Élmények a világ körül

Keresés

Üzbegisztán éke: Szamarkand

Üzbegisztán | Szamarkand | OTP TRAVEL Utazási Iroda
A mecseteiről és mauzóleumairól ismert Szamarkand Üzbegisztán legismertebb települése, egyúttal az ország második legnagyobb városa is.

Üzbegisztán éke: Szamarkand

A mecseteiről és mauzóleumairól ismert Szamarkand Üzbegisztán legismertebb települése, egyúttal az ország második legnagyobb városa is. Közép-Ázsia egyik legrégebbi időktől kezdve folyamatosan lakott városaként a szamarkandi látogatás során sokat megtudhatunk Üzbegisztán gazdag történelméről. Az összeállításunkban bemutatott műemlékek mindegyike a maga nemében páratlan. Tartson velünk Szamarkandba!

1. Registan

Üzbegisztán | 1. Registan - OTP Travel Utazási Iroda
A szamarkandi utazás nem lesz teljes, ha nincs a listánkon Registan meglátogatása. A Timurid dinasztia idején Registan volt Szamarkand ősi városának szíve. A tér az UNESCO világörökség része. Ideális helyszín a szamarkandi utazás megkezdésére vagy akár a befejezésére. Csak le kell ülni a téren, és magunkba szívni a különleges atmoszférát!

2. Shah-i-Zinda

Üzbegisztán | 2. Shah-i-Zinda - OTP Travel Utazási Iroda
Az egyik legszebb látnivaló Szamarkandban, egyben az egyik legszentebb vallási hely. A nőket arra kérik, hogy fedjék el a fejüket és a vállukat. A mauzóleumok külseje lenyűgöző, a színek mindenkit ámulatba ejtenek, a kék különböző árnyalatai egyszerűen csodálatosak. Legyen készenlétben a fényképezőgép, hihetetlen fotók készülhetnek itt!

3. Gur Emir mauzóleum

Üzbegisztán | 3. Gur Emir mauzóleum - OTP Travel Utazási Iroda
A Registan közelében fekszik, és ez a helyszín is a kötelezően meglátogatandó helyek listáján kell, hogy szerepeljen. A mauzóleum nem egy nagy komplexum, 15 perc elég ahhoz, hogy körbejárjuk a területet. Kivéve, ha egy kicsit tovább maradunk, hogy a nagyszerű fotók elkészülhessenek.

4. Bibi Khanym mecset

Üzbegisztán | 4. Bibi Khanym mecset - OTP Travel Utazási Iroda
1399 és 1404 között épült, és ez volt az iszlám világ egyik legnagyobb mecsete. Az 1897-es földrengésben azonban súlyosan megsérült. A Bibi Khanym-t ezek után gyönyörűen felújították, pompázatos csempeborítása ekkor készült el. Látni kell!

5. Ulugh Beg csillagvizsgáló

Üzbegisztán | 5. Ulugh Beg csillagvizsgáló - OTP Travel Utazási Iroda
Ha meg akarjuk érteni Közép-Ázsia történelmét és kultúráját, akkor ez hely a kirakós egyik jelentős darabját képezi. Itt nem sok építészeti látnivaló van, ám sok információhoz juthatunk a térség történelméről. A múzeum meglátogatására feltétlenül érdemes időt szakítani!

6. Központi bazár

Üzbegisztán | 6. Központi bazár - OTP Travel Utazási Iroda
Ha gyógynövényekre, gyümölcsökre, különleges fűszerekre vagy netán olajos magvakra vágynánk, itt mindent megtalálhatunk, ami csak a szemnek és a szájnak ingere lehet. A kellemes hangulatú, pezsgő piac egy része fedett, ahol akár napközben is kellemes árnyékban bolyonghatunk.

