Élmények a világ körül

Keresés
 
Írországi utazás - OTP Travel Utazási Iroda
A Smaragd-sziget varázslatos tájai.

Írország

Úti célok Írországban

Írország maga a vadregényes romantika, ahol haragoszölden hullámzó dombok, tenger csapkodta, óriási sziklák, végtelen legelők és bájos kis zsúpfedeles házikós falvak váltják egymást a drámai szépségű tájakon. A hosszú partvidéknek köszönhetően a jó ír levegőt szinte harapni lehet. Írország fővárosa, Dublin alacsony házaival, barátságos lakóival nincs olyan utazó, kinek ne ejtené azonnal rabul a szívét. A híres Trinity College iskolapadjait koptatta többek között Samuel Beckett és Oscar Wilde is. A látnivalók megismerése nem teljes az ír pubok felfedezése nélkül, amelyek között akad többszáz éves is. A langyos nyári estéket a kocsmák kiszűrődő ír élőzene teszi még vidámabbá. A vad ír vidékeken barangolva további szépségek várnak: Kilkenny középkori emlékekben gazdag, gyönyörű városa, Wicklow, mely Írország virágoskertje, Connemara festői tájai és lápvidéke, Moher mészkősziklái, az ősi emlékek, az ódon várak és kastélyok.
Írországba tavasztól őszig a legideálisabb az utazás, a június – szeptember számít főszezonnak. Esőre és szélre mindig számítani kell. Budapestről Dublinba és Corkba közvetlen repülőjárattal is el lehet jutni. A repülési idő kb. 3 óra 15 perc.

Az aktuális beutazási tanácsokról, valamint naprakész információkról a Konzuli Szolgálat oldala nyújt tájékoztatást.
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/irorszag

Csoportos ajánlatok

DUBLIN – CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Írország
399 000 Ft-tól/fő

ÍRORSZÁG, A SMARAGD SZIGET

Írország
779 000 Ft-tól/fő

Fontos információk

 • Vízum

  Írország

  Főváros és legnagyobb város: Dublin
  Nyelv: ír (gael) és angol
  Vallás: római katolikus
  Államforma: köztársaság
  Terület: 70 273 km²
  Népesség: 5 123 536 fő (2022)
  Népsűrűség: 72 fő / km2
  Egy főre jutó GDP: 45 888 USD (2012-es becslés)
  Hivatalos pénznem: euro (€) (EUR)
  Időeltérés: -1 óra (WET, UTC 0)
  Közlekedés iránya: jobbkormányos
  Hálózati feszültség: 230V, 50 Hz, néhol villanyborotva-csatlakozó, mint Nagy Britanniában
  Csatlakozó és aljzat: G (D és M néha, régi épületekben, hasonlóan Nagy Britanniához)
  Országhívószám: +353
  Internet TLD: .ie

  Írország az Európai Unió tagja, ahová magyar állampolgárok érvényes úti okmány (kártya típusú személyi igazolvány, útlevél) birtokában vízummentesen utazhatnak be. A Külügyminisztérium tájékoztatása alapján az alábbi típusú személyazonosító igazolványokkal lehet beutazni:
  - 1991. április 1. előtt kiállított személyi igazolvánnyal (kemény borítójú, népköztársasági címerrel);
  - az 1991. április 1. után kiállított személyi igazolvánnyal (puha borítójú, köztársasági címerrel);
  - a 2000. január 1. után kiállított személyazonosító igazolvánnyal (kártya formájú, műanyag);
  - illetve 2000. január 1. követően kiállított ideiglenes személyazonosító igazolvánnyal;
  A zökkenőmentes határátkelés érdekében továbbra is az útlevél használatát javasoljuk, a régi fajtájú, azaz csak magyar nyelven kiállított személyi igazolvány használatát nem ajánljuk.
   
 • Elérhető külképviselet

  Kattintson ide a külképviselet/ek listájáért!
   
 • Biztonság

  Általánosságban elmondható, hogy jó a közbiztonság. Őrizetlenül hagyott táskák eltulajdonítása, zsebtolvajlás, autófeltörés itt is előfordul. Ne hagyják őrizetlenül értékeiket ruhapróbálás, kocsmalátogatás közben sem. Rablótámadás, erőszakos bűncselekmények nem jellemzők. Érdemes elkerülni Észak-Dublin és Limerick külvárosait, figyelemmel az ott elharapódzó bandabűnözésre.
 • Egészségügyi előírások

  Írországban az általános egészségügyi feltételek jók. Fertőző betegségek közül csak az Európában megszokott influenza fordul elő. Palackozott víz fogyasztása javasolt.
 • Tudnivalók Írországról

Időjárás: Az időjárás kiegyenlítettebb, mint Magyarországon. A nappali és éjszakai hőmérséklet között az eltérés általában nem több 8-10 foknál. Írország időjárása óceáni, enyhe téllel és hűvös nyárral. Télen az átlagos nappali hőmérséklet 4 – 7 °C, ritkán megy fagypont alá. Nyáron 14.5°C - 16°C közötti átlaghőmérséklet jellemző, amely ritkán haladja meg a 25 °C –t.
A csapadék sok, 1500–2500 mm, megoszlása egész évben egyenletes.

