Élmények a világ körül

Keresés
 
Pezsgő nagyvárosok, hangulatos vidékek, varázslatos tengerpart.

Franciaország

Úti célok FranciaországbanFrancia földön járva minden sarkon lenyűgöző építészeti csodákba, pazar műemlékekbe botlunk, stílus és természetes elegancia hatja át az egész országot.

A déli országrész vad romantikája és természeti kincsei, számtalan művészt megihlettek már. Az elegáns üdülővárosok szegélyezte partvidék rusztikus tanyaházakat, lankás dombokat, római kori műemlékeket rejt, és olyan egyedülálló programlehetőségeket, amelyeket nem is sejtünk. Utazásra ajánlott időszak: Franciaország déli részét egész évben kellemes, napsütéses idő jellemzi, kevés csapadékkal, időnként hevesebb széllel, amit az északról fújó, télies Misztrál okoz.

Repülési idő Nizzába: kb. 3 óra, átszállási idő nélkül.

Az aktuális beutazási tanácsokról, valamint naprakész információkról a Konzuli Szolgálat oldala nyújt tájékoztatást.
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/franciaorszag
 

Csoportos ajánlatok

PÁRIZS TITKAI

Franciaország
349 000 Ft-tól/fő

PROVENCE, A FRANCIA RIVIÉRA ÉS MONACO

Franciaország
689 000 Ft-tól/fő

NORMANDIA – BRETAGNE

Franciaország
érdeklődésre

BORDEAUX - CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Franciaország
355 000 Ft-tól/fő

Üdülőprogramok

HOTEL ASTON LA SCALA****- NIZZA

Franciaország
érdeklődésre

HOTEL WEST END NICE****- NIZZA

Franciaország
érdeklődésre

NEHO SUITES CROISETTE**** - CANNES

Franciaország
érdeklődésre

Fontos információk

 • Vízum

  Franciaország

  Főváros és legnagyobb város: Párizs
  Nyelv: francia
  Vallás: római katolikus
  Államforma: elnöki köztársaság
  Terület: 643 801km2
  Népesség: 67 874 000 fő (2022-es becslés)
  Népsűrűség: 120 fő/km2
  Egy főre jutó GDP: $37 728 (2015-ös becslés)
  Hivatalos pénznem: euro (€) (EUR)
  Időeltérés: 0 óra (CET, UTC+1)
  Közlekedés iránya: jobb
  Hálózati feszültség: 230V
  Csatlakozó és aljzat: C, E
  Országhívószám: +33
  Internet TLD: .fr

  Magyar állampolgárok érvényes útlevéllel vagy érvényes kártya típusú személyi igazolvánnyal, vízum nélkül utazhatnak Franciaországba. Vízum felvételére a 90 napnál hosszabb idejű tartózkodások esetén sincs szükség. A francia hatóságok ugyanakkor a belépéskor és a tartózkodás során bármikor ellenőrizhetik, hogy a beutazó vagy már az országban tartózkodó magyar állampolgár rendelkezik-e a tartózkodás anyagi fedezetével, lakhatási, pénzügyi és egyéb tárgyi feltételeivel. Az ellenőrzéskor a francia határőrizeti és idegenrendészeti hatóság a 47,80 euró/fő/nap összeget tekinti irányadónak. Az összeg igazolására a nemzetközi pénzügyi forgalomban elfogadott bankkártya, hitelkártya, utazási csekk, átváltható konvertibilis valuta, vagy a szállás és az ellátás fedezetét magában foglaló meghívó levél is elfogadható.
   
 • Elérhető külképviselet/ek

  Kattintson ide a külképviselet/ek listájáért!
   
 • Biztonság

  Franciaországban a közbiztonság jónak mondható.

