Élmények a világ körül

Keresés
 
Izraeli utazás - OTP Travel Utazási Iroda
Az ország, ahol világvallások találkoznak.

Izrael

Úti célok Izraelben

Nincs a földnek még egy olyan országa, mint Izrael. Területe mindössze 1/10-e Nagy-Britanniának, de földrajzi változatossága, akár egy kontinensé: hegy, sivatag, tenger és tó egyaránt megtalálható itt. Az 1948-ban alapított állam a világ vallási bölcsője, kulturális és egyetemes jelentőségű szent föld. Izraelben járva különleges élmény, hogy a bibliai történelem elevenedik meg a változatos tájakon utazva, ahol lépten-nyomon a zsidó, a keresztény és a mohamedán vallás épített emlékeibe botlunk. A Negev-sivatag hegyei és kráterei, a Holt-tenger kopár partvidéke, a Jordán-folyó és a Genezáreti-tó környéke rengeteg szépséget tartogat. Izrael éghajlata mérsékelt mediterrán, azaz a rövid, enyhe tél után hosszú és meleg nyár köszönt be. Már március elején is gyakran 18-20 oC fölött van a levegő hőmérséklete, és a téli csapadéknak köszönhetően mindenfelé, még a sivatagban is gyönyörű virágok nyílnak.
Budapestről már nem csupán Tel Avivba, hanem Eilatra is eljuthatunk közvetlen járattal.

A covid-19 járvánnyal összefüggésben jelenleg (2022. június) beutazási kötelezettség áll fenn:

- Kötelező utasbiztosítás: a beutazóknak covid-19 betegségre is kiterjedő angol nyelven igazolható utasbiztosítással kell rendelkezniük

Az aktuális beutazási tanácsokról, valamint naprakész információkról a Konzuli Szolgálat oldala nyújt tájékoztatást.
https://konzinfo.mfa.gov.hu/utazasi-tanacsok-orszagonkent/izraelSajnos nincs megfelelő találat. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket.

Fontos információk

 • Vízum

  Izrael

  Főváros és legnagyobb város : Jeruzsálem
  Nyelv: héber, arab
  Vallás: zsidó
  Államforma: köztársaság
  Terület: 20 770 km2
  Népesség: 9 026 000 fő (2019-es becslés)
  Népsűrűség: 435 fő/km2
  Egy főre jutó GDP: $ 35 702 (2015-ös becslés)
  Hivatalos pénznem: shequel (₪) (ILS)
  Időeltérés: +1 óra (UTC+2)
  Közlekedés iránya: jobb
  Hálózati feszültség: 230V
  Csatlakozó és aljzat: C, D, H
  Országhívószám: +972
  Internet TLD: .il

  Magyar állampolgároknak Izraelbe történő beutazáshoz vízum nem szükséges. Az útlevélnek a hazautazástól számított 6 hónapig érvényesnek kell lennie. Belépéskor gyakran ellenőrzik, hogy a turista vagy üzleti célból egyénileg utazó tartózkodásának teljes idejére a szállásfoglalásról szóló igazolással vagy meghívólevéllel, szervezett utazás esetén az utazási iroda igazolásával, érvényes oda-vissza szóló repülőjeggyel, valamint nem kevesebb, mint napi 100 USD-vel rendelkezik-e.
  Az Izraelbe érkező külföldi állampolgárok szigorú ellenőrzésre számíthatnak a repülőtéri beléptetés során. A beutazni kívánó turistáknak fel kell készülniük arra, hogy a bevándorlási tisztek hosszabban kikérdezik őket, illetve szigorúan kérik a beutazás feltételeit igazoló dokumentumokat (szállásfoglalás és/vagy meghívólevél, retúr repülőjegy, költőpénz). Ez utóbbiak közül bármelyik hiánya, illetve a beszélgetés nem megfelelő eredménye a visszafordítás veszélyét rejti magában.
  A beutazó útlevelében található arab vagy más muzulmán országok pecsétjei nem jelentenek beléptetési akadályt. Az ilyen pecséttel/pecsétekkel rendelkező utazókat ugyanakkor fokozott biztonsági kockázatú személyeknek tekintik és alaposabb biztonsági ellenőrzésre számíthatnak. Mindazonáltal, amennyiben szíriai, libanoni, iráni, iraki belépést igazoló pecsétet tartalmaz az útlevél, javasoljuk annak cseréjét. Egyiptomi, Egyesült Arab Emirátusi pecsétet tartalmazó útlevelek cseréje nem szükséges. Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy az útlevélben lévő izraeli pecsét megléte kizáró ok a Szíriába és Libanonba (és néhány más muzulmán országba) való belépéshez.
  A Ben Gurion repülőtérről történő elutazáskor fokozott biztonsági ellenőrzésre lehet számítani. Általában minden csomagot átvilágítanak és többségüket ki is nyitják. Mivel a gyakran nagy torlódás alakul ki, célszerű a repülőtérre időben, a repülőgép indulása előtt 3 órával megérkezni.
  Izraelbe a környező arab országokból szárazföldön külföldi turisták három határátkelőn léphetnek be: Egyiptom felől Tabánál Eilatba, Jordánia felől pedig Akabából Eilat felé, illetve északon az izraeli Beit Shean településnél levő határátkelőnél.
  A Külügyminisztérium felhívja a figyelmet, hogy Eilatból Akaba felé történő határátkelés esetén 2016. január 1-től megszűnt a vízummentesség. Az életbe lépett változásokról részletes információ a konzuli szolgálat Jordániára vonatkozó utazási tanácsok oldalán található.
   
