Élmények a világ körül

Keresés

Meghökkentő tények Szaúd-Arábiáról

Meghökkentő tények Szaúd-Arábiáról - OTP Travel Utazási Iroda
Szaúd-Arábia számtalan érdekességgel szolgál. Most 13 különleges, olykor meglepő, meghökkentő tényt gyűjtöttünk csokorba.

Meghökkentő tények Szaúd-Arábiáról

Szaúd-Arábia számtalan érdekességgel szolgál. Most 13 különleges, olykor meglepő, meghökkentő tényt gyűjtöttünk csokorba.

1. A szaúdiak nem jó sofőrök a Világbank 2000-es jelentése szerint Szaúd-Arábia Malajziával, Thaifölddel és Dél-Afrikával közösen vezeti a baleseti listákat.

2. 2012-ben Szaúd-Arábia betiltotta a dohányzást a kormányhivatalokban és a legtöbb nyilvános helyen, ami magában foglalja a shishák (vízipipák) tilalmát is. Ennek ellenére a szaúdi statisztikák szerint az ország a világ negyedik legnagyobb dohányimportőre, és a szaúdiak naponta körülbelül 8 millió dollárt költenek cigarettára.

Szaud-Arábia | tevepiac | - OTP Travel Utazási Iroda

3. A rijádi tevepiac az egyik legnagyobb a világon, naponta körülbelül 100 teve cserél gazdát.

4. A nyugati kárrendezéshez hasonlóan az arab világban is megvan a diyya, vagyis a vérpénz-fizetés hagyománya, amely a Koránból származik, mint a szemet szemért vita rendezésének humánusabb alternatívája. A diyya úgy működik, mint egy peren kívüli egyezség. Azokat a külföldieket, akik Szaúd-Arábiában vezetni szeretnének, arra ösztönzik, hogy a szokásos gépjármű-biztosításuk részeként kössenek fedezetet az esetleges vérpénzes követelésekre is.

5. Szaúd-Arábiában nem legális az alkoholfogyasztás. A házi sör- és borkészítés azonban megszokott, főként a országban élő külföldi állampolgárok körében. A szeszes italok teljes választéka a feketepiacon persze elérhető. Az ország különböző szeszfőzdéiben nagy mennyiségben állítanak elő sidiqui (kis barátom) nevű szeszes italt.

Szaud-Arábia | sivatag | - OTP Travel Utazási Iroda

6. Szaúd-Arábia több mint 95%-a sivatag vagy félsivatag. Az országban található a világ legnagyobb sivatagi területei közé tartozó Al Nafud (Nafud-sivatag) északon és Rub al-Khali délen.

7. 2012 előtt Szaúd-Arábiában csak férfiak árulhattak női fehérneműt, mivel a törvény kimondta, hogy a nők nem dolgozhatnak az otthonokon kívül. Abdullah király 2012-ben a szaúdi nők nyomására, akik egyre kényelmetlenebbül érezték magukat, amikor férfi eladótól vásárolták a fehérneműket, visszavonta a törvényt, sőt, ezért az országban a férfiak már egyáltalán nem árulhatnak fehérneműt.

8. Szaúd-Arábia olyannyira komolyan veszi a boszorkányságot, hogy betiltotta a Harry Potter könyveket és még egy boszorkányságellenes akcióegységet is felállított. Az egység feladata a varázslók elfogása és varázslataik káros hatásainak visszafordítása.

Szaud-Arábia | férfi ruha | - OTP Travel Utazási Iroda

9. A szaúd-arábiai férfiak jellemzően thobát, egy könnyű pamutruhát viselnek, amely szinte mindig fehér; illetve a gutrát, vagyis a hagyományos fejkendőt.

10.
Abdul Aziz bin Rahman Al Saud király, vagy Ibn Saud a szaúdi nemzet atyjának tekinthető. Miután 1932-ben kikiáltotta Szaúd-Arábia függetlenségét, királlyá koronáztatta magát. Élete során Ibn Szaúdnak 17 különböző feleségétől 44 ismert fia és ismeretlen számú lánya született. Ibn Szaúd egyike azon kevés embernek, akiről egy országot neveztek el.
11.
1985-ben Szultan bin Szalmán herceg lett az első szaúdi, az első arab és az első muszlim, aki űrutazást tett, amikor az amerikai Discovery űrsikló fedélzetén utazott.
Szaud-Arábia | kávé | - OTP Travel Utazási Iroda
12.
Az arabok a kávét gahwa-nak nevezik, ami arabul annyit tesz, hogy "ami megakadályozza az alvást". Az első kávézók valószínűleg azok voltak, amelyek a XV-XVI. század közepe táján nyíltak Mekkában. Érdekes módon azonban az iszlám szigorú értelmezése szerint a kávé tiltott ital, mivel élénkítő hatású. Az ortodox vallású szaúdiak nem is isszák. A lakosság többsége azonban fogyasztja, sőt, még kávébabot is rágcsálnak, miközben a mecsetben imádkoznak.
13.
Egy korabeli szaúdi legenda szerint, amikor Winston Churchill meghatározta a Szaúd-Arábia és Jordánia közötti határokat, csuklott a túl sok brandytől; kicsúszott a keze, és több ezer négyzetkilométernyi, nem túl értékes jordániai földet hagyott Szaúd-Arábiára. Ez a földterület "Winston csuklása" néven vált ismertté.

