Élmények a világ körül

Keresés

Perszepolisz – a perzsák városa

Perszepolisz – a perzsák városa - OTP Travel Utazási Iroda
A tündöklő perzsa várost Nagy Sándor parancsára égették porig. Ismerje meg Irán gyöngyszemét, a titokzatos Perszepoliszt.

Perszepolisz – a perzsák városa

 
Fénykorában Perszepolisz egyike volt annak a négy kulcsfontosságú városnak, mely az Indus folyótól Etiópiáig terjedő birodalom középpontjában állt.
 

Eredeti neve Parsa volt, és csak azután kapta a görög Perszepolisz nevet. Méretéhez és jelentőségéhez képest a városról ritkán tesznek említést korabeli feljegyzések, melyből a történészek arra következtetnek, hogy város létezését igyekeztek titokban tartani a külvilág elől.

A virágkortól Nagy Sándorig

Perszepolisz – a perzsák városa - OTP Travel Utazási Iroda
I. e. 518 körül I. Dárajavaus kiválasztott egy teraszt az úgynevezett „királyi hegység” lábánál, hogy palotakomplexummá alakítsa Párszá városának a citadelláját. Mintegy 125 000 négyzetméteres területen négy csoportból álló komplexumot hoztak létre: szertartás-palotákat, lakónegyedeket, egy kincstárat, valamint egy erődítményláncot. Magát a struktúrát I. Dárajavaus alakíttatta ki, melyet később utódai I. Khsajársá és I. Artakhsaszjá perzsa király tovább bővítettek i. e. 330-ig, amikor Nagy Sándor elfoglalta a várost. Ez idő tájt a birodalom több adminisztratív központtal is rendelkezett, Szúza, Babilon és Ekbatana is a környék kiemelkedő fontosságú központja volt. Perszepolisz feltehetően nem volt állandó szálláshely, csak tavasszal használták, illetve néhány kutató úgy gondolja, hogy a perzsa újévi fesztivál helyszíne volt.

A Perzsa Birodalom központjának számító Perszepolisznak nem volt kiépített védelmi rendszere, így Nagy Sándor hadjárata során porig égette a pompás várost. Az uralkodó bosszúból adott parancsot a város felgyújtására, mert a görög-perzsa háborúban Athént is felégette a görög hadsereg. A történészek szerint a Khsajársá-palotát egy görög kurtizán fáklyával gyújtotta fel Nagy Sándor parancsára, s a teljes város a lángok martalékává lett. A várost utána többször újraépítették, de eredeti fényében soha nem sikerült helyreállítani.

Széchenyi grófok nyomában

Perszepolisz – a perzsák városa - OTP Travel Utazási Iroda
A romváros a XIII. és a XVIII. század között fontos utazóhellyé nőtte ki magát, magyar utazók közül 1838-ban Maróthy István, majd 1862-ben Vámbéry Ármin jártak itt, s az egyik leghíresebb magyar Széchenyi István unokája, Andor neve is látható mai napig a Khsajársá-kapu kövébe vésve.

Kiemelkedő szobrászati tehetség

Perszepolisz – a perzsák városa - OTP Travel Utazási Iroda
Perszepolisz egyik legismertebb öröksége azok a kiemelkedő szobrászati alkotások, melyek a térség jegyeit képviselik. A perzsa szobrászat az egyiptomi, görög és asszír szobrászat hagyományaira épült, precízítás és részletesség jellemezte. Az uralkodók és katonák gyakorta felbukkannak az ábrázolásokon, mert ők jelképezték a társadalmi ranglétra csúcsát abban a korszakban. Az emberalakok mellett a mitológiai alakok – griff, bika és oroszlán – ábrázolása is népszerű volt. Festészetéről nem sokat tudunk, de a város maradványai között találtak pigmentnyomokat, így az szinte biztosra tehető, hogy a város színes homlokzatokkal rendelkezett egykoron.

Kapcsolódó inspirációk:


Meleget ajánlunk - OTP Travel Utazási Iroda
A Föld legforróbb helyei - hőmérsékleti rekordok.

Iszfahán – a Selyemút fővárosa - OTP Travel Utazási Iroda
A nyüzsgő bazárok és színes csempék hazája Iszfahán, mely egykor az egyik legfontosabb kereskedelmi város volt a Selyemút mentén. Ismerje meg izgalmas történelmét!

Shiraz – a színek pompája - OTP Travel Utazási Iroda
Shiraz neve szorosan összefonódott az ikonikus szőlőfajtával, azonban a több ezer éves város ennél sokkal többet tartogat! Ismerje meg Ön is a pompás perzsa települést!

Yazd - A sivatagban elrejtett meseváros - OTP Travel Utazási Iroda
Egy város, amelynek nincs párja. Ismerje meg Földünk egyik legrégebbi városát, a sivatagi rózsát, Yazd-ot.

Teherán – Irán izgalmas fővárosa  - OTP Travel Utazási Iroda
Teherán nyüzsgő metropoliszának felfedezését nem szabad kihagyni, ha Iránba kalandozunk. Csokorba gyűjtöttük a legérdekesebb helyeket.

Kapcsolódó ajánlatok:


IRÁN - PERZSA EMLÉKEK

Irán
1 129 000 Ft-tól/fő