 • Elérhető külképviselet/ek

  Kattintson ide a külképviselet/ek listájáért!
   
 • Biztonság

  A bűnözés Izraelben nem haladja meg az átlagos európai szintet, annál fokozottabb kockázatot nem jelent. Ennek megfelelően a zsebtolvajlás előfordul a turisták által frekventált helyeken. Javasoljuk, hogy ne hagyjanak a szállodai szobában és az autóbuszban pénzt, értékeket.
  Izrael továbbra is fokozott kockázati besorolásban van. A nagyobb tömegeket vonzó terek, helyszínek és a tömegközlekedési eszközök használata kerülendő. Elsősorban Jeruzsálemben a zsúfoltság miatt tanácsos az óvárosi séta alkalmával a körültekintő óvatosság. A Külügyminisztérium javasolja, hogy az Izraelbe történő utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális biztonsági helyzetről.
 • Egészségügyi tudnivalók

  Izrael epidemológiai szempontból nem veszélyesebb, mint Magyarország. WHO besorolás alapján a magyarországitól eltérő gyermek- és felnőttkori védőoltásokra nincs szükség. Az általános egészségügyi és higiéniai helyzet jó. A vezetékes ivóvíz iható, de erősen klórozott. Közterületeken bent és kint egyaránt elterjedt a hűtött vizű ivókút.
  A kórházi ellátás magas színvonalú és fizetős tulajdonostól és üzemeltetőtől függetlenül. A magán és állami szféra egymás mellett és egymást kiegészítve működik. A sürgősségi ellátás magas színvonalú. A gyógyszertári és gyógyszerekkel való ellátottság jó. Minden egészségügyi szolgáltatás és gyógyszer ára magas.
  Minden Izraelbe látogató külföldi állampolgárnak Izraelben érvényes teljes körű egészségbiztosítással (azaz teljeskörű balesetbiztosítást is magában foglaló utasbiztosítást) kell rendelkeznie itt-tartózkodása időtartamára. Ennek hiányában az esetleges baleset vagy megbetegedés, illetve elhalálozás esetén felmerülő minden egészségügyi és egyéb szolgáltatás költségét saját forrásból kell fizetni.


   

 • Tudnivalók Izraelről
   

  Devizaszabályok: Vámmentesen 200 db cigaretta vagy 200 gr dohány, egy liter égetett szesz és két üveg bor szállítható be. A nagy értékű elektromos cikkek behozatalakor e tényt bepecsételik az útlevélbe az esetleges értékesítés megelőzése érdekében. A turisták kiutazáskor a Ben Gurion repülőtéren (már az utasfevétel előtt számla, útlevél és repülőjegy felmutatásával) visszaigényelhetik az Izraelben vásárolt nem élelmiszer árucikk számlaértékének ÁFA (VAT) tartalmát (jelenleg az ÁFA-kulcs 18%), amennyiben a vásárláskor ÁFA-visszatérítésre (VAT-refund) rendszeresített számlát kértek és kaptak.
   
