Élmények a világ körül

Keresés
 
Mexikói utazások - OTP Travel Utazási Iroda
Tengerparti nyaralás vagy ősi indián kultúrák: Mexikó Önre vár!

Mexikó

Úti célok MexikóbanA Karib-tengerbe nyúló mexikói félsziget legkeletibb csücskén fekszik Cancún varázslatos üdülővárosa. A türkiz számtalan árnyalatában szikrázó tenger szinte körbefonja a 7-es számot formázó félszigetet, vakítóan világos homokos tengerparti strandjai mögött pálmafákkal szegélyezett promenádokat, üzleteket, éttermeket és minden igényt kielégítő luxusszállodákat találunk. A trópusi kikapcsolódáson túl az érdeklődők felkereshetik a maja kultúra közelben található egykori központját, a toltékok fővárosát Chitzén Itzá-t fantasztikus kőpiramisaival.

A Cancún-i szállodasor kb. 25 km hosszan nyújtózik a Karib tenger partján. Playa del Carmen és a Maja Riviéra kb. 70 km-re délre található, gépkocsival egy órás utazással érhető el. Cancúntól eltérően, ahol a szállodák szorosan egymás mellé épültek, Playa del Carment egyedi hangulatú, kisebb szállodák jellemzik, amelyek szorosabb kapcsolatot ápolnak természeti környezetükkel.

Az aktuális beutazási tanácsokról, valamint naprakész információkról a Konzuli Szolgálat oldala nyújt tájékoztatást. https://konzuliszolgalat.kormany.hu/utazasi-tanacs

Csoportos ajánlatok


Üdülőprogramok


WYNDHAM ALLTRA PLAYA****

Mexikó
679 000 Ft-tól/fő

CATALONIA PLAYA MAROMA*****

Mexikó
690 000 Ft-tól/fő

RIU LUPITA ****+

Mexikó
739 000 Ft-tól/fő

THE REEF PLAYACAR RESORT & SPA****

Mexikó
849 000 Ft-tól/fő

RIU TEQUILA *****

Mexikó
929 000 Ft-tól/fő

FAIRMONT MAYAKOBA *****

Mexikó
939 000 Ft-tól/fő

OCEAN MAYA ROYALE*****

Mexikó
969 000 Ft-tól/fő

RIU YUCATAN *****

Mexikó
999 000 Ft-tól/fő

BARCELO MAYA GRAND RESORT*****

Mexikó
999 000 Ft-tól/fő

BAHIA PRINCIPE LUXURY AKUMAL *****

Mexikó
1 029 000 Ft-tól/fő

RIU PLAYACAR *****

Mexikó
1 099 000 Ft-tól/fő

SECRETS AKUMAL*****

Mexikó
1 170 000 Ft-tól/fő

PARADISUS PLAYA DEL CARMEN*****

Mexikó
1 369 000 Ft-tól/fő

GRAND HYATT PLAYA DEL CARMEN RESORT*****

Mexikó
1 899 000 Ft-tól/fő

Fontos információk

 • Vízum

  Mexikó

  Főváros és legnagyobb város: Mexikóváros
  Nyelv: spanyol
  Vallás: római katolikus
  Államforma: szövetségi köztársaság
  Terület: 1 972 550 km2
  Népesség: 130 526 945 (2017)
  Népsűrűség: 57,2/km2
  Egy főre jutó GDP: $ 9 741
  Hivatalos pénznem: mexikói peso (MXN)
  Időeltérés: -9 - -6 óra (UTC-8 - -5)
  Közlekedés iránya: jobb
  Hálózati feszültség: 127 V
  Csatlakozó és aljzat: A, B
  Országhívószám: +52
  Internet TLD: .mx

  Magyar állampolgár a kiindulási országtól függetlenül, turizmus, tranzitálás, valamint üzleti tárgyalás céljából 180 napig vízum nélkül léphet be, és tartózkodhat Mexikóban.
  A beutazáskor a határon úgynevezett migrációs kártyát (FMM-t) kell kitölteni, amit az országba lépéskor lepecsételnek. Kilépéskor ezt a kártyát fel kell mutatni. Elvesztése pénzbüntetéssel jár és a kiutazáskor ismételt kitöltése kötelező.

