Élmények a világ körül

Keresés
 
Szaúd-Arábia utazás - OTP Travel Utazási Iroda
Fedezze fel Szaúd-Arábia esszenciáját, ahol az emberi civilizáció egyik bölcsőjét találjuk.

Szaúd-Arábia

Úti célok Szaúd-Arábiában

Fedezze fel Szaúd-Arábia esszenciáját, ahol az emberi civilizáció egyik bölcsőjét találjuk. Látogassa meg a különleges jelentőséggel bíró sziklafeliratokat és a több mint 10 000 éves régészeti városokat. Szaúd-Arábiában számos UNESCO Világörökség helyszín található, melyek az év minden évszakában különleges élményt kínálnak. A Szaúd-Arábiai Királyságot rengeteg legenda és rejtély övezi, hiszen sokáig csak a vallási turisták számára engedélyezték a belépést. Pár éve azonban a turistavízum kiterjesztésével megnyitotta kapuit, és az utazók végre felfedezhetik ezt az érdekes, kulturális és történelmi helyszínekkel teli országot.

Akár úgy dönt, hogy felmászik az ország legmagasabb pontjára, 3000 méteres tengerszint feletti magasságban, vagy megmártózik a korallok és a Vörös-tenger élővilágának varázslatos világában, esetleg átkel a világ legnagyobb pálmaoázisán, ahol több mint 2,5 millió pálmafa nő, biztosan életre szóló emlékeket gyűjthet. Izgalmas élmények és keleti illatok varázslatos világa vár egy olyan országban, mely a közbiztonság tekintetében a harmadik helyen áll a világon.

Szaúd-Arábiában sivatagi éghajlat uralkodik, rendkívül forró nappalokkal és meredek éjszakai hőmérséklet csökkenésekkel. A csapadék csekély, a legtöbb eső a Perzsa-öböl partvidékén esik, ahol évente 300 milliméter hullik le. A legtöbb csapadék az Indiai-óceáni monszun szezonban, októbertől márciusig esik. Szaúd-Arábiában nagy homokviharok tudnak kialakulni.

Szaúd-Arábia fővárosába, Rijádba Budapestről egy (vagy több) átszállással lehet eljutni, a repülési idő kb. 8 óra (átszállási idő nélkül).

Az aktuális beutazási tanácsokról, valamint naprakész információkról a Konzuli Szolgálat oldala nyújt tájékoztatást.
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/szaud-arabia


Csoportos ajánlatok

JORDÁNIA – SZAÚD-ARÁBIA

Szaúd-arábia, Jordánia
1 998 000 Ft-tól/fő

NAGY KÖRUTAZÁS SZAÚD-ARÁBIÁBAN

Szaúd-arábia
2 179 000 Ft-tól/fő

Fontos információk

 • Beutazás

  Szaúd-Arábia

  Fővárosa: Rijád
  Nyelv: arab (hivatalos), de angolul is tudnak. A legtöbb utcatáblán angol nyelven is fel vannak tüntetve a tudnivalók.
  Vallás: muszlim (100%). A szaúdi törvény előírja, hogy minden állampolgárnak muszlim vallásúnak kell lennie.
  Államforma: monarchia
  Terület: 2 149 690km2
  Népesség: 33,7 millió fő (2018-ban)
  Népsűrűség: 17 fő/km2
  Egy főre jutó GDP: 11 650 USD
  Hivatalos pénznem: szaúdi riál (SAR). 1 SAR = kb. 115 HUF. 1 USD = kb. 4 SAR. 1 EUR = kb. 4 SAR.
  Időeltérés:Magyarországhoz képest +2 óra a téli időszámítás szerint. (UTC+03:00)
  Közlekedés iránya: jobb
  Hálózati feszültség: 230 V
  Csatlakozó és aljzat: A, B, F, G
  Országhívószám: +966
  Internet TLD: .sa

  Magyar állampolgárok Szaúd-Arábiába történő turista célú beutazásának feltétele: érvényes útlevél, melynek a Szaúd-Arábia érkezés dátumától számított további 6 hónapig érvényesnek kell lennie.
  Szaúd-Arábiába történő beutazás további feltétele, hogy minden látogatónak biometrikus adatot (ujjlenyomat) kell szolgáltatni a szaúdi útlevélhatóság részére, melyre legtöbbször az érkezést követően, a reptéren kerül sor. Ezen biometrikus adatok az iqama (tartózkodási engedély) és a ki-/belépési vízum adminisztrációhoz is szükségesek.

  2021. augusztus 1.-től turizmus céljából is utazhatnak a látogatók Szaúd-Arábiába. Minden utazónak kötelező utasbiztosítással rendelkeznie.

  2022. március 5.-től Szaúd-Arábia eltörölte a beutazáshoz szükséges korlátozásokat mind az oltott, mind pedig az oltatlan utasok esetében.

