Élmények a világ körül

Keresés

Bordeaux kincsei

Franciaországi utazás: Bordeaux kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
A franciaországi Bordeaux a borok Mekkája: rangos château-k, pincészetek és még számtalan egyéb látnivaló felfedezésre vár. Bemutatjuk a város lés környéke csodáit!

Franciaországi utazás: Bordeaux kincsei

Franciaországban Bordeaux a bor szerelmeseinek Mekkája. Rangos château-k és kisebb pincészetek sora várja, hogy a  nemes ital rajongói felkeressék. Ezúttal azonban Bordeaux egyéb kincseit mutatjuk be, hiszen a környék megannyi csodát tartogat, a fenséges nedűkön túl is.

Place de la Bourse

Bordeaux akkor nőtt a régi városfalak közül, amikor az 1720-as években megépült ez a fenséges tér a Garonne bal partján. XV. Lajos kedvenc építésze, Jacques Gabriel tervezte, és gyorsan a város szimbólumává vált. Az épületek boltívei alatt különleges mascaronok (faragott arcok) vigyázzák a hely békéjét.

Quais de Bordeaux

A Garonne bal partja kétségkívül a világ egyik legpompásabb vízpartja. Része annak a XVIII. századi világörökségi épületegyüttesnek, ahol a neoklasszicista paloták fenséges homlokzatai egy 80 méter széles folyóparti sétányt szegélyeznek. 

La Grosse Cloche

A XV. században épült La Grosse Cloche a bordeaux-i városháza régi harangtornya. Az egyik fontos emlék, amely a város középkori részéből fennmaradt. A XIII. századi Porte Saint-Éloy, a régi bástyák egykori kapujának maradványaira épült. A toronyban lakó harang 1775-ből származik és 7750 tonnát nyom. 

Porte Cailhau

A város régebbi épületeinek egyike a Porte Cailhau. A gótika és a reneszánsz közötti átmeneti időszak stílusjegyeit magán viselő épületet 1495-ben emelték VIII. Károly király a Velencei Liga felett aratott fornovói győzelmének emlékére. Egyik fülkéjében a király fehér szobra látható.
Belépőjegy váltás után fel is mehetünk a toronyba, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a Garonne-ra.

Esplanade des Quinconces

Az Esplanade des Quinconces a maga tágas, 12 hektáros területével Európa egyik legnagyobb városi tere. 1820-ban hozták létre a Château Trompette helyén. A fő emlékművét, az 54 méter magas Monument aux Girondins-t 1894 és 1902 között állították fel a francia forradalom idején a rémuralom áldozatává vált girondiak tiszteletére. 

Bordeaux-i székesegyház

Mint Franciaországban sok helyen, a bordeaux-i katedrális is megszenvedte a forradalmat, amikor erősen megrongálták. De ez semmit sem von le gótikus pompájából, sem a helyszín történelmi jelentőségéből, ahol 1137-ben Aquitániai Eleonóra és a későbbi VII. Lajos 1137-ben összeházasodott. Az északi portál különösen érdekes, amelyet annak idején királyi bejáratnak építettek a XIII. században. 

Grand Théâtre de Bordeaux

Az 1780-ban épült a Grand Théâtre Victor Louis remekműve. Sötétedés után különösen magával ragadó látványt nyújt az épület. Itt működik a Bordeaux-i Nemzeti Opera társulata is.

Jardin Public

Mára már körbenőtte a város, de amikor 1746-ban felavatták, a park Bordeaux szélén volt, egy korábban terméketlen területen. A XVIII. századi humanisták elképzeléseinek megfelelően a cél az volt, hogy a városlakók kellemes környezetben pihenhessenek. A Jardin Public angol stílusú, ragyogóan zöld pázsitszigetek, koros fák, szobrok, szökőkutak és kovácsoltvas hidak között sétálgathatunk. A régi narancsházban ma étterem működik. Ezt a kis városi paradicsomot minden oldalról XVIII. századi polgárházak szegélyezik, romantikus hátteret biztosítva az itt eltöltött időnek.

La Cité du Vin

Az ultramodern kulturális központ a bort ünnepli, és egyike azoknak az ambiciózus és futurisztikus projekteknek, amelyhez kevés hasonlót találunk a világban. Egy high-tech múzeum, amely a bor történetét mutatja be, mintegy tíz órányi audiovizuális anyagot kínálva. A 3000 négyzetméteres épület önmagában is káprázatos, s a kiállítást bejárva a helyi borbárban kóstolhatunk is miközben az elbűvölő, Bordeaux-ra és a Garonne-ra nyíló kilátásban gyönyörködünk.

Musée d'Aquitaine

A múzeum az aquitániai régió sok évszázados történelmét mutatja be, igen aprólékosan. A kiállítás hatalmas, ám ha csak egy röpke látogatásra van időnk, néhány tárlatot feltétlenül érdemes felkeresnünk. Az egyik ilyen a gall kincseket bemutató gyűjtemény. Páratlan kincseket őriz a múzeum.

Rue Sainte-Catherine

Az északi Grand Théâtre-től a Place de la Victoire-ig tartó, nyílegyenes Rue Sainte-Catherine Európa leghosszabb sétálóutcája. Az folytonos pezsgésben van, világmárkák és kisebb helyi üzletek sora kínálja itt a portékáját. Számos kávézó és bár is a látogatók rendelkezésére áll. Bordeaux egyik kedvelt látványossága.

