Élmények a világ körül

Keresés

Bordeaux ízletes gyöngyszemei

Franciaországi utazás: Bordeaux gasztronómia - OTP Travel Utazási Iroda
A franciaországi Bordeaux minden kétséget kizáróan a bor egyik világvárosa. Gasztronómiai kincsei között azonban akad még néhány, amelyet a városban járva meg kell kóstolnunk!

Franciaországi utazás: Bordeaux ízletes gyöngyszemei

A franciaországi Bordeaux minden kétséget kizáróan a bor egyik világvárosa. Gasztronómiai kincsei között azonban akad még néhány, amelyet a városban járva feltétlenül ki kell próbálnunk, azaz meg kell kóstolnunk!

Canelé

A canelé tipikus Bordeaux-i sütemény gazdag, pudingos belsővel és vékony, roppanós, karamellizált külsővel. A hagyomány szerint egy helyi szakács mesterműve, akinek azonban a hálátlan utókor nem őrizet meg a nevét. Egy másik szerint a desszert a bordeaux-i Annunciation kolostorból származik, amely a kandírozott diófélék és a canelé néven ismert édes rudak gyártására specializálódott. A canelé ma Bordeaux városának emblematikus jelképe, a város specialitásaként tartják számon, de már számos párizsi pékségben is megtalálható. 

Crème brűlée

Ez a hagyományos tojásos pudingos desszert tojássárgájából, tejszínből, cukorból és vaníliából készül, kemény, égetett, karamellás kéreggel. A keveréket megfőzik, tégelyekbe rakva párolják, majd jól lehűtik. A lehűtött pudingot általában széles, lapos tálakba helyezik, majd barna cukorral díszítik, amelyet karamellizálnak. A csemege eredete tisztázatlan, Anglia, Spanyolország és Franciaország egyaránt magáénak vallja. A legtöbb élelmiszer-történész azonban egyetért abban, hogy a puding már a középkorban is népszerű volt, és a receptúra évszázadokon keresztül Európa-szerte keringett.

Lamprey à la Bordelaise

Az egykor csak a gazdag családok asztalára kerülő Lamprey à la Bordelaise ma már népszerű csemege a Bordeaux-i régióban. A halakat december és május között a Dordogne és a Gironde torkolatvidékén fogják. Az étel pácolt sonkával, vörösborral, különböző friss fűszernövényekkel és zöldségekkel, például póréhagymával, hagymával és fokhagymával együtt párolt tengeri ingola (Petromyzon marinus) fenséges csemege. Az étel elkészítése során a halat először a fejénél fogva felakasztják, hogy a vérét is összegyűjthessék, amit Armagnac és bormártás keverékéhez adva használnak fel. A halat ebben a keverékben rövid ideig flambírozzák, mielőtt tálalják, általában fokhagymás kenyérkrutonokkal és egy pohár helyi vörösborral kísérve. 

Soupe de poisson à la rouille

A soupe de poisson à la rouille eredetileg a szegények étele volt és a soupe de poisson à la rouille klasszikus francia leves, a híres bouillabaisse közeli rokona. Általában fehér halból készítik, amelyet ízletes lében főznek, amely többnyire paradicsomot, olívaolajat, fokhagymát, sáfrányt és különböző fűszernövényeket tartalmaz. A levest ezután leszűrik, és rouille-val, a klasszikus provence-i mártással tálalják, amely általában kenyeret, fokhagymát, fűszereket, tojássárgáját és olívaolajat tartalmaz, míg egyes változatokban a süllőmáj, paradicsom vagy burgonya is előfordulhat. 

Magret de canard

A kacsamellből készült Bordeaux-i specialitás története az 1950-es évek végére nyúlik vissza, amikor André Daguin francia séf először készítette el. A húst vékonyan felszeletelve, belül még kissé rózsaszínűen tálalják. A mell mulard kacsából származik, amely egy fajhibrid, melyet a pekingi kacsa tojóvonalából és a pézsmaréce gácsérvonalából mesterséges megtermékenyítéssel hoznak létre. A fajta vastagabb és ízletesebb hússal rendelkezik, mint a közönséges társai. Az 1960-as évek közepén a ritka kacsamell rendkívül népszerűvé vált az Egyesült Államokban is miután a The New York Times méltatta Daguin specialitását.

Kapcsolódó inspirációk:


Franciaországi utazás: Bordeaux kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
A franciaországi Bordeaux a borok Mekkája: rangos château-k, pincészetek és még számtalan egyéb látnivaló felfedezésre vár. Bemutatjuk a város lés környéke csodáit!