  További információk a Konzuli Szolgálat honlapján olvashatók: https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/szaud-arabia

  Nem kötelező a beltéri maszkviselés, de nagy létszámú eseményeken előírhatják. A közlekedési eszközökön, a mekkai és medinai mecsetekben, valamint az egészségügyi hatóságok által meghatározott helyeken továbbra is kötelező.


   
 • Vízum

 • Az elektronikus vízum az alábbi eVisa portálon kérelmezhető:
  https://visa.visitsaudi.com/Registration/Verify

  A vízum díja 535 szaúdi riál (kb. 60.000 forint), mely tartalmazza a biztosítási díjat is. Nemzetközi kredit-/debitkártyával történő fizetés lehetséges az elektronikus eljárás során. Lehetőség van Szaúd-Arábiába történő beutazáskor a repülőtéren ’visa on arrival’ típusú vízumot igényelni az ott található automatáknál.
   
 • Magyar külképviselet:

 • Magyarország Nagykövetsége Rijád
  Cím: 12444 Riyadh, Al Waha District, Ahmed At-Tunisi 23
  Előhívó: +966
  Tel.: (0) 11 454 6707 / (0) 11 456 8644
  Ügyelet: +966 454 6707
  Fax: 0096 (0) 456-0834
  Nagykövet: Selmeci Balázs
  Konzul: Szegner Orsolya
  E-mail: consular.ryd@mfa.gov.hu
  Honlap: https://rijad.mfa.gov.hu/
   
 • Biztonság

 • A Szaúd-Arábiába utazók számára javasolt az esetleges csoportosulások, tömegrendezvények elkerülése, valamint a helyi média tudósításainak figyelemmel kísérése. Az ország egész területén gyakori, hogy bevásárlóközpontokban, nagy forgalmú nyilvános helyeken a belépéskor fémdetektor-kapun kell áthaladni. Bár a belbiztonsági helyzet javult az elmúlt időszakban, továbbá is lehet rendőri ellenőrzésekre számítani, főleg nagyvárosokban. Javasoljuk utasaink számára a Konzuli Védelemre történő regisztrációt, melyről az alábbi honlapon tájékozódhatnak: https://konzinfo.mfa.gov.hu/regisztralja-kulfoldi-utazasat
   
 • Egészségügyi tudnivalók

 • Az egészségügyi ellátás színvonalas, de fontos, hogy az utazók rendelkezzenek utazás egészségbiztosítással, mivel külföldiek számára az egészségügyi ellátás térítésköteles és az előzetes számla kifizetéséig nem látják el a betegeket! Magyarországról történő beutazás esetén kötelező oltás nincs, de a Konzuli szolgálat az alábbiakat ajánlja felvenni: Hepatitis A és B, torokgyík-szamárköhögés-tetanusz (Di-Per-Te), hastífusz és veszettség elleni védőoltások.
   
 • Tudnivalók Szaúd-Arábiáról


  Devizaszabályok: A szaúdi riál szabadon váltható, de főként a repülőtéren, bankokban és szállodákban van rá lehetőség. Az USD mellett az Euro-t is váltják, de készpénzben kizárólag csak szaúdi riált fogadnak el. A bankkártyák használata az egész országban elterjedt.(ILS)

  Vallási és viselkedési kultúra: Az iszlám vallás miatt szigorúan tilos az alkohol, a disznóhús, és az abból készült készítmények bevitele Szaúd-Arábiába! Tilos olyan sajtótermékek, kiadványok, könyvek bevitele, amelyekben más vallások jelképei, alkoholos italok, és olyan élelmiszerek képei láthatók, amelyek egyértelműen, vagy akár csak feltételezhetően disznóhúsból készültek. Ez a szabály vonatkozik olyan sajtótermékekre és könyvekre, amelyek sértik, vagy bírálják az iszlám vallás előírásait és a szaúdi szokásokat.

  A turisztikai nyitás kapcsán a szaúdi Belügyminisztérium elfogadott egy úgynevezett Viselkedési Kódexet, amelynek mind a 19 pontját az országba érkező turisták köteles betartani. A kódex kitér az öltözködésre, viselkedésre, valamint az előírások megsértésére vonatkozó pénzbírságokra is.
  Újdonság, hogy a külföldi, nem muszlim vallású nők számára az abaja (az egész testet eltakaró hosszú, sötét köpeny) és a fejkedő viselése nem kötelező, de továbbra is ajánlott! A vállakat, karokat és térdeket továbbra is kötelező fedni!
  A férfiakra is vonatkozik a térdek takarása, rövidnadrágban nem közlekedhetnek az utcán! A férfiaknak továbbá tilos az utcán nőt megszólítani.

