazásra jogosít, egy alakalommal további három hónapra meghosszabbítható. A többszöri vízum 3-12 hónapig érvényes. A szárazföldi Tanzánia és Zanzibár szigete közötti mozgás országon belüli utazásnak számít, így ehhez külön vízumra nincsen szükség. Vízumkiadásról naprakész információval Tanzánia európai nagykövetségei szolgálnak.
  Tanzániából repülővel történő kilépéskor 25 USD/fő kilépési illeték (airport service charge, departure tax) fizetendő. Zanzibárból történő elutazáskor a kilépési illeték 49 USD / fő.
  Az útlevélnek legalább hat hónappal a beutazást követően még érvényesnek kell lennie, és legalább egy üres oldalt kell tartalmaznia.
   
 • Elérhető külképviselet/ek

  Tanzániában semmilyen magyar külképviselet nem működik. Az akkreditált magyar külképviselet Nairobiban (Kenya) található, ezért a konzuli segítségnyújtás rendkívüli nehézségekbe ütközik, és hosszabb időt vesz/vehet igénybe. Ezért javasolt az Európai Unió valamely tagállamának helyi képviseletével vagy Magyarország tanzániai tiszteletbeli konzuli hivatalával történő kapcsolatfelvétel. (Elérhetőség: Obedie Solomon Kimaro, cím: P.O. Box 31895, Dar-Es-Salaam / Tanzánia, telefon: mobil: 255/007 744 299753, iroda: (255) 222 700720, e-mail: macon@ud.co.tz) 
  A Külügyminisztérium javasolja a magyar állampolgároknak, hogy szükség esetén, pl. útlevél elvesztése esetén az országban működő EU-képviseletek közül a finn nagykövetséghez forduljanak: Telefon:+255222196565 Fax:+255222196573 E-mail:sanomat.dar@formin.fi, Honlap: www.finland.or.tz

  Kattintson ide a külképviselet/ek listájáért!

 • Biztonság

  Az ország utazás és ott tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriájába tartozik.

  Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. A személyes úti okmányok (útlevél, jogosítvány) másolatát mindig tartsák maguknál. 

  Tanzániában az elmúlt években nem voltak terrortámadások, a helyi rendőrség, hadsereg hatékonynak bizonyult a biztonság garantálásában.
  Komphasználat:
  a konzuli szolgálat kéri a magyar állampolgárokat, hogy lehetőség szerint kerüljék a kompos utazást a szárazföld és a szigetek között. A kompok túlterhelten, rossz műszaki állapotban közlekednek, az életmentő eszközök hiányoznak a hajók fedélzetéről.

  Nemzeti Parkok: a nemzeti parkok látogatása a megfelelő szabályok betartása mellett biztonságos. www.tanzaniaparks.com

  Bűncselekmények: az idegenforgalmi szezonban jellemzően megemelkednik a bűncselekmények  száma mind a szárazföldön, mind Zanzibáron. Az országban való tartózkodás alatt az értékek (készpénz, ékszer, személyes és üzleti dokumentumok), úti okmányok elhelyezése a széfben javasolt. Az útlevél adatoldaláról és a vízumról (beléptető pecsétről) javasolt fénymásolat készítése és a másolatok használata a kirándulások, városnézések alkalmával.
   
  Az ország törvényei szerint a homoszexualitás büntetendő és nem elfogadott. Az LMBTQ közösséghez tartozóknak fokozott óvatosság és körültekintés javasolt!
   
  A Külügyminisztérium tájékoztatása alapján az ország utazás és ott tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriájába tartozik.
   
  A burundi határvidék látogatása a Burundi helyzet romlása miatt nem javasolt.
  Az Ádeni-öbölben és az Indiai-óceánon, így Tanzánia partjainál is, a hajók a kalózok támadásainak vannak kitéve.
 • Egészségügyi tudnivalók

  Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése a tanzániai utazáshoz. Az Európából érkezőknek nincs szükségük sárgalázoltásra, azonban azok számára, akik olyan afrikai országból érkeznek, amelyik fertőzöttnek számítanak, mint például Kenya és Uganda, azoknak kötelező a sárgaláz elleni védőoltás.

  Dar es Salaamban kolera és dengue láz járvány ütötte fel a fejét. Javasoljuk, hogy elutazás előtt időben gondoskodjanak a kolera elleni szérum felvételéről, illetve a kint tartózkodás alatt csak palackozott vizet fogyasszanak, továbbá megbízható helyeken étkezzenek! (2019. május)

  A kórházi ellátás a fővárosban elfogadható minőségű, az ország más részein azonban rendkívül alacsony színvonalú. A malária elterjedt, főleg északon, így a Serengeti nemzeti parkban is.
  A kolera veszély miatt csak gyárilag lezárt kupakú palackozott víz fogyasztása javasolt! A felnőtt lakosság 5,6 százaléka, 1 200 000 ember fertőzött AIDS-el.

  Utazás előtt javasolt felkeresni az Országos Epidemiológiai Központot (1097 Budapest, Gyáli út 2-6., tel: 476-1100, fax: 476-1223, honlap: www.oek.hu), ahol a szükséges védőoltásokkal kapcsolatban, valamint egyéb trópusi egészségügyi kérdésekre naprakész tájékoztatást adnak. 
  Kötelező védőoltás nincs. Javasolt oltások: Hepatitisz A és B, hastífusz, kolera, malária, sárgaláz, veszettség elleni védőoltás.
  Sárgaláz elleni védőoltás akkor kötelező, ha fertőzött területről érkezik a látogató.
   
