Élmények a világ körül

Keresés

Izrael ősi útjai

Izrael ősi útjai - OTP Travel Utazási Iroda
Izrael területét egykor számos fontos ősi kereskedelmi útvonal érintette. Ismerje meg velünk titkaikat!

Izrael ősi útjai

 
Amikor a Közel-Kelet és különösen a Szentföld történelméről olvasunk, gyakran találkozunk az ősi Izrael kifejezéssel. Az embereknek modern közlekedés híján a távolságok sokkal nagyobb kihívást és kalandot is tartogattak, a környéken azonban még így is virágzott a kereskedelem, mely különböző útvonalakon zajlott.
 

Az ősi Izrael kifejezés nagyrészt azokra a törzsekre és királyságokra vonatkozik, amelyeket a zsidó nép alakított Levantéban az ókorban, mely a mai Libanon, Jordánia, Szíria, Izrael és Palesztina területét érintette.

Az ókori Izrael fő mezőgazdasági termékei a szőlő, az olajbogyó, a lencse, a datolya és a gabonafélék - általában búza vagy árpa - voltak. A Földközi-tengeren lévő kikötőiket használva idővel virágzó kereskedelmet alakítottak ki Egyiptommal, Görögországgal és Ciprussal. A messzebb fekvő országok és területek eléréséhez különböző útvonalakat alakítottak ki, amelyek közül néhány a tenger mellett, mások pedig dombos terepen haladtak.

A nemzetközi kereskedelem két fő ütőere is áthaladt az izraeli földön. A tengerparti országút vagy Via Maris a Földközi-tenger partján haladt, és a Jezréel-völgyön, valamint a Galileai-tenger partján vágott át, mielőtt észak felé, Damaszkuszba vezetett volna. Egyes történeti földrajztudósok szerint a Via Maris nem a tengerparti országút volt, hanem inkább egy kelet-nyugati irányú főútvonal Észak-Izraelbe. A másik fő útvonal, a királyi országút keletre, a Holt-tengeren és a Jordán folyón túli magas, termékeny síkság mentén húzódott. A két útvonal Damaszkusznál futott össze.

Felelevenítettünk néhány, egykor Izrael területén is áthaladó ősi kereskedelmi útvonalat, melyek közül némelyik már nem létezik, másokat pedig "modernizáltak", de a turisták így is megtapasztalhatják milyen volt az élet több ezer évvel ezelőtt, amikor az emberek gyalog és tevével utaztak azért, hogy új földeket fedezzenek fel és kereskedjenek áruikkal.

A Via Maris

Izrael ősi útjai - OTP Travel Utazási Iroda
A Via Maris minden bizonnyal az egyik legjelentősebb ókori kereskedelmi útvonal volt. A korai bronzkorból származó útvonal Egyiptomot az északi birodalmakkal, Szíriával, Mezopotámiával kötötte össze.

A Via Maris név a Földközi-tengerre utal hiszen ezen a partszakaszon halad át az útvonal. Más néven is ismert: "tengerparti út" és "a filiszteusok útja" -, a mai Izraelben pedig "nemzetközi tengerparti országútként" emlegetik. A Via Maris egyike volt az ókori Izraelben használt három fő kereskedelmi útvonalnak. Az ókori Izraelen belül Galileából északon Szamariába délen vezetett, és a Jezréel-völgyön haladt keresztül.

A Via Maris volt a kereskedők fő tengerparti útvonala, melynek egyszerű okai voltak, közel volt a vízhez, az élelmiszerforrásokhoz és a városokhoz, emellett elkerülte a hegyvidéket. Megiddo ugyanilyen fontos megállóhely volt ezen az útvonalon, mivel az ókori termékeny félhold legfontosabb kereskedelmi útvonalán egy keskeny hágó nyugati ágát őrizte.

A királyok országútja

Izrael ősi útjai - OTP Travel Utazási Iroda
A Királyok országútja egy ősi útvonal volt, amely az Akabai-öblöt és Szíriát kötötte össze azon a területen keresztül, amelyet ma Jordánia néven ismerünk. A világ egyik legrégebbi, folyamatosan használt útvonala, amelyet már a héber Biblia is említ.

A királyi országút az ókori kereskedelem szempontjából kulcsfontosságú átjáró volt, amely északról délre haladt. Traján római császár felújíttatta az utat, hogy javítsa az Akaba és Bostra közötti kommunikációt és közlekedést.

