Élmények a világ körül

Keresés

Tibet csodái

Tibet csodái - OTP Travel Utazási Iroda
Tibet a világ teteje, számos utazó álma. A hosszú évekig elzárt régió őrzi ezredéves hagyományait, titokzatos vallási szokásait és érintetlen, tiszta természeti szépségeit. Fedezze fel Tibet csodáit!

Tibet csodái

Tibet a világ teteje, számos utazó álma. A hosszú évekig elzárt régió őrzi ezredéves hagyományait, titokzatos vallási szokásait és érintetlen, tiszta természeti szépségeit. Fedezze fel Tibet csodáit!

Potala-palota

A Potala-palota Tibet egyik szimbóluma. A fenséges fehér és vörös tömbökből álló épületegyüttes a buja zöld hegyek és a kék égbolt előtt magasodva a világ tetejének ikonikus jelképe. A páratlan művet az ötödik dalai láma építtette át jelenlegi formájára, és 1649-től a dalai lámák téli otthona lett. Miután a 14. dalai láma 1959-ben Indiába menekült, a palota múzeumként szolgál. 1000 szobájában értékes szobrok, falfestmények, régiségek és vallási ékszerek sokasága kapott otthont. A Potala-palota falait minden évben átfestik Buddha alászállásának ünnepére, amely a tibeti naptár 9. hónapjának 22. napján van (2024-ben ez november 22-én lesz). A művelet különleges látványt nyújt, ilyenkor apró, póknak tűnő emberek lógnak a hatalmas épület falain.

Jokhang templom

Egyetlen tibeti túra sem lehet teljes a Jokhang templom meglátogatása nélkül. Az épület otthont adj Sakyamuni életnagyságú ülő szobrának. Tibet egész területéről érkeznek ide zarándokok, hogy áldást kapjanak Sakyamunitól. A Jokhang templomban évszaktól függetlenül tanúi lehetünk, a tibeti vallásosság rituáléinak, megfigyelhetjük, ahogy a zarándokok körbejárják a Jokhang-templomot, miközben imakerekeket forgatnak, és imákat mormolnak. A legtöbb utazó a Jokhang-templom meglátogatása után a Bakhor utcát járja be, ahol apró boltok sora kínálja a portékáját.

A Sera kolostor szerzetesei

A Sera kolostorban a szerzetesek hitvitáját végignézni Tibetben járva nem szabad kihagyni. A ceremónia vasárnap kivételével minden nap lezajlik. A szerzetesek a hagyományos vörös köntösükben a kolostor udvarán délután összegyűlnek és heves gesztikulálással kísért, már-már rituális hitvitákat folytatnak. 

Samye kolostor, a tibeti buddhizmus szülőhelye

A Samye volt az első Tibetben épült buddhista kolostor. Innen indult hódító útjára az új hit, amely Tibetben végül uralkodó vallássá vált. A kolostor falai között számos ősi freskót, szobrot és imakereket megcsodálhatunk. A kolostor fekvése is lenyűgöző, egy kopár hegyek és homokdűnék által körülölelt völgyben fekszik. 

Everest alaptábor

A Tibeti utazás csúcspontja minden kétséget kizáróan maga a Mount Everest. Az Everest Base Camp (EBC) a csúcshoz legközelebb eső hely, ahová a mezei utazók hegymászási engedély nélkül eljuthatnak. A Rongbuk kolostor környékén felállított EBC-ben éjszakai táborozásra is van lehetőség, így akár a napfelkeltét is megcsodálhatjuk. Erre, az időjárás miatt leginkább az április, a május, a szeptember és az október hónap a legalkalmasabb. Az Everest alaptábor közel 700 km-re van Lhászától, de négykerék-meghajtású járművel szerencsére megközelíthető.

Táborozás nomádokkal

Galai egy hamisítatlan tibeti nomád falu, 4 órás autóútra Lhászától. A helyiek árpa termesztéséből és jak nevelésből élnek. A falu lakói örömmel fogadják az idegeneket, autentikus tibeti ételekkel, italokkal kínálva őket. Lehetőség van arra is, hogy a helyiek sátrai mellett, a vendégeknek fenntartott szálláshelyek valamelyikén mi is eltöltsünk néhány éjszakát. 