Öltözködés: Írországban jellemző mind a négy évszak akár egy napon belül, ezért érdemes ennek megfelelően összeállítani a programokhoz szükséges ruhatárat, amelynek fontos darabjai az esőkabát, az esernyő és a vízálló cipő, bakancs.

Hivatalos fizetőeszköz, bankkártyák: a hivatalos fizetőeszköz az EURO. A Visa, a Maestro és a Mastercard kártyák széles körben elfogadottak, az American Express és Diners kártyákat nem mindenhol fogadják el. Hitel- vagy bankkártyákkal a fizetés mellett ATM-es pénzfelvétel is lehetséges (amelyért természetesen banki költséget számolnak fel). A bankok hétfőtől péntekig általában 09.30 -16.30 (csütörtökön 17.00) óra között vannak nyitva. Egyes bankok szombat délelőtt is nyitva tartanak.

Telefonálás: A Magyarországon használt mobiltelefon készülékek használhatóak az ország egész területén. Vészhelyzet esetén a 999 számot kell hívni. Itt a rendőrség, a mentők és a tűzoltóság is elérhető.

Internet: WiFi elérhetőség számtalan kávézóban, bárban, étteremben és hotelben, valamint a hosszútávú Intercity vonatokon is van, térítés ellenében vagy ingyenesen. A fő szolgáltatók: BitBuzzIreland, Irish Rail.

Közlekedés: A városi tömegközlekedési eszközök igénybe vétele előreváltott vagy a járművezetőtől felszálláskor vásárolt jeggyel lehetséges. Ez utóbbi esetben a viteldíj fizetésekor a pontos összeget kell euró érmékkel perselybe dobni, váltásra, bankjegy használatára nincs lehetőség.
Tavaly készült el a festői, 2500 km hosszú Wild Atlantic Way, amely rögtön ki is érdemelte a „világ leghosszabb tengerparti turista útja” címet. A vadregényes út páratlan kalandra invitál az északi Inishowen-félszigetről indulva és kanyarogva lefelé a nyugati partvidéken, végül megérkezve a csendes, tengerparti Kinsdale városába. Connemara, Galway, a Moher-sziklák, a Dingle-félsziget, és számtalan rejtett kincs, apró falvak, vad hegyek és a természet egyedi szépségei tárják fel az út során Írország eddig ismeretlen arcát.

Gépkocsivezetés: Írországban baloldali közlekedés van, a távolságokat és a sebességkorlátozást a táblákon metrikus rendszerben adják meg. Külön jelzés nélkül a megengedett sebesség lakott helyen 50 km/óra, közúton 80 km/óra, autópályán pedig 120 km/óra. Vezetés közben a mobiltelefon kihangosító berendezés nélküli használata tilos. A kijelölt buszsávok szabadon hagyását motoros rendőrök sűrűn ellenőrzik, a szabálysértőt komoly büntetés sújtja. Érvényes parkolási jegy hiányában a gépkocsit a kijelölt parkolóhelyen is lebilincselik. A kerékbilincs eltávolítása akár 100 euróba is kerülhet. Külföldi rendszámmal gépkocsi legfeljebb 30 napnál rövidebb ideig használható Írországban. Írországban 11 útdíj köteles út van. Ezek közül tíz úton hagyományos sorompók működnek, az útdíjat a kapunál készpénzben szükséges megfizetni, e nélkül nem vehetőek igénybe az utak. A főváros körüli M50-es úton nem működnek sorompók, a speciális e-kapun áthaladva a rendszámfelismerő rendszer rögzíti a gépjármű adatait, kiszámolja a megfizetendő útdíj mértékét, melyet a következő nap este 8 óráig kell megfizetni elektronikus rendszeren keresztül. Télen gépjárművel történő utazás esetén javasolt a gépjárművet előkészíteni (téli gumik, hólánc stb.)

Borravaló: Kb. 10%-os juttatást illik adni az éttermekben és taxiknak. Vannak éttermek, ahol a szervizdíjat (10-15%) már tartalmazza a számla.

