Élmények a világ körül

Keresés

Holtak ünnepe Mexikóban

Holtak ünnepe Mexikóban - OTP Travel Utazási Iroda
Mosolygó koponyák, burjánzó virágdíszek, vibráló színek kavalkádja.

Holtak ünnepe Mexikóban

Mosolygó koponyák, burjánzó virágdíszek, vibráló színek kavalkádja. Mexikóban a halottak napja életigenlő fiesta, ahol az emberek visszavárják elhunyt szeretteiket, hogy együtt ünnepelhessenek velük.
A Día de los Muertos - vagyis a halottak napja manapság Mexikó világszerte egyik leghíresebb ünnepe, jellegzetességei, díszítőelemei egyre hódítanak más országokban is. A Día de los Muertos azonban nem a mexikói Halloween. Ősi gyökereken nyugszik, olyan hagyományokon és rituálékon, melyek apáról fiúra szállva maradtak fent, örök kulturális értéket teremtve. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy az ünnep 2008-ban felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökségi listájára.
Holtak ünnepe Mexikóban - OTP Travel Utazási Iroda
A Día de los Muertos ünnepének története a mezoamerikai kultúrában gyökerezik. Mexikóban a halált az élet természetes részének tartják, a prekolumbián idők előtt a koponya magának az életnek volt a szimbóluma. A Día de los Muertos az élet és a halál ünnepe, amikor elhunyt szeretteikről emlékeznek meg a családok. A holtak szellemeit, mintha csak élők lennének, visszavárják halottak napján, hogy „beszélgessenek” velük, felidézzék a múlt kedves emlékeit, együtt falatozzanak és vigadjanak. Minden városban, de leginkább Oaxacában őrzik az ősihez legközelebb álló hagyományokat. Az Azték Birodalom idején az indián kultúrákban elterjedt rítusok később a spanyolok hódításával megérkező keresztény kultúrával keveredtek. Ennek tudható be az is, hogy a kétnapos ünnep november 1-re – a katolikus keresztény kultúrában mindenszentekre – és november 2-re – halottak napjára esik. Az ünnepsorozat és az előkészületek azonban már október elején kezdetüket veszik Mexikóban.
Holtak ünnepe Mexikóban - OTP Travel Utazási Iroda
A családtagok különleges, díszes oltárokat – ofrendas – építenek otthonaikban vagy a temetőkben az elhunytak számára és kihelyezett fényképekkel, vízzel, étellel, különböző felajánlásokat téve ösztönzik a szellemeket a visszatérésre. Az oltártól a sírig vezető utat bársonyvirággal (cempasúchil), a Dia de los muertos jellegzetes virágával hintik meg, mely szimbolikus jelentéssel bír: a virág vezeti a holtak útját, hogy visszataláljanak az élők világába.
Holtak ünnepe Mexikóban - OTP Travel Utazási Iroda
Az ünnepség talán legjellegzetesebb elemei a calaverák (koponyák). A legfontosabb vendég La Calavera Catrina – a mosolygó arcú elegáns ruhába öltözött csontváz, a halál megtestesítője, a halottak királynője. Alakját José Guadalupe Posada, a XX. század eleji Mexikó hírhedt politikai karikaturistája alkotta meg, majd Diego Rivera 1947-es A vasárnap délutáni álom az Alameda parkban című festményén hívta újra „életre”, hogy azóta is évről évre a Día de los Muertos legillusztrisabb vendége lehessen, szimbolizálva az elkerülhetetlen halál és az élet értelmének kettősségét.