  A Külügyminisztérium tanácsai:
  Úti okmányaikat, és értékeiket zárják el a szálloda széfjébe. Napközben csak az aznapi programhoz szükséges készpénzt tartsák maguknál. Útlevelükről, személyi azonosításra alkalmas igazolványaikról készítsenek fénymásolatot, és azt tartsák maguknál.
  Jellemző a kedvelt, nagy tömegeket vonzó turisztikai helyszíneken (pl.: Eiffel torony környéke, a párizsi bolhapiac, a Montmartre, a Saint-Denis-i királyi bazilika környékén, valamint a Metro területe) elkövetett zsebtolvajlás és kézitáskarablás. A készpénz, a bankkártyák és az iratok fokozott őrzése ajánlott; tolvajlás, rablás esetén minden esetben készíttessenek rendőrségi jegyzőkönyvet. Szállodai tolvajlás esetén célszerű haladéktalanul rendőrségi bejelentést tenni, és elkérni a szállásadó/szálloda biztosítójának az adatait.
  A franciaországi repülőtereken, a vasútállomásokon és a kikötőkben, továbbá a kiemelt idegenforgalmi nevezetességek környékén fokozott biztonsági intézkedésekkel találkozhatnak.
  A Franciaországba, Párizsba érkezőknek javasolják, hogy itt tartózkodásuk során megfontoltan, körültekintően viselkedjenek, kellő elővigyázatossággal közlekedjenek. Indulásuk előtt regisztrálják magukat a Konzuli Szolgálat oldalán az „Online adatlap konzuli védelemre” (https://konzinfo.mfa.gov.hu/regisztralja-kulfoldi-utazasat) elektronikus nyomtatvány kitöltésével.
 •  

  Egészségügyi tudnivalók

  Franciaországban a közegészségügyi helyzet jónak mondható. Az egészségügyi és szociális védő, ellátó és szolgáltató hálózat a magyar fejlettségi színvonalnak megfelelő, esetenként és területenként azt meghaladó.
  A városokban a gyógyszertárhálózat sűrű, nyitvatartási idejük az üzletekével azonos (9.00-19.00/20.00 óráig), éjszakai ügyeletes gyógyszertár mindenhol van, vasárnap és munkaszüneti napokon is. Minden gyógyszertár feltűnteti a legközelebb található ügyeletes gyógyszertár címét. Bizonyos gyógyszereket csak orvosi vény ellenében lehet beszerezni, amelyhez előzetes orvosi konzultáció szükséges. A recept nélkül kapható gyógyszerek használatát illetően a patikus ad tanácsot.

  Ajánlott az Európai Biztosítási Kártya kiváltása, valamint a mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése.
 
 • Tudnivalók Franciaországról:

  Éghajlat: Franciaországban az Atlanti-óceán és a Földközi-tenger közelsége miatt az időjárás változatosabb és időnként szeszélyesebb, mint az adott évszakban Magyarországon. Az ország nyugati részén alapvetően óceáni, északi és északkeleti felében kontinentális, a Földközi-tengerhez közel eső déli részeiben pedig mediterrán az éghajlat, jelentősen különbözik a többi régióétól. Itt a legenyhébb a tél (a leghidegebb hónap középhőmérséklete 6-8 °C), míg a mérsékleten meleg nyári hónapokra 22-24 °C-os középhőmérsékletek jellemzők. Júliusban és augusztusban gyakori itt a nyári szárazság is. A tengervíz hőmérséklete augusztusban a legmelegebb, 23-25 °C-os, júniusban és júliusban 21-23 °C körüli.
  Provence jellegzetes időjárási sajátossága a misztrál – a sokszor napokon át fújó, kellemetlenül erős északi szél. Ez elsősorban télen, de az év más szakában is gyakori.
  Tekintettel arra, hogy a téli síszezonban, a francia Alpokban, a francia Középhegységben és a Pireneusokban egyaránt számos síparadicsom működik, az eseti lavinaveszélyek tekintetében kérjük szíveskedjenek fokozottan támaszkodni a helyi híradásokra, a sípályák üzembentartóinak és a monitoroknak a mindenkori tájékoztatására.
  Kérjük, utazása előtt tájékozódjanak az aktuális időjárásról és az időjárás előrejelzéséről: http://www.accuweather.com/en/fr/paris/623/march-weather/623

  Öltözködés: Az ide látogatók egész évben igen eltérő időjárással találkozhatnak az ország különböző részein. Az úti céltól és a programtól függően praktikus, réteges öltözködés javasolt. Párizsban a hőérzet alacsonyabb, mint nálunk, itt nyáron hűvösebb időre kell számítani. A napsütötte Dél-Franciaországban mediterrán forróság van a nyári hónapokban. Nyári délutánokon gyakorta 29-32 °C-ig emelkedik a hőmérséklet, így a természetes anyagú, kimondottan nyárias öltözködés a megfelelő. A tengerparti strandokon sapka, kalap viselése is szükséges.

  Elektromos áram: Franciaországban az elektromos hálózat és a csatlakozók feszültsége: 220 Volt, 50 Hertz. A csatlakozók E típusúak.