  Öltözködést és viselkedést illetően további információkkal az alábbi weboldalak szolgálnak:   
  https://www.visitsaudi.com/en/understand/laws-and-etiquette
  https://www.visitsaudi.com/en


  A Viselkedési Kódex 19 pontját itt olvashatják:
  https://cdn-visa.visitsaudi.com


  Időjárás: Szaúd-Arábia nagy kiterjedésének köszönhetően az ország éghajlata területenként változó, de átlagosan a téli hónapokban enyhe, nyáron forró a hőmérséklet. Az ország középső területein száraz a levegő, a tengerparti részeken viszont magas a páratartalom.
   
  Átlaghőmérséklet márciusban: Max./min. hőmérséklet: Csapadékos napok száma:
  Rijád: 28 oC / 16 oC 1
  Al Ula: 26 oC / 21 oC 0
  Dzsidda: 30 oC / 24 oC 1

  Hivatalos fizetőeszköz, bankkártyák: A szaúdi riál szabadon váltható, de főként a repülőtéren, bankokban és szállodákban van rá lehetőség. Az USD mellett az Euro-t is váltják, de készpénzben kizárólag csak szaúdi riált fogadnak el. A bankkártyák használata az egész országban elterjedt.

  Telefon és Wi-Fi: A magyar telefonszolgáltatók roaming hálózata Szaúd-Arábiára is kiterjed, de az SMS- és hívásdíjak jóval magasabbak lehetnek az otthoninál. Wifi a repülőtereken, állomásokon, közösségi tereken (szállodák, éttermek, múzeumok) ingyenesen használható, emellett nagyobb városokban az utcán is elérhető nyilvános Wifi-kapcsolat. Érdemes indulás előtt a mobilszolgáltatóval egyeztetni, vannak különféle világjegy csomagok melyek alkalmazásával kedvezőbbek a roaming díjak.

  Közlekedés, taxi: Szaúd-Arábiában nincs tömegközlekedés, sem pedig távolsági közlekedés. Taxival, bérelt autóval vagy repülőgéppel lehet közlekedni, illetve az ország egyetlen vasútvonalán vonattal. Az úthálózat különösen jó minőségű, a nagyvárosokat összekötő főbb útvonalakon autópályákat építettek ki.

  Nyitva tartása: Szaúd-Arábiában a munkanapok vasárnaptól csütörtökig tartanak, péntek és szombat a hétvége. Az állami intézmények 7.30 és 14.30 között, a magánszektor üzletei délelőtt 8.00 és 12.00, délután 16.30 és 19.30 között tartanak nyitva. A bankok 9.30 és 16.30 között vannak nyitva. Imaidőben (kb. 30 perc) minden bezár! Az imaidő (szalát) városonként eltérő időpontokban várható, átlagosan egy nap ötször imádkoznak.

  Elektromos áram: Szaúd-Arábiában a konnektorok hálózati feszültsége 230 voltos árammal és 60 hertzes frekvenciával működik. Adapter használata szükséges a dugaszolóaljzatokhoz. A szállodák nincsenek felkészülve adapterrel, így javasolt itthonról vinni átalakítót.

  Gasztronómia: Szaúd-Arábiában az ételt a vendégszeretet szimbólumának tartják. Szeretik ételeiket hatalmas tálakban felszolgálni, melyen rizs és sülthúsok, csirke található, és általában kézzel esznek belőle. Disznóhúsra és alkoholra ne számítsunk az asztalnál, ugyanis ezek fogyasztása a muszlim vallás miatt szigorúan tilos. Nemzeti ételként tekintenek a kabsa-ra, amely egy rizseshúshoz hasonló egytálétel, melyet csirkéből készítenek, és egy nagy közös tányéron szolgálnak fel. Gyakran fogyasztanak pörkölt szerű ételeket és sűrű leveseket. Italok közül főként a friss gyümölcsleveleket (narancs, mangó), hibiszkusz alapú italokat és a különféle teákat kedvelik. A speciális arab kávét zöld kávébabból és kardamomból készítik, színe inkább a teáéhoz hasonló.
   
 
 • Térkép

Inspirációk

Szaúd-Arábia az iszlám bölcsője - OTP Travel Utazási Iroda
Kalandozzon velünk ebben a különleges kultúrkörben! Mutatunk 9 kevéssé közismert tényt Szaúd-Arábiáról, Mohamed próféta szülőhazájáról.

Meghökkentő tények Szaúd-Arábiáról - OTP Travel Utazási Iroda
Szaúd-Arábia számtalan érdekességgel szolgál. Most 13 különleges, olykor meglepő, meghökkentő tényt gyűjtöttünk csokorba.

Ismerje meg Szaúd-Arábiát! - OTP Travel Utazási Iroda
Szaúd-Arábia. Keveset hallunk erről a különleges országról, pedig mostanában megnyitotta a kapuit a turisták előtt is. Ismerjen meg pár érdekes tényt Szaúd-Arábiáról!

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!