Holtak ünnepe Mexikóban - OTP Travel Utazási Iroda
Jellemző ilyenkor, hogy az emberek is csontvázjelmezt öltenek magukra, színesre festve arcukat, hosszú mexikói népviseletben vonulva, La Catrina mosolyát utánozva. A díszes dekoráció részei a csipke-szerűen áttört papírfüzérek, a papel picado-k is, melyeket nagy műgonddal és hozzáértéssel, kalapáccsal-vésővel készítenek az erre szakosodott művészek. Az asztalra és az oltárra kerülő étkek ugyancsak számos szimbólumot rejtenek. Az utcai árusok jellegzetes portékái a festett cukorkoponyák, melyek gyakran névre szólóak vagy egyéb személyes megjegyzéssel ellátottak. A XVII. században Mexikóba érkezett olasz misszionáriusok hozták magukkal, ma már az ünnepség elmaradhatatlan kellékei. A pan de muerto – a halottak kenyere tipikus fogás. A narancsos ízű édes kenyér tetejét csontra és könnycseppekre emlékeztető „fonatok” díszítik és cukorral van meghintve. Kerek formája az élet körforgására emlékeztet.
Holtak ünnepe Mexikóban - OTP Travel Utazási Iroda
A hosszú előkészületek, az oltárépítés és a sírok feldíszítése után, a mexikói hagyományok szerint október 31-én éjfélkor kinyílik a mennyek kapuja a halottak előtt, akik visszatérhetnek szeretteikhez. November 1-én a gyermekek, november 2-án a felnőttek szellemei teszik látogatásukat az ősi tradíciók szerint. Ilyenkor a temetői sírok szinte alig látszanak ki a narancsszínű virágözönből, melyeket ezernyi gyertya fénye világít meg sejtelmesen. Népes családok apraja-nagyja vonul ki étellel és itallal szeretteik sírjához, hogy felidézzék a kedves közös történeteket és együtt énekeljék az elhunyt kedvenc dalait. A sírok melletti virrasztás szintén elengedhetetlen része az ünnepnek. Ilyenkor a gitárok is előkerülnek, s gyakran mariachik húzzák a nótát a lebegő gyertyafényben úszó temetőben.
Holtak ünnepe Mexikóban - OTP Travel Utazási Iroda
Az ünnepségsorozat leghíresebb záró parádéja a La Catrina karneválszerű, többszázezer látogatót vonzó felvonulása Mexikóvárosban, a Zócalon. Érdekesség, hogy a híres eseményt csak 2016 óta tartják. Ennek oka az előző évben bemutatott James Bond film, a 007: Spectre – A fantom visszatér hatalmas sikere volt, mely egy kitalált halottaknapi felvonulással kezdődik Mexikóvárosban. A film hatására rendkívül megnőtt a turisták érdeklődése a város és az ünnep iránt, mindenki a részese akart lenni. Így hát a mexikóvárosiak, hagyományaikat követve és egyben új hagyományt teremtve, azóta rendezik meg a zenés-táncos felvonulást.
Holtak ünnepe Mexikóban - OTP Travel Utazási Iroda