A modernizálást követően az utat Via Nova Traiana néven emlegették. A királyi országút fontos útvonal volt a kereszteslovagok számára, akik Európából Szírián keresztül Jeruzsálembe utaztak katonai zarándokútjaik során, és az érdeklődő látogatók számára még ma is számos erődített várat lehet felfedezni az útvonalon. A Királyi országutat ma is turisztikai látványosságként népszerűsítik Jordánia vidéki részeivel. Olyan fontos történelmi helyszíneket köt össze, mint Al Karak, Al Tafilah és ami a legjelentősebb, Petra, valamint olyan gyönyörű természeti helyszíneket, mint Wadi Al Mujib.

Tömjénút

Izrael ősi útjai - OTP Travel Utazási Iroda
A Tömjénút egy fontos szárazföldi és kereskedelmi útvonalhálózat volt. Összekötötte a keleti világot a Földközi-tengerrel, és kikötőket érintett Egyiptom és a Levante, valamint Északkelet-Afrika, Arábia, India és a Távol-Kelet egész területén. A Kr. e. III. századtól Kr. u. II. századig a nabateusok tömjént szállítottak a sivatagon keresztül, Arábiából a Földközi-tengerbe, és ettől kezdve a római világban virágzott a kereslet más luxuscikkek iránt. A tömjén útvonalon mindenféle áruval, köztük az arab tömjénnel és mirhával is kereskedtek. Afrikából arany, ritka faanyagok és tollak érkeztek, míg Indiából és keletebbről drágakövek, gyöngyök, selyem és fűszerek. A tömjénkereskedelmi útvonalat főként az arabok ellenőrizték, akik tevekaravánokkal szállították az árut, és közel 700 éven át folyt ez a veszélyes, de nagyon jövedelmező kereskedelem.

A "Fűszerutat", ahogy a helyiek nevezik, talán a legjobb egy dzsiptúra keretében felfedezni, mivel a terep nagy része kopár, és csak tapasztalt túrázók számára alkalmas. A Fűszerúton észak felé haladva különösen szép hely a Mitzpe Ramon, mely egy világhírű vulkáni kráter.

A pátriárkák útja

A pátriárkák útja egy ősi, Izrael földjét átszelő észak-déli útvonal. Az elnevezés arra utal, hogy a bibliai elbeszélésekben említik, hogy Ábrahám, Izsák és Jákob gyakran járt rajta. Az út Jeruzsálemet és Hebront kötötte össze, ma pedig Alon Shvut és Neve Daniel települések között található Júdea Gush Etzion-i részén. Ellentétben a Via Maris és a királyi országúttal, amelyek nemzetközi utak voltak, és számos nép területét keresztezték, a pátriárkák útja teljes egészében az ókori Izrael területén belül volt. A pátriárkák ősi útja ma a 60-as országút néven ismert. A 60-as országút északról délre halad át Izraelen, és számos bibliai látnivalón áthalad.

Kapcsolódó inspirációk:


Izrael természeti kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
Íme egy kis ízelítő Izrael legkülönlegesebb természeti csodáiból!

Városi strandok - OTP Travel Utazási Iroda
Ahol a városnézés és a vízparti nyaralás tökéletesen összekapcsolható.

Jeruzsálem rejtett kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
Jeruzsálem népszerű turistalátványosságain túl is számtalan olyan rejtett kincset tartogat, melyet érdemes útba ejteni. Tartson velünk és ismerje meg a szent város kevéssé ismert oldalát.

8 bakancslistás hely Izraelben - OTP Travel Utazási Iroda
Összegyűjtöttük ennek a különleges desztinációnak nyolc olyan bakancslistás látnivalóját, melyeken keresztül még jobban megismerhetjük az ország különleges szépségét.

Izraeli kisokos | OTP Travel Utazási Iroda
Izraelben is vannak olyan szokások, amelyek számunkra kissé furcsának tűnhet. Összeszedtünk néhányat.

A Holt-tenger titkai - OTP Travel Utazási Iroda
Cikkünkben összegyűjtöttünk olyan érdekességet, amely még a gyakorlott utazó számára is tartogathat újdonságokat erről a különleges desztinációról!

Izraeli kibuclátogatás - OTP Travel Utazási Iroda
Élőben látni, személyesen jelen lenni a kibuc életében, különösen nagy élményt jelent.

Régészeti kalandozások Izraelben - OTP Travel Utazási Iroda
Izrael hemzseg a történelmi emlékektől. Ismerje meg a legérdekesebbeket!

Kapcsolódó ajánlatok:


Sajnos nincs megfelelő találat. Kérjük, módosítsa a keresési feltételeket.