Élmények a világ körül

Keresés

Shiraz – a színek pompája

Shiraz – a színek pompája - OTP Travel Utazási Iroda
Shiraz neve szorosan összefonódott az ikonikus szőlőfajtával, azonban a több ezer éves város ennél sokkal többet tartogat! Ismerje meg Ön is a pompás perzsa települést!

Shiraz – a színek pompája

 
A több mint 2000 éve a perzsa kultúra központjaként ünnepelt Shiraz az oktatás, a kultúra, a költészet és a bor nevével fonódott össze. A középkori iszlám világ egyik legfontosabb városa volt, és a Zand-dinasztia idején Irán fővárosának számított. Ekkor építették és restaurálták a város legszebb épületeinek javát. Shiraz Irán egyik legnagyobb városa és legjelentősebb városa Fars tartomány központjában, 1486 m tengerszint feletti magasságban, a Zagros-hegységben található.
 

A költők városa, Shiraz ad otthont Háfez és Saadí sírjának, mindkettő az irániak fontos zarándokhelye. Emellett pompás kertek, gyönyörű mecsetek és az ősi kifinomultság jellemzi a várost, mely népszerű turistalátványosság azok számára, akik a közeli Perszepoliszhoz tartanak. Shiraz nevét már felfedezték a Perszepoliszban található akajmenidák feliratokban is. A városnak kellemes éghajlata van, hiszen egy termékeny völgy ölelésében fekszik, mely egykor a szőlőültetvényeiről volt híres.

Jahan Nama Kert

Perszepolisz – a perzsák városa - OTP Travel Utazási Iroda
Shirazban szinte az első virágoskert amivel találkozunk, a hegy lejtőjére épült Jahan Nama, melyből csodálatos kilátás nyílik az egész városra. A kertet 2004-ben felújították, és az akkori elnök avatta fel. Téglafal veszi körül, és a közepén egy Kolah Farangi épülete található négy tavacskával. Az iráni kertek egyik jellegzetessége a bennük megbúvó kastély, mely a királyok rezidenciája és a kormányzati küldetések helyszínéül szolgál. A Kolah Farangi négy királyi szobával rendelkezik, melyek az épület négy sarkában helyezkednek el. A kert mintegy öt hektáron terül el, természeti és építészeti szépségei lenyűgözőek, úgy tűnik, mintha virágszőnyeg terülne szét a lábunk alatt. A kert közepén egy márványból készült medence, illetve egy múzeum található, ahol a régi kéziratokat tekinthetjük meg. A kertet kerítésként körülvevő téglafal mellett a kastélyhoz vezető utcák mindkét oldalán több százéves ciprusfák állnak. A kert növényzete ciprus, fenyő és narancs, ami Shiraz egyik jellegzetessége.

Nasir al-Mulk mecset

Perszepolisz – a perzsák városa - OTP Travel Utazási Iroda
A Nasir al-Mulk mecset az 1789-től 1925-ig tartó kazár korszak egyik építészeti remeke. A mecset a Qajar-korszak perzsa uralkodójának fia, Nasir al-Mulk parancsára épült. Területe 2980 négyzetméter, az építmény már a belépéstől kezdve lenyűgözi a látogatókat káprázatos csempéivel. A mecset bejárati tornáca a szivárvány minden árnyalatában pompázik, kék, sárga, rózsaszín, azúrkék és fehér Qajar-csempékkel borított. A főbejárat ajtaja fából készült, felette a márványkődarabokon egy verses felirat olvasható. A napfény áttörése a színes üvegen keresztül a vörös, azúrkék, sárga, narancssárga és zöld színek kombinálásával leírhatatlan szépséget teremt a mecset belső terében. Ez keveredik a kőfaragás ragyogó művészetével, a színes Qajar csempézés és a boltívek csodálatos egyvelegével, ami a shirazi Nasir al-Molk mecset álomszerű hangulatát biztosítja.

Bagh-e Naranjestan

Perszepolisz – a perzsák városa - OTP Travel Utazási Iroda
A központi udvaron sorakozó narancsfákról kapta a nevét Shiraz legkisebb, de legszebb kertje. A csodálatos Naranjestan-e Ghavam pavilont körülvevő kertet egy olyan komplexum részeként alakították ki, amely Shiraz egyik leggazdagabb Qajar-kori családjának tulajdonában volt. A pavilon tükrös előcsarnokából számtalan bonyolult csempével, intarziás fapanelekkel és ólomüveg ablakokkal borított helyiség nyílik. Különösen figyelemre méltóak az emeleti szobák mennyezetei, melyet európai stílusú motívumokkal díszítettek, többek között alpesi templomokkal. A pavilon 1879 és 1886 között épült a gazdag és befolyásos család, a Mohammad Ali Khan Qavam al-Molk számára.

