Élmények a világ körül

Keresés

Üzbég finomságok

Üzbég finomságok | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Ha Üzbegisztánba látogat, ezeket az egzotikus közép-ázsiai ízeket mindenképpen meg kell kóstolnia!

Üzbég finomságok

Gasztrosorozatunk ezúttal a közép-ázsiai Üzbegisztán ízeit mutatja be.

Dimlama

Üzbegisztán | Dimlama - OTP Travel Utazási Iroda
A dimlama egy hagyományos üzbég pörkölt, amelyet főként aratás idején fogyasztanak. Bár minden háztartásban más a szokás, a dimlama általában bárány- vagy marhahús, hagyma, burgonya, sárgarépa, paprika, paradicsom, fokhagyma, fehérrépa, sütőtök, zöldhagyma, kömény és káposzta kombinációjával készül. A dimlama esetében a legfontosabb a rétegezés - a bárányhúst először a hagymával együtt barnára pirítjuk, majd a többi zöldséget rétegezve rápakoljuk anélkül, hogy megkevernénk az edényt, az utolsó réteg mindig a káposzta, amely segít a zamatokat az edény belsejében tartani.

Chuchvara

Üzbegisztán | Chuchvara - OTP Travel Utazási Iroda
A chuchvara egy Üzbegisztánból származó hagyományos gombóc. Számos típusa létezik, de a töltelék általában finomra vágott húsból áll, sertéshúst azonban soha nem használnak. Egyesek ezeket a gombócokat az orosz raviolihoz és gombóchoz hasonlítják, de van néhány alapvető különbség - a chuchvara kisebb, zöldségekkel és sült hússal ízesített húslevesben főzik. A tésztát kisebb négyzetekre vágják, majd megtöltik őket. A klasszikus változat esetében a tésztát lisztből, tojásból, sóból és vízből készítik, a töltelék bárány- vagy marhahúsból, hagymából és fűszerekből áll, a húsleves pedig hagymát, sárgarépát, paradicsomot és egy csontos húsokat tartalmaz.

Obi non

Üzbegisztán | Obi non - OTP Travel Utazási Iroda
Az obi non vagy lepjoska a hagyományos üzbég lapos kenyér, amely valamivel vastagabb, mint a naan, jellemzően korong alakú és díszített tetejű. A tésztát lisztből, vízből, sóból és élesztőből készítik, és hagyományosan egy tandírnak nevezett agyagkemencében sütik. Számos változata létezik, mint például a bukhara lepioska (szezám- és nigellamaggal megszórva), a pelyhes lepioska tejszínnel és vajjal, valamint a taskenti lepioska, amelyet tejjel, vajjal és cukorral készítenek.

Plov

Üzbegisztán | Plov - OTP Travel Utazási Iroda
A plov Üzbegisztán nemzeti étele. A receptnek több mint ötven változata létezik, némelyikük akár 10 évszázados is lehet, de a legismertebb változat elkészítéséhez az első lépés a zirvak, a fűszerezett sárgarépából, hagymából és zsírban megpirított húsból álló alap elkészítése. Miután az alap elkészült, az előzőleg megpirított hozzávalókra rétegesen rizst tesznek, felöntik vízzel, és addig párolják, amíg a rizs teljesen meg nem fő.

Manti

Üzbegisztán | Manti - OTP Travel Utazási Iroda
A manti hagyományos török gombóc fűszeres darált hússal és hagymával töltve. Leggyakrabban joghurtból és fokhagymából álló mártással körítik. Az étel neve a mantu szóból származik, ami gombócot jelent, és eredetileg a 13. században nomád török törzsek hozták át Közép-Ázsiából Törökországba. Ma a manti gombócok népszerűek az örmény, az afgán és a közép-ázsiai konyhákban is.

Kapcsolódó inspirációk:


Utazás: Azerbajdzsán csodái | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Ismerje meg Azerbajdzsán legszebb vidékeit, tartson velünk!

Utazás: azerbajdzsáni kisokos | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Íme néhány ártatlannak tűnő dolog, amit a külföldieknek mindenképpen kerülnie kell Azerbajdzsánban.

Utazás: Azerbajdzsán, a kézművesek paradicsoma | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Ismerje meg az azeri mesterek csodálatos munkáit, amelyeket a mai napig, hagyományos módokon készítenek.

Utazás: Azerbajdzsán ízei | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Izgalmas gasztronómiai kalandra csábítjuk, ezúttal a Kaukázus sokszínű konyháinak egyikébe kóstoltunk bele. Tartson velünk!

Utazás: Azerbajdzsán a tények tükrében | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Azerbajdzsán Eurázsia dél-kaukázusi régiójában fekszik. Számos természeti érték és kulturális kincs birtokosa. Ismerje meg közelebbről néhány érdekes tényen keresztül.

Utazás: Azerbajdzsán kincsei | OTP TRAVEL Utazási Iroda
Különleges élményeket tartogat a Kaukázus fel nem fedezett gyöngye. Ajánlunk néhány programot, amelyeket Azerbajdzsánban nem szabad kihagyni!

Izrael természeti kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
Íme egy kis ízelítő Izrael legkülönlegesebb természeti csodáiból!

Omán 9 legszebb természeti csodája - OTP Travel Utazási Iroda
Omán olyan érintetlen természeti különlegességeket tartogat, melyeket mindenképpen érdemes megismerni.

Utazás Ománba - OTP Travel Utazási Iroda
Ismerje meg napjaink egyik legkedveltebb úti célját!

Omán varázslatos vadvilága - OTP Travel Utazási Iroda
Omán tengerpartjai, hegyei és völgyei számos veszélyeztett fajnak nyújtanak menedéket a leopárdtól a teknősökig. Ismerje meg varázslatos vadvilágát!

Kapcsolódó ajánlatok:


ÜZBEGISZTÁN ÖRÖKSÉGE

Üzbegisztán
899 000 Ft-tól/fő