Yamdrok-tó

A 4800 méteres magasságban fekvő Yamdrok-tó körülbelül 3 órás autóútra van Lhászától. Ez Kína egyik legnagyobb édesvízi tava, és Tibet három szent tavának egyike (a Namtso-tóval és a Manasarovar-tóval együtt). A Yamdrok-tónak a tibetiek számára fontos szakrális jelentősége van, ugyanis a segítségével tudják a szerzetesek megtalálni a Dalai Láma reinkarnálódott lelkét. A tó különlegesen gazdag madárvilággal büszkélkedhet, lélegzetelállítóan szép környezetben.

Séta egy kék gleccseren

A téli hónapokban a fagyott kék jégtavak egyedülálló látványt nyújtanak Tibetben. Közülük a Laigu gleccser vidéke az egyik legszebb. Rawok körzetben található, 750 km-re Lhászától. Itt a befagyott Rawok-tó felett sétálhatunk úgy, hogy közben egészen hogy közel juthatunk a gleccsernyelvhez is. Ha süt a nap, a hatalmas jégtömbök elbűvölő kék színben pompáznak. A kék jégbarlangban készített selfie pedig bizonyosan nagy sikert arat majd mindenhol.

Kailash Yatra gyalogtúra

A szent Kailash-hegy Nyugat-Tibet távoli Ngari régiójában található, a hinduk és a tibeti buddhisták szerint ez a világ közepe. A zarándokok nagy számban vesznek részt a minden évben megrendezett yatra-n (zarándoklaton). A Kailash-hegyi túra kiindulópontja egy Darchen nevű kisváros, amely mintegy 1200 kilométerre fekszik Lhászától. Általában 3 napra van szükség a Kailash zarándoklat végigjárásához, amely egészen 5648 méter magasságig jut fel a hegyen. A zarándoklat teljesítése nem kis kihívás, az élmény azonban egy életre szól!

Kapcsolódó inspirációk:


Tibet csillaga, a Potala palota - OTP Travel Utazási Iroda
A Potala palota a tibeti Vörös-hegyen áll, 3750 méter tengerszint feletti magasságon, Lhászában, Kína Tibeti Autonóm Területének fővárosában. A dalai lámák egykori téli palotája, Tibet szimbóluma.

Tibet a tények tükrében - OTP Travel Utazási Iroda
A Tibeti Autonóm Terület egyedülálló természeti és kulturális kincsek otthona. Összeállításunkból most kiderül, mennyire ismerjük vagy sem Tibet varázslatos világát. Tartson velünk!

Top tippek Tibethez - OTP Travel Utazási Iroda
Minden utazás új vidékek és új kultúrák felfedezésével jár. Minden kulturális közegnek megvannak a maga sajátos szabályai, szokásai, amelyeket nem csak illik, de ildomos is betartani. Így van ez Tibetben is.

Tibeti csemegék - OTP Travel Utazási Iroda
A tibetiek többsége a több mint 3000 méter magasan fekvő Qinghai-Tibet fennsíkon él. A nagy földfelszíni magasság miatt sajátos ételeik és étkezési szokásai vannak. Kóstoljon bele Tibet ízeibe!

Tibet és a fekete hit - OTP Travel Utazási Iroda
Tibet spirituális és kulturális öröksége páratlan. A lenyűgöző természeti szépségek díszletei között az ősi és a modern kultúra keveredik itt, csodálatot és tiszteletet ébresztve mindenkiben.

Tibet titkai - OTP Travel Utazási Iroda
Érdekességek a világ tetejéről

Fülöp-szigetek, a kalandorok paradicsoma - OTP Travel Utazási Iroda
A Fülöp-szigetek lenyűgöző természeti kincseit testközelből a legjobb megismerni. Érdemes tehát belevetni magunkat a paradicsomi ország felfedezésébe.

