Élmények a világ körül

Keresés

Meghökkentő tények Szaúd-Arábiáról

Meghökkentő tények Szaúd-Arábiáról - OTP Travel Utazási Iroda
Szaúd-Arábia számtalan érdekességgel szolgál. Most 13 különleges, olykor meglepő, meghökkentő tényt gyűjtöttünk csokorba.

Meghökkentő tények Szaúd-Arábiáról

Szaúd-Arábia számtalan érdekességgel szolgál. Most 13 különleges, olykor meglepő, meghökkentő tényt gyűjtöttünk csokorba.

1. A szaúdiak nem jó sofőrök a Világbank 2000-es jelentése szerint Szaúd-Arábia Malajziával, Thaifölddel és Dél-Afrikával közösen vezeti a baleseti listákat.

2. 2012-ben Szaúd-Arábia betiltotta a dohányzást a kormányhivatalokban és a legtöbb nyilvános helyen, ami magában foglalja a shishák (vízipipák) tilalmát is. Ennek ellenére a szaúdi statisztikák szerint az ország a világ negyedik legnagyobb dohányimportőre, és a szaúdiak naponta körülbelül 8 millió dollárt költenek cigarettára.

Szaud-Arábia | tevepiac | - OTP Travel Utazási Iroda

3. A rijádi tevepiac az egyik legnagyobb a világon, naponta körülbelül 100 teve cserél gazdát.

4. A nyugati kárrendezéshez hasonlóan az arab világban is megvan a diyya, vagyis a vérpénz-fizetés hagyománya, amely a Koránból származik, mint a szemet szemért vita rendezésének humánusabb alternatívája. A diyya úgy működik, mint egy peren kívüli egyezség. Azokat a külföldieket, akik Szaúd-Arábiában vezetni szeretnének, arra ösztönzik, hogy a szokásos gépjármű-biztosításuk részeként kössenek fedezetet az esetleges vérpénzes követelésekre is.

5. Szaúd-Arábiában nem legális az alkoholfogyasztás. A házi sör- és borkészítés azonban megszokott, főként a országban élő külföldi állampolgárok körében. A szeszes italok teljes választéka a feketepiacon persze elérhető. Az ország különböző szeszfőzdéiben nagy mennyiségben állítanak elő sidiqui (kis barátom) nevű szeszes italt.

Szaud-Arábia | sivatag | - OTP Travel Utazási Iroda

6. Szaúd-Arábia több mint 95%-a sivatag vagy félsivatag. Az országban található a világ legnagyobb sivatagi területei közé tartozó Al Nafud (Nafud-sivatag) északon és Rub al-Khali délen.

7. 2012 előtt Szaúd-Arábiában csak férfiak árulhattak női fehérneműt, mivel a törvény kimondta, hogy a nők nem dolgozhatnak az otthonokon kívül. Abdullah király 2012-ben a szaúdi nők nyomására, akik egyre kényelmetlenebbül érezték magukat, amikor férfi eladótól vásárolták a fehérneműket, visszavonta a törvényt, sőt, ezért az országban a férfiak már egyáltalán nem árulhatnak fehérneműt.

8. Szaúd-Arábia olyannyira komolyan veszi a boszorkányságot, hogy betiltotta a Harry Potter könyveket és még egy boszorkányságellenes akcióegységet is felállított. Az egység feladata a varázslók elfogása és varázslataik káros hatásainak visszafordítása.

Szaud-Arábia | férfi ruha | - OTP Travel Utazási Iroda

9. A szaúd-arábiai férfiak jellemzően thobát, egy könnyű pamutruhát viselnek, amely szinte mindig fehér; illetve a gutrát, vagyis a hagyományos fejkendőt.

10.
Abdul Aziz bin Rahman Al Saud király, vagy Ibn Saud a szaúdi nemzet atyjának tekinthető. Miután 1932-ben kikiáltotta Szaúd-Arábia függetlenségét, királlyá koronáztatta magát. Élete során Ibn Szaúdnak 17 különböző feleségétől 44 ismert fia és ismeretlen számú lánya született. Ibn Szaúd egyike azon kevés embernek, akiről egy országot neveztek el.
11.
1985-ben Szultan bin Szalmán herceg lett az első szaúdi, az első arab és az első muszlim, aki űrutazást tett, amikor az amerikai Discovery űrsikló fedélzetén utazott.
Szaud-Arábia | kávé | - OTP Travel Utazási Iroda
12.
Az arabok a kávét gahwa-nak nevezik, ami arabul annyit tesz, hogy "ami megakadályozza az alvást". Az első kávézók valószínűleg azok voltak, amelyek a XV-XVI. század közepe táján nyíltak Mekkában. Érdekes módon azonban az iszlám szigorú értelmezése szerint a kávé tiltott ital, mivel élénkítő hatású. Az ortodox vallású szaúdiak nem is isszák. A lakosság többsége azonban fogyasztja, sőt, még kávébabot is rágcsálnak, miközben a mecsetben imádkoznak.
13.
Egy korabeli szaúdi legenda szerint, amikor Winston Churchill meghatározta a Szaúd-Arábia és Jordánia közötti határokat, csuklott a túl sok brandytől; kicsúszott a keze, és több ezer négyzetkilométernyi, nem túl értékes jordániai földet hagyott Szaúd-Arábiára. Ez a földterület "Winston csuklása" néven vált ismertté.

