Élmények a világ körül

Keresés

Üzbegisztán éke: Szamarkand

Üzbegisztán | Szamarkand | OTP TRAVEL Utazási Iroda
A mecseteiről és mauzóleumairól ismert Szamarkand Üzbegisztán legismertebb települése, egyúttal az ország második legnagyobb városa is.

Üzbegisztán éke: Szamarkand

A mecseteiről és mauzóleumairól ismert Szamarkand Üzbegisztán legismertebb települése, egyúttal az ország második legnagyobb városa is. Közép-Ázsia egyik legrégebbi időktől kezdve folyamatosan lakott városaként a szamarkandi látogatás során sokat megtudhatunk Üzbegisztán gazdag történelméről. Az összeállításunkban bemutatott műemlékek mindegyike a maga nemében páratlan. Tartson velünk Szamarkandba!

1. Registan

Üzbegisztán | 1. Registan - OTP Travel Utazási Iroda
A szamarkandi utazás nem lesz teljes, ha nincs a listánkon Registan meglátogatása. A Timurid dinasztia idején Registan volt Szamarkand ősi városának szíve. A tér az UNESCO világörökség része. Ideális helyszín a szamarkandi utazás megkezdésére vagy akár a befejezésére. Csak le kell ülni a téren, és magunkba szívni a különleges atmoszférát!

2. Shah-i-Zinda

Üzbegisztán | 2. Shah-i-Zinda - OTP Travel Utazási Iroda
Az egyik legszebb látnivaló Szamarkandban, egyben az egyik legszentebb vallási hely. A nőket arra kérik, hogy fedjék el a fejüket és a vállukat. A mauzóleumok külseje lenyűgöző, a színek mindenkit ámulatba ejtenek, a kék különböző árnyalatai egyszerűen csodálatosak. Legyen készenlétben a fényképezőgép, hihetetlen fotók készülhetnek itt!

3. Gur Emir mauzóleum

Üzbegisztán | 3. Gur Emir mauzóleum - OTP Travel Utazási Iroda
A Registan közelében fekszik, és ez a helyszín is a kötelezően meglátogatandó helyek listáján kell, hogy szerepeljen. A mauzóleum nem egy nagy komplexum, 15 perc elég ahhoz, hogy körbejárjuk a területet. Kivéve, ha egy kicsit tovább maradunk, hogy a nagyszerű fotók elkészülhessenek.

4. Bibi Khanym mecset

Üzbegisztán | 4. Bibi Khanym mecset - OTP Travel Utazási Iroda
1399 és 1404 között épült, és ez volt az iszlám világ egyik legnagyobb mecsete. Az 1897-es földrengésben azonban súlyosan megsérült. A Bibi Khanym-t ezek után gyönyörűen felújították, pompázatos csempeborítása ekkor készült el. Látni kell!

5. Ulugh Beg csillagvizsgáló

Üzbegisztán | 5. Ulugh Beg csillagvizsgáló - OTP Travel Utazási Iroda
Ha meg akarjuk érteni Közép-Ázsia történelmét és kultúráját, akkor ez hely a kirakós egyik jelentős darabját képezi. Itt nem sok építészeti látnivaló van, ám sok információhoz juthatunk a térség történelméről. A múzeum meglátogatására feltétlenül érdemes időt szakítani!

6. Központi bazár

Üzbegisztán | 6. Központi bazár - OTP Travel Utazási Iroda
Ha gyógynövényekre, gyümölcsökre, különleges fűszerekre vagy netán olajos magvakra vágynánk, itt mindent megtalálhatunk, ami csak a szemnek és a szájnak ingere lehet. A kellemes hangulatú, pezsgő piac egy része fedett, ahol akár napközben is kellemes árnyékban bolyonghatunk.

7. Ulugbek Madrasah

Üzbegisztán | 7. Ulugbek Madrasah - OTP Travel Utazási Iroda
Az Ulugbek Madrasah a legrégebbi medresze a Registan komplexumában. Az épület a XV. század elejéről származik. A diákok eredeti kollégiumai mellett egy nagyobb, népes tömeget befogni képes terem és mecset is tartozik hozzá. A bejáratnál tornyosuló kapukat lenyűgöző mintázatú mozaikok borítják.

8. Tillya Kori Madrasza

Üzbegisztán | 8. Tillya Kori Madrasza - OTP Travel Utazási Iroda
Ez a Registan tér legnagyobb és legfontosabb medreszéje. A Tillya kori medresze belső tere, különösen a mennyezete csodálatos. A medreszében több kis műhely található, ahol helyi művészek alkotnak, de ajándéktárgyakat áruló kisboltokat is szép számmal találunk.

9. Sher Dor Medresze

Üzbegisztán | 9. Sher Dor Medresze - OTP Travel Utazási Iroda
A Sher Dor Madrasa egyike a Registan-t körülvevő 3 muszlim akadémiának. Valószínűleg ez az egyik legtöbbet fényképezett épület Üzbegisztánban. Szamarkandban kötelező látnivaló!

10. Imam Bukhari mauzóleum

Üzbegisztán | 10. Imam Bukhari mauzóleum - OTP Travel Utazási Iroda
Az Imam Bukhari mauzóleum körülbelül 35 kilométerre található a városközponttól. Itt nyugszik az iszlám legnagyobb és legelismertebb tudósa, Bukhari imám.

Kapcsolódó inspirációk:


Utazás: Azerbajdzsán csodái | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Ismerje meg Azerbajdzsán legszebb vidékeit, tartson velünk!

Utazás: azerbajdzsáni kisokos | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Íme néhány ártatlannak tűnő dolog, amit a külföldieknek mindenképpen kerülnie kell Azerbajdzsánban.

Utazás: Azerbajdzsán, a kézművesek paradicsoma | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Ismerje meg az azeri mesterek csodálatos munkáit, amelyeket a mai napig, hagyományos módokon készítenek.

Utazás: Azerbajdzsán ízei | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Izgalmas gasztronómiai kalandra csábítjuk, ezúttal a Kaukázus sokszínű konyháinak egyikébe kóstoltunk bele. Tartson velünk!

Utazás: Azerbajdzsán a tények tükrében | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Azerbajdzsán Eurázsia dél-kaukázusi régiójában fekszik. Számos természeti érték és kulturális kincs birtokosa. Ismerje meg közelebbről néhány érdekes tényen keresztül.

Utazás: Azerbajdzsán kincsei | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Különleges élményeket tartogat a Kaukázus fel nem fedezett gyöngye. Ajánlunk néhány programot, amelyeket Azerbajdzsánban nem szabad kihagyni!

Izrael természeti kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
Íme egy kis ízelítő Izrael legkülönlegesebb természeti csodáiból!

Omán 9 legszebb természeti csodája - OTP Travel Utazási Iroda
Omán olyan érintetlen természeti különlegességeket tartogat, melyeket mindenképpen érdemes megismerni.

Utazás Ománba - OTP Travel Utazási Iroda
Ismerje meg napjaink egyik legkedveltebb úti célját!

Omán varázslatos vadvilága - OTP Travel Utazási Iroda
Omán tengerpartjai, hegyei és völgyei számos veszélyeztett fajnak nyújtanak menedéket a leopárdtól a teknősökig. Ismerje meg varázslatos vadvilágát!

Kapcsolódó ajánlatok:


ÜZBEGISZTÁN ÖRÖKSÉGE

Üzbegisztán
849 000 Ft-tól/fő