  A vízummentes, turistaútra érkező harmadik országbeli állampolgárok beutazási engedélyének, és az engedélyezhető 180 napos tartózkodásuknak a feltétele a mexikói határokon:
  • legalább az első időszakra vonatkozó hotelfoglalás, vagy meghívólevél felmutatása;

  • oda- vissza útra megváltott repülőjegy;

  • azok számára, akik az engedélyezhető maximális 180 napos mexikói tartózkodási lehetőségnél korábbi időpontban lejáró magánútlevéllel rendelkeznek (de, a fenti, a. és b. feltételeket teljesítik), a beléptetés engedélyezésre kerül, de természetesen, csak az útlevelük érvényességi idején belüli időpontig.

  Ezek hiányában, vagyis, amennyiben a fenti minimális feltételeknek egy utazó nem tud eleget tenni, tőle megtagadhatják a belépése engedélyezését a mexikói határokon!

  Javasoljuk, hogy a magyar magánútlevél, a mexikói beutazás tervezett időpontjától még legalább 1 évig érvényes legyen.
   
 • Elérhető külképviselet/ek

  Kattintson ide a külképviselet/ek listájáért!
   
 • Biztonság

  Az ország utazás és ott tartózkodás szempontjából "II. Fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek" kategóriába tartozik. A térségbe utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, illetve lehetőség szerint, a körülmények javulásáig egyes helyekre való utazásukat halasszák későbbre.

  Általánosságban elmondható, hogy az ország bizonyos részein: Yucatán – félsziget üdülőhelyei, Riviera Nayarit, Puerto Escondido, Oaxaca, Chiapas és Baja California Sur államokban az általános elővigyázatosság elegendő és főként vagyoni elleni bűncselekmények megelőzésére van szükség.

  Mexikóban az utóbbi években jelentősen romlott a közbiztonság, szinte az egész ország területén fokozódó biztonsági kockázatokkal kell számolni. A turisták által frekventáltan látogatott helyeken egyre gyakoribb a sérelmükre elkövetett lopás, rablás. Lehetőség szerint csak annyi készpénzt tartson egy turista magánál, amennyit elkölteni szándékozik. Ha teheti, a szálloda által hívott vagy ajánlott taxi szolgáltatását vegye igénybe, és ne az utcán szólítson le taxikat. Az utcán leállított taxik sofőrjeinek nagy része ugyanis összejátszhat a különböző szervezett bandákkal vagy maga rabolja ki az utast.

  A Mexikóba utazó magyar turisták figyelmét arra szeretnénk felhívni, hogy az országban történő utazásuk–mozgásaik során fokozott óvatossággal és figyelemmel legyenek mobiltelefonjaik használatát illetően. Rövid idejű használatra se adják át a készülékeiket. Az elérhetőségüket pedig lehetőség szerint ne adják meg olyan idegeneknek, akikkel még nincs bizalmi jellegű kapcsolatuk. Ne hagyják őrizetlenül sem a tengerparton, sem gépkocsikban személyes értéktárgyaikat, sem mobiltelefonjukat. Sajnálatos módon a rendőrségi statisztikák is elismerik, hogy az elmúlt egy-másfél évben országos szinten a legjobban a mobiltelefonokról indított zsaroló, fenyegető vagy éppen a hozzátartozók elrablását bejelentő – Mexikóban is bűnténynek számító – telefonhívások szaporodtak el.

  Az útlevelekről még elindulás előtt készített fénymásolattal a napi mozgásaik közben az úti okmányuk ellopásának vagy elvesztésének kockázatát csökkenthetik, amennyiben a hivatalos úti okmányaikat szálláshelyükön biztonsággal el tudják helyezni.

  Ne vigyenek magukkal arany ékszert, ne hordjanak márkás ruhaneműt, cipőket, drága karórát. Általában ne viseljenek feltűnő ruhadarabokat.

  Mexikó egész területén fokozott figyelmet kell fordítani a biztonságra. Az utóbbi években sok államban folytak fegyveres összecsapások (országutakon és városokban egyaránt) a hadsereg és a drogkartellek, illetve a kábítószer–csoportok egymás ellen folytatott, mind jobban kiszélesedő fegyveres tevékenységei miatt. Tekintettel a ma is fennálló fokozott belbiztonsági kockázatokra, Sinaloa, Sonora, Chihuahua, Coahuila, Tamaulipas, Jalisco, Michoacan, Guerrero és Nuevo León államokba, továbbra is javasoljuk, hogy magyar állampolgárok fokozott körültekintés és óvatosság mellett tervezzék, illetve realizálják turista célzatú utazásaikat, amennyiben az utazásuk a fent említett zónákba elkerülhetetlen.

