Élmények a világ körül

Keresés

Gasztronómiai íz utazás Írországban

Dublin titkai - OTP Travel Utazási Iroda

Írország, az ősi folklór, a lélegzetelállító tájak és a különleges gasztronómiai különlegességek hazája.

Gasztronómiai íz utazás Írországban

 
Írország, az ősi folklór, a lélegzetelállító tájak és a különleges gasztronómiai különlegességek hazája. A hagyományos ír ételek egyszerűek, de kiadósak. Írországban bőséges a kínálat a helyben termesztett zöldségekből és az Atlanti-óceán környező vizeiből kifogott friss halakból és tenger gyümölcseiből.
 

A kenyér és a burgonya az ír étrend fontos részét képezi. A kenyér általában a főétkezést kíséri, míg a burgonya a XVIII. század óta fontos része az ír konyhának. Számos módon elkészíthető ezért kiemelt szerepet játszik számos hagyományos ír receptben.

Ír pörkölt

Dublin titkai - OTP Travel Utazási Iroda
Valószínűleg a hús és a burgonya az a két étel, ami egyből eszünkbe jut, ha Írországra gondolunk. Semmi sem tükrözi jobban a melegséget és az otthoni kényelmet, mint egy kiadós ír pörkölt. Az ír marhapörkölt egyszerű, mégis laktató étel, amely felmelegíti a lelket. Legtöbbször abból készül, amit a szakács a kamrájában talál, vagy amit a kertjében termeszt. Ez egyike azoknak az ételeknek, amelyek minden egyes kanállal egy másik helyre és időbe repítenek vissza. A gyökérzöldségekből és marhahúsból álló pörkölt tökéletes étel a tél közepén vagy egy hideg, esős, tavaszi napon.

Ír szódakenyér

Dublin titkai - OTP Travel Utazási Iroda
Az ír szódakenyér receptvariációinak száma valószínűleg megegyezik az írországi családok számával. Az alapreceptből kiindulva, a hozzáadott csavarok és összetevők végtelen számú kenyérváltozatot eredményeztek, amelyek családonként, sőt generációról generációra változnak. Bár kenyérről van szó, a receptben nincs élesztő, és a legtöbb recept hagyományosan aranymazsolát és szárított áfonyát tartalmaz. Egyéb variációkban szerepelhet csipetnyi méz, cukor, korpa, sőt még Guinness is, csak hogy néhányat említsünk a rengeteg variációból. Szinte mindig az ír vacsoraasztal főszereplője, az ír szódakenyeret a sütőből kivéve vagy vajjal pirítva tálalják.

Shepherd's Pie azaz Pásztorpite

Dublin titkai - OTP Travel Utazási Iroda
Talán az egyik legismertebb ír étel, a Shepherd's Pie jellemzően darált marha- vagy bárányhúsból és zöldségekből készül, tetején krémes krumplipürével, amit tökéletesen barnára pirítanak. Ez egy kiadós étel, amely Skóciából származik, amikor azonban Írországba népszerű lett, a pite tésztát kicserélték burgonyára, amely olcsóbban és könnyebben elérhető az egész országban.

Boxty

Dublin titkai - OTP Travel Utazási Iroda
A boxty egy reszelt burgonyából és lisztből készült tócsni, amelyet aztán sütőben megsütnek. Tejföllel vagy újhagymával a tetején tálalják, egyenesen a sütőből.

Pácolt vagy füstölt lazac

Dublin titkai - OTP Travel Utazási Iroda
A pácolt vagy füstölt lazac a legnépszerűbb módja a fehérje fogyasztásának Írország szerte. A nap bármelyik étkezésében megtalálható, legyen az reggeli, ebéd vagy vacsora, az ír konyha egyik alapanyaga.

Barmbrack – a szerencsehozó süti

Dublin titkai - OTP Travel Utazási Iroda
A Barmbrack, amelyet általában "brack"-nak rövidítenek, leggyakrabban a halloweenhez kötődik, de az év bármely szakában élvezhető finomság. Halloweenkor azonban egy kis extra meglepetéssel készülnek, tésztájába csecsebecséket és érméket sütnek. A szerencsések a szeletben érmét találnak, mely a hagyomány szerint gazdagságot jelez előre az új évben, ha pedig gyűrűt, akkor oltár elé vezethetnek. Lédús mazsolával vagy aszalt gyümölcsökkel készül ez az édes kenyér, és még finomabbá válik, ha teába és whiskybe áztatjuk.

Kapcsolódó inspirációk:


Dublin titkai - OTP Travel Utazási Iroda

A fenséges szikláktól az ősi várakon át, a misztikus műemlékekig a Smaragd sziget igazi kincsesbánya a történelem szerelmeseinek. Tartson velünk Írország legszebb vidékeire.

Dublin titkai - OTP Travel Utazási Iroda

Tartson velünk egy képzeletbeli utazásra, ahol az ír mitológia varázslatos lényei elevenednek meg.

Dublin titkai - OTP Travel Utazási Iroda
Írország gyönyörű fővárosa, Dublin fantasztikus látnivalókat kínál az Ön számára is!

Walt Disney beájulna - OTP Travel Utazási Iroda
Helyek, melyek inkább tűnnek mesekönyv illusztrációnak, mint létező látványosságnak.

A vilag egy nagy színpad - OTP Travel utazási iroda
Szeret bulizni? Akkor jó helyen jár! Íme a legfontosabb ünnepek és fesztiválok listája, amelyeken az életben legalább egyszer részt kell venni.

Kapcsolódó ajánlatok:


DUBLIN – CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Írország
399 000 Ft-tól/fő

ÍRORSZÁG, A SMARAGD SZIGET

Írország
779 000 Ft-tól/fő