  Hivatalos fizetőeszköz, bankkártyák, bankok nyitva tartása: A hivatalos fizetőeszköz az EURO/€. Pénzt váltani egyes bankfiókokban, pénzváltóhelyeken és postahivatalokban, vagy áruházakban, pályaudvarokon, repülőtereken és turistahelyek közelében lehet. Az árfolyam ugyan fix, de a jutalék változó, amelynek egyértelmű feltűntetése kötelező.
  A bankok a párizsi régióban hétfőtől-péntekig 10.00-17.00 óra között, vidéken keddtől szombatig 10.00-17.00 között, 13.00-14.00 között ebédszünettel tartanak. Bizonyos bankok szombat délelőtt is nyitva tartanak. Ünnepek előtti napon a bankok korábban zárnak.
  A legtöbb áruházban, szállodában és étteremben használhatók az itthon is elfogadott bankkártyák. A kereskedők minimális költséget számolnak fel. Érdeklődjön magyarországi bankjától a kártyája külföldön történő használhatóságáról.

  Telefonálás: A Magyarországon használt mobiltelefon készülékek használhatóak az ország egész területén. A roaming díjakról és szolgáltatásokról az adott szolgáltató nyújt tájékoztatást. Telefonálásra jó megoldás egy francia SIM kártya és egy előre kifizethető, fix árú telefonkártya vásárlása is. Központi segélyhívó: 112.
  A "France by the Sea" nevezetű mobilalkalmazással kitűnően felfedezhetők a franciaországi tengerpartok. Az adott térség programjai, eseményei, helyi térképek, videók, kirándulási helyszínek, fontos elérhetőségek, naprakész információk érhetők el az alkalmazás segítségével.

  Internet: A Charles De Gaulle vagy az Orly repülőtérre érkezve ingyenes és korlátlan WiFi hálózatra kapcsolódhatunk az okostelefonnal, csupán egy rövid kérdőív kitöltése szükséges hozzá. Toulouse, Bordeaux, Lyon, Marseille vagy Nizza repülőterein szintén korlátlan és ingyenes WiFi áll rendelkezésre.
  Párizsban 400 WiFi kapcsolódási pont van, múzeumokban, parkokban, turisták által látogatott helyeken. Szintén ingyenes, a város által szolgáltatott WiFi hálózat van kiépítve Bordeaux, Marseille, Nizza városában.
  Lyon-ban a WiFi rendszer fizetős (HIPPOCKETWIFI), a gyors internet kapcsolatot a helyi idegenforgalmi hivatalban bérelhető router biztosítja.
  A Travel WiFi és My Webspot egy mobil wifi router kölcsönzési lehetőség (mifi néven is ismert), mely utazás előtt, online is kölcsönözhető. Előnyei: személyes mobil WiFi router, nincs roaming díj, folyamatos elérhetőség Franciaország bármely részén, 3G vagy 4G.kapcsolat, automatikus kapcsolódás 10 mobilkészülékig.

  Közlekedés: Franciaország az utazás és a közlekedés tekintetében egyike Európa legfejlettebb infrastruktúrájával rendelkező államainak. A Magyarországról induló rendszeres, közvetlen légi járatok a párizsi Charles de Gaulle – Roissy, Paris-Orly repülőtereket érintik. A francia Alpokat Genfből is jól meg lehet közelíteni (Easyjet). Napi rendszerességű a két ország közötti vasúti (pl. Orient Express) közlekedés, s hetente több alkalommal közlekedteti autóbuszjáratait a két főváros között a Eurolines társaság.
  Párizsban nagyon magas szintű a tömegközlekedés, számtalan metróvonal, valamint „HÉV” és vonat is rendelkezésre áll. A metrójegyek a teljes utazásra érvényesek, csak akkor válnak érvénytelenné, mikor feljövünk a felszínre. Érdemes gyűjtőjegyet venni (un. carnet), mert a jegy így olcsóbb. Minden gyűjtőjegyhez adnak ingyen metrótérképet is. Az aluljárókban az irányokat egyértelműen jelzik, viszont a párizsi metróban rengeteg a lépcső.
  Az ún. Batobus Szajnán közlekedő, 6 hajós flottájú hajójáratának és a 8 megállónak köszönhetően Párizs hajóval is felfedezhető. Tavasztól őszig 20 percenként, ősszel és télen 25 percenként közlekedik, a napijegy ára 17 €.
  Messzebb utazva szintén remek a vonat, főleg nagy távolságra a „nagyon gyors” vonat, a TGV. A jegy erre a járatra jóval drágább, viszont az út is kényelmesebb. Léteznek „sárgabuszos” járatok, általában egy-egy nagyvárosból kiindulva járják be a fontosabb/érdeklődésre számot tartó településeket. A jegyek ára nagyjából egy-két gyűjtőjegy árával egyezik meg (úthossztól függően).
  A tömegközlekedési hálózatok egyre többször kínálnak közkerékpár rendszert, amely már több mint 40 francia városban és agglomerációs területeken elérhető. Az elektromos autók is megjelentek néhány francia nagyvárosban, például Párizsban vagy Nizzában.
  A taxi igen elterjedt közlekedési eszköz Franciaországban és főként a nagyobb városokban (Párizsban közel 16 000 taxi közlekedik).