  A tengerparti üdülőhelyeken és a főváros több peremkerületében is célszerű a fokozott óvatosság, mivel sajnálatos módon a rendőri statisztikák egyértelműen megnövekedett bűnelkövetésekről tanúskodnak. Szigorított ellenőrzések a fővárosi és más nemzetközi repülőtereken A fővárosi nemzetközi repülőtér mindkét termináljában (belül és kívül is) - a 2010. közepétől bevezetett szigorítások vannak továbbra is érvényben. Ennek keretében a mai napig fenntartják a fokozott ellenőrzést, a kábítószer-kereskedelem visszaszorítása, illetve a szervezett bűnözés elemeinek kiszűrése céljából.

  Az érkező utasokat egyrészt már a repülőgépből történő kilépéskor, illetve poggyász átvételekor is szúrópróbaszerűen, néha kábítószert kutató kutyák kíséretében ellenőrizhetik.

  A kézi poggyászokat fokozott, átvilágításos ellenőrzés alá vonták. Az érkezéskor ellenőrzéseket végző biztonsági emberek spanyol és/vagy angol nyelven kérdéseket tesznek fel a beutazások céljára, időtartamára és a tervezett tartózkodási helyre vonatkozóan.

  Elutazáskor a poggyászokat szigorú, tételes vizsgálatnak vetik alá. A kézi csomagok tartalmát, különösen a gyógyszereket és krémeket, az egészségügyi felszereléseket vegyi vizsgálattal is ellenőrizhetik, szintén szúrópróbaszerűen. Ennek megfelelően, javasolt az ország nemzetközi repterein az indulás előtt legalább 3 órával hamarabb történő megjelenés.

  Cancúnban, az egyik legforgalmasabb mexikói üdülőhely nemzetközi repülőterén nagy hatósági készültség (de, kevesebb szakértelemmel párosulva) okozhatja turistáink kényszerű „fennakadását”, a kiléptetési - vámrendészeti eljárások során. Fontos információ a turista szezonban megnövekedett számban ide látogató magyar állampolgárok figyelmébe: a tengerparton a korallok gyűjtése nem megengedett! – A helyi hatóságok szabálysértési –, és/vagy büntetőeljárást is kezdeményezhetnek, ha a magyar turisták nem tartják be a (csak a legritkább esetben nyilvánosan is megjelenített vagy feltüntetett) helyi törvényi és környezetvédelmi rendelkezéseket!

  Természeti, egyéb katasztrófák
  Mexikó nagy része földrengésveszélyes zóna, a Karib-tenger vidéke pedig a hurrikánok által érintett övezetben fekszik. A hurrikánszezon júniustól november végéig tart. Ebben az időszakban bármikor kialakulhat olyan trópusi vihar, illetve hurrikán, mely a Karib-tenger partján lévő üdülőhelyeket (Cancún, Isla de las Mujeres, Cozumel, Playa del Carmen, Riviera Maya, stb.), valamint Campeche, Quintana Roo, Tabasco, Tamaulipas, Veracruz, Yucatán államok területét érinti. Amennyiben hurrikánszezonban szándékozzuk felkeresni az említett területeket, az utazások előtt ajánlott tájékozódni a várható időjárást illetően akár még indulás előtt is.
   
 • Egészségügyi tudnivalók

  A Karib-tengeri országokba, a közép–amerikai térségbe készülők figyelmét arra kell felhívni, hogy az esős időszakban utazni szándékozók, mind Mexikó Yucatán–félszigeti részére, mind Honduras, Guatemala, Costa Rica, Belize, El Salvador, főként tengerpartok mentén lévő településeire vonatkozóan, a megelőző–védekező szúnyogriasztók, krémek vagy más hasonló készítmények fokozottabban szükséges használatára tervezetten készüljenek fel.

  Kérjék ki a hazai ÁNTSZ-szakorvosok véleményét, különösen az említett régiókba kis gyermekkel utazást tervezők, vagy immun-betegségben a közelmúltban átesett, de az esős időszakban utazást szervezők esetében is.

  Kötelező oltás nincs, nemzetközi oltási igazolvány nem szükséges Mexikóban!
  Javasolt védőoltások (nem fontossági rendben, hanem betűrendben) vagy gyógyszerek:
  • Védőoltások: Hastífusz ellen, Hepatitis A ellen, Hepatitis B ellen, Veszettség ellen, Tetanusz (diftéria)T.

  • Gyógyszerek: Malária ellen.

  A sárgaláz elleni oltóanyagot a Regionális ÁNTSZ-ekben, az Országos Epidemiológiai Központban, a Nemzetközi Oltóközpontban és a Tiszti főorvos által kijelölt oltóhelyeken lehet felvenni.

