Élmények a világ körül

Keresés
 
Olaszország utazás - OTP Travel Utazási Iroda
Kultúra, gasztronómia, tengerpart: itt mindent megtalál!

Olaszország

Úti célok Olaszországban

A világutazók számára oly csábító Olaszország nem véletlenül a mediterrán térség központja. Nem túlzás azt állítani, hogy egész Európában nincs hozzá hasonlóan változatos természeti viszonyokkal, havas hegycsúcsokkal, tűzhányókkal, tavakkal vagy tengerpartokkal szabdalt vidék, olyan gazdag történelmi és kulturális múlttal rendelkező ország, mint Itália. Utazásra ajánlott időszak: egész évben, a nyár forró és száraz, míg a téli hónapok enyhébbek, de a magas hegyek kivételével nem hidegek. Szicília nyáron különösen forró, de a tengerpartokon mindig lengedező szellő kellemesen üdítővé teszi. Igazán el vagyunk kényeztetve közvetlen járatok tekintetében, hiszen Rómán kívül Milánóba, Bariba, Nápolyba, Pisába, Bolognába, Velencébe, Riminibe és a két szigetre, Szardíniára és Szicíliába is utazhatunk átszállás nélkül.


Az olasz járványügyi előírások befolyásolhatják a szállodák egyes szolgáltatásainak igénybevételét. Az aktuális beutazási tanácsokról, valamint naprakész információkról a Konzuli Szolgálat oldala nyújt tájékoztatást. https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/olaszorszag
 

Csoportos ajánlatok


RÓMA - VÁROSLÁTOGATÁS DEBRECENBŐL

Olaszország
319 000 Ft-tól/fő

RÓMA - CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Olaszország
349 000 Ft-tól/fő

MEDITERRÁN PILLANATOK

Olaszország
559 000 Ft-tól/fő

DÉL-OLASZORSZÁG TITKAI - PUGLIA

Olaszország
579 000 Ft-tól/fő

AZ ISMERETLEN SZICÍLIA - CSOPORTOS

Olaszország
599 000 Ft-tól/fő

AZ AMALFI-PART KINCSEI

Olaszország
639 000 Ft-tól/fő

CSILLAGTÚRA TOSZKÁNÁBAN

Olaszország
649 000 Ft-tól/fő

VADREGÉNYES SZARDÍNIA - CSOPORTOS

Olaszország
785 000 Ft/fő

 

Egyéni ajánlatok


SZICÍLIA - REPÜLJ ÉS VEZESS!

Olaszország
635 000 Ft-tól/fő


 

Üdülőprogramok 


Szardínia


CHIA LAGUNA HOTEL VILLAGE****

Olaszország
érdeklődésre

CONRAD CHIA LAGUNA SARDINIA*****

Olaszország
érdeklődésre

Szicília


UNAHOTELS NAXOS BEACH

Olaszország
érdeklődésre

Fontos információk

 • Vízum

  Olaszország

  Főváros és legnagyobb város: Róma
  Nyelv: olasz
  Vallás: római katolikus
  Államforma: parlamentáris köztársaság
  Terület: 301 338km2
  Népesség: 60 300 000 fő (2022-es becslés)
  Népsűrűség: 206 fő/km2
  Egy főre jutó GDP: $29 847 (2015-ös becslés)
  Hivatalos pénznem: euro (€) (EUR)
  Időeltérés: 0 óra (CET, UTC+1)
  Közlekedés iránya: jobb
  Hálózati feszültség: 230V
  Csatlakozó és aljzat: C, F, L
  Országhívószám: +39
  Internet TLD: .it

  Olaszországba beutazni érvényes útlevéllel vagy érvényes személyi igazolvánnyal (ideiglenes, kártya formátumú személyi igazolvánnyal is) lehetséges.
  A Külügyminisztérium továbbra is javasolja az érvényes útlevél használatát. A tartózkodás anyagi fedezetének biztosítása továbbra is fontos, de nem vizsgálják belépéskor.