Kapcsolódó inspirációk:


Singapore Sling, a legendás szingapúri koktél - OTP Travel Utazási Iroda
A Raffles Hotelben működő Raffles Long Bar a város leghíresebb, mondhatnánk ikonikus koktéljának, a Singapore Sling szülőhelye. A bár meglátogatása kötelező program a Szingapúrba látogatóknak.

Szingapúr tengerpartjai - OTP Travel Utazási Iroda
Szingapúr trópusi éghajlatának és fantasztikus tengerpartjainak köszönhetően egész évben strandolásra csábít.

Szingapúr szépségei - OTP Travel Utazási Iroda
A világ leginnovatívabb országainak egyike. Menő bárok, kiváló múzeumok, különleges éttermek otthona. Szingapúr minden, csak nem unalmas.

Szingapúr ízei - OTP Travel Utazási Iroda
Szingapúr gasztronómiája különösen gazdag. Kínai, maláj, indiai és számos egyéb más ázsiai konyha fúziójából született. Összeállításunkban bemutatjuk a tíz legkedveltebb szingapúri finomságot.

Szingapúr, a gasztronómia Bábelje - OTP Travel Utazási Iroda
A hatalmas választék miatt a szingapúri gyorséttermi központok (hawker-centerek) elsőre ijesztőnek tűnhetnek. De némi hozzáértéssel profiként navigálhatunk a város híresen színes gasztronómiai felhozatalában.

Egész évben Szingapúr - OTP Travel Utazási Iroda
Szingapúrban egész évben meleg és párás az idő, ezért bármikor fel lehet keresni.

Szingapúr a tények tükrében - OTP Travel Utazási Iroda
A Szingapúri Köztársaság szigetváros-állam Délkelet-Ázsiában. Fővárosa és legnagyobb városa Szingapúr. Top tények a világ egyik legkülönlegesebb országáról.

10 ok, amiért érdemes Malajziába menni - OTP Travel Utazási Iroda
Malajzia a kultúrák hihetetlen olvasztótégelye: központi az elhelyezkedése Délkelet-Ázsiában, de sokszínűsége teszi igazán lenyűgözővé.

Top 10 látványosság Kuala Lumpurban - OTP Travel Utazási Iroda
Malajzia fővárosa, Kuala Lumpur számos okból lett kedvelt célpont. A város lehetőséget ad arra, hogy a Kelet és a Nyugat legjavába belekóstoljunk.

Malajzia 12 nevezetessége - OTP Travel Utazási Iroda
Malajzia nem csak a kultúrák olvasztótégelye, hanem számos különböző szokás, konyha és vallás keveréke is, amelyek békésen élnek egymás mellett.

Malajzia ízei - OTP Travel Utazási Iroda
Gasztrokalandozás Malajziában, Ázsia egyik legszínesebb konyhájával rendelkező országában. Kóstoljon bele a maláj finomságokba!

Malajzia: érdekes tények - OTP Travel Utazási Iroda
Malajzia Délkelet-Ázsia egyik első számú úti célja. Gyönyörű tájai, természeti csodái és nyüzsgő városai számtalan látogatót vonzanak.

Malajzia - Ázsia felsőfokon - OTP Travel Utazási Iroda
Válogasson kedvére a maláj érdekességek között, majd győződjön meg róluk a saját szemével!

Omán 9 legszebb természeti csodája - OTP Travel Utazási Iroda
Omán olyan érintetlen természeti különlegességeket tartogat, melyeket mindenképpen érdemes megismerni.

Utazás Ománba - OTP Travel Utazási Iroda
Ismerje meg napjaink egyik legkedveltebb úti célját!

Kapcsolódó ajánlatok:


NAGY KÖRUTAZÁS IZRAELBEN

Izrael
érdeklődésre

THAIFÖLD, KOH SAMUI ÉS DUBAI

Thaiföld
érdeklődésre

IZRAEL ÖRÖKSÉGE

Izrael
érdeklődésre

ISZTAMBUL - A BOSZPORUSZ PARTJÁN

Törökország
239 000 Ft-tól/fő

PILLANTÁS JORDÁNIÁRA

Jordánia
339 000 Ft-tól/fő

HAMPTON BY HILTON**** - RAS AL KHAIMAH

Egyesült Arab Emirátusok
389 000 Ft-tól/fő

HILTON RAS AL KHAIMAH BEACH RESORT*****

Egyesült Arab Emirátusok
429 000 Ft-tól/fő

RADISSON RESORT RAS AL KHAIMAH MARJAN ISLAND ****

Egyesült Arab Emirátusok
449 000 Ft-tól/fő

DOUBLETREE BY HILTON RESORT & SPA MARJAN ISLAND***** - Ras Al Khaimah

Egyesült Arab Emirátusok
449 000 Ft-tól/fő

DOUBLETREE BY HILTON BUSINESS BAY**** DUBAI

Egyesült Arab Emirátusok
449 000 Ft-tól/fő

DUBAI - CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Egyesült Arab Emirátusok
459 000 Ft-tól/fő

HABTOOR GRAND RESORT & SPA***** - DUBAI

Egyesült Arab Emirátusok
479 000 Ft-tól/fő

DUKES THE PALM, A ROYAL HIDEAWAY HOTEL*****

Egyesült Arab Emirátusok
479 000 Ft-tól/fő

THE COVE ROTANA RESORT***** - RAS AL KHAIMAH

Egyesült Arab Emirátusok
499 000 Ft-tól/fő

MÖVENPICK RESORT AL MARJAN ISLAND*****

Egyesült Arab Emirátusok
519 000 Ft-tól/fő