  Az utazóknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a trópusi fertőzések többsége kellő körültekintéssel, gyógyszerekkel vagy védőoltással megelőzhető, illetve azzal is, hogy minden országban más-más egészségügyi veszély fenyeget.

  Zika-vírus:
  Mexikóban és a mexikóvárosi külképviselet által felügyelt Costa Ricában, El Salvadorban, Guatemalában, Hondurasban, Panamában, Nicaraguában és Belize-ben továbbra is jellemző a honi eredetű Zikavírus-fertőzés veszélye, illetve az észlelt esetek számának növekedése. A térségbe utazni szándékozóknak minden esetben javasolt, hogy utazás előtt kérjék ki orvosuk véleményét és a helyszínen tegyenek meg minden óvintézkedést a szúnyogcsípések elkerülése végett. Várandós anyák, illetve terhességet tervező nők minden esetben kérjék ki kezelőorvosuk véleményét.

  Érdemes minden esetben a hazai egészségügyi szakemberek segítségét kérni az utazás tervezése során.

  A különböző utazási betegségekről és az oltásokról érdeklődhetnek a háziorvosuknál, ahol meg is kaphatják a legkülönbözőbb oltásokat (pl. hepatitis, meningitis, tífusz stb. ellen).

  Mexikóban az orvosi ellátásért minden esetben fizetni kell, ezért az utazás előtt feltétlenül javasolt baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás megkötése.
   
 • További tudnivalók

  Beutazás: Mexikóba tilos az élelmiszerek (mindenekelőtt a húskészítmények és a tejtermékek) behozatala. A repülőn vámnyilatkozatot kell kitölteni, melyet a zárt zónából történő kilépéskor át kell adni a vámügyi tisztviselőnek. Az ellenőrzés szúrópróba szerűen történik: meg kell nyomni egy gombot, és amennyiben piros fény gyullad ki, a csomagot átvilágítják, illetve kinyittatják. Szintén a repülőn osztják ki kitöltés végett az Országos Idegenrendészeti Hivatal (Instituto Nacional de Migración, INM) formanyomtatványát, melyet az idegenrendészeti tisztviselőnek kell átadni, aki azt lepecsételi és visszaadja. A nyomtatványt gondosan meg kell őrizni, mert az országból történő kilépéskor a repülőjegy kezelésnél azt vissza kell adni. Ellenkező esetben csak büntetés kifizetése után kaphatjuk meg a beszállókártyát az utazásunkhoz.
  Amennyiben valaki be- vagy kilépéskor 10.000 USA dollár értéket meghaladó értéket tart magánál valutában vagy értékpapírban, még ha tranzitátutazó is, köteles azt a helyi vámhatóságoknál a reptéren vagy a határátkelőhelyen bejelenteni. A mexikói repülőtéri hatóságok a szigorú amerikai biztonsági sztenderdeket alkalmazzák felszállás előtt, ezért ajánlott minimum három órával az utazás előtt a csomagfeladást elindítani.

  Időjárás: Mexikó éghajlatát a terület földrajzi elhelyezkedése határozza meg. A két óceán partján és azok közelében - leszámítva a Csendes-óceán északnyugati partvidékét, amely félsivatagos terület - trópusi az éghajlat, száraz (október-május) és esős évszakkal (május-október). A karibi partvidéken nagyjából az esős évszakkal esik egybe a hurrikánszezon. Az ország belsejében lévő hegyvidéken és fennsíkon mérsékelt az éghajlat, amely Mexikóvárostól északnyugat felé haladva fokozatosan sztyeppés, félsivatagos területté alakul át az ottani klimatikus viszonyok következtében. Chihuahua, Coahuila, Durango és Zacatecas államok tengertől távoli, hegyvidéki vagy sivatagi tájain a fagy sem, sőt a fagypontalatti -10, -15 fok sem ritka a téli hónapokban.

  Mobiltelefon használat: A magyarországi mobiltelefon-készülékek használata lehetséges a mexikói tartózkodás alkalmával, ha a telefon 1900 MHz-es. A mexikói lefedettség még nem teljes az egész országban, de a jelentősebb városokban és üdülési körzetekben van vételi lehetőség.