  Vallás és ünnepek: A zsidó naptár holdnaptár, ezért a zsidó, izraeli ünnepek minden évben más naptári napokra esnek. A sabbathoz (szombati ünnepnap) hasonlóan minden zsidó vallási ünnepnap napnyugtakor kezdődik és napnyugtakor végződik. Ennek megfelelően a vallásos ünnepnap, így minden sabbat is kezdeti napján (sabbat esetében pénteken) néhány órával napnyugta előtt bezár a boltok többsége, illetve leáll a közösségi közlekedés (a taxik és iránytaxik kivételével), amely csak szombat este indul meg újra, a boltok többsége pedig vasárnap reggel nyit ki. A hivatalok pénteken és szombaton zárva tartanak. A zsidó ünnepek alatt számos nap félnapos munkaszünetet jelent, azaz a hivatalokban csak délelőtt dolgoznak.
  Teljes vagy részleges munkaszünettel járó izraeli nemzeti és zsidó ünnepek 2016-ban: Pészáh: április 23-30., hősi halottak emléknapja: május 11., függetlenség napja: május 12., Sávuot: június 12-13., Ros Hásáná/zsidó Újév: október 3-4., Jom Kipúr: október 11-12., Szukot (sátoros ünnep): október 16-október 23.

  Időjárás: A Földközi-tenger menti partvidéki területein meleg nyarú mediterrán klíma alakult ki. A tél rövid, csapadékos, a nyár forró és száraz. A belső területekre a hidegebb szubtrópusi sztyeppe éghajlat jellemző. November és március között esik le az évi csapadékmennyiség 85-95 %-a. A déli területek a trópusi sivatagi övezethez tartoznak. A Jordán-folyó mentén és a Holt-tenger vidékén nagy a forróság, a téli hónapokban sem csökken a hőmérséklet 20°C alá, az esték és az éjszakák viszont hidegek. Tel-Avivban a leghidegebb hónap a január (középhőmérséklet: 12°C; maximum: 27°C; minimum: 1°C), a legmelegebb pedig az augusztus (középhőmérséklet: 26°C; maximum: 38°C; minimum: 14°C). A legcsapadékosabb hónap a január, amikor a csapadékos napok száma 10. A legszárazabb időszak júniustól szeptemberig tart, ekkor egyáltalán nem hullik csapadék.

  Öltözködés: A körutazásoknál napközben könnyű öltözék, esténként melegebb ruházat szükséges, illetve a programokon való részvételhez nagyon kényelmes (túra-) cipő javasolt. A templomok megtekintéséhez hosszú nadrágot és vállat fedő ruházatot szükséges viselni. A hűvösebb hónapokban kabát, esőkabát, melegebb ruha ajánlott.

  Hivatalos fizetőeszköz, bankkártyák, bankok nyitva tartása: A hivatalos fizetőeszköz a Sékel, 1 USD = kb. 3,796 ILS. A hitelkártyákat (American Express, Diners, Visa, Mastercard/Access/Eurocard) a nagyobb üzletekben, áruházakban, benzinkutaknál elfogadják. Érdemes helyi valutát váltani, hiszen napközben az ásványvizet, gyümölcsleveket, péksüteményeket elsősorban Sékellel lehet kifizetni. A bankok általában 08.30 és 12.00 óra között tartanak nyitva, vasárnaptól csütörtökig, és 16.00-18.00 óra között vasárnap, kedden és csütörtökön. Némelyik nyitva tart pénteken és a zsidó ünnepeken is, 08.30 és 12.00 óra között. Szombaton minden bank zárva van.

  Telefonálás és Wi-Fi: Érdemes telefonkártyát venni postahivatalban, vagy a kisebb üzletekben, ez a legolcsóbb módja a telefonálásnak. Izraelben mindhárom magyar mobilszolgáltató mobiltelefonjai működnek. A roaming díjakról a szolgáltató ad részletes felvilágosítást. A Wi-Fi lefedettség részleges az országban. Segélyhívók: rendőrség: 100, mentők: 101, tűzoltók: 102, illetve a 112-es általános segélyhívó.

  Közlekedés: Izraelen belüli repülőutak a kis távolságok miatt nincsenek, vasútvonalból is csak egy van, ezen napi egy járat közlekedik Haifa és Tel-Aviv között. A legegyszerűbb és legolcsóbb közlekedési módot a világ második legnagyobb busztársasága, az Egged nyújtja.