Fülöp-szigeteki kisokos - OTP Travel Utazási Iroda
A filippínóknak számos olyan, elsőre meglepő szokásuk, gesztusuk van, amelyek fontos információkat hordozhatnak. Az utazóknak is érdemes a legfontosabbakat megismerni.

Fülöp-szigeteki furcsaságok - OTP Travel Utazási Iroda
A Fülöp-szigetek számos természeti és kulturális kinccsel büszkélkedhet, és kissé meglepő dolgokban sincs hiány. Összeállításunkban ezek között kalandoztunk.

A Fülöp-szigetek kincsei - OTP Travel Utazási Iroda
A közel hétezer szigetből álló Fülöp-szigetek végtelen, buja erdőségeiről, gyönyörű strandjairól, egzotikus élővilágáról és fenséges hegyeiről ismert.

Fókuszban a Fülöp-szigetek - OTP Travel Utazási Iroda
A Fülöp-szigetek Ázsia egyik vonzó turisztikai célpontja. Mégis viszonylag keveset hallunk róla. Ismerje meg néhány érdekes adaton keresztül ezt a különleges országot!

Fülöp-szigeteki gasztrokaland - OTP Travel Utazási Iroda
Kulináris utazásra invitáljuk Ázsiába. Kóstoljon bele velünk a Fülöp-szigetek különleges csemegéibe! Ínycsiklandó falatok várják.

Varázslatos Vietnám - OTP Travel Utazási Iroda
Sokak számára még felfedezetlen terep Vietnam csodálatos országa.

Bhutáni kisokos - OTP Travel Utazási Iroda
Bhután a békeszerető nemzetek egyike. Lakói vendégszeretők, de meglehetősen tisztelik a hagyományaikat, de van néhány íratlan szabály, amit ildomos betartani.

Bhután, a kőfürdők országa - OTP Travel Utazási Iroda
A forró köves fürdők több mint tizenhárom évszázada a bhutáni kultúra alapvető részét képezik.

Bhután, a négy évszakos úti cél - OTP Travel Utazási Iroda
Bhután egész évre tartogat meglepetéseket. A himalájai királyság számos különlegességgel vonzza a turistákat.

Bhután a tények tükrében - OTP Travel Utazási Iroda
A Bhutáni Királyság a Kelet-Himalájában fekszik. Titokzatos ország, amely sokak számára alternatív univerzumból valónak tűnik. Íme néhány érdekes tény Bhutánról.

Bhután különleges reptere - OTP Travel Utazási Iroda
A bhutáni Paro nemzetközi repülőtér a világ egyik legveszélyesebbje: mindössze néhány pilóta rendelkezik engedéllyel arra, hogy itt leszállhasson.

Bhután ízei - OTP Travel Utazási Iroda
A himalájai királyság konyhájára a környező hegyi népek gasztronómiája volt hatással. Kóstoljon bele Bhután finomságaiba!

Kerala ayurvédikus varázsa - OTP Travel Utazási Iroda - OTP Travel Utazási Iroda
A hinduizmus legfontosabb ünnepét szerte a világon ünneplik, a fény győzelmét szimbolizálja a sötétség felett.

Nepál: programok - OTP Travel Utazási Iroda
Nepál fenséges hegycsúcsaival, hatalmas erdeivel, tiszta vizű tavaival és érintetlen természeti kincseivel maga a földi paradicsom.

Nepál: ír kocsma - OTP Travel Utazási Iroda
Nepál legmagasabban fekvő ír pubja az Everest csúcsára igyekvő túrázók utolsó megállója. Ennél magasabban már megszűnik az emberi civilizáció.

Fedezze fel Nepál kincseit a fotelből! - OTP Travel Utazási Iroda
Az innovatív nepáli múzeum összekapcsolja a nepáliakat kulturális örökségükkel, a világnak pedig segít abban, a művészet, a kultúra és a történelem révén megismerjék az országot.

Nepál csodái - OTP Travel Utazási Iroda
Ismerje meg Nepál különleges csodáit! A hegyvidéki ország jóval többet nyújt a Himalája szemet gyönyörködtető csúcsainál.