Kapcsolódó inspirációk:


Tibet csillaga, a Potala palota - OTP Travel Utazási Iroda
A Potala palota a tibeti Vörös-hegyen áll, 3750 méter tengerszint feletti magasságon, Lhászában, Kína Tibeti Autonóm Területének fővárosában. A dalai lámák egykori téli palotája, Tibet szimbóluma.

Tibet csodái - OTP Travel Utazási Iroda
Tibet a világ teteje, számos utazó álma. A hosszú évekig elzárt régió őrzi ezredéves hagyományait, titokzatos vallási szokásait és érintetlen, tiszta természeti szépségeit. Fedezze fel Tibet csodáit!

Tibet a tények tükrében - OTP Travel Utazási Iroda
A Tibeti Autonóm Terület egyedülálló természeti és kulturális kincsek otthona. Összeállításunkból most kiderül, mennyire ismerjük vagy sem Tibet varázslatos világát. Tartson velünk!

Top tippek Tibethez - OTP Travel Utazási Iroda
Minden utazás új vidékek és új kultúrák felfedezésével jár. Minden kulturális közegnek megvannak a maga sajátos szabályai, szokásai, amelyeket nem csak illik, de ildomos is betartani. Így van ez Tibetben is.

Tibeti csemegék - OTP Travel Utazási Iroda
A tibetiek többsége a több mint 3000 méter magasan fekvő Qinghai-Tibet fennsíkon él. A nagy földfelszíni magasság miatt sajátos ételeik és étkezési szokásai vannak. Kóstoljon bele Tibet ízeibe!

Tibet és a fekete hit - OTP Travel Utazási Iroda
Tibet spirituális és kulturális öröksége páratlan. A lenyűgöző természeti szépségek díszletei között az ősi és a modern kultúra keveredik itt, csodálatot és tiszteletet ébresztve mindenkiben.

Bhutáni kisokos - OTP Travel Utazási Iroda
Bhután a békeszerető nemzetek egyike. Lakói vendégszeretők, de meglehetősen tisztelik a hagyományaikat, de van néhány íratlan szabály, amit ildomos betartani.

Bhután, a kőfürdők országa - OTP Travel Utazási Iroda
A forró köves fürdők több mint tizenhárom évszázada a bhutáni kultúra alapvető részét képezik.

Bhután, a négy évszakos úti cél - OTP Travel Utazási Iroda
Bhután egész évre tartogat meglepetéseket. A himalájai királyság számos különlegességgel vonzza a turistákat.

Bhután a tények tükrében - OTP Travel Utazási Iroda
A Bhutáni Királyság a Kelet-Himalájában fekszik. Titokzatos ország, amely sokak számára alternatív univerzumból valónak tűnik. Íme néhány érdekes tény Bhutánról.

Bhután különleges reptere - OTP Travel Utazási Iroda
A bhutáni Paro nemzetközi repülőtér a világ egyik legveszélyesebbje: mindössze néhány pilóta rendelkezik engedéllyel arra, hogy itt leszállhasson.

Bhután ízei - OTP Travel Utazási Iroda
A himalájai királyság konyhájára a környező hegyi népek gasztronómiája volt hatással. Kóstoljon bele Bhután finomságaiba!

Utazás: Azerbajdzsán csodái | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Ismerje meg Azerbajdzsán legszebb vidékeit, tartson velünk!

Utazás: azerbajdzsáni kisokos | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Íme néhány ártatlannak tűnő dolog, amit a külföldieknek mindenképpen kerülnie kell Azerbajdzsánban.

Utazás: Azerbajdzsán, a kézművesek paradicsoma | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Ismerje meg az azeri mesterek csodálatos munkáit, amelyeket a mai napig, hagyományos módokon készítenek.

Kapcsolódó ajánlatok:


IZRAEL ÖRÖKSÉGE

Izrael
érdeklődésre

ISZTAMBUL - A BOSZPORUSZ PARTJÁN

Törökország
329 000 Ft-tól/fő

HAMPTON BY HILTON**** - RAS AL KHAIMAH

Egyesült Arab Emirátusok
389 000 Ft-tól/fő

ISZTAMBUL, FÜRDŐZÉSSEL A MÁRVÁNY-TENGERBEN

Törökország
389 000 Ft-tól/fő

HILTON RAS AL KHAIMAH BEACH RESORT*****

Egyesült Arab Emirátusok
429 000 Ft-tól/fő

RADISSON RESORT RAS AL KHAIMAH MARJAN ISLAND ****

Egyesült Arab Emirátusok
449 000 Ft-tól/fő

DOUBLETREE BY HILTON RESORT & SPA MARJAN ISLAND***** - RAS AL KHAIMAH

Egyesült Arab Emirátusok
449 000 Ft-tól/fő

DOUBLETREE BY HILTON BUSINESS BAY**** DUBAI

Egyesült Arab Emirátusok
449 000 Ft-tól/fő

HABTOOR GRAND RESORT & SPA***** - DUBAI

Egyesült Arab Emirátusok
479 000 Ft-tól/fő

DUBAI - CSOPORTOS VÁROSLÁTOGATÁS

Egyesült Arab Emirátusok
479 000 Ft-tól/fő

ISZTAMBUL - GASZTRONÓMIAI UTAZÁS

Törökország
497 000 Ft-tól/fő

THE COVE ROTANA RESORT***** - RAS AL KHAIMAH

Egyesült Arab Emirátusok
499 000 Ft-tól/fő

MÖVENPICK RESORT AL MARJAN ISLAND*****

Egyesült Arab Emirátusok
519 000 Ft-tól/fő

JA OCEAN VIEW HOTEL***** - DUBAI

Egyesült Arab Emirátusok
519 000 Ft-tól/fő