Üzbég finomságok
Gasztrosorozatunk ezúttal a közép-ázsiai Üzbegisztán ízeit mutatja be.
Dimlama

A dimlama egy hagyományos üzbég pörkölt, amelyet főként aratás idején fogyasztanak. Bár minden háztartásban más a szokás, a dimlama általában bárány- vagy marhahús, hagyma, burgonya, sárgarépa, paprika, paradicsom, fokhagyma, fehérrépa, sütőtök, zöldhagyma, kömény és káposzta kombinációjával készül. A dimlama esetében a legfontosabb a rétegezés - a bárányhúst először a hagymával együtt barnára pirítjuk, majd a többi zöldséget rétegezve rápakoljuk anélkül, hogy megkevernénk az edényt, az utolsó réteg mindig a káposzta, amely segít a zamatokat az edény belsejében tartani.
Chuchvara

A chuchvara egy Üzbegisztánból származó hagyományos gombóc. Számos típusa létezik, de a töltelék általában finomra vágott húsból áll, sertéshúst azonban soha nem használnak. Egyesek ezeket a gombócokat az orosz raviolihoz és gombóchoz hasonlítják, de van néhány alapvető különbség - a chuchvara kisebb, zöldségekkel és sült hússal ízesített húslevesben főzik. A tésztát kisebb négyzetekre vágják, majd megtöltik őket. A klasszikus változat esetében a tésztát lisztből, tojásból, sóból és vízből készítik, a töltelék bárány- vagy marhahúsból, hagymából és fűszerekből áll, a húsleves pedig hagymát, sárgarépát, paradicsomot és egy csontos húsokat tartalmaz.
Obi non

Az obi non vagy lepjoska a hagyományos üzbég lapos kenyér, amely valamivel vastagabb, mint a naan, jellemzően korong alakú és díszített tetejű. A tésztát lisztből, vízből, sóból és élesztőből készítik, és hagyományosan egy tandírnak nevezett agyagkemencében sütik. Számos változata létezik, mint például a bukhara lepioska (szezám- és nigellamaggal megszórva), a pelyhes lepioska tejszínnel és vajjal, valamint a taskenti lepioska, amelyet tejjel, vajjal és cukorral készítenek.
Plov

A plov Üzbegisztán nemzeti étele. A receptnek több mint ötven változata létezik, némelyikük akár 10 évszázados is lehet, de a legismertebb változat elkészítéséhez az első lépés a zirvak, a fűszerezett sárgarépából, hagymából és zsírban megpirított húsból álló alap elkészítése. Miután az alap elkészült, az előzőleg megpirított hozzávalókra rétegesen rizst tesznek, felöntik vízzel, és addig párolják, amíg a rizs teljesen meg nem fő.
Manti

A manti hagyományos török gombóc fűszeres darált hússal és hagymával töltve. Leggyakrabban joghurtból és fokhagymából álló mártással körítik. Az étel neve a mantu szóból származik, ami gombócot jelent, és eredetileg a 13. században nomád török törzsek hozták át Közép-Ázsiából Törökországba. Ma a manti gombócok népszerűek az örmény, az afgán és a közép-ázsiai konyhákban is.
Kapcsolódó inspirációk:
Íme egy kis ízelítő Izrael legkülönlegesebb természeti csodáiból!

Íme egy kis ízelítő Izrael legkülönlegesebb természeti csodáiból!
Omán olyan érintetlen természeti különlegességeket tartogat, melyeket mindenképpen érdemes megismerni.

Omán olyan érintetlen természeti különlegességeket tartogat, melyeket mindenképpen érdemes megismerni.
Omán tengerpartjai, hegyei és völgyei számos veszélyeztett fajnak nyújtanak menedéket a leopárdtól a teknősökig. Ismerje meg varázslatos vadvilágát!

Omán tengerpartjai, hegyei és völgyei számos veszélyeztett fajnak nyújtanak menedéket a leopárdtól a teknősökig. Ismerje meg varázslatos vadvilágát!
Dubai-ban egymást érik a legmodernebb és leghatalmasabb épületek. 2023. elején nyitja meg kapuit a Pálma-sziget legújabb csodája, az Atlantis The Royal szállodája.

Dubai-ban egymást érik a legmodernebb és leghatalmasabb épületek. 2023. elején nyitja meg kapuit a Pálma-sziget legújabb csodája, az Atlantis The Royal szállodája.
Jeruzsálem népszerű turistalátványosságain túl is számtalan olyan rejtett kincset tartogat, melyet érdemes útba ejteni. Tartson velünk és ismerje meg a szent város kevéssé ismert oldalát.

Jeruzsálem népszerű turistalátványosságain túl is számtalan olyan rejtett kincset tartogat, melyet érdemes útba ejteni. Tartson velünk és ismerje meg a szent város kevéssé ismert oldalát.
Izrael területét egykor számos fontos ősi kereskedelmi útvonal érintette. Ismerje meg velünk titkaikat!

Izrael területét egykor számos fontos ősi kereskedelmi útvonal érintette. Ismerje meg velünk titkaikat!
Összegyűjtöttük azokat a programokat, amelyeket Jordániában járva, a Holt-tenger vidékén mindenképpen érdemes kipróbálni. Tartsanak velünk!

Összegyűjtöttük azokat a programokat, amelyeket Jordániában járva, a Holt-tenger vidékén mindenképpen érdemes kipróbálni. Tartsanak velünk!
A 423 méterrel a tengerszint alatt fekvő Holt-tenger különlegesen sós vize Jordánia és Izrael közös természeti kincse. Olyan természeti csoda, amelyet feltétlenül látni, érezni kell!

A 423 méterrel a tengerszint alatt fekvő Holt-tenger különlegesen sós vize Jordánia és Izrael közös természeti kincse. Olyan természeti csoda, amelyet feltétlenül látni, érezni kell!
Íme, egy első alkalomra szóló jordániai útikalauz, amely feltárja Jordánia történelmét, földrajzát, kultúráját, konyháját és tippeket ad.

Íme, egy első alkalomra szóló jordániai útikalauz, amely feltárja Jordánia történelmét, földrajzát, kultúráját, konyháját és tippeket ad.