 • Tudnivalók Tanzániáról
   

  Éghajlat: Tanzánia a földrajzi viszonyoknak megfelelően igen változatos. A fennsíkokon trópusi éghajlat a jellemző, sok részén hűvös éjszakákkal. Az Indiai-óceán partszakasza forró, párás, trópusi klímájú. Az ország északkeleti hegyi lankáin szinte egész évben mérsékelt éghajlat van. Esős évszakok: márciustól májusig és november-január között, ilyenkor érdemes elkerülni Tanzániát. Az utazásra a legkellemesebb hónapok június vége és október között vannak.

  Helyi közlekedés: A repülőtéren, a szállodákban, a városokban csak regisztrált taxi vállalatok szolgáltatásait javasolt igénybe venni, lehetőség szerint mindig ellenőrizzék a taxisok igazolványát. Lehetőleg kerüljék a távolsági buszon történő utazást, a buszok rossz állapotúak, az utasok biztonsága nem garantált. Autóbérlés semmi esetre sem javasolt!

  Gasztronómia: A helyi termények nagyon gyenge minőségűek. A hús és a tej nehéznek bizonyulhat az európai ízlés és gyomor számára. A szállodákban nyugodtan fogyaszthatók az ételek. Falvakban járva meg kell győződni azonban arról, a víz szűrt vagy forralt, a zöldség és gyümölcs megfelelően lett megtisztítva és hámozva. Jellegzetes helyi ételek: Mtori: főtt marhahús és a banán, Mchicha: zöldség pörkölt hallal vagy hússal. Tanzánia nemzeti eledele az Ugali, ami egy polenta szerű, kukoricalisztből készült étel főtt hússal vagy különböző pörköltekkel tálalva és kézzel szokás enni. Receptje faluról falura változik.

  A helyi szokások tiszteletben tartása: A hölgyeknek nem javasolt a kísérő nélküli séta. A helyi szokások szerint a hosszú szoknya, fedett váll a nőknél az elvárt viselet.A "kangas" egy élénk színű, testen körbefutó helyi viselet megfizethető áron, praktikus megoldás lehet a melegben az alak diszkrét takarására. A Masai emberek színes ruháikban a turisták csábító célpontjai, azonban lefényképezés előtt engedélyt kell kérni tőlük, és a fényképet némi baksissal szokás honorálni. Idősebbek vagy magasabb rangúak köszöntésekor szokás a szuahéli „shikamoo” (Zanzibáron chei chei) kifejezés használata, melynek jelentése: „tartom a lábát”. Az erre érkező válasz: „marahaba”. Udvarias gesztus a turistáktól, és nagyra értékelik a helyiek, ha ismerik a köszöntés eme módját. Vásárláskor, ha valamit nem szeretnénk megvenni, ne használjuk a szuahéli „hapana” kifejezést, melynek jelentése „nem” – túl erőteljes és udvariatlan. Helyette inkább a „sihitaji” kifejezés használata javasolt, mely azt jelenti: nincs rá szükségem” Udvariasságból ne mondjuk azt, hogy most nem vásárolunk, de majd később visszajövünk, ugyanis ezt szó szerint veszik.

  2019. június 1-től Tanzánia betiltotta a műanyag zacskók használatát. A tilalom a Tanzániába érkező turistákra is vonatkozik, akiket arra kérnek, a csomagolásnál kerüljék a műanyag szatyrok használatát, amit a belépési pontoknál ellenőrizni fognak. A tilalom nem vonatkozik azokra a „ziploc” zacskókra, amikbe a folyadékokat lehet pakolni a repülési előírások szerint.
   
 • Térkép

Inspirációk

Mauritius vízalatti világa - OTP Travel Utazási Iroda
Gasztronómiájuk pont annyira színes és összetett, mint az itt élők változatos kulturális háttere.

Mauritius vízalatti világa - OTP Travel Utazási Iroda
"Először Mauritius készült, aztán a Mennyország; és a Mennyországot Mauritius után másolták" – írta Mark Twain 1896-ban.

Mauritius legszebb tengerpartjai - OTP Travel Utazási Iroda
Csokorba gyűjtöttük Mauritius 7 olyan karizmatikus látnivalóját, melyet mindenképpen érdemes bakancslistánk élére tűzni.

A Maldív-szigetek Önre várnak! - OTP Travel Utazási Iroda
A paradicsomi indiai-óceáni sziget tökéletes helyszín pihenésre, kalandozásra, romantikázásra, családi nyaralásra egyaránt. Így tud most Mauritiusra utazni!

Legendás állatok és Mauritius - OTP Travel Utazási Iroda
Mauritiuson elszigeteltsége miatt az élővilág nagy része olyan endemikus faj, mely sehol máshol nem fordul elő a világon.

Mauritius legszebb tengerpartjai - OTP Travel Utazási Iroda
8 felfedezésre váró paradicsomi tengerpart a csodálatos Mauritiuson.

Tanzánia | A Serengeti csodálatos állatvilága | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Tanzániában, a Serengeti Nemzeti Park többnyire füves szavannáin számtalan kis- és nagyvaddal találkozhat az állatvilág iránt érdeklődő utazó.

Tanzánia tíz csodája | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Tanzánia rengeteg látnivalót kínál a látogatóknak. Természetvédelmi területek, hegyek és tavak, amelyeket szintén érdemes a bakancslistára venni. Fedezze fel velünk Tanzánia kincseit!

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!