Kapcsolódó inspirációk:


Mexikó | Mexikó | A mexikói cenoték titkai - OTP Travel Utazási Iroda
Mexikóváros környékén létezik egy hely, amelyet az istenek megáldottak, a turisták viszont elfelejtettek, a Teutli. Itt találjuk az aztékok aranyát, a nopált.

Holtakkal táncoló - Mexikó ünnepe - OTP Travel Utazási Iroda
„Nem érdemes úgy elhagyni ezt a világot, hogy nem volt egy kis szórakozás az életben". – vallotta Mexikó ikonikus festőnője. Ismerje meg különleges életútját!

Walt Disney beájulna - OTP Travel Utazási Iroda
Helyek, melyek inkább tűnnek mesekönyv illusztrációnak, mint létező látványosságnak.

Autómentes városok - OTP Travel Utazási Iroda
Ahol nincs forgalmi dugó és benzingőz.

Varázslatos tengerpartok | OTP Travel Utazási Iroda
Összeállítottunk egy válogatást a világ legszebb vagy legkülönlegesebb tengerpartjaiból.

Holtakkal táncoló - Mexikó ünnepe - OTP Travel Utazási Iroda
Mexikóban egészen másként ünneplik a halottak napját.

A világ leghíresebb karácsonyfái - OTP Travel Utazási Iroda
Összegyűjtöttük a leghíresebb fenyőket, hogy nekünk már csak azt kelljen eldönteni melyik alatt állnánk boldogan az év ezen különleges időszakában.

Mexikó | Mexikó | A Yucatán-félsziget legszebb strandjai - OTP Travel Utazási Iroda
Mexikó rengeteg csodálatos, képeslapra illő partot tartogat azok számára, akik a Yucatán-félszigeten keresnek ideális nyaralóhelyet.

Mexikó | Mexikó | A mexikói cenoték titkai - OTP Travel Utazási Iroda
A varázslatos földalatti karsztképződmények mélyben csillogó víznyelőikkel olyanok, mintha egy civilizáció előtti titkos világ rejtőzködne a felszín alatt.

A mexikói piramisok titkai - OTP Travel Utazási Iroda
Csokorba gyűjtöttük Mexikó leghíresebb piramisait, melyet érdemes bakancslistánkra tűzni, ha erre a különleges kontinensre látogatunk.

Mexikó | Mexikó | Mexikó gasztronómiai útikalauz - OTP Travel Utazási Iroda
Mexikó hatalmas ország, melyet északon az Egyesült Államok, délen Guatemala és Beliz határol, határain belül pedig 39 állam alkotja.

Mexikó | Mexikó | Mexikó varázslatos kisvárosai - OTP Travel Utazási Iroda
Mexikó igazi báját a kisvárosain keresztül ismerhetjük meg.

Mexikó | Mexikó | Mexikó gasztronómiai útikalauz - OTP Travel Utazási Iroda
Fedezze fel velünk finomabbnál finomabb mexikói ételeket!

Légies szépség - OTP Travel
Legszebb légikikötők ezúttal színtisztán építészeti szempontból

Igazi kalandokra vágyik? Nem elég a városok vagy a tengerpartok szépsége? Van 5 utazási tippünk az Ön számára!

Kapcsolódó ajánlatok:


A MAJA MEXIKÓ - MINI KÖRUTAZÁS ÉS ÜDÜLÉS

Mexikó
1 169 000 Ft-tól/fő

NAGY KÖRUTAZÁS MEXIKÓBAN ÜDÜLÉSSEL

Mexikó
1 249 000 Ft-tól/fő

THE REEF PLAYACAR RESORT & SPA****

Mexikó
849 000 Ft-tól/fő

RIU TEQUILA *****

Mexikó
929 000 Ft-tól/fő

OCEAN MAYA ROYALE*****

Mexikó
969 000 Ft-tól/fő

RIU YUCATAN *****

Mexikó
999 000 Ft-tól/fő

BARCELO MAYA GRAND RESORT*****

Mexikó
999 000 Ft-tól/fő

BAHIA PRINCIPE LUXURY AKUMAL *****

Mexikó
1 029 000 Ft-tól/fő

RIU PLAYACAR *****

Mexikó
1 099 000 Ft-tól/fő

BAHIA PRINCIPE GRAND TULUM*****

Mexikó
1 109 000 Ft-tól/fő

WYNDHAM ALLTRA PLAYA****

Mexikó
679 000 Ft-tól/fő

CATALONIA PLAYA MAROMA*****

Mexikó
690 000 Ft-tól/fő

RIU LUPITA ****+

Mexikó
739 000 Ft-tól/fő

FAIRMONT MAYAKOBA *****

Mexikó
939 000 Ft-tól/fő

SECRETS AKUMAL*****

Mexikó
1 170 000 Ft-tól/fő

PARADISUS PLAYA DEL CARMEN*****

Mexikó
1 369 000 Ft-tól/fő

GRAND HYATT PLAYA DEL CARMEN RESORT*****

Mexikó
1 899 000 Ft-tól/fő