Élmények a világ körül

Keresés
 
Éljen át fantasztikus kalandokat az Andok vidékén!

Peru

Úti célok PerubanA lenyűgöző dél-amerikai ország varázslatos kultúrák ötvözete, az inkák birodalma. Három merőben más természeti régió osztja meg területét: a partvidék, az Andok vidéke és az amazonasi esőerdő.

Az amerikai kontinensen itt található a legtöbb régészeti lelőhely, szépségét 16 természetvédelmi terület és 9 hivatalos kincs gazdagítja a Világörökségből. Misztikuma és egyedülálló hangulata szavakkal nem kifejezhető.

Az utazásra ajánlott időszak: a hegyekben és a fennsíkokon júniustól augusztusig tart a száraz szezon, a legesősebb időszak decembertől márciusig tart. Az esőerdőben mindig pára és eső uralkodik, a legszárazabb hónapok itt júniustól szeptemberig vannak. Az utazásra a száraz időszak ajánlott. A nagy magasságok miatt a napi hőmérsékletingadozás akár 20 °C is lehet.

Repülési idő Limába kb. 15 óra átszállási idő nélkül. A nagy magasságok miatt szívbetegeknek nem ajánlott az utazás.

Az aktuális beutazási tanácsokról, valamint naprakész információkról a Konzuli Szolgálat oldala nyújt tájékoztatást.
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/peru

Csoportos ajánlatok

NAGY KÖRUTAZÁS PERUBAN

Peru
1 599 000 Ft-tól/fő

PERU ÉS BOLÍVIA, AZ INKA BIRODALOM TITKAI

Peru, Bolívia
1 980 000 Ft-tól/fő

Fontos információk

 • Vízum

  Peru

  Főváros és legnagyobb város : Lima
  Nyelv: spanyol, kecsua, ajmara
  Vallás: római katolikus
  Államforma: elnöki köztársaság
  Terület: 1 285 216 km2
  Népesség: 34 000 000 fő (2022-es becslés)
  Népsűrűség: 26 fő/km2
  Egy főre jutó GDP: $ 6 819 (2015-ös becslés)
  Hivatalos pénznem: új sol (PEN)
  Időeltérés: -6 óra (PET, UTC -5)
  Közlekedés iránya: jobb
  Hálózati feszültség: 220V
  Csatlakozó és aljzat: A, B, C
  Országhívószám: +51
  Internet TLD: .pe

  Magyar állampolgár turizmus céljából 90 napra vízummentesen utazhatnak Peruba, megfelelő anyagi fedezet felmutatása szükséges.
  Turistaként beutazó állampolgárok úti okmányának a hazautazástól számított legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie. A belépéskor az útlevélbe pecsételt dátum a mérvadó. Fontos, hogy a belépési pecsét (sello de ingreso) hiányában az országból való kilépés problémás (és költséges) lehet, ezért az útlevél elvesztése, eltulajdonítása esetén is az ideiglenes útlevélbe utólag, a migrációs hatóságtól (www.migraciones.gob.pe) kell beszerezni a belépési pecsétet.
 • Elérhető külképviselet/ek

  Kattintson ide a külképviselet/ek listájáért!
   
 • Biztonság

  Peruban, a többi dél-amerikai országhoz hasonlóan általánosan rossz a közbiztonság. Főleg a nagyobb városokban ajánlatos kerülni a szegény negyedeket, és nem ajánlott egyedül sétára indulni. Különösen a fővárosban rendszeresen történnek külföldi turisták sérelmére elkövetett különböző típusú lopások (szállodákban, közterületeken, tömegközlekedési eszközökön). Javasoljuk, hogy iratait, repülőjegyét és értéktárgyait mindenki hagyja a szálloda széfjében, és az útlevélről készített fénymásolattal közlekedjen, és annyi pénzt tartson magánál csak, amennyit el szándékozik költeni. Ne utazzanak taxin és az idegenvezető nélkül ne induljanak városi sétára, főleg Limában, mely kimondottan veszélyes város a turisták számára! Ne viseljenek drága (vagy annak látszó) ékszereket és drága telefont, kamerát vagy fényképezőgépet se tartsanak feltűnő helyen magunknál. Terrorizmus, terrorista cselekmények nem fordulnak elő.

  Az országban, de különösen a fővárosban gyakoriak a bűncselekmények. Rendszeresen történnek külföldi turisták sérelmére különböző típusú lopások (szállodákban, közterületeken, tömegközlekedési eszközökön). Kisebb számban - nagyobb értékekre - rablások is előfordulnak. Ajánlatos Magyarországon az utazási irodánktól külön kérni, hogy megbízható reptéri transzferről is gondoskodjék a perui utazásszervező.

  Mindenképpen kevésbé ajánlott olyan helyekre látogatni, amelyek nincsenek a külföldi turisták által gyakrabban felkeresett úti célok között.

  Peru tektonikai szempontból földrengésveszélyes területnek számít. Az országban gyakoriak a kisebb-nagyobb földmozgások. Évente több száz, a Richter-skála szerinti 4-es vagy ennél nagyobb erősségű földrengés történik. Jelentős a vulkáni tevékenység is. Utazásuk előtt kérjük kísérjék figyelemmel vulkánok tevékenységével kapcsolatos híradásokat, illetve készüljenek fel arra, amennyiben valamely veszélyeztetett területet sürgősen el kell hagyniuk.
   
 • Egészségügyi tudnivalók

  Hatalmas kiterjedése miatt az ország egyes területein más és más egészségügyi óvintézkedésekre van szüksége az odautazóknak. Fertőzött országból, dél-amerikai országokból érkezőknek vagy azon átutazóknak (akár átszállással fertőzött országon keresztül utazóknak) kötelező a sárgaláz elleni védőoltás. Továbbá kötelező a védőoltás akkor is, ha az Amazonas és a dzsungel vidékére utaznak! A védőoltást legalább 10 nappal a sárgaláz-veszélynek kitett területekre történő látogatás előtt kell beadatni! A sárgaláz elleni védőoltás felvételét igazoló oltáskönyvet a perui utazás időpontjától számított egy évig kérhetik bármely más országba történő beutazáskor és az oltás hiányában egyes országokban a beutazást megtagadhatják! Malária az Amazonas gyűjtőterületén előfordul, az ide utazóknak malária elleni tabletta szedése is szükséges a sárgaláz elleni védőoltáson kívül.

  A szükséges és javasolt egészségügyi előkészületekért kérjük, forduljon háziorvosához, a védőoltásokkal és az egyéb egészségügyi előírásokkal kapcsolatos további információért a Nemzetközi Oltóközponthoz (+36 20 208 7878, +36 1 78 78 770, +36 1 78 08 553), vagy a Trópusi és Utazási Betegségek Intézetéhez (előjegyzés: hétfő, szerda, péntek, +36-1-218-06-79).

  A közegészségügyi állapototok hagynak kívánnivalót maguk után, de kellő elővigyázatosság esetén nincs ok komoly aggodalomra. Általános elővigyázatosságból más (a tífusz, tetanusz, agyhártyagyulladás, Hepatitis A és B elleni oltások) is szóba jöhet, hazai felvételük előtt célszerű az ANTSZ véleményét kikérni. Dengue a főváros bizonyos szegénynegyedeiben, illetve az őserdő egyes részein előfordulhat, bár tömeges megbetegedés még nem volt. Baleset vagy súlyosabb betegség esetén elsősorban a magánklinikák igénybevétele ajánlott. Enyhébb lefolyású betegségre – ha nem kívánunk orvoshoz fordulni -, a helyi gyógyszertárakban (ezek éjjel-nappal nyitva vannak, is szinte minden utcasarkon van egy) vény nélkül is kaphatók gyógyszerek.

  A jelentős szintkülönbségek és a szélsőséges klímaváltozások nagy megterhelést jelentenek a szervezetre, egyénenként eltérően jelentkezhet a "hegyi betegség", más néven magassági betegség is. Főbb tünetei: rossz közérzet, fejfájás, szédülés, szapora légzés, szapora pulzus, orrvérzés. A helyiek kokalevelet rágcsálnak, illetve kokateát fogyasztanak megelőzésképpen, kevésbé hatásos szereket a helyi patikák is kínálnak, azonban érdemes már előre „felkészíteni” a szervezetet a várható megterhelésre: edzett immunrendszer, jó vérkeringés és általános jó közérzet a legfontosabbak. A helyszínen a hegyi betegség jelentkezésekor sok pihenés, alvás, könnyű ételek fogyasztása javasolt, a tünetek súlyosbodásakor azonnal orvoshoz kell fordulni.
  Peruban törvényesen vásárolható kokalevél és kokatea, azonban tilos e termékeket az országból kivinni, mert a világ más országaiban, így Magyarországon is, ez kábítószer-csempészetnek minősül!
  Azoknak, akik krónikus szív- és érrendszeri, valamint légzésszervi megbetegedésben szenvednek, vagy komolyabb mozgásszervi megbetegedésük van nem javasolt a magas területekre történő utazás. Tervezett utazásukkal kapcsolatban konzultáljanak háziorvosukkal!

  A csapvíz fogyasztása tilos. Kizárólag palackozott víz fogyasztása javasolt, és kerülni kell az ismeretlen eredetű vízből készült jégkockával hűtött italokat. Javasolt az óvatosság az utcai élelmiszer-vásárlásnál is, továbbá nem szabad nyers élelmiszereket, hámozatlan gyümölcsöket fogyasztani.
   
 • Tudnivalók Peruról


  Éghajlat: az Egyenlítőtől délre elhelyezkedő Peruban három élesen elkülönülő éghajlati terület alakult ki: a Csendes-óceán partvidéke (la Costa) enyhe, télen felhős és ködös, nyáron kellemesen meleg éghajlattal, az andoki övezet (la Sierra) a magasságtól függően hűvös éghajlattal és az amazóniai esőerdő által borított hatalmas keleti terület (la Selva) egész évben meleg és párás éghajlattal. Így az ország eltérő területein ugyanazon időszakon belül teljesen eltérő időjárási viszonyok jellemzőek.
  Lima és környékének átlaghőmérséklete egész évben 19-24 Celsius fok között mozog. A decembertől áprilisig tartó nyárra több napsütés, a júniustól szeptemberig tartó télre szinte állandó köd és pára a jellemző.
  Peru területének felét az Andok hegyei foglalják el. Itt változatos magashegyi éghajlatot találunk. Ebben az övezetben a szeptembertől májusig tartó csapadékos nyár és a júniustól augusztusig tartó száraz tél különül el; az eső mennyisége délre haladva csökken. A hőmérséklet átlagos csökkenése 0,5 °C 100 méterenként. Enyhe nappalok és hideg (akár 0 °C) éjszakák a jellemzőek. A magasságbéli különbségek igen nagyok: Cusco a tengerszint felett 3400 méterrel fekszik, egész évben 19-21 fok közötti nappali és 1-7 fok közötti esti hőmérséklettel. Machu Picchu-ra 2500 méteres magasságával enyhébb időjárás a jellemző, Puno azonban a tengerszint felett 3800 méterrel fekszik, így itt a téli hónapokban éjszaka akár mínuszok is lehetnek.
  Az Amazonas medencéjében esőerdő éghajlat alakult ki, 25-26 °C-os évi középhőmérséklettel és igen csekély, 1-2 °C-os átlagos évi ingadozással. Az évi átlagos csapadékmennyiség 2000-3000 mm, eloszlása egyenletes.
  Fontos tudni, hogy az egyenlítőhöz való közelség és a magas légszennyezettség együttes hatására a világon Peruban a legmagasabb az ultraibolya-sugárzás mértéke. Az UV-index a nagyon magas (8-9-10) és az extrém (11+) határértékek között mozog, ezért az UV-sugárzás káros hatásai elleni védelem még a felhősnek tűnő időben is javasolt.

  Ruházat: a változékony, helyenként csapadékos időjárás miatt kényelmes, sportos, egyszerű ruházat, kiránduláshoz alkalmas lábbeli (bakancs) javasolt. A magas hegyek között erős a szél ezért sapka, esőkabát és meleg, réteges öltözködés ajánlott. A napközbeni kellemes, tavaszias idő ellenére estére jelentősen eshet a hőmérséklet, akár nulla fokra is lezuhanhat. Általánosan érvényes az ország egészére, hogy – főleg a hegyek között - az igen erős UV sugárzás miatt sötét napszemüveg és magas fényvédő faktorú krémek, valamint kalap használata még viszonylag hűvös, borús idő esetén is feltétlenül ajánlott. Az Amazonas vidékén természetes anyagú, a szúnyogok miatt karokat és lábakat fedő öltözék (bokánál leszorítható nadrág), könnyű, kényelmes túrabakancs, nagyobb karimájú kalap, esőkabát és szúnyogriasztó szer használata javasolt!

  Elektromosság: 220V/60Hz – két villás, A és C típusú csatlakozóval, melyek közül a C az európai szabványnak is megfelel, azonban mivel szállodánként eltérő, javasolt csatlakozót vinni.

  Hivatalos pénznem, hitelkártyák: a hivatalos pénznem a perui új sol az (S /), osztva 100 centavora. Bankjegyek címlete: 10, 20, 50, 100, és 200. Pénzérmék: 5, 10, 20, és 50 centavo. Banki órák: általában hétfőtől péntekig 9:30-16:00/18:00 óra között. Nagyobb városokban szombaton 9:30-12:30 óra között. Dollárral a szupermarketekben (ahol egyben váltanak is kisebb összegeket vásárlás esetén) lehet fizetni, azonban célszerű perui solban is aprópénzt magunknál tartani. Az euró használata a hétköznapi életben nem elterjedt. Hitelkártyával csak a legnagyobb szállodákban érdemes próbálkozni. Az árfolyam a perui bankokban nem a legkedvezőbb, és általában nagy a sorban állás is. Az utcai pénzváltók nem a legbiztonságosabbak. A bankautomata az egyik legkényelmesebb és legbiztonságosabb módja a pénzváltásnak, de javasolt a repülőtéren és a szállodákban váltani. Pénzváltással kapcsolatban kérje az idegenvezető tanácsát!

  Vásárlás: az üzletek Peruban általában 9.00-20.00h-ig tartanak nyitva, pénteken is. A piacon, utcai és tengerparti árusoknál néha alkudni is lehet, spanyolul: regateo.

  Étkezés: a perui konyha tökéletes keveréke a tradicionális indigen specialitásoknak és a kukoricából, kukoricalisztből készült spanyol hódítók által meghonosított ételeknek. Néhány fogás rendkívül erősen fűszerezett, fogyasztásuk előtt ezért nem árt tájékozódni, mennyire csípősek. Szinte minden étlapon megtalálható a Lomo Saltado, melyet százféleképpen készítenek el. Természetesen sok és sokféleképpen készített halat is fogyaszthatnak. Népszerű a többféle töltelékkel készített avocado (csirkével, zöldségekkel). Az országra jellemző nagy magasságkülönbség miatt ajánlott - és széles körben gyakorolják is - a koka tea fogyasztását, mely segíti az akklimatizálódást. Tipikus perui ital a Pisco, azaz törkölypálinka vagy a Chicha Morada, ami egy sötétpiros színű kukoricából készült ital, de különböző ízletes gyümölcsleveik is vannak, melyeket trópusi gyümölcsökből (pl. aguaje-ból) állítanak elő.
 • Térkép

Inspirációk

Dél-Amerika kávé világa - OTP Travel Utazási Iroda
Ízlelje meg Dél-Amerika kávéit!

Peru, te csoda! - OTP Travel Utazási Iroda
Peru csodálatos látványosságai egytől-egyig különleges élményeket tartogatnak.

Bolívia és Peru - A Titicaca-tó úszó szigetei - OTP Travel Utazási Iroda
Dél-Amerika egyik legérdekesebb őslakos népcsoportját a bolíviai-perui határvidéken élő uruk alkotják.

Az inka Szent völgy legszebb települései II. - OTP Travel Utazási Iroda
Cikksorozatunk második részében ismét elmerülhetünk Peru egyik legszebb és leglátványosabb régiójába.

Peru, a gasztro-meglepetés II. - OTP Travel Utazási Iroda
Lima Latin-Amerika gasztronómiai fővárosa, az autentikus piacoktól a Michelin-csillagos éttermekig fantasztikus étkezési lehetőségekkel. 

Peru, a gasztro-meglepetés I. - OTP Travel Utazási Iroda
Merüljünk el az andoki konyhaművészet titkaiban és Arequipa vidéki ízeiben!

A Titicaca-tó titkai - OTP Travel Utazási Iroda
Az inkák szent völgye egy szűk hasadékban kígyózik az Urubamba folyó mentén. A központja Urubamba városa, a fő látványossága pedig a hihetetlen táj és a szédítő hegyek.

A Titicaca-tó titkai - OTP Travel Utazási Iroda
A 3800 méteres tengerszint feletti magasságával a Titicaca-tó a világ legmagasabb fekvő hajózható vize. Emellett Dél-Amerika legnagyobb tava is, a maga 8372 négyzetkilométeres területével.

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!