Végül, de nem utolsó sorban: Bordeaux-i bortúrák

A La Cité du Vinben hasznos információkat gyűjthetünk arról is, hogy hol folytassuk a Bordeaux-i boros kalandunkat, mert a választék valóban szédítő. A világ borfővárosában, a világ második legnagyobb bortermelő vidékén ugyanis nem könnyű a választás. Vezetett túrákhoz érdemes csatlakozni, amelyek Saint-Émilion, a Médoc, a Canon Fronsac, Sauternes és Graves környékén járják be a legjobb pincészeteket.

Kapcsolódó inspirációk:


Franciaországi utazás: Bordeaux gasztronómia - OTP Travel Utazási Iroda
A franciaországi Bordeaux minden kétséget kizáróan a bor egyik világvárosa. Gasztronómiai kincsei között azonban akad még néhány, amelyet a városban járva meg kell kóstolnunk!

Provence-­i ízorgia - OTP Travel Utazási Iroda
Három izgalmas, hamisítatlan provence­-i receptet mutatunk be.

Városi strandok - OTP Travel Utazási Iroda
Ahol a városnézés és a vízparti nyaralás tökéletesen összekapcsolható.

Hat város – hat film - OTP Travel Utazási Iroda
Fedezzen fel hat csodaszép világvárost hat felejthetetlen filmmel!

Párizs - Disneyland, múzeumok, panoptikum - OTP Travel Utazási Iroda
Szeretnénk megmutatni a francia főváros legjobb helyszíneit, ahol kicsik és nagyok egyaránt kitűnően érezhetik magukat.

Párizs, a fények városa - OTP Travel Utazási Iroda
Párizsban este is sok izgalmas, érdekes látnivaló várja!

Marseille - A mediterráneum kapuja
Évezredeken átívelő történelmi hagyományokat, barátságos lakosokat, gazdag gasztronómiát kínál.

Franciaország arcai - OTP Travel Utazási Iroda
Franciaország változatos vidékei között mindenki megtalálja a számára legvonzóbb célpontot.

A francia hagyományok őrzője, a Marais-negyed - OTP Travel Utazási Iroda
A Marais egy autentikus párizsi negyed, ahol számos francia hagyomány megmaradt. Tartson velünk és fedezze fel Párizs bohém szegletét.

Párizs ámulatba ejtő parkjai - OTP Travel Utazási Iroda
Párizs számtalan történelmi parkkal, különleges kerttel és zöldterülettel rendelkezik, ahol érdemes megpihentetni a városnézéstől megfáradt lábainkat.

Párizsi passzázsok - OTP Travel Utazási Iroda
Párizs régi fényükben tündöklő fedett átjárói igazi szecessziós és neoklasszicista építészeti gyöngyszemek, melyeket mindenképpen érdemes felfedezni, ha itt járunk.

A Louvre rejtélyes történetei
A párizsi Louvre a világ legnagyobb és legünnepeltebb múzeuma. Összegyűjtöttünk 8 érdekességet, melyet talán még Ön sem tudott a francia főváros egyik ékkövéről.

Provence varázslatos vidékein
Provence szél borzolta levendulamezői, elbűvölő városai és az elegáns francia Riviéra Franciaország legjavát kínálják. Íme 7 kihagyhatatlan hely a varázslatos Provence vidékén.

Párizs titkos szegletei - OTP Travel Utazási Iroda
A titkos parkoktól, kertektől és átjáróktól kezdve a régi kolostorokig összegyűjtöttük a „tömegturizmustól” mentes különleges párizsi látnivalókat.

4 kihagyhatatlan európai város 2022-re - OTP Travel Utazási Iroda
Íme kedvenc négy európai nagyvárosunk 2022-re, ahol életre szóló élményekkel töltekezhet fel egy hosszú hétvégén.

Kávészünet - OTP Travel Utazási Iroda
Hét város – hét legendás kávéház. Tartson velünk egy különleges világ körüli kávéházi körutazásra a kávé világnapja alkalmából!

Nizza - mediterrán elegancia - OTP Travel Utazási Iroda
Nizza a Francia Riviéra fővárosának számít, a Cote d’Azur – más néven az Azúr-part - gyöngyszeme.

Ha végre itt a nyár - OTP Travel Utazási Iroda
A nyári hőség elől Európa-szerte varázslatos tengerpartok várják a vakációzókat.

5 világítótorony Európában fejléckép
Európa tengereinek és tavainak partvidékén fantasztikus világítótornyokat talál az utazó.

Kapcsolódó ajánlatok:


BORDEAUX - CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Franciaország
355 000 Ft-tól/fő
 

NORMANDIA – BRETAGNE

Franciaország
érdeklődésre

HOTEL ASTON LA SCALA****- NIZZA

Franciaország
érdeklődésre

HOTEL WEST END NICE****- NIZZA

Franciaország
érdeklődésre

NEHO SUITES CROISETTE**** - CANNES

Franciaország
érdeklődésre

PÁRIZS TITKAI

Franciaország
349 000 Ft-tól/fő

BORDEAUX - CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Franciaország
355 000 Ft-tól/fő

PROVENCE, A FRANCIA RIVIÉRA ÉS MONACO

Franciaország
689 000 Ft-tól/fő