7. Ulugbek Madrasah

Üzbegisztán | 7. Ulugbek Madrasah - OTP Travel Utazási Iroda
Az Ulugbek Madrasah a legrégebbi medresze a Registan komplexumában. Az épület a XV. század elejéről származik. A diákok eredeti kollégiumai mellett egy nagyobb, népes tömeget befogni képes terem és mecset is tartozik hozzá. A bejáratnál tornyosuló kapukat lenyűgöző mintázatú mozaikok borítják.

8. Tillya Kori Madrasza

Üzbegisztán | 8. Tillya Kori Madrasza - OTP Travel Utazási Iroda
Ez a Registan tér legnagyobb és legfontosabb medreszéje. A Tillya kori medresze belső tere, különösen a mennyezete csodálatos. A medreszében több kis műhely található, ahol helyi művészek alkotnak, de ajándéktárgyakat áruló kisboltokat is szép számmal találunk.

9. Sher Dor Medresze

Üzbegisztán | 9. Sher Dor Medresze - OTP Travel Utazási Iroda
A Sher Dor Madrasa egyike a Registan-t körülvevő 3 muszlim akadémiának. Valószínűleg ez az egyik legtöbbet fényképezett épület Üzbegisztánban. Szamarkandban kötelező látnivaló!

10. Imam Bukhari mauzóleum

Üzbegisztán | 10. Imam Bukhari mauzóleum - OTP Travel Utazási Iroda
Az Imam Bukhari mauzóleum körülbelül 35 kilométerre található a városközponttól. Itt nyugszik az iszlám legnagyobb és legelismertebb tudósa, Bukhari imám.

Kapcsolódó inspirációk:


Üzbég finomságok | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Ha Üzbegisztánba látogat, ezeket az egzotikus közép-ázsiai ízeket mindenképpen meg kell kóstolnia!

33 érdekes tény Üzbegisztánról | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Üzbegisztánban a turisták legkedveltebb programjai a tevetúrázás, a túrázás, a madármegfigyelés, a rafting és a síelés. Ezen kívül elárulunk még 32 érdekességet erről a fantasztikus országról.

Szaúd-Arábia | érdekességek - OTP Travel Utazási Iroda
A királyságba látogatók a helyi ételek és a nemzetközi konyha kellemes választékát fedezhetik fel.

Szaúd-Arábia az iszlám bölcsője - OTP Travel Utazási Iroda
Kalandozzon velünk ebben a különleges kultúrkörben! Mutatunk 9 kevéssé közismert tényt Szaúd-Arábiáról, Mohamed próféta szülőhazájáról.

Meghökkentő tények Szaúd-Arábiáról - OTP Travel Utazási Iroda
Szaúd-Arábia számtalan érdekességgel szolgál. Most 13 különleges, olykor meglepő, meghökkentő tényt gyűjtöttünk csokorba.

Ismerje meg Szaúd-Arábiát! - OTP Travel Utazási Iroda
Szaúd-Arábia. Keveset hallunk erről a különleges országról, pedig mostanában megnyitotta a kapuit a turisták előtt is. Ismerjen meg pár érdekes tényt Szaúd-Arábiáról!

Szaúd-Arábia | érdekességek - OTP Travel Utazási Iroda
Fedezzük fel Szaúd-Arábia élővilágát és tudjunk meg többet az Arab-félsziget varázslatos lakóiról!

Szaúd-Arábia | érdekességek - OTP Travel Utazási Iroda
Fedezze fel velünk a legjobb helyeket Szaúd-Arábiában!

8 bakancslistás hely Izraelben - OTP Travel Utazási Iroda
Összegyűjtöttük ennek a különleges desztinációnak nyolc olyan bakancslistás látnivalóját, melyeken keresztül még jobban megismerhetjük az ország különleges szépségét.

Izraeli kisokos | OTP Travel Utazási Iroda
Izraelben is vannak olyan szokások, amelyek számunkra kissé furcsának tűnhet. Összeszedtünk néhányat.

Kapcsolódó ajánlatok:


ÜZBEGISZTÁN ÖRÖKSÉGE

Üzbegisztán
549 000 Ft-tól/fő