Aramgah-e Shah-e Cheragh

Perszepolisz – a perzsák városa - OTP Travel Utazási Iroda
Sayyed Mir Ahmadot, Reza Imam 17 testvérének egyikét a kalifátus ezen a helyen üldözte és ölte meg I. sz. 835-ben, és maradványait egy tükörcsempékből épített káprázatos szentélyben őrzik. A sír fölé először a XII. században emeltek mauzóleumot, de az udvaron a csempemunkákban viszonylag modern díszítéseket láthatunk a késő-kazár időszakból és az Iszlám Köztársaságból. A kék csempés kupola és a káprázatos, arannyal díszített minaretek pompás keretet adnak a síita szertartásoknak ezen a különleges zarándokhelyen. Az udvar északnyugati sarkában, a szentély mellett található múzeum a szentélyhez kapcsolódó tárgyak érdekes gyűjteményének ad otthont, köztük néhány igen értékes régi Koránnak az emeleten és egy ezüsttel, arannyal és lapis lazulival díszített gyönyörű ajtónak a földszinten. A nőknek az egész szentélykomplexum területén csadort kell viselni, melyet a bejáratnál ingyenes kérhetnek.

Afifabad kert

Perszepolisz – a perzsák városa - OTP Travel Utazási Iroda
Az Afifabad komplexum 1863-ban épült és egy kertet, egy királyi palotát, egy régi fegyvermúzeumot és az Ebrat múzeumot foglalja magában. Az Afifabad vagy Golshan kert 127 000 négyzetméteres területen helyezkedik el. A kert története a Szafavida-dinasztia idejére nyúlik vissza, amikor a királyok használták. Később, a Qajar-korszakban Mirza Ali Khan Ghavam ol-Molk vásárolta meg és restaurálta.

Saadi mauzóleuma

Perszepolisz – a perzsák városa - OTP Travel Utazási Iroda
Az irániak egyik legnépszerűbb költője Saadi volt, aki két jelentős irodalmi művet írt, a Bosztánt és a Golestant, ezek voltak a perzsa irodalom legnagyobb hatású könyvei. Nyughelye ma jelentős zarándokhely, az épület falain Saadi verseit tartalmazó feliratok találhatóak. Saadi a perzsa kultúrában az etika mestereként is ismert. Műveiben elítélte a kapzsiságot, az uzsorakamatot, a képmutatást, a bujaságot és a korrupciót. Számos elbeszélése is van a kereskedőkről és a merkantilizmus nyomorúságairól.

Vakil Történelmi Fürdő

Perszepolisz – a perzsák városa - OTP Travel Utazási Iroda
Shiraz leghíresebb történelmi fürdője a Vakil fürdő Karim Khan Zand parancsára 1187-ben épült a Vakil mecset és a Vakil bazár mellett. A fürdőt nemrégiben étteremmé, majd Néprajzi Múzeummá alakították át, gyönyörű boltíves kupolái és festői illusztrációi minden látogatót lenyűgöznek.

Kharim Khan Citadella

Perszepolisz – a perzsák városa - OTP Travel Utazási Iroda
A citadella eredeti épülete a Karim Khan előtti időszakból származik, de miután Karim Khan királysága fővárosának választotta Shirazt, elkezdték a város bővítését. Karim Khan citadellája négy magas falból áll, amelyeket négy 14 méteres, kőből és mészből készült kerek torony köt össze. Mindegyik torony háromszintes, két szobával rendelkezik, amelyek tetejére csigalépcső vezet. A fellegváron belül különböző részek találhatók, például három tornác, amelyek mindegyikében hat miniatűrökkel díszített szoba, szökőkutak és kertek vannak.

Kapcsolódó inspirációk:


Meleget ajánlunk - OTP Travel Utazási Iroda
A Föld legforróbb helyei - hőmérsékleti rekordok.

Iszfahán – a Selyemút fővárosa - OTP Travel Utazási Iroda
A nyüzsgő bazárok és színes csempék hazája Iszfahán, mely egykor az egyik legfontosabb kereskedelmi város volt a Selyemút mentén. Ismerje meg izgalmas történelmét!

Perszepolisz – a perzsák városa - OTP Travel Utazási Iroda
A tündöklő perzsa várost Nagy Sándor parancsára égették porig. Ismerje meg Irán gyöngyszemét, a titokzatos Perszepoliszt.

Yazd - A sivatagban elrejtett meseváros - OTP Travel Utazási Iroda
Egy város, amelynek nincs párja. Ismerje meg Földünk egyik legrégebbi városát, a sivatagi rózsát, Yazd-ot.

Teherán – Irán izgalmas fővárosa  - OTP Travel Utazási Iroda
Teherán nyüzsgő metropoliszának felfedezését nem szabad kihagyni, ha Iránba kalandozunk. Csokorba gyűjtöttük a legérdekesebb helyeket.

OTP Travel Utazási Iroda
Irán, a kultúra és civilizáció egyik bölcsője

Új világörökségek - OTP Travel Utazási Iroda
Új helyszínek az UNESCO világörökségi listáján.

Kapcsolódó ajánlatok: