Élmények a világ körül

Keresés

Peru, a gasztro-meglepetés I.

Peru, a gasztro-meglepetés I. - OTP Travel Utazási Iroda
Merüljünk el az andoki konyhaművészet titkaiban és Arequipa vidéki ízeiben!

Az Andok és Arequipa konyhája

Peru földjeinek gazdagsága és kulturális sokszínűsége kiváló és rendkívül változatos gasztronómiát ad.
 

Az ősi kultúrák, hagyományok és vidéki különlegességek egyvelege végtelen kínálatot teremt. Az Andok hűs lankáin mintegy 4000 őshonos burgonyafajta terem, melyek színe, mérete és formája szemet gyönyörködtetően változatos, és ízük sem kevésbé ínycsiklandó. Merüljünk el az andoki konyhaművészet titkaiban és Arequipa vidéki ízeiben!

Peru, a gasztro-meglepetés - OTP Travel Utazási Iroda
 

Az Andok konyhája

 
A perui hegyek a változatosság szimbólumai. Az andoki konyha bővelkedik pörköltekben, levesekben, húsokban és kukoricából, tejből és gyümölcsökből készült finom desszertekben. Az andoki alapanyagok magas tápértékét annak köszönhetik, hogy hagyományos agyagedényben, tűz fölött készítik, ezáltal a környék legfinomabb ételeit hozzák létre. A Chicha kukoricasör az Andok ősi lakóinak hagyományos itala volt, ez a hagyomány ma is él. Ha a felföldön lepárolt egzotikus likőröket szeretnénk kortyolgatni, a chicha mellett a borok és a kézműves almaborok közül választhatunk, amelyek a legelterjedtebb italok.
Peru, a gasztro-meglepetés - OTP Travel Utazási Iroda
A húsok, gumósok, gabonafélék és fűszernövények képezik ennek az egészséges kulináris hagyománynak az alapjait. Az egyszerű főzési mód, kevés fűszerezéssel, garantálja a könnyű emésztést. A sajtos kukorica, a kukoricasaláta, a cancha - sült kukoricaszemek -, a humitas – kukoricacsuhéba csomagolt kukoricakása - és a papa a la huancaina - burgonya fűszeres krémmártásban - minden andoki étterem étlapján megtalálható.
Peru, a gasztro-meglepetés - OTP Travel Utazási Iroda
A perui hegyvidék ételei kiadósak. A pachamanca marhahús, bárány, sertés és cuy – tengerimalac - keveréke, amelyet chicha de jora-ban és gyógynövényekben pácolnak, majd lóbabbal, burgonyával és humitával együtt forró köveken, földdel és kukoricacsuhéval fedett gödörben főznek.
Peru, a gasztro-meglepetés - OTP Travel Utazási Iroda
A patasca egy kukoricából készült készült leves; a cuy chactado, sült tengerimalac; a cecina, a szárított hús, amelyet hagymás mártással tálalnak; és a puka picante, a sertéshúsból és burgonyából készült, pirospaprikával és céklával fűszerezett pörkölt mind az andoki kulináris hagyományok részei.
Peru, a gasztro-meglepetés - OTP Travel Utazási Iroda
A desszertekben kukorica, tej és hegyvidéki gyümölcsök szerepelnek. Érdemes megkóstolni a chapana-t, amely maniókalisztből, ánizsból és melaszból készül, a kókuszos macaronokat az cocadát és a manjarblanco-t azaz sűrített tejes karamellt. Ami a likőröket illeti, a kézműves borok és az almaborok a legelterjedtebbek, valamint a kukorica chicha. A kenyér is különleges helyet foglal el: a wawas, a santiagos, a bollos de agua és a tres puntas különböző fajtái búzából, árpából, kukoricából, ánizsból, burgonyából és édesburgonyából készülnek.

Az „újhullámos” andoki konyha

Az utóbbi évtizedekben a perui szakácsok a spanyol uralom előtt használt alapanyagokat sikeresen beépítették a nemzetközi konyhába. Egy új kulináris stílus alakult ki, amely a spanyolok előtti Peru kulináris hagyományaiból merít ihletet, és ezeket a nemzetközi konyha trendjeivel ötvözi. Tökéletes harmóniát értek el a fűszerek kíméletes használatával, enyhén főzött és nagyon zsírszegény ételekben. Olyan ételkülönlegességeket találunk a menüben, mint antojos de queso en salsa de maracuya - sajtos-spenótos tekercsek maracujamártásban -, friss csiga és quinoa saláta, grillezett alpaka, quinoa rizottó, manióka és szárított burgonyapörkölt, tengerimalac osztrigaszószban.
Peru, a gasztro-meglepetés - OTP Travel Utazási Iroda

Arequipa konyhája

Arequipa ételeit és éttermeit, más néven picanteríasok az embert azonnal leveszik a lábáról, hiszen regionális ételek finom illatai a fatüzelésű kemencék karakteres jegyei együtt szállnak a levegőben. A környék ikonikus csemegéje, a Rocoto paprika, a solterito sajtsaláta, a guisado pörkölt és a híres adobo dominical mind-mind elcsábítja az ízlelőbimbóinkat.

Arequipa városában ne felejtsük el megkóstolni a hagyományos kukorica chichát azaz a helyi sört, amelyet egy finom ánizsos ital, a Nájar kísér, amely megkönnyíti az emésztést.
Peru, a gasztro-meglepetés - OTP Travel Utazási Iroda

Kapcsolódó inspirációk:

Dél-Amerika kávé világa - OTP Travel Utazási Iroda
Ízlelje meg Dél-Amerika kávéit!

Peru, te csoda! - OTP Travel Utazási Iroda
Peru csodálatos látványosságai egytől-egyig különleges élményeket tartogatnak.

Bolívia és Peru - A Titicaca-tó úszó szigetei - OTP Travel Utazási Iroda
Dél-Amerika egyik legérdekesebb őslakos népcsoportját a bolíviai-perui határvidéken élő uruk alkotják.

Az inka Szent völgy legszebb települései II. - OTP Travel Utazási Iroda
Cikksorozatunk második részében ismét elmerülhetünk Peru egyik legszebb és leglátványosabb régiójába.

Peru, a gasztro-meglepetés II. - OTP Travel Utazási Iroda
Lima Latin-Amerika gasztronómiai fővárosa, az autentikus piacoktól a Michelin-csillagos éttermekig fantasztikus étkezési lehetőségekkel. 

A Titicaca-tó titkai - OTP Travel Utazási Iroda
Az inkák szent völgye egy szűk hasadékban kígyózik az Urubamba folyó mentén. A központja Urubamba városa, a fő látványossága pedig a hihetetlen táj és a szédítő hegyek.

A Titicaca-tó titkai - OTP Travel Utazási Iroda
A 3800 méteres tengerszint feletti magasságával a Titicaca-tó a világ legmagasabb fekvő hajózható vize. Emellett Dél-Amerika legnagyobb tava is, a maga 8372 négyzetkilométeres területével.

A Machu Pichu felfedezése - OTP Travel Utazási Iroda
Peruban június 24-én ünneplik az inka Napfesztivált az Inti Raymi-t, mely a napisten, Inti előtt tiszteleg. Napjainkban a fesztivál helyi és nemzetközi látogatók ezreit vonzza az ősi inka fővárosba Cuscóba.

Kapcsolódó ajánlatok:


NAGY KÖRUTAZÁS PERUBAN

Peru
1 599 000 Ft-tól/fő

PERU - BOLÍVIA, AZ INKA BIRODALOM TITKAI

Peru, Bolívia
1 980 000 Ft-tól/fő

ECUADORI KALANDOK ÉS GALÁPAGOS VILÁGA

Ecuador
1 899 000 Ft-tól/fő

ECUADOR, AMAZÓNIA ÉS A GALÁPAGOS-SZIGETEK

Ecuador
2 490 000 Ft-tól/fő

RIO DE JANEIRO – CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Brazília
1 198 000 Ft-tól/fő

ARGENTÍNA ÉS BRAZÍLIA CSOPORTOS KÖRUTAZÁS

Brazília, Argentína
1 499 000 Ft/fő

BRAZÍLIA ARCAI – A DZSUNGELTŐL AZ ÓCEÁNIG

Brazília
1 815 000 Ft-tól/fő

COSTA RICA - REPÜLJ ÉS VEZESS!

Costa Rica
1 099 000 Ft-tól/fő

COSTA RICA - FELHŐERDŐK, VULKÁNOK, GAZDAG PARTOK

Costa Rica
1 599 000 Ft-tól/fő

WYNDHAM ALLTRA PLAYA****

Mexikó
679 000 Ft-tól/fő

CATALONIA PLAYA MAROMA*****

Mexikó
690 000 Ft-tól/fő

RIU LUPITA ****+

Mexikó
739 000 Ft-tól/fő

THE REEF PLAYACAR RESORT & SPA****

Mexikó
849 000 Ft-tól/fő