Nepál tények - OTP Travel Utazási Iroda
Nepál a lélegzetelállító szépségű, sokszínű ország, maga a világ teteje. Ismerje meg velünk néhány érdekes tényen keresztül.

Nepál ízei - OTP Travel Utazási Iroda
Nepál gasztronómiai különlegességeit jártuk körbe. Kóstoljon bele a hegyvidéki ország csemegéibe!

Kerala ayurvédikus varázsa - OTP Travel Utazási Iroda - OTP Travel Utazási Iroda
Ismerje meg Agra, Jaipur, Jodhpur és Delhi csodáit!

Kerala ayurvédikus varázsa - OTP Travel Utazási Iroda - OTP Travel Utazási Iroda
Kerala ayurvédikus központjai a világ minden tájáról vonzzák a látogatókat. Ismerje meg közelebbről ezt az 5000 éves tudományt.

Hihetetlen India - Indiai utazás - OTP Travel Utazási Iroda - OTP Travel Utazási Iroda
A Hawa Mahal a jaipuri építészeti örökség maradandó szimbóluma, amely a világ minden tájáról vonzza a látogatókat, hogy megtapasztalják időtlen szépségét.

Hihetetlen India - Indiai utazás - OTP Travel Utazási Iroda - OTP Travel Utazási Iroda
Rajasthan egy magával ragadó úti cél, amely könnyedén ötvözi a történelmet, a kultúrát és a természeti szépséget. Tartson velünk!

Hihetetlen India - Indiai utazás - OTP Travel Utazási Iroda - OTP Travel Utazási Iroda
India multikulturális szövetének egy darabja testesül meg a Taj Mahal épületében, mely az örök szerelmet szimbolizálja.

Kína különleges régiói - OTP Travel Utazási iroda
Hong Kong és Macao, Kína különleges közigazgatási területei olyan egykori gyarmati birtokok, amelyek a XX. század során tértek vissza az anyaországhoz.

Kína természeti csodái - OTP Travel Utazási iroda
Kína a világ második legnagyobb országa. Területe hihetetlen változatosságot mutat. Fedezze fel velünk Kína legizgalmasabb vidékeit!

Xi'an, a Selyemút végállomása - OTP Travel Utazási iroda
Xi'an, a közép-kínai Shaanxi tartomány fővárosa, gyakran a kínai civilizáció szülőhelyeként emlegetik.

A kínai Nagy Fal - OTP Travel Utazási iroda
A több mint 6000 kilométer (majdnem két Budapest-Tenerife távolság) hosszan elnyúló Kínai Nagy Fal kétségtelenül az emberiség egyik leglenyűgözőbb alkotása.

A 15 legjobb pekingi étel, amit ki kell próbálni - OTP Travel Utazási iroda
Megmutatjuk, mit érdemes megkóstolni Pekingben. Értékes lista, hiszen Kínában megszámlálhatatlan finomság között válogathatunk.

Kapcsolódó ajánlatok:


KÍNA ÉS TIBET

Kína
1 799 000 Ft-tól/fő

KEEMALA*****– PHUKET

Thaiföld
érdeklődésre

VIETNÁM - LAOSZ - KAMBODZSA EGYÉNILEG

Vietnám, Laosz, Kambodzsa
érdeklődésre

THAIFÖLD - KAMBODZSA KÖRUTAZÁS

Thaiföld
érdeklődésre

THE SHORE AT KATATHANI*****– PHUKET

Thaiföld
érdeklődésre

THE SLATE***** – PHUKET

Thaiföld
érdeklődésre

BANGKOK ÉS SZIÁM KINCSEI, KOH SAMUI-VAL

Thaiföld
érdeklődésre

BEYOND RESORT KRABI

Thaiföld
559 000 Ft-tól/fő

BEYOND RESORT**** – KHAO LAK

Thaiföld
559 000 Ft-tól/fő

BALI WINA HOLIDAY VILLA Kuta

Indonézia
645 000 Ft-tól/fő