  Az Olaszországba egyedül utazó, 18 évét be nem töltött kis- vagy fiatalkorú esetében az olasz hatóságok kérhetik annak igazolását, hogy a kiskorú a szülők tudtával és beleegyezésével utazik, célszerű ezért az utazás előtt közjegyző előtt nyilatkozatot tenni és azt angol vagy olasz nyelvre lefordíttatni.
 • Elérhető külképviselet/ek

  Kattintson ide a külképviselet/ek listájáért!
   
 • Biztonság

  Az elmúlt évekhez képest megsokszorozódott a Rómában és a Róma környéki tengerparton a turisták kárára elkövetett lopások száma. A fővárosban, a turistalátványosságok és a Termini-pályaudvar környékén és a tömött buszokon fokozottan figyeljenek csomagjaikra. Készpénzt, dokumentumokat, elektronikus eszközöket ne hagyjanak a gépkocsijukban, ha azzal megállnak nem őrzött parkolóban.

  Fontosabb telefonszámok:
  a 112 (csendőrség),
  a 113 (rendőrség),
  a 116 (autómentő)
  a 118 (mentők) - az egész országra érvényes telefonszámok.
  Hungary Direct: 1720036 (zöld szám, amelyen a hívott fél terhére hívható Magyarország)
  Milánói rendőrség (Questura): 02/62261 (cím: Via Fatebenefratelli, I 1.)
  Milánói országúti rendőrség: 02/326781

 • Egészségügyi tudnivalók

  Az aktuális egészségügyi- és járványhelyzetről a Konzuli Szolgálat oldala nyújt naprakész tájékoztatást: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?olaszorszag

  A vezetékes víz a legtöbb helyen iható (délen nem), de inkább palackozott fogyasztása javasolt. Az „acqua non potabile” felirat az emberi fogyasztásra nem alkalmas vizet jelöli.

  Kötelező védőoltás nincs. Javasolt védőoltás: Hepatitis A és B.

  Az Európai Egészségbiztosítási Kártya bemutatásával a sürgős, illetve orvosilag indokolt alapellátás vehető csak igénybe Olaszországban, ezért utazás előtt ajánlott utas- és balesetbiztosítás megkötése.

   

 • Tudnivalók Olaszországról:

  Devizaszabályok: a vámelőírások nem országspecifikusak, Olaszország mindenben az uniós vámtörvényeket követi.

  Strandok: az olasz üdülőhelyek strandjain (a szabad strandok kivételével) saját napernyő illetve nyugágy használata nem megengedett. Amennyiben részvételi díj ezt a szolgáltatást nem tartalmazza, a vendégeknek a helyszínen kell a napernyőt és a nyugágyakat bérelni. Áruk az üdülőhelytől és szezontól függően naponta kb. 8-13, főszezonban akár 20 Euro (egy napernyő és két nyugágy). A nyugati parton alga előfordulhat a partok mentén. A Tirrén- és Ligur-tenger partjainál medúzák is előfordulnak, csípésük fájdalmas is lehet.

  Úszómedencék: az apartmanokhoz és szállodákhoz tartozó úszómedencék általában június elejétől szeptember elejéig üzemelnek, többségükben úszósapka használata kötelező.

  Üdülőhelyi díj: Olaszország szinte valamennyi városában és üdülőhelyén idegenforgalmi adó/üdülőhelyi díj fizetendő. Mértéke apartmanokban kb. 0,70-1,50 Euro/fő/éjszaka, szállodákban kb. 1,00-2,00 Euro/ fő /éjszaka, mely a helyszínen fizetendő. Ezen összegeket a bérleti díjak illetve a részvételi díjak nem tartalmazzák.

  Hálózati feszültség 220-230 V, a konnektorok többsége eltér a magyarországitól, ezért átalakító szükséges.

