Élmények a világ körül

Keresés
 
Csodák várnak Önre Európa és Ázsia határán!

Törökország

Úti célok Törökországban

Tájékoztató a Törökországba utazók részére: itt

 
Törökország, ez a két kontinensen nyújtózkodó, Földközi-, Égei- és Fekete-tenger által közrefogott, nagy kiterjedésű ország számtalan titkot és páratlan tájakat rejt. Itt vannak például Kappadókia különleges „sziklakéményei”, Epheszosz fenséges ókori romjai, Pamukkale hófehér teraszai, nem beszélve Isztambul csodálatos színkavalkádjáról. Törökország legnagyobb városában nem lehet betelni az élményekkel: lehet itt ingázni kedvünkre Ázsia és Európa között, fejest ugrani a Sultanahmet óvárosi negyedébe, bóklászni a Nagy Bazárban vagy gyönyörködni a Boszporuszban naplementekor. A török Riviéra álomszép üdülővárosai, finom homokos-kavicsos strandjai és kitűnő szállodái a család minden tagját felejthetetlen nyaralásban részesítik. Törökország egy másik kiemelkedő attrakciója a gasztronómia, a világ egyik legjobb konyhájával büszkélkedik, melynek felfedezése önmagában is óriási élmény.
A törökországi utazás tervezése nagyban függ az úti céltól. Isztambul meglátogatására a legjobb időszak a tavasz (április-május) és az ősz (szeptember-november).   Az Égei- és Földközi-tenger partján a klíma mediterrán, nyáron nagy meleggel. Budapestről közvetlen repülőjáratok közlekednek Isztambulba és charterjáratok egyes tengerparti üdülőhelyekre. Budapest – Isztambul repülési ideje kb. 2 óra 5 perc közvetlen járattal. A törökországi utazáshoz vízum szükséges.
 

Tájékoztató a Törökországba utazók részére

2021. 05. 11-től Magyarország állampolgárai korlátozás (negatív teszt, kötelező karantén) nélkül léphetnek be Törökországba a két ország közötti megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek a koronavírus elleni védettséget (beoltott, vagy fertőzésen átesett) igazoló, magyar illetékes hatóság által kiállított, érvényes megfelelő igazolással (védettségi igazolvány), függetlenül az oltáshoz használt vakcina típusától. A védettségi igazolvánnyal nem rendelkező utasok az országba való belépést megelőző 72 órában elvégzett, negatív SARS-COV-2 PCR tesztet vagy a beutazást megelőző 48 órában elvégzett, negatív antigén gyorstesztet kötelesek bemutatni. A Törökországba való beutazáshoz Törökországba belépni kívánó utasoknak az ún. „Utasinformációs űrlap” formanyomtatványt kell kitölteniük a beutazást megelőző 72 órában; a formanyomtatvány ide kattintva érhető el.

A fenti információk az aktuális helyzet függvényében változhatnak. Az aktuális beutazási tanácsokról, valamint naprakész információkról a Konzuli Szolgálat oldala nyújt részletes tájékoztatást.KAPPADÓKIA - ISZTAMBUL

Törökország
érdeklődésre

TÖRÖKORSZÁG - TENGERPARTI SZÁLLÁS AJÁNLATAINK

Törökország
89 000 Ft/fő-től

ISZTAMBUL - CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Törökország
199 000 Ft/fő-től

TÖRÖKORSZÁG - KAPPADÓKIA CSODÁI

Törökország
320 000 Ft/fő-től

Fontos információk

 • Vízum

  Törökország

  Főváros: Ankara
  Legnagyobb város : Isztambul
  Nyelv: török
  Vallás: iszlám
  Államforma: köztársaság
  Terület: 783 562 km2
  Népesség: 77 695 904 (2015-ös népszámlálás)
  Népsűrűség: 101/km2
  Egy főre jutó GDP: $ 10 482 (2015-ös becslés)
  Hivatalos pénznem: új török líra (YTR)
  Időeltérés: +2 óra (EET, UTC +1)
  Közlekedés iránya: jobb
  Hálózati feszültség: 230V
  Csatlakozó és aljzat: C, F
  Országhívószám: +90
  Internet TLD: .tr

  Magyar állampolgárok 2014. február 9-től vízummentesen léphetnek be és tartózkodhatnak Törökország területén. A tartózkodás időtartama összevonva is legfeljebb 90 nap lehet 180 napon belül, azaz vízummentesen egyszerre legfeljebb 90 nap tölthető el Törökországban. A vízummentes beutazás turista és üzleti célú belépésre vonatkozik (üzleti tárgyalások folytatása, konferencia- és vásárlátogatás). Turistaként - tehát vízummentesen - léphetnek be a sport vagy kulturális eseményeken történő szereplés céljával utazók is, amennyiben törökországi tartózkodásuk nem haladja meg a 90 napot.

  Nyomatékosan felhívjuk a Törökországba utazó magyyar állampolgárok figyelmét, hogy az országba kizárólag érvényes útlevél birtokában léphetnek be.

