Élmények a világ körül

Keresés

Üzbég finomságok

Üzbég finomságok | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Ha Üzbegisztánba látogat, ezeket az egzotikus közép-ázsiai ízeket mindenképpen meg kell kóstolnia!

Üzbég finomságok

Gasztrosorozatunk ezúttal a közép-ázsiai Üzbegisztán ízeit mutatja be.

Dimlama

Üzbegisztán | Dimlama - OTP Travel Utazási Iroda
A dimlama egy hagyományos üzbég pörkölt, amelyet főként aratás idején fogyasztanak. Bár minden háztartásban más a szokás, a dimlama általában bárány- vagy marhahús, hagyma, burgonya, sárgarépa, paprika, paradicsom, fokhagyma, fehérrépa, sütőtök, zöldhagyma, kömény és káposzta kombinációjával készül. A dimlama esetében a legfontosabb a rétegezés - a bárányhúst először a hagymával együtt barnára pirítjuk, majd a többi zöldséget rétegezve rápakoljuk anélkül, hogy megkevernénk az edényt, az utolsó réteg mindig a káposzta, amely segít a zamatokat az edény belsejében tartani.

Chuchvara

Üzbegisztán | Chuchvara - OTP Travel Utazási Iroda
A chuchvara egy Üzbegisztánból származó hagyományos gombóc. Számos típusa létezik, de a töltelék általában finomra vágott húsból áll, sertéshúst azonban soha nem használnak. Egyesek ezeket a gombócokat az orosz raviolihoz és gombóchoz hasonlítják, de van néhány alapvető különbség - a chuchvara kisebb, zöldségekkel és sült hússal ízesített húslevesben főzik. A tésztát kisebb négyzetekre vágják, majd megtöltik őket. A klasszikus változat esetében a tésztát lisztből, tojásból, sóból és vízből készítik, a töltelék bárány- vagy marhahúsból, hagymából és fűszerekből áll, a húsleves pedig hagymát, sárgarépát, paradicsomot és egy csontos húsokat tartalmaz.

Obi non

Üzbegisztán | Obi non - OTP Travel Utazási Iroda
Az obi non vagy lepjoska a hagyományos üzbég lapos kenyér, amely valamivel vastagabb, mint a naan, jellemzően korong alakú és díszített tetejű. A tésztát lisztből, vízből, sóból és élesztőből készítik, és hagyományosan egy tandírnak nevezett agyagkemencében sütik. Számos változata létezik, mint például a bukhara lepioska (szezám- és nigellamaggal megszórva), a pelyhes lepioska tejszínnel és vajjal, valamint a taskenti lepioska, amelyet tejjel, vajjal és cukorral készítenek.

Plov

Üzbegisztán | Plov - OTP Travel Utazási Iroda
A plov Üzbegisztán nemzeti étele. A receptnek több mint ötven változata létezik, némelyikük akár 10 évszázados is lehet, de a legismertebb változat elkészítéséhez az első lépés a zirvak, a fűszerezett sárgarépából, hagymából és zsírban megpirított húsból álló alap elkészítése. Miután az alap elkészült, az előzőleg megpirított hozzávalókra rétegesen rizst tesznek, felöntik vízzel, és addig párolják, amíg a rizs teljesen meg nem fő.

Manti

Üzbegisztán | Manti - OTP Travel Utazási Iroda
A manti hagyományos török gombóc fűszeres darált hússal és hagymával töltve. Leggyakrabban joghurtból és fokhagymából álló mártással körítik. Az étel neve a mantu szóból származik, ami gombócot jelent, és eredetileg a 13. században nomád török törzsek hozták át Közép-Ázsiából Törökországba. Ma a manti gombócok népszerűek az örmény, az afgán és a közép-ázsiai konyhákban is.

Kapcsolódó inspirációk:


Üzbegisztán | Szamarkand | OTP TRAVEL Utazási Iroda
A mecseteiről és mauzóleumairól ismert Szamarkand Üzbegisztán legismertebb települése, egyúttal az ország második legnagyobb városa is.

33 érdekes tény Üzbegisztánról | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Üzbegisztánban a turisták legkedveltebb programjai a tevetúrázás, a túrázás, a madármegfigyelés, a rafting és a síelés. Ezen kívül elárulunk még 32 érdekességet erről a fantasztikus országról.

Szaúd-Arábia | érdekességek - OTP Travel Utazási Iroda
A királyságba látogatók a helyi ételek és a nemzetközi konyha kellemes választékát fedezhetik fel.

Szaúd-Arábia az iszlám bölcsője - OTP Travel Utazási Iroda
Kalandozzon velünk ebben a különleges kultúrkörben! Mutatunk 9 kevéssé közismert tényt Szaúd-Arábiáról, Mohamed próféta szülőhazájáról.

Meghökkentő tények Szaúd-Arábiáról - OTP Travel Utazási Iroda
Szaúd-Arábia számtalan érdekességgel szolgál. Most 13 különleges, olykor meglepő, meghökkentő tényt gyűjtöttünk csokorba.

Ismerje meg Szaúd-Arábiát! - OTP Travel Utazási Iroda
Szaúd-Arábia. Keveset hallunk erről a különleges országról, pedig mostanában megnyitotta a kapuit a turisták előtt is. Ismerjen meg pár érdekes tényt Szaúd-Arábiáról!

Szaúd-Arábia | érdekességek - OTP Travel Utazási Iroda
Fedezzük fel Szaúd-Arábia élővilágát és tudjunk meg többet az Arab-félsziget varázslatos lakóiról!

Szaúd-Arábia | érdekességek - OTP Travel Utazási Iroda
Fedezze fel velünk a legjobb helyeket Szaúd-Arábiában!

8 bakancslistás hely Izraelben - OTP Travel Utazási Iroda
Összegyűjtöttük ennek a különleges desztinációnak nyolc olyan bakancslistás látnivalóját, melyeken keresztül még jobban megismerhetjük az ország különleges szépségét.

Izraeli kisokos | OTP Travel Utazási Iroda
Izraelben is vannak olyan szokások, amelyek számunkra kissé furcsának tűnhet. Összeszedtünk néhányat.

Kapcsolódó ajánlatok:


ÜZBEGISZTÁN ÖRÖKSÉGE

Üzbegisztán
549 000 Ft-tól/fő