Élmények a világ körül

Keresés

Topkapı palota

Isztambul városlátogatás - Topkapı palota - OTP Travel Utazási Iroda
Isztambul méltán híres nevezetességének neve, a topkapi ágyúkaput jelent.  Egykoron két ágyú csöve meredezett a vizekre, védve Konstantinápoly stratégiai épületeit.

Topkapı palota

A Hagia Sophia déli oldala mentén elhaladva máris szembekerülünk a páratlan élményt ígérő palotakomplexum első kapujával. Isztambul méltán híres nevezetességének neve, a topkapi ágyúkaput jelent.
 

Beszédes elnevezés, egykoron két ágyú csöve meredezett a vizekre, védve Konstantinápoly stratégiai épületeit.

Topkapı palota - OTP Travel Utazási Iroda
1465-re egyértelműen az uralkodó III. Murad és környezetének rezidenciájává, magánéletének színterévé is vált. Négyszáz éven át épült, szépült, bővült a szultáni palota, mindig magán viselve az adott kor építészeti törekvéseit, szokásait, alkalmazkodva a mindenkori uralkodó ízléséhez, életstílusához.
Topkapı palota - OTP Travel Utazási Iroda
A palotaegyüttest fal veszi körül, amelyen belül négy udvar kapcsolódik egymáshoz. Első pillantásra bonyolult labirintusnak tűnik a kisebb-nagyobb paloták, pavilonok, kioszkok, kertek, teraszok folyosókkal, kapukkal egymáshoz fűződő láncolata.
Topkapı palota - OTP Travel Utazási Iroda
Az első udvarban van a régi pénzverde, a Hagia Eirene templom, az Isztambuli Archeológiai Múzeum, valamint láthatunk még szökőkutakat, pavilonokat és virágoskerteket is. A második udvarban található a kórház, a pékség, a janicsárok lakrészei, istállók, a Hárem és a Diván valamint a konyhák. Ez utóbbiakban található a világ legnagyobb kínai kék-fehér porcelángyűjteménye. A Harmadik Udvar a palota szíve, egy gazdag kert, melyet a Szultáni Kamra épületei vesznek körül, közöttük a kincstárral, a háremmel és III. Ahmed könyvtárával. A Kincstárban világszerte híres ékszerek találhatóak, közöttük a nevezetes Topkapı Tőrrel. A Negyedik Udvar a szultán magánkertjeként funkcionált virágokkal, szökőkutakkal, teraszokkal.
Topkapı palota - OTP Travel Utazási Iroda
Az oszmán-török történelem e páratlan relikviatárában mi magyarok is sok hazánkkal, népünkkel kapcsolatos emléket találhatunk.
Topkapı palota - OTP Travel Utazási Iroda

Kapcsolódó inspirációk:


Hagia Sofia | OTP Travel Utazási Iroda
A bizánci építésű ortodox bazilika Isztambul egyik éke. Ismerje meg ennek a jelentős építménynek az izgalmas múltját!

Isztambul és környékének rejtett csodái | OTP Travel Utazási Iroda
Isztambul nyüzsgő nagyvárosa és környéke számtalan olyan érdekességet tartogat, melyet csak a rutinos helyiek ismernek. Fedezze fel ezt a várost és a környező szigetek kevésbé ismert arcát is!

Isztambul titokzatos Nagy Bazárja | OTP Travel Utazási Iroda
Isztambul egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága a Nagy Bazár. Összegyűjtöttük a legjobb vásárfiákat, hogy ne térjünk haza üres kézzel.

Izmir | Antalya | Törökország | OTP Travel Utazási Iroda
Az ősi Szmirna ma Törökország harmadik legnagyobb városa. Izmir igazi kozmopolita metropolisz, amely tele van ókori csodákkal. Ismerje meg velünk!

Aszpendosz csodája | Törökország | OTP Travel Utazási Iroda
A Törökország Antalya tartományában fekvő ősi Aszpendosz leginkább a színházáról ismert, amely a világ egyik legjobb állapotban fennmaradt ókori építménye.

Kapcsolódó ajánlatok:


TÖRÖKORSZÁG - TENGERPARTI SZÁLLÁS AJÁNLATAINK

Törökország
250 000 Ft-tól/fő

ISZTAMBUL - A BOSZPORUSZ PARTJÁN

Törökország
359 000 Ft-tól/fő

ISZTAMBUL, FÜRDŐZÉSSEL A MÁRVÁNY-TENGERBEN

Törökország
389 000 Ft-tól/fő

ISZTAMBUL - GASZTRONÓMIAI UTAZÁS

Törökország
497 000 Ft-tól/fő

TÖRÖKORSZÁG - KAPPADÓKIA CSODÁI

Törökország
639 000 Ft-tól/fő

ISZTAMBUL, KORFU, ATHÉN ÉS AZ ADRIA

Törökország
839 000 Ft-tól/fő