  Éghajlat: Olaszország éghajlata rendkívül változatos, igazi mediterrán éghajlat csak délen van, ahol a nyár forró és száraz, a tél enyhe, a csapadék rendszertelen és hó csak ritkán esik. Olaszország legtöbb részén a nyár jellemzően száraz és nagyon meleg, a legmelegebb hónap a július. A tél az északi részeken általában hideg és nyirkos, délen enyhébb. Az Alpok és az Appenninek belső, magasabb vidékén hegyvidéki az éghajlat, a nyár hűvös, a tél nagyon hideg, sok csapadékkal. A partvidék és a szigetek időjárása nagyon eltérő lehet a félsziget belső részeitől. Az Adria partján közepes csapadék, erős északkeleti szél (bóra) jellemző. A Ligur- és Tirrén-tenger partján enyhe az éghajlat a hegyek miatt.

  Öltözködés: A nyári hónapokban a tengerparti üdülőhelyeken mediterrán forróság van, így a természetes anyagú, kimondottan nyárias öltözködés a megfelelő. A strandokon sapka, kalap viselése is szükséges. A tenger felől fújó szellő miatt esténként jól jöhet a blézer, kardigán. Kisgyerekek számára vízi cipő javasolt

  A városnézések során kényelmes lábbeli ajánlott. A templomokba fedetlen vállakkal nem megengedett a belépés.

  Hivatalos fizetőeszköz, bankkártyák, bankok nyitva tartása: az ország fizetőeszköze az EURO/€. A nemzetközi forgalomban általánosan használt hitelkártyákat (VISA, Eurocard/Mastercard, Maestro) széles körben elfogadják, az Amex-et nem mindenhol. Kisebb összegű vásárlásnál készpénzes fizetést kérhetnek

  A kis és nagy városokban ATM-mek (Bankomat) állnak rendelkezésre.

  A bankok általában hétfőtől péntekig 08.30-13.30 és 14.30-16.00 óra között vannak nyitva. Nemzeti ünnep, munkaszüneti nap előtti napon korábban bezárhatnak.

  Telefonálás, posta: a nyilvános telefonkészülékek telefonkártyával üzemelnek, mely postahivatalokban, újságárusoknál, dohányboltokban (tobacco), vagy benzinkutakon kaphatók

  Olaszországban a magyarországi mobiltelefonok működnek, az aktuális roaming díjairól érdeklődjön szolgáltatójánál.

  A postahivatalok nyitva tartása változó, általában hétfőtől szombatig tartanak nyitva, és a hónap utolsó napján, illetve nemzeti ünnep, munkaszüneti nap előtti napon korábban bezárnak.

  Internet: Olaszországban számos internetes pont és kávézó van internet csatlakozási lehetőséggel. Sok szállodában – főleg a magasabb kategóriájúakban - közvetlen internet kapcsolat biztosított a szobákban, általában térítés ellenében. A repülőtereken, szállodákban, vasútállomásokon és egyéb nyilvános helyeken WiFi elérhetőség áll rendelkezésre.

  Olaszországban számtalan WiFi hotspot elérhetőség van. A törvény szerint minden nyilvános hozzáférésű internetes helyen nyilvántartást kell vezetni az ügyfél által nézett weboldalakról és az ügyfél azonosításáról, ehhez az ügyfél regisztrációja szükséges. A szállodákban, amennyiben az internet használat a szobában történik, nem rögzítik ezeket az adatokat, azonban a közös helyiségekben történő internetezés esetén igen.

  Hordozható WiFi hotspot (Mifi) bérlése megkönnyíti az internethasználatot.

  Érdemes előre érdeklődni a szálláshelyen, hogy milyen internet használati lehetőségek vannak.

  Közlekedés: a nagyvárosokban jó a tömegközlekedés, kitűnőek a helyi busz- és metróhálózatok. Velence a fő tömegközlekedési lehetőség vaporetto (kis személyszállító komp).

  Kiterjedt metróhálózat van Rómában, Milánóban, Nápolyban és Torinóban, kisebb metrók ​​üzemelnek Genovában és Cataniában. Peruguiában a „Minimetro” köti össze a vasútállomást a városközponttal.

  A kis és nagy városok jól működő, városon belüli (urbano) és városon kívüli (suburbano) autóbusz rendszerrel rendelkeznek. A szolgáltatások vasárnap és ünnepnapokon korlátozottak.