  Közlekedés gépkocsival: Mexikóban a gépkocsi-közlekedés általában az Európában megszokott szabályok alapján történik. Jelentős különbség, hogy a körforgalomban lévő autósnak többször elsőbbséget kell adni a körforgalomba becsatlakozó másik útról érkezőnek. A közlekedési morál rossz, gyakori a szabálytalan előzés, sávváltás irányjelzés nélkül, a pirosban való áthaladás stb. A gépjárművek műszaki állapota általában jó, bár gyakran látni kifejezetten rossz állapotú autókat is. A közlekedési bírságok 200 és 500 peso közötti összegek lehetnek hivatalosan kisebb szabálysértések esetében. Ugyanakkor ezt nagyban módosíthatja a rendőri körökben még mindig nagymértékű korrupció. A jelenleg hatályos mexikói törvények nagyon szigorúan kezelik az ittas vezetés kérdését. A gyakori közúti ellenőrzések során jelentős pénzbírságok (1000 és 3000 peso között), valamint az intézkedő rendőri feljelentéssel egyidőben a gépkocsi ideiglenes leállítására is sor kerülhet. A parkolás a túlzsúfolt városokban komoly problémát jelent. Lehetőség szerint parkoljunk parkolóházban vagy erre a célra szolgáló telken. A parkolóhelyet Mexikóban nagy „E” betűvel jelzik. Amennyiben az utcán hagyjuk a bezárt autót, és a helyszínen másokkal együtt nekünk is felajánlják, hogy vigyáznak rá, ezt a szolgáltatást fogadjuk el, és távozáskor adjunk néhány pesót a kocsinkra vigyázó személynek.

  Sportok: Mexikóban széles körben gyakorolhatóak a különféle extrém szárazföldi és vízi sportok. A tengerparti üdülőhelyeken lehetőség van jetski bérlésre (általában semmilyen igazolvány nem szükséges hozzá), vízisíelésre, búvárkodásra. A szárazföldön pedig igen elterjedt a quadok bérlése is.

  Munkaszüneti napok:Mexikó alkotmánya szerint laikus ország, de a lakosság nagy része mélyen vallásos. A munkaszüneti napok leginkább a mexikói történelem nagy eseményeihez kapcsolódnak, illetve a nemzetközi ünnepnapokhoz igazodnak.

  Ünnepek:
  Február 5. az 1917-ben kihirdetett alkotmány ünnepe
  Május 1. a munka ünnepe
  Május 5. a pueblai csata évfordulója
  Szeptember 16. a függetlenség napja
  November 2. halottak napja
  November 20. az 1910-es forradalom kitörésének évfordulója
  December 25. Karácsony

  Egyéb ünnepek:
  Nagyhét
  Pünkösdhétfő

  A fentieken kívül számtalan vallási ünnep létezik Mexikóban (ezek közül kiemelkedik december 12-e, a Guadalupei Szűz, Mexikó védőszentjének napja), amelyek ugyan nem számítanak hivatalos, országos munkaszüneti napnak. Mivel azonban nagy tömegeket mozgatnak meg, fennakadásokat okozhatnak a közlekedésben a fővárosban és vidéken egyaránt.
   
 • Térkép

Inspirációk

Mexikó | Mexikó | A mexikói cenoték titkai - OTP Travel Utazási Iroda
Mexikóváros környékén létezik egy hely, amelyet az istenek megáldottak, a turisták viszont elfelejtettek, a Teutli. Itt találjuk az aztékok aranyát, a nopált.

Holtakkal táncoló - Mexikó ünnepe - OTP Travel Utazási Iroda
„Nem érdemes úgy elhagyni ezt a világot, hogy nem volt egy kis szórakozás az életben". – vallotta Mexikó ikonikus festőnője. Ismerje meg különleges életútját!

Walt Disney beájulna - OTP Travel Utazási Iroda
Helyek, melyek inkább tűnnek mesekönyv illusztrációnak, mint létező látványosságnak.

Autómentes városok - OTP Travel Utazási Iroda
Ahol nincs forgalmi dugó és benzingőz.

Varázslatos tengerpartok | OTP Travel Utazási Iroda
Összeállítottunk egy válogatást a világ legszebb vagy legkülönlegesebb tengerpartjaiból.

Holtakkal táncoló - Mexikó ünnepe - OTP Travel Utazási Iroda
Mexikóban egészen másként ünneplik a halottak napját.

A világ leghíresebb karácsonyfái - OTP Travel Utazási Iroda
Összegyűjtöttük a leghíresebb fenyőket, hogy nekünk már csak azt kelljen eldönteni melyik alatt állnánk boldogan az év ezen különleges időszakában.

Mexikó | Mexikó | A Yucatán-félsziget legszebb strandjai - OTP Travel Utazási Iroda
Mexikó rengeteg csodálatos, képeslapra illő partot tartogat azok számára, akik a Yucatán-félszigeten keresnek ideális nyaralóhelyet.

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!