  Gépkocsivezetés: Franciaországban a legalapvetőbb közlekedési szabály a jobbkéz-szabály. A gépkocsik műszaki állapotának meg kell felelniük a legújabb hazai közlekedési normáknak. A biztonsági öv használata elöl és hátul is kötelező. A CB-rádiók csak előzetes engedély birtokában használhatók, kézben tartott mobiltelefon vezetés közbeni használata tilos és szigorúan büntetett! Ugyancsak büntetik a radar megzavarására alkalmas eszközök használatát, sőt puszta birtoklását is (még kikapcsolt állapotban is), valamint a sebességmérő berendezés bárminemű manipulálását. A fix és az ideiglenesen telepített radarok mérik a gépjárművek sebességét és a súlyosan vétőktől a helyszínen bevonhatják a vezetői engedélyt, illetve nagy összegű helyszíni pénzbírságot róhatnak ki. Az „elvontatás” tájékoztató ábrával védett útszakaszokon, az úttestre sárgával felfestett „Livraison” (rakodás) és az útfelületen szaggatott vonallal is körülhatárolt „Transport de fonds” (pénzszállítás) helyszíneken, valamint a mozgáskorlátozottak számára kijelölt helyeken illetéktelenül parkoló gépjárművet elvontatják vagy kerékbilinccsel rögzítik. A járművezetőt bírságolják! Tilos fél kerékkel a járdára hajtva parkolni.
  A francia autópálya-hálózat rendkívül kiterjedt, behálózza az egész országot. Az autópályák minden esetben fizetősek.
  Gépkocsivezetéshez, bérléshez a nemzetközi jogosítvány kiváltása szükséges.

  Borravaló: a legtöbb étteremben 15% szervízdíjat (service compris) számítanak fel. Ha ez nincs belekalkulálva az árba akkor a "service non compris" felirat olvasható a számla alján. Ilyenkor a borravaló szokásos mértéke 15%. Hotelekben, sofőröknek hozzávetőlegesen 1.50 € -t szoktak adni borravalóként.

  Dohányzás: 2007. február 1-től tiltott a „Nyilvános fedett helyeken való dohányzás” (pl. pályaudvarokon, repülőtereken, egészségügyi intézményekben, munkahelyeken, iskolákban, éttermekben és kávézókban, irodákban, stb.). A dohányzási tilalom megszegése szabálysértést képez, amely alapesetben 65 € helyszíni pénzbírsággal büntetendő.

  Üzletek nyitva tartása, vásárlás: Az élelmiszer üzletek és a pékségek a nagyvárosokban korán reggel nyitnak és este 19.00 vagy 20.00 órakor zárnak (Párizsban később). Vasárnap és munkaszüneti napokon, valamint hétfőn délután általában zárva tartanak.
  Az egyéb üzletek reggel 9.00 vagy 10.00 órakor nyitnak, este 19.00 vagy 20.00 órakor zárnak. Vidéken ebédidőben – 13.00 és 14.00 óra között - a legtöbb helyen bezárnak. Általában keddtől szombatig tartanak nyitva (kivéve a munkaszüneti napokat). A nagy közértek 21.00 vagy 22.00 óráig vannak nyitva.
  A vidéki városok különleges élményt nyújtanak a vásárolni vágyóknak. Öröm a szűk kis utcákon sétálgatni, közben egy-egy kirakat előtt megállni, álmodozni, felfedezni a helyi specialitásokat a piaci árusok pultján és megkóstolni a vidék borait. Minden vidéki városban és faluban esemény a heti piacnap, amelynek egészen más a hangulata mint a fővárosi piacoknak.