Dohányzás: 2004 óta tilos a dohányzás az éttermekben, bárokban és egyéb publikus helyeken. A nagyobb éttermekben és kávézókban dohányzásra kijelölt helyen szabad csak dohányozni.

Üzletek nyitva tartása: A legtöbb üzlet hétfő-szerda és péntek-szombat között általában 08.00/09.00/10.00-17.00/18.00/19.00 óra között van nyitva. Csütörtökön tovább (20.00-22.00) vannak nyitva az üzletek, vasárnap azonban a legtöbb üzlet zárva van. Sok szupermarket késő estig, vagy 24 órán át nyitva tart, vasárnap rövidebb nyitva tartással. A benzinkutak és egyes gyógyszertárak (drugstore) kora reggeltől (05:00/06:00/07:00) késő estig (22:00/23:00/00:00), vagy 24 órán át tartanak nyitva.

Vásárlás: Dublin sétálóutcája a Grafton Street, melynek két oldalán üzletek sorakoznak. A Grafton Street és a St. Stephen Green sarkán lévő Stephensgreen áruház a város legnagyobb bevásárlóközpontja. Írországban járva sok szép ajándékot vásárolhatunk: egy szép porcelán vagy kézzel festett cserépedény, tengeri só egyenesen az Atlanti-óceánból, egy gyönyörű, színes gyapjútakaró vagy egy üveg ír whiskey örömet szerezhet a barátoknak és családtagoknak.

Gasztronómia: Népszerűek a tenger gyümölcsei, a lazac, a tengeri pisztráng, az osztriga és a kagylók, de a marha-, bárány- és vadhúsok is. A híres ír reggelit érdemes megrendelni a szállásfoglaláshoz. Ez általában gyümölcsléből, gabonapehelyből, zabkásából, valamint tekintélyes adag meleg választékból: szalonna, vékony kolbász, véres vagy májas hurka, „fekete vagy fehér puding” (sertéskolbász vérrel vagy anélkül készítve), tojás, paradicsom és gomba - áll. Hozzá búza- vagy szójakenyeret, krumplifánkot, pirítóst szolgálnak fel. Híres ír ételek, amelyeket érdemes megkóstolni: a boxty – krumplis palacsinta, a champ – tört burgonya tavaszi hagymával, a coddle – sertéskolbászból, burgonyából és baconből készült paprikás, mely dublini specialitás, a colcannon - káposztából és krumpliból főzött pörköltféleség és az ír pörkölt, amely burgonyából, bárányból, répából, zellerből, hagymából készített egytálétel. Kihagyhatatlan kóstolni való a jó ír whiskey és az ír sör. Ez utóbbiból van világos (ale) és fekete (stout – leghíresebb a Guinness), kézi pumpálással, közvetlenül a hordóból, kevés habbal kerül a pohárba. Dublinban 900 pub működik, úgyhogy itt nem jelent problémát betérni valahová egy jó sörre. A Temple Bar negyedében a legmagasabb a világon az egy négyzetméterre eső kocsmák száma. Leghíresebb pubja a THE Temple Bar, amelynek tulajdonosai Írország legnevezetesebb „exportcikkének”, a U2 együttesnek tagjai.

 
 • Térkép

Inspirációk

Dublin titkai - OTP Travel Utazási Iroda

A fenséges szikláktól az ősi várakon át, a misztikus műemlékekig a Smaragd sziget igazi kincsesbánya a történelem szerelmeseinek. Tartson velünk Írország legszebb vidékeire.

Dublin titkai - OTP Travel Utazási Iroda

Írország, az ősi folklór, a lélegzetelállító tájak és a különleges gasztronómiai különlegességek hazája.

Dublin titkai - OTP Travel Utazási Iroda

Tartson velünk egy képzeletbeli utazásra, ahol az ír mitológia varázslatos lényei elevenednek meg.

Dublin titkai - OTP Travel Utazási Iroda
Írország gyönyörű fővárosa, Dublin fantasztikus látnivalókat kínál az Ön számára is!

Walt Disney beájulna - OTP Travel Utazási Iroda
Helyek, melyek inkább tűnnek mesekönyv illusztrációnak, mint létező látványosságnak.

A vilag egy nagy színpad - OTP Travel utazási iroda
Szeret bulizni? Akkor jó helyen jár! Íme a legfontosabb ünnepek és fesztiválok listája, amelyeken az életben legalább egyszer részt kell venni.

OTP Travel Utazási Iroda
Dublinon átkelhet-e úgy egy utazó, hogy közben egyetlen kocsma mellett sem halad el?

OTP Travel Utazási Iroda
Viking felmenők, kelta hagyomány.

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!