Provence-­i ízorgia - OTP Travel Utazási Iroda
Három izgalmas, hamisítatlan provence­-i receptet mutatunk be.

Városi strandok - OTP Travel Utazási Iroda
Ahol a városnézés és a vízparti nyaralás tökéletesen összekapcsolható.

Hat város – hat film - OTP Travel Utazási Iroda
Fedezzen fel hat csodaszép világvárost hat felejthetetlen filmmel!

Párizs - Disneyland, múzeumok, panoptikum - OTP Travel Utazási Iroda
Szeretnénk megmutatni a francia főváros legjobb helyszíneit, ahol kicsik és nagyok egyaránt kitűnően érezhetik magukat.

Párizs, a fények városa - OTP Travel Utazási Iroda
Párizsban este is sok izgalmas, érdekes látnivaló várja!

Marseille - A mediterráneum kapuja
Évezredeken átívelő történelmi hagyományokat, barátságos lakosokat, gazdag gasztronómiát kínál.

Franciaország arcai - OTP Travel Utazási Iroda
Franciaország változatos vidékei között mindenki megtalálja a számára legvonzóbb célpontot.

A francia hagyományok őrzője, a Marais-negyed - OTP Travel Utazási Iroda
A Marais egy autentikus párizsi negyed, ahol számos francia hagyomány megmaradt. Tartson velünk és fedezze fel Párizs bohém szegletét.

Párizs ámulatba ejtő parkjai - OTP Travel Utazási Iroda
Párizs számtalan történelmi parkkal, különleges kerttel és zöldterülettel rendelkezik, ahol érdemes megpihentetni a városnézéstől megfáradt lábainkat.

Párizsi passzázsok - OTP Travel Utazási Iroda
Párizs régi fényükben tündöklő fedett átjárói igazi szecessziós és neoklasszicista építészeti gyöngyszemek, melyeket mindenképpen érdemes felfedezni, ha itt járunk.

A Louvre rejtélyes történetei
A párizsi Louvre a világ legnagyobb és legünnepeltebb múzeuma. Összegyűjtöttünk 8 érdekességet, melyet talán még Ön sem tudott a francia főváros egyik ékkövéről.

Provence varázslatos vidékein
Provence szél borzolta levendulamezői, elbűvölő városai és az elegáns francia Riviéra Franciaország legjavát kínálják. Íme 7 kihagyhatatlan hely a varázslatos Provence vidékén.

Párizs titkos szegletei - OTP Travel Utazási Iroda
A titkos parkoktól, kertektől és átjáróktól kezdve a régi kolostorokig összegyűjtöttük a „tömegturizmustól” mentes különleges párizsi látnivalókat.

4 kihagyhatatlan európai város 2022-re - OTP Travel Utazási Iroda
Íme kedvenc négy európai nagyvárosunk 2022-re, ahol életre szóló élményekkel töltekezhet fel egy hosszú hétvégén.

Kávészünet - OTP Travel Utazási Iroda
Hét város – hét legendás kávéház. Tartson velünk egy különleges világ körüli kávéházi körutazásra a kávé világnapja alkalmából!

Nizza - mediterrán elegancia - OTP Travel Utazási Iroda
Nizza a Francia Riviéra fővárosának számít, a Cote d’Azur – más néven az Azúr-part - gyöngyszeme.

Ha végre itt a nyár - OTP Travel Utazási Iroda
A nyári hőség elől Európa-szerte varázslatos tengerpartok várják a vakációzókat.

5 világítótorony Európában fejléckép
Európa tengereinek és tavainak partvidékén fantasztikus világítótornyokat talál az utazó.

Kapcsolódó ajánlatok:


BORDEAUX - CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Franciaország
355 000 Ft-tól/fő
 

NORMANDIA – BRETAGNE

Franciaország
érdeklődésre

HOTEL ASTON LA SCALA****- NIZZA

Franciaország
érdeklődésre

HOTEL WEST END NICE****- NIZZA

Franciaország
érdeklődésre

NEHO SUITES CROISETTE**** - CANNES

Franciaország
érdeklődésre

PÁRIZS TITKAI

Franciaország
349 000 Ft-tól/fő

BORDEAUX - CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Franciaország
355 000 Ft-tól/fő

PROVENCE, A FRANCIA RIVIÉRA ÉS MONACO

Franciaország
689 000 Ft-tól/fő