Bordeaux ízletes gyöngyszemei

A franciaországi Bordeaux minden kétséget kizáróan a bor egyik világvárosa. Gasztronómiai kincsei között azonban akad még néhány, amelyet a városban járva meg kell kóstolnunk!

Canelé

A canelé tipikus Bordeaux-i sütemény gazdag, pudingos belsővel és vékony, roppanós, karamellizált külsővel. A hagyomány szerint egy helyi szakács mesterműve, akinek azonban a hálátlan utókor nem őrizet meg a nevét. Egy másik szerint a desszert a bordeaux-i Annunciation kolostorból származik, amely a kandírozott diófélék és a canelé néven ismert édes rudak gyártására specializálódott. A canelé ma Bordeaux városának emblematikus jelképe, a város specialitásaként tartják számon, de már számos párizsi pékségben is megtalálható. 

Crème brűlée

Ez a hagyományos tojásos pudingos desszert tojássárgájából, tejszínből, cukorból és vaníliából készül, kemény, égetett, karamellás kéreggel. A keveréket megfőzik, tégelyekbe rakva párolják, majd jól lehűtik. A lehűtött pudingot általában széles, lapos tálakba helyezik, majd barna cukorral díszítik, amelyet karamellizálnak. A csemege eredete tisztázatlan, Anglia, Spanyolország és Franciaország egyaránt magáénak vallja. A legtöbb élelmiszer-történész azonban egyetért abban, hogy a puding már a középkorban is népszerű volt, és a receptúra évszázadokon keresztül Európa-szerte keringett.

Lamprey à la Bordelaise

Az egykor csak a gazdag családok asztalára kerülő Lamprey à la Bordelaise ma már népszerű csemege a Bordeaux-i régióban. A halakat december és május között a Dordogne és a Gironde torkolatvidékén fogják. Az étel pácolt sonkával, vörösborral, különböző friss fűszernövényekkel és zöldségekkel, például póréhagymával, hagymával és fokhagymával együtt párolt tengeri ingola (Petromyzon marinus) fenséges csemege. Az étel elkészítése során a halat először a fejénél fogva felakasztják, hogy a vérét is összegyűjthessék, amit Armagnac és bormártás keverékéhez adva használnak fel. A halat ebben a keverékben rövid ideig flambírozzák, mielőtt tálalják, általában fokhagymás kenyérkrutonokkal és egy pohár helyi vörösborral kísérve. 

Soupe de poisson à la rouille

A soupe de poisson à la rouille eredetileg a szegények étele volt és a soupe de poisson à la rouille klasszikus francia leves, a híres bouillabaisse közeli rokona. Általában fehér halból készítik, amelyet ízletes lében főznek, amely többnyire paradicsomot, olívaolajat, fokhagymát, sáfrányt és különböző fűszernövényeket tartalmaz. A levest ezután leszűrik, és rouille-val, a klasszikus provence-i mártással tálalják, amely általában kenyeret, fokhagymát, fűszereket, tojássárgáját és olívaolajat tartalmaz, míg egyes változatokban a süllőmáj, paradicsom vagy burgonya is előfordulhat. 

Magret de canard

A kacsamellből készült Bordeaux-i specialitás története az 1950-es évek végére nyúlik vissza, amikor André Daguin francia séf először készítette el. A húst vékonyan felszeletelve, belül még kissé rózsaszínűen tálalják. A mell mulard kacsából származik, amely egy fajhibrid, melyet a pekingi kacsa tojóvonalából és a pézsmaréce gácsérvonalából mesterséges megtermékenyítéssel hoznak létre. A fajta vastagabb és ízletesebb hússal rendelkezik, mint a közönséges társai. Az 1960-as évek közepén a ritka kacsamell rendkívül népszerűvé vált az Egyesült Államokban is miután a The New York Times méltatta Daguin specialitását.

Kapcsolódó inspirációk

Kapcsolódó ajánlatok


BORDEAUX - CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Franciaország

Ez az utazás a francia borvidékek szívébe, Bordeaux-ba kalauzolja Önt, ahol a gazdag történelmi örökség és a kulináris élmények egyaránt várják. Fedezze fel a város nevezetességeit, a festői Atlanti-óceán partját, valamint a híres medoci borvidék csodáit egy felejthetetlen kaland során!

548 000 Ft-tól/fő
 

PÁRIZS TITKAI

Franciaország

Párizs a fények városa, a szerelem és a romantika fellegvára. Merüljön el a divat és kultúra fővárosának lüktetésébe egy öt napos, felejthetetlen utazás során. Gasztronómiája, építészeti szépségei és nyüzsgő kultúrája teszi teljesen egyedülállóvá ezt a különleges metropoliszt.

375 000 Ft-tól/fő

TOURS ÉS A LOIRE-VÖLGYE

Franciaország

Utazzon velünk a történelem és elegancia világába, ahol a lenyűgöző reneszánsz kastélyok, festői kisvárosok és világhírű borvidékek páratlan élményt nyújtanak! A program során ellátogatunk Tours hangulatos óvárosába, bejárjuk a híres Loire menti kastélyokat – mint Chenonceau, Amboise, Chambord vagy Villandry – és élvezzük a helyi gasztronómia és borkultúra legjavát.

399 000 Ft-tól/fő

BORDEAUX - CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Franciaország

Ez az utazás a francia borvidékek szívébe, Bordeaux-ba kalauzolja Önt, ahol a gazdag történelmi örökség és a kulináris élmények egyaránt várják. Fedezze fel a város nevezetességeit, a festői Atlanti-óceán partját, valamint a híres medoci borvidék csodáit egy felejthetetlen kaland során!

548 000 Ft-tól/fő

PROVENCE, A FRANCIA RIVIÉRA ÉS MONACO

Franciaország

Provence Franciaország talán legszebb vidéke, ahol szél borzolta levendulamezők és bájos városkák varázsolják el a látogatókat. Új körutazásunk Provence-tól a Riviéráig barangolja be Dél-Franciaország legszebb tájait és városait.

715 000 Ft-tól/fő

NORMANDIA – BRETAGNE

Franciaország

Franciaország két tájegysége gazdag történelmi, kulturális örökséggel és egyedülálló természeti szépséggel rendelkezik. Normandiában Rouen középkori negyede és fagerendás házai visszarepítik Jeanne d'Arc korába, Caen-ban a Nők Apátsága Hódító Vilmos és Matilda királyné szerelmét meséli el a Százéves háború idején. Bretagne-ban az Atlanti-óceán partvidéke, semmihez nem hasonlítható vadregényes partszakaszok, védett öblök és világítótornyok várják az odalátogatót.

988 000 Ft-tól/fő