  Busz-és metrójegyet trafikban (tabaccaio), újságárusoknál, és a busz-és metróállomások jegykiadó automatáiban lehet vásárolni. Jegyárak (kb.): 1,20 € - € 2. Sok városban kínálnak jó ár-érték arányú 24-órás vagy napi turista jegyet.

  A nagysebességű vasúti hálózat lehetővé teszi a kényelmes és gyors utazást a félszigeten, olyan fedélzeti szolgáltatásokkal, mint ingyenes WiFi, étkezési lehetőség, segítség a fogyatékkal élőknek, kisállat szállítás és kerékpáros közlekedés. A két vonattársaság - Trenitalia és Italo Treno (NTV) - több mint háromszáz napi csatlakozással rendelkezik. Bővebb információ: http://www.trenitalia.com/, http://www.italotreno.it/en

  Taxik rendelkezésre állnak a vonat és autóbusz állomásokon, de telefonon is lehet rendelni rádió taxit. Az órát a telefonhívás beérkezésekor kapcsolják be és nem a felvétel időpontjában. A taxi árak régiónként és városonként változók, általában rövid utakra kb. 10 € - 15 € közötti a díjszabás, és legfeljebb négy embert szállít egy autó.

  Gépkocsivezetés, autóbérlés: Olaszország a kontinens egyik legjobb minőségű autópálya-rendszerével rendelkezik. A 6300 km hosszú autópálya-hálózat használatáért szakaszonként kell fizetni, körülbelül 80 fizetős útszakasszal a 30 darab "A" jelzésű autópályán. A díjakat kétféle módon számítják. Az autópályák többségén a megtett távolság határozza meg a fizetendő összeget.
  100 kilométerenként egy személygépkocsi körülbelül 5 Eurót köteles fizetni. A "nyitott rendszer" esetében átalánydíjat kell fizetni, de ez az üdülőövezetek környékén kevésbé jellemző. Készpénz mellett lehetőség van VIA-Carddal fizetni, ezeket 26 és 52 euróért lehet megvásárolni az autóklubokban, a fizetőkapuknál és az olasz pihenőhelyeken. Bővebb információ: https://www.autostrade.it/it/home

  Tanácsok gépjárművel Olaszországba érkezők számára:
  Gépkocsi-biztosítás nemzetközi igazolása, az ún. "zöld kártya" megléte kötelező.
  A magyar jogosítvány szabadon, korlátlan ideig használható. A magyar hatóságok által kiállított ideiglenes vezetői engedély Olaszországban nem érvényes.
  Olaszországban kötelező a gépjárművekben a közúti fényvisszaverő biztonsági mellény előírás szerinti használata.
  A gépkocsikban vezetés közben mobiltelefon használata csak kihangosítóval lehetséges.
  A közlekedési szabályok áthágását, különösen a sebességkorlátozás átlépését és az ittas vezetést (a 0,5 ezrelék feletti véralkohol-szintet) szigorúan büntetik, a helyszíni bírság összege igen magas lehet, a büntetés be nem fizetése további súlyos következményekkel járhat (vezetői engedély, gépjármű elkobzása),
  Olaszország nagyvárosainak történelmi központjaiba (ZTL – zona a traffico limitato) – a legforgalmasabb időszakokban – csak előzetes engedéllyel lehet behajtani. A lezárt területet táblákkal jelzik, a gépkocsik rendszámáról felvétel készül. Az ellenőrző pontokon való jogosulatlan áthaladás súlyos, akár több száz EURÓ-s büntetést von maga után és vonatkozik a bérautókra is, ahol a cégek a büntetéseket az ügyfelekre terhelik.
  Nem ritka, hogy egyes bűnözőcsoportok az olasz autópályákon közlekedő külföldi rendszámú gépjárművet kifigyelik, követik, majd megállásra kényszerítik, jelezvén, hogy probléma van az autóval. Ezt követően a gyanútlan gépkocsivezető kiszállásakor az értékeit a kocsiból ellopják. Ezt elkerülendő, fokozott elővigyázatosság szükséges.
  Kerülendő az ismeretlen személyek, nem EU-tag országok állampolgárainak személyautóba történő felvétele (pl. autóstopposok), ugyanis, ha az illető nem rendelkezik a jogszerű tartózkodást igazoló okmánnyal, az olasz hatóságok súlyos következményekkel járó eljárást indíthatnak illegális bevándorlás elősegítése címén.
  Bérelt vagy szívességi használatban átengedett gépjárművek esetében a vezető - és nem a gépjármű tulajdonosa - a felelős.