  Dohányzás: Izraelben tilos a dohányzás a publikus helyeken, hivatalokban, kávézókban, éttermekben, szórakozóhelyeken, állomásokon és buszmegállókban.

  Üzletek nyitva tartása: A legtöbb üzlet 09.00 és 19.00 óra között tartanak nyitva, vasárnaptól csütörtökig, szünettel 14.00 és 16.00 óra között. Szombaton az üzletek zárva vannak: pénteken délben bezárnak és legközelebb vasárnap délben nyitnak ki. Némelyik szupermarket és azok az éttermek, amelyek nem kínálnak kóser ételt, nyitva vannak pénteken és szombaton is.

  Vásárlás: Minden óvárosban van bazár, ezek közül a legkiemelkedőbb a jeruzsálemi óvárosban található. Finom bőrárut, cserépedényeket, kézműves termékeket, olajfa faragványokat, kézzel fújt üveget szokás vásárolni, a piacokon lehet alkudni.

  Borravaló: Szokás adni a szállodai személyzetnek, az idegenvezetőknek és a buszvezetőknek szolgáltatásuk honorálásaképp. Étteremben 15% a szokásos borravaló mértéke, elvárják. A taxisoknak nem kötelező borravalót adni, de örülnek neki.

  Gasztronómia: Az izraeli konyha sokszínűségén a bevándorolt hetven országból érkező zsidóság konyhájának változatossága mellett jelentősen érződnek a palesztin, az orosz és a fekete-afrikai konyha hatásai. A zsidó étkezési törvények (kasrut) szigorú szabályainak és a zsidó ünnepeknek köszönhetően azonban új ételek is születtek az idő folyamán. 
  Izrael nem szűkölködik a kulináris élvezetekben, kitűnő éttermek, a közel-keleti konyha különlegességei, halételek, saláták, különféle előételek hatalmas választéka, tahina, humusz, arab pékségek gusztusos kínálata csábítja evésre az utazót. A piacok polcai ínycsiklandó gyümölcsválasztéktól, olajos magvaktól roskadoznak.
  A bőséges izraeli reggeli hagyománya a kibucok idejéből származik. A kóser étkezési szabályok miatt húst nem tartalmaz, azonban a svédasztal roskadásig van különböző sajtokkal, joghurtokkal, tojásételekkel, salátákkal, helyben sütött kenyerekkel, olíva bogyóval és magvakkal, valamint csodás gyümölcsökkel.


   
 
 • Térkép

Inspirációk

Izrael természeti kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
Íme egy kis ízelítő Izrael legkülönlegesebb természeti csodáiból!

Városi strandok - OTP Travel Utazási Iroda
Ahol a városnézés és a vízparti nyaralás tökéletesen összekapcsolható.

Jeruzsálem rejtett kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
Jeruzsálem népszerű turistalátványosságain túl is számtalan olyan rejtett kincset tartogat, melyet érdemes útba ejteni. Tartson velünk és ismerje meg a szent város kevéssé ismert oldalát.

Izrael ősi útjai - OTP Travel Utazási Iroda
Izrael területét egykor számos fontos ősi kereskedelmi útvonal érintette. Ismerje meg velünk titkaikat!

8 bakancslistás hely Izraelben - OTP Travel Utazási Iroda
Összegyűjtöttük ennek a különleges desztinációnak nyolc olyan bakancslistás látnivalóját, melyeken keresztül még jobban megismerhetjük az ország különleges szépségét.

Izraeli kisokos | OTP Travel Utazási Iroda
Izraelben is vannak olyan szokások, amelyek számunkra kissé furcsának tűnhet. Összeszedtünk néhányat.

A Holt-tenger titkai - OTP Travel Utazási Iroda
Cikkünkben összegyűjtöttünk olyan érdekességet, amely még a gyakorlott utazó számára is tartogathat újdonságokat erről a különleges desztinációról!

Izraeli kibuclátogatás - OTP Travel Utazási Iroda
Élőben látni, személyesen jelen lenni a kibuc életében, különösen nagy élményt jelent.

Segítünk!

Élő chat
hétfőtől - péntekig
08:30 - 17:00

Keressünk együtt!

Személyes utazási szaktanácsadóink
az Ön igényei megismerése után
a legmegfelelőbb utat állítják össze!

Hívjon minket!

+36 1 486 6600
Szakértőink minden utazási kérdésére válaszolnak.
Irodáinkban személyesen állunk az Ön rendelkezésére!