  Vízummentes beutazás esetén az útlevélnek a belépéstől számított legkevesebb 150 napig érvényesnek kell lennie (a 90 napos vízummentességi időszak alatt + 60 napig). A Külügyminisztérium felhívja Törökországba utazók figyelmét, hogy amennyiben útlevelük érvényessége a belépés napján nem éri el a 150 napot, és emiatt visszafordítják, a török idegenrendészeti eljárásba beavatkozni külképviseleteinknek nincs illetékessége.

  Az érvénytelen vagy a belépéskor 150 napnál rövidebb érvényességű útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal belépni szándékozó magyar állampolgárokat a török hatóságok minden esetben visszafordítják. Törökországban több nemzetközi repülőtéren nincs tranzitzóna, ezért ha a magyar állampolgár visszafordítására ilyen repülőtéren kerül sor, akkor elhelyezésük zárt helyen vagy rendőrségi fogdában történik. Ezen eljárásokba illetékesség híján a magyar külképviselet nem avatkozhat be, segítséget nyújtani nem áll módjában, az ilyen esetekről a török hatóság egyáltalán nem tájékoztatja külképviseleteinket.
 • Elérhető külképviselet/ek

  Kattintson ide a külképviselet/ek listájáért!
   
 • Biztonság

  Törökországban a terrortámadások veszélye a térségbeli konfliktusok miatt megnőtt.

  A vonatpályaudvarokat, buszpályaudvarokat és bevásárló központokat, valamint – Törökországszerte - minden szabadtéri csoportosulást, tömeget vonzó rendezvényt, beleértve a békés demonstrációt, gyülekezést is, javasolunk elkerülni (Isztambulban ilyen gyülekező hely a Taksim-tér és Istiklal sétáló utca és környéke). Továbbra is kérjük, hogy fokozott körültekintéssel használják a tömegközlekedési eszközöket és az általánosan alkalmazott óvintézkedéseket is következetesen tartsák be.

  A legmagasabb terrorfenyegetettség van érvényben az országban.

  Az ország utazás és ott tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriába tartozik.

  A Külgazdasági és Külügyminisztérium Törökország vonatkozásában továbbra is fenntartja azon utazási tanácsát, mellyel javasolja, hogy az országba utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, és tartózkodjanak – saját testi épségük megóvása érdekében - a tüntetéseken, tömegdemonstrációkon való részvételtől és kerüljék azok környékét. Különösképpen tartózkodjanak a tüntetéseken, tömegdemonstrációkon való részvételtől a nagyvárosok olyan városrészeiben, melyeket turisták nem látogatnak vagy nem tartalmaznak idegenforgalmi látnivalókat (Isztambul esetében különösen ilyen lehet például Gazi, Okmeydanı, esetleg Sancaktepe, Avcılar egyes részei is). Ha ilyen városrészben járva tapasztalnak tüntetést és tömegdemonstrációt, különösen fontos, hogy mielőbb elhagyják a környéket.

  A Külgazdasági és Külügyminisztérium javasolja továbbá, hogy a Törökországba utazók viselkedésükkel, öltözködésükkel tartsák tiszteletben az iszlám vallásnak a török lakosság jelentős része által követett hagyományait, valamint az egyéb helyi szokásokat.

  Törökországi földrengések szempontjából kockázatos országnak számít.
   
 • Egészségügyi tudnivalók

  Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése. Kérjük, hogy ne hagyatkozzanak a bérelt gépjármű baleset biztosítására, bizonyos esetekben ugyanis a fenti biztosítás nem állja a kórházi kezelés költségét. Törökországban az egyes kórháztípusok között jelentős különbségek mutatkozhatnak. A mintegy 1500 török kórház egyharmada magánkórház (özel hastanesi). Ezen kórházak színvonala a legmagasabb, ugyanakkor a szolgáltatásaik díjszabása is jelentősen magasabb, mint az állami kórházaké.

  Törökországban a külföldi turisták és egyéb érdeklődők részére telefonos call center szolgáltatás működik. A call center többek között felvilágosítást nyújt a magán-, illetve állami kórházakról, illetve a külföldiek számára díj ellenében használható betegszállítási lehetőségekről is.

  Tanácsoljuk, hogy a törökországi tartózkodás során mindvégig csak palackozott vizet fogyasszanak. Csapvíz fogyasztását nem ajánljuk.

  A Törökországba készülőknek kötelező oltás nincs. Számos oltás felvétele viszont ajánlott: Hepatitis A és B, hastífusz, diftéria-tetanusz, veszettség.
   
 • Térkép

Inspirációk

25 furcsa tény az USA-ról OTP Travel Utazási Iroda
Íme 11 fantasztikus élmény és érdekesség a különleges és ellenállhatatlan Isztambulból!

Isztambul városlátogatás - OTP Travel Utazási iroda
Aki ellátogat ide, azonnal megérti a különleges vonzerőt, amit Isztambul rejt magában.

Isztambul városlátogatás - OTP Travel Utazási iroda
Isztambul méltán híres nevezetességének neve, a topkapi ágyúkaput jelent.  Egykoron két ágyú csöve meredezett a vizekre, védve Konstantinápoly stratégiai épületeit. 

Nem kétséges, itt a szezon! Frissüljön fel a hűsítő habokban!

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!