  Vásárlás Párizsban: A leghíresebb áruházak: le Printemps, les Galeries Lafayette, le Bon Marché vagy a BHV. A párizsi áruházak egy részének vidéki hálózata is van.
  A régiségkedvelők a Porte de Vanves (szombat, vasárnap), a Porte de Saint-Ouen, a Porte de Clignancourt (szombat, vasárnap, hétfő) és a Porte de Montreuil (szombat, vasárnap, hétfő) bolhapiacain bóklászhatnak, Párizs határaiban.
  A leghíresebb divatházak kirakatait az avenue Montaigne-n, a faubourg Saint-Honoré-n, a place de la Madeleine-n, a Saint-Sulpice-n és a Sčvres-Babylone negyedben, a Grenelle-n, a Cherche-Midi-n és a Saints-Pčres utcák környékén lehet megcsodálni.
  Párizs egyéb nevezetessége a Szajna parti „bouquiniste” használt könyvkereskedés a Saint-Michel negyed közelében. Régi könyvek, metszetek, képregények és képeslapok gazdag választéka kapható itt a legkülönbözőbb áron.
  Piacozni mindig nagy élmény. Színek és illatok kavalkádja! Párizs sok érdekes piaca közül néhány: a Cité virágpiaca, a Szajna parti kisállatok piaca, a bélyegpiac (Champs Elysées-Concorde Tér között, csütörtök-szombat-vasárnap), az alkotók, kézművesek és régiségek piaca (République/Bastille), bio- és élelmiszerpiacok a főváros minden részén (általában mindennap nyitva tartanak, kivéve hétfőn). Falusi hangulat Párizs szívében: Mouffetard utcai piac (hétfő kivételével).
  A párizsi passzázsok külön figyelmet érdemelnek építészeti szempontból, nem beszélve az itt található üzletek és kávézók hangulatáról. Galerie Vivienne (Bourse metróállomás), Passage Jouffroy, Passage Verdeau (metró: rue Montmartre), Passage Choiseul (Opera-negyed), Passage de Panoramas (Opéra negyed), Passage des Postes (Diáknegyed).

  Étkezés: a világhírű francia konyha felfedezésére érdemes időt szánni a franciaországi utazások során, akár egy bouchonban (kisvendéglőben), akár egy Michelin-csillagos étteremben kóstoljuk meg a francia gasztronómia remekeit. A legismertebb francia ételeken - crossiant, tart tatin (sütemény) vagy a boeuf bourguignon (marhapörkölt-szerű ragu, ami burgonyával együtt főve készül) - a kulináris élvezeteknek hódoló franciák szívesen fogyasztanak olyan különlegességeket is, mint a sok száz különféle sajt, szarvasgomba, csiga, osztriga vagy a libamáj. A tengeri halak, kagylók és rákfélék is igen kedveltek. Aki Franciaországba látogat, biztosan megtalálja a számára legízesebb ételeket a híres éttermek vagy a szűk utcákban megbújó kis gourmet konyhák kínálatában.
 • Térkép

Inspirációk

Franciaországi utazás: Bordeaux gasztronómia - OTP Travel Utazási Iroda
A franciaországi Bordeaux minden kétséget kizáróan a bor egyik világvárosa. Gasztronómiai kincsei között azonban akad még néhány, amelyet a városban járva meg kell kóstolnunk!

Franciaországi utazás: Bordeaux kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
A franciaországi Bordeaux a borok Mekkája: rangos château-k, pincészetek és még számtalan egyéb látnivaló felfedezésre vár. Bemutatjuk a város lés környéke csodáit!

Provence-­i ízorgia - OTP Travel Utazási Iroda
Három izgalmas, hamisítatlan provence­-i receptet mutatunk be.

Városi strandok - OTP Travel Utazási Iroda
Ahol a városnézés és a vízparti nyaralás tökéletesen összekapcsolható.

Hat város – hat film - OTP Travel Utazási Iroda
Fedezzen fel hat csodaszép világvárost hat felejthetetlen filmmel!

Párizs - Disneyland, múzeumok, panoptikum - OTP Travel Utazási Iroda
Szeretnénk megmutatni a francia főváros legjobb helyszíneit, ahol kicsik és nagyok egyaránt kitűnően érezhetik magukat.

Párizs, a fények városa - OTP Travel Utazási Iroda
Párizsban este is sok izgalmas, érdekes látnivaló várja!

Marseille - A mediterráneum kapuja
Évezredeken átívelő történelmi hagyományokat, barátságos lakosokat, gazdag gasztronómiát kínál.

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!