  A gépkocsikkal érkezők számára hasznos információk találhatók (pl. sebességkorlátok – limiti di velocità) az Olasz Autóklub honlapján: www.aci.it; www.ansa.it; www.aineva.it
  A Magyar Autóklub információi: www.autoklub.hu/

  Síelés, téli sportok, hegymászás: A Konzuli Szolgálat felhívja az olasz Alpokba sportolni illetőleg túrázni indulók figyelmét, hogy a közelmúltban szigorodtak az olasz regionális jogszabályok a hegyi mentők igénybevételével kapcsolatban. A hatályos rendelkezések alapján immáron egész Észak-Olaszországban fokozott anyagi felelősség terheli a nem kellő orvosi indokkal (főleg helikopteres) hegyi mentést kérőket, valamint azokat, akik tiltó jelzést figyelmen kívül hagyva, elővigyázatlanságból, vagy szerencsétlenség előidézőiként szenvednek hegyi balesetet. A mentés költségeit részben a sportolókra/kirándulókra háríthatják. Emiatt minden olasz Alpokba utazónak javasolják, hogy kössenek külön az útra szóló biztosítást, mivel az európai egészségbiztosítási kártya az esetlegesen felmerülő többlet mentési költségekre nem nyújt fedezetet.
  Olaszországban a lavinaveszélyről szóló hírekről (bolletino delle valanghe) az alábbi helyeken tájékozódhat:
  Associazione Interregionale Neve e Valanghe, Vicolo dell'Adige 18, 38100 Trento
  Tel.+39 0461 230305, Fax +39 0461 232225, www.aineva.it
  A jelkibocsátó és vevőkészülék neve ARVA (Aparecchio di Ricerca in Valanga).
  Hegyi mentés: alpinista és barlangász-balesetek esetén az alábbi szervezet nyújt segítséget:
  Corpo Nazionale Soccorso Alpino e Speleologico, www.cnsas.it, Tel.: +39 02 29530433,
  Fax: +39 02 29530364.

  Dohányzás: 2005 óta tilos a dohányzás publikus helyeken, beleértve az éttermeket, bárokat, diszkókat, irodákat. 2016 februárjától a törvény tovább szigorodott: tilos gépjárműben dohányozni, ha az gyermekeket vagy várandós nőt szállít, továbbá tilos a dohányzás a kórházak és iskolák környékén. A járdán eldobott cigaretta akár 300 EUR-jába is kerülhet a dohányosnak.
  Bibionéban 2014-ben - elsőként Olaszországban - bevezették a strandokon a nem dohányzó szekciót, mely a napozóágyak első sorától a tenger irányába tart.

  Üzletek nyitva tartása, vásárlás: Olaszországban az üzletek többsége hétfőtől szombatig 8.30/9.00 – 12.30/13.00 és 15.30/16.00 – 19.30/20.00 óra között van nyitva . Vasárnap az üzletek zárva vannak, sok üzlet még hétfőn délelőtt sem nyit ki. Számos étterem is bezár a szieszta idején, vagyis a kora délutáni órákban.
  Olaszországban a múzeumok, kiállítások 18 év alatt ingyen látogathatók. Hétfőn a múzeumok, galériák és régészeti lelőhelyek is zárva tartanak, érdemes az adott látnivaló honlapján tájékozódni. Számos múzeum ingyenes vagy kedvezményes belépést biztosít a hónap első vasárnapján.

  Ünnep- és munkaszüneti napok:
  Capodanno (újév napja) – január 1.
  Epifania (vízkereszt) – január 6.
  Festa del Santo Patrono (Szent Márk ünnepe-Velence) – április 2.
  Pasqua (húsvét) és Lunedi dell'Angelo (húsvéthétfő)
  Festa della Liberazione ( a felszabadulás ünnepe) – április 25.
  Festa del Lavoro (a munka ünnepe) – május 1.
  Festa della Repubblica (a Köztársaság ünnepe) – június 2.
  Festa del Santo Patrono (Keresztelő Szent János ünnepe - Firenze) – június 24.
  Festa del Santo Patrono (Szent Péter és Pál apostolok ünnepe - Róma) – június 29.
  Assunzione – Ferragosto (Szűz Mária mennybemenetele) – augusztus 15.
  Festa del Santo Patrono (San Gennaro ünnepe - Nápoly) – szeptember 19.
  Tutti i Santi (Mindenszentek) – november 1.
  Festa del Santo Patrono (Szent Ambrus ünnepe - Milánó) – december 7.
  Immacolata (a Szeplőtelen Fogantatás ünnepe)– december 8.
  Natale (karácsony) – december 25.
  Santo Stefano (karácsony, Szent István napja) – december 26.
  Az állami ünnepek ideje alatt a bankok, az üzletek és a hivatalok zárva tartanak.

  Gasztronómia: Olaszország nemcsak a művészetek, a konyhaművészetek otthona is. A világ egyik legkedveltebb konyhája az olasz, mely hihetetlenül változatos és ízletes, itt a legegyszerűbb ételek elfogyasztása is igazi élmény. A friss tésztafélék (pasta), a pizza, a tenger gyümölcsei (frutti di mare), a sültekből készült főételek (secondi piatti), a tömérdek ízletes zöldségből készített előétel (primi piatti) és köret (contorni), valamint a csodálatos fagylaltok (gelati) és édességek (dolci) nélkülözhetetlen és nem éppen fogyókúrás kellékei az olaszországi nyaralásnak. A sokszínű olasz ételek egészségesek is az olívaolajnak, a sok zöldségnek és a konyhatechnológiai eljárásoknak köszönhetően. Nem szabad kihagyni a jó olasz borok és kedvelt aperitifek (grappa, cinzano, aperol, limoncello) kóstolását, nem beszélve a jó erős feketekávéról (ristretto, espresso), mely a világon itt a legjobb!

 • Térkép

Inspirációk

Holtakkal táncoló - Mexikó ünnepe - OTP Travel Utazási Iroda
Toszkána egyik legszebb pontját a középkori felhőkarcolók városának is hívják. Tartson velünk San Gimignanoba!

Holtakkal táncoló - Mexikó ünnepe - OTP Travel Utazási Iroda
Siena gazdag történelmi múltjáról, gyönyörű építészetéről és impozáns főteréről ismert. Fedezze fel velünk a régió fővárosát!

Holtakkal táncoló - Mexikó ünnepe - OTP Travel Utazási Iroda
Toszkána egyik ékszerdoboza Pisa. Fedezze fel különleges látnivalót velünk!

Holtakkal táncoló - Mexikó ünnepe - OTP Travel Utazási Iroda
Az észak-olaszországi Emilia-Romagna tartomány fővárosa, Bologna nagyjából félúton fekszik Firenze és Milánó között. Fedezze fel velünk!

Holtakkal táncoló - Mexikó ünnepe - OTP Travel Utazási Iroda
Olaszország régióinak jellegzetes ízei és különlegességei vannak. Ezúttal a toszkán finomságokat vesszük sorra.

Nagy szépségek nyomában Rómában - OTP Travel Utazási Iroda
5 különleges római látnivaló, mely felfedezésre vár!

Puglia, Olaszország legkeletibb gyöngyszeme - OTP TRAVEL utazási iroda
Olaszországi hosszú hétvége? Két órás repülőúttal könnyen elérhetjük az „olasz csizma sarkát”

Ízes Itália - OTP TRAVEL utazási iroda
La dolce vita – édes élet. Egy ország, ahol az élvezetes étkezés az